Fetbobbas Forum

Infosektionen => Tips & tricks => Ämnet startat av: hemul skrivet 2015.05.14 - 11:41:47Titel: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.14 - 11:41:47
För ett par år sedan lärde mig Mynlen mycket tålmodigt hur jag skulle sy i gummi på maskin (tack!). Jag behövde ett par elastiska remmar till en grej på cykeln och fick för mig att det skulle gå att göra av gammal innerslang. Det gjorde det och blev jättebra. Jag har sedan gjort fler remmar och andra prylar. Tyvärr funkar det inte att sy på maskin längre (tror alla inställningar är uppfuckade) så jag har övergått till att sy för hand. Det är nästan enklare, men blir så klart inte lika snyggt.

Nu är det så att jag tagit upp ännu en gammal hobby, nämligen fågelskådning. Så klart är okularskydden till min gamla kikare borttappade och de som följer med är ändå dumma. Det är tokigt att inte ha något skydd för om det börjar regna när kikaren hänger på bröstet blir okularen våta och man ser inte ett skit plus går man omkring faller lätt en massa smuts och skräp ner från träden och hamnar på olularen och när man torkar bort det repas linsen. Väska är ingen bra lösning för det tar för lång tid att få fram kikaren då. Man vill ju vara beredd liksom.  :hunter:

Vad göra? Jo, antingen köper man ett sånt här, som är betydligt mer praktiskt än två lösa burklock som är det som oftast följer med kikare, och betalar glatt 204 spänn.
http://www.naturbokhandeln.se/sv/articles/2.203.2947/okularskydd-i-lader-for-handkikare

Eller också tillbringar man kvällen med att sy ett eget till priset av några decimeter sytråd.   :lick:

(http://fetbobba.net/forum_images/okularskydd-01.jpg)  (http://fetbobba.net/forum_images/okularskydd-02.jpg)Det finns en hel massa man kan göra av slang, väldigt stadiga gummisnoddar om inte annat. Ville bara tipsa, för det är helt suveränt praktiskt ibland. Och gratis. Det gäller bara att komma ihåg att tänka efter om man kan göra det i gummi. Hade fingret på beställknappen nu när det plötsligt slog mig. :biggrin1:Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.14 - 12:31:06
Produktutveckling! När jag provgick inne med kikaren runt halsen insåg jag att skyddet ville åka upp lite ibland. Materialet är ju ganska lätt och sladdrigt, inte som styvt som läder. Nu sitter det kvar. Det är det som är så häftigt med gummi. Kommer man på att man behöver en ny detalj så klipper man bara till bitarna man behöver och sätter dit dem.  :clapgrin:


(http://fetbobba.net/forum_images/okularskydd-03.jpg)


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.05.14 - 16:47:42
Jag är IMPONERAD!!!
fin tycker jag också den är. Mer än den i läder!

Älskar produktutveckling!!

Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.14 - 22:09:58
Fin vet jag inte, men den fungerar. För att få det riktigt bra borde man sy in nåt som styvar upp den. Eller kanske göra den i dubbelt gummi, men då blir det jobbigt att sy. Funkar som den är också. Men jag funderar på att klä den med tyg på insidan så den glider på lättare. Limma dit det bara alltså.Ska kassera några gamla flanellskjortor, kanske provar med det.

Det är kul med gummi, för det liksom formar sig. Hela locket består av bara två bitar (förutom de där små fästöglorna). En bit som tak och en enda lång bit som utgör sidorna. Behövde inte klippa och konstra i hörnen eller nånting. Kanske hade blivit stadigare om jag gjort den i flera bitar med sömmar i hörnen, men en jäkla massa mer jobb också.

Du som är så duktig på att sy borde testa. Kommer du ihåg de där läckra väskorna och grejerna vi såg förut?
http://www.alchemygoods.com/


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.15 - 12:53:52
Nu med flanellfoder. Grönrutigt så klart.  :biggrin1:


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.05.15 - 13:46:35
För sent, ville säga du först skulle limma dit ett lager gummi för att se om det blev styvare....

bild på den med fodret tack!!

jag borde så mycket.. men jag vet att det kan, det får räcka så länge :)


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: Sorla skrivet 2015.05.15 - 19:45:42
Blev först lite besviken när jag såg vad du hade sytt. Hade förväntat med en helkroppsstrumpa i gummi.  :biggrin1:

Men jäklar vad smart! Att använda innerslangen från cykeln!  :clapping: Det vart ju snyggt! Även jag vill se bild med den gröna flanellen som foder.


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.16 - 02:11:54
Mynlen, jag kom på vad som hade varit perfekt att styva upp med! Flanellskjortorna jag köpte hade sån där avlånga plastbitar under kragen som skjortor är packade med ibland. Någonting sånt innanför tyget borde ju var perfekt. Dem har jag ju slängt, men man kan nog klippa till nåt av t.ex. CF-burkar eller liknande. Men nu får det vara som det är. Tyget styvade faktiskt upp lite fast det är tunnslitet.


(http://fetbobba.net/forum_images/okularskydd-04.jpg)


Ska renklippa i kanterna sen, men jag har haft bort min lilla sysax och jag kom inte åt med stor sax.Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.16 - 02:20:47
Men jäklar vad smart! Att använda innerslangen från cykeln!  :clapping: Det vart ju snyggt! Även jag vill se bild med den gröna flanellen som foder.

Tror nog du kan ha nytta av det också, det var bl.a. dig jag tänkte på. Det gäller bara att komma på att det går. Önskar jag fick till det med symaskinen igen, för för hand orkar man inte göra några längre sömmar. Det tar tid och fingrarna blir rätt förstörda. