Fetbobbas Forum

Recept => Efterrätter, bakverk och snacks => Ämnet startat av: hemul skrivet 2016.02.29 - 14:38:24



Titel: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.02.29 - 14:38:24
Visste inte var jag skulle lägga detta, så det fick bli här.

Bara en liten upptäckt. Ville bjuda min kompis, han som nästan inte tål nånting alls, på nåt varmt att dricka och tänkte att man borde kunna göra nån slags te på torkade svarta vinbär. Det blev lite märkligt, tunt och vattningt med bär som simmade omkring, så jag tog och mixade det. Då blev det ungefär som blåbärssoppa fast godare! Med lite stevia i var det super. Har fortsatt att göra det, fast jag tar frysta bär istället då och äter med sked och vispgrädde till så klart. Lite sötning får man ha i, för det blir konstigt nog väldigt surt fast bären är söta när man äter dem hela. Redning tycker inte jag behövs om man mixar och inte blaskar till det för mycket. 100 g bär och 2-3 dl vatten tycker jag blir gott. Vill man ha tjockare kan man ju ta mindre vatten bara.

Ville bara tipsa, för det är nog fler än jag som plockar svarta vinbär i mån av tillgång och sen blir de lätt liggande bara.


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Mynlen skrivet 2016.02.29 - 17:01:46
jag ÄLSKAR svarta vinbär men kan inte få tag på dom här. Och har inga egna buskar (än)


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.02.29 - 17:29:09
Det är nog slut för mig också. Får plocka lite på en f.d. grannes kolonilott i utbyte mot blåbär och svamp. Men de ska bygga där och det är osäkert om området får vara kvar. Hon är rätt snål förresten. Jag får ta hur mycket jag vill nästan av det hon inte är intresserad av, röda vinbär och rabarber, men svarta vinbär och hallon är det sämre utdelning på fast hon har massor.  :sad:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.05 - 23:26:45
Man kan även göra svartvinbärsglass.  :biggrin1:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.06 - 01:11:36
Endast Sverige svenska svartavinbär har!  :clapgrin:


   (http://fetbobba.net/forum_images/svartvinbarsglass.jpg)


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Mynlen skrivet 2016.03.06 - 10:11:59
 :cry: :worried:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Sorla skrivet 2016.03.06 - 10:59:20
 :lick:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.06 - 15:03:17
Förstår inte vad hon gnäller för. Hon kan väl äta ost?  :cheese:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.07 - 02:58:16
Och titta! Man kan göra rabarberglass också! Finns det rabarber i Holland, Mynlis?  :biggrin1:


   (http://fetbobba.net/forum_images/rabarberglass.jpg)


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Mynlen skrivet 2016.03.07 - 05:53:17
rabarber finns!.. Svarta vinbär FINNS också men går inte att köpa i affären. Röda vinbär gör det och ibland vita vinbär men dom tycker jag inte om.

enda med rabarber är att det behöver sötning.... och det försöker jag undvika


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.08 - 15:02:22
Kolla Mynlis! Man kan blanda också.  :clapgrin:



   (http://fetbobba.net/forum_images/glassblandning.jpg)


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Mynlen skrivet 2016.03.08 - 15:16:07
 :mad_viking: :evil: :club: :club_idiot: :so_mad:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.08 - 15:28:45
Ha ha! Har inte använd glassmaskinen så här mycket sen den var ny. Tror jag ska testa bananglass också. Det är priskrig på ekobananer just nu. Alltid nån butik som säljer dem jättebilligt. :tongue:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.08 - 15:29:19
Och blåbär! Undrar om det blir gott. Kan inte riktigt föreställa mig hur det blir.


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.08 - 17:08:18
Dessutom är det rena bantningsmaten. Jag blir otroligt nog stoppmätt på en sån där portion, jag som aldrig känner mig mätt efter maten. Kan det vara fettprocenten trots allt? 77%. Utan banan hade det varit ännu högre. Är ju Kwasniewskinivå.

Jag menar allvar. Kanske borde jag drar ner på proteinet och vräka på med grädden.  :hmm:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Sorla skrivet 2016.03.08 - 17:56:19
Men recept människa! Jag behöver recept!  :angrywife:

 :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble: :dribble:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.08 - 19:59:45
Vad då? Vanligt grundrecept på glass, sen hä'r man i skiten bara!  :wave:

Men okejrå. Jag kör på den kokta varianten. Tycker det blir godare. Alltså värm mjölk med vanlijstång/pulver och låt det stå ett på tag, behöver inte koka, men bra om det ångar lite om det ivf.

Vispa äggula och socker vitt och pösigt (brukar det stå!).

Vispa ner den varma mjölken i äggsmeten lite i taget. Häll tillbaks skiten i kastrullen och värm försiktigt under ständig omrörning/vispning tills det tjocknar lite. Kokar det blir det stanning. Kyl ner ordentligt.

När det är kallt blandar man med vispad grädde.

Bären brukar jag ploppa ner frysta i glassmeten när maskinen är igång. Vill man inte ha det så blandat kan man lägga ner bären mot slutet istället, eller lite både och. Tar man frysta bär brukar det bli lite bitar även om man har i allt från början.



Jag kör på lika delar mjölk och äggula och hälften så mycket grädde (minnesregel för mig själv). För min maskin är det här lagom, man skulle kunna göra lite mer enligt bruxet, men då riskerar man att smäcket stannar. Glassen håller sig inte bra i evighet i frysen heller, så bättre att göra lagom mycket.

4 äggulor (stora frukostägg)
400 g mjölk
200 g grädde

Det blir det 4 stora portion eller 3 jätteportioner av.

Beträffande rabarber är det bäst att koka dem först. Jag har ju rabarbersylt i frysen, så jag kör på det. Men jag gjorde sån där mixerglass på färska rabarber för länge sedan. Det gick det med, men blev lite strävt kanske.

Just ja, socker. Till en sån där sats tar jag 1 msk. Inbillar mig att gulan går upp bättre då. Sen stevia efter smak.


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Sorla skrivet 2016.03.09 - 10:24:54
Tack! Det var just mängderna jag var ute efter. Du har en sån där vanlig glassmaskin med en platta som förvaras i frysen antar jag. Sån har vi med, men den används aldrig. Känns som att det kan vara dags. Bara det att det är meckigare att göra till 5 än till 1 person. Så vi får passa på när ingen av ungarna är hemma, så blir det lite lättare. Björnbärsklass är säkert gott också.  :lick:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.09 - 10:50:54
Jo, en Philips. Tyckte inte det blev så bra förut, glassen blir så hård i frysen och lite isig. Men nu har jag insett att man ska ta fram den långt i förväg och låta den stå i kylen. Eller minst 30-40 minuter på köksbänken, så den börjar smälta lite på ytan. Obs att jag tror jag har väldigt kallt i min frys, så det kan variera.

En sån där sats räcker lätt till 5 pers. Jo, mängderna. Jag tycker inte det blir gott med för mycket bär. Högst 175 g vinbär hade jag och det tyckte jag blev lagom. De har så stark smak.


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Sorla skrivet 2016.03.09 - 16:45:34
J a in vår platta i frysen när jag kommer hem. Blev väldigt sugen på glass!  :lick:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.09 - 17:07:22
Du kan ju göra på 5 gulor också. Då måste det räcka.


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.09 - 23:11:44
Glömde säga att det är stora frukostägg jag har, runt 19 g gula. Har man kanarieägg får man ta fler.  :ignore:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Mynlen skrivet 2016.03.10 - 09:02:33
hmm berätta hur det blir, jag är nyfiken. leva på glass, bananer och grädde... några dagar då.


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.10 - 10:14:40
Jag har gått ner.


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Sorla skrivet 2016.03.10 - 23:59:09
Plattan är i frysen. På lördag tänkte jag mig att göra glass. Hur lång tid från att du börjar till den är ätbar brukar det ta för dig?


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.11 - 02:07:49
Vad ska du ha i?

Verkar inte göra nån större skillnad om den står en halvtimme eller en timme. Brukar köra en 40 minuter bara för säkerhets skull.

Jag beställde ett till frysblock idag. Försöker köra upp ett lager med olika smaker och det är tjatigt att bara kunna göra en om dagen. Bra också om man plötsligt kommer på att man vill ha glass och vill ha mer än en smak. Har skrapat hål på plasthöljet på det jag har också. Lika bra att skaffa reserv medans det går och det var faktiskt ganska billigt direkt från Philips. Maskinen verkar inte finnas i några butiker längre, hittade den ingenstans på nätet annars. så den kanske är på väg att försvinna. Förut fanns den överallt. Köpte min på Classe.


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Sorla skrivet 2016.03.11 - 21:42:02
Björnbär har vi i frysen. Och röda och svarta vinbär. Vita med om jag inte missminner mig.  :lick: Men på lördag blir det nog björnbär i glassen. Våran glassmaskin är sedan 90-talet, så den är riktigt gammal. Hoppas den klarar trycket. Det var en ganska stor behållare. Helt annat än den där lilla plutten mamma köpte för ett par år sedan.


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.12 - 13:04:20
Äsch, den är säkert mycket bättre än moderna. Är det också en Philips?


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Sorla skrivet 2016.03.13 - 11:35:39
Jepp, en Philips. Men det blev ingen glass igår. Vi tog vår 800e cache igår, så vi gick på restaurang och firade istället.  drinking_x2 Men idag ska jag göra ett försök om jag orkar. Vaknade med migränkänning idag. Har varit så i över en månad nu att helgerna går åt till migrän. Blir nog hemma imorgon.  :look_down:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.13 - 14:26:10
800 - det låter jättemycket! Har ju inte provat, men det känns som om man bara tar någon eller några per tillfälle va?

Bli hemma låter bra. Är det möjligt att du äntligen börjat lyssna på oss? :whink:

Jag gjorde vanilj igår och idag blir det test med banan. Sen får det räcka ett tag, då har jag fyra sorter. Eller skulle man göra choklad också kanske?  :lick:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Sorla skrivet 2016.03.13 - 21:40:19
Det blir björnbär och hallon idag. Misstänker att folket kommer klaga på att den inte är tillräckligt söt. Och är lite undrande över björnbären. Stelfrusna. Kommer det gå att äta dem?

800 cacher är lite i sammanhanget. Vi är noobisar jämfört med många andra. Vi har hållit på sedan 2011 ungefär. Men de första åren var det inte så frekvent. Men sedan januari 2015 ungefär började vi ta 2 i veckan. Men ofta blir det någon extra. Det är ett toppenbra sätt att ta sig ut på. Men maken har börjat turfa också. Så jag hänger på honom när vi är ute. Men som sällskapsgrej funkar inte turf bra tycker jag.

Upptäckte just att vår glassmaskin byter håll när det går tungt.  :smile:


Och eftersom mitt svar inte gick iväg kan jag nu tillägga att glassen blev jätte god! Och dottern tyckte den var för lite söt. Precis som jag misstänkte.  :lol:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.13 - 22:49:41
Kan inte de som vill ha sötare ha nån sötsliskig sås till?

Som du upptäckte går frysta bär finemang. Kör bananglassen just nu - hoppas inte grannarna hör!!! Jag hade en färsk banan som höll på att bli för gammal och ungefär lika mycket djufrysta skivor som jag delade lite. Avsikten var att lägga i dem mot slutet så det skulle bli lite bitar i, men jag glömde och hade i alltihopa på en gång. Misstänker att det inte blir några bitar.

Maskinen är väldigt lik min, men inte precis.

Har en plan för chokladglass som borde bli jättegod. Man gör sneakvarianten på kakao, men har i en massa spån från nån fin mörk choklad på slutet så det blir bitar. Har även planer med mina torkade päron. Som för övrigt är söta som godis, inte underligt att Idalinda gillade sånt! Tänkte om man smular päronen lite och låter dem ligga och dra i konjak eller mörk rom och så har man i dem på slutet i vanliljglass. Borde inte det bli ganska så gott? Kanske lite kakaokross också? :lick:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Sorla skrivet 2016.03.14 - 11:15:39
Jag är ju galet förtjust i äpple och kanel. Så det ska jag nog försöka mig på. Men då kokar jag nog en kompott först som får svalna. Och visst borde man vl kunna göra ingefärsglass? Typ, bara ingefära och vanilj? Eller ska man blanda ingefäran med rabarber?

Torkade äpplen och päron ÄR godis.  :lol1: Klart det blir mumma i glass. Jag nämnde chokladglass för maken igår, och då glimmade det till i ögonen på honom. Tänkte också att man river någon god mörk choklad grovt. Hade inte en tanke på kakaon, men det kanske är en höjdare.


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.14 - 15:25:03
 :cry:
I september 2006 slutade Vin & Sprit att importera arrak till Systembolaget eftersom de minskade volymerna gjort importen från Indonesien olönsam.[3] Från och med 1 oktober 2009 säljer Facile arrak via Systembolaget.[4] Denna arrak är dock vit och inte traditionellt bärnstensfärgad.[5]
https://sv.wikipedia.org/wiki/Arrak

Dyrt är det också!
http://www.systembolaget.se/dryck/sprit/ostindia-1733-arrak-1015602


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.18 - 01:29:37
Nu har jag provat päron. Det blev inte dumt. Mixade två stora köpepäron och blandade i smeten. Slog i ett snapsglas mörk rom också. När glassen nästan var klar smulade jag torkade päron och hällde i. Det var lyckat. De höll sig nämligen knapriga. Om de fortfarande är knapriga efter ett par veckor i frysen återstår att se, tvivlar på att de är det. Kunde ha varit mer rom i men jag är för snål.


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.18 - 02:11:34
Inte så snyggt upplägg kanske, men gott var det. Har ni päron i Holland, Mynlen?  :biggrin1:


   (http://fetbobba.net/forum_images/glass_paron.jpg)


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Mynlen skrivet 2016.03.18 - 17:52:36
självklart har vi. GOTT!


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.18 - 18:05:32
Det var gott med chokladsås. Tror inte jag ätit det på 20 år minst. Kändes som det var ett måste till päron.

Tror jag har uppfunnit världens enklaste fudge förresten. Skrapade inte ur allt ut kastrullen och så blev den stående på eftervärmen. Resterna var fudgiga! Ska testa lite med det.

Sen jag började med glassdieten har jag ätit mycket mindre kalorier och är inte hungrig när jag lägger mig. Äter det till kvällsmat. Trots att det är så mycket grädde så blir det rätt lite kalorier. <700 brukar det bli. Det är väl ungefär vad jag brukar äta eller aningen mindre. Skillnaden är att jag håller mig mätt. Så det är mindre fusk med att stoppa i mig nåt mer sen när jag ska sova. Känner jag behov räcker det med ett snoppat ägg (skär bort vitan i ändarna) med en klick kaviar och det blir inte mycket tjilivippisar.

Nu ska jag till Willys och bunkra påskgodis. Min status som snäll granne förpliktigar tyvärr. :sad:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2016.03.18 - 21:36:59
Glassdieten! Hemulen, skriv en bok, detta kan sälja!  :clapping:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.18 - 21:49:43
Jag veeeet! Har redan varit i kontakt med Bonniers. De föreslog Lennart Nilsson för bilderna.  :biggrin1:

Jag kan även meddela att jag bara åt 5 godisar. La dem t.o.m. i en särkild påse så jag skulle kunna mumsa på hemvägen utan att behöva gräva i den stora påsen. Hon undrade nog i kassan. Det var 1½ kg i den andra påsen. :lol1:


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: Mynlen skrivet 2016.03.19 - 09:24:53
hur mycket äter du då per gång??


Titel: SV: Svartvinbärssoppa
Skrivet av: hemul skrivet 2016.03.19 - 18:00:02
En sån portion som på bilderna. Det blir 4 portioner per sats, runt 350 kcal, plus grädde och eventuellt andra tillbehör.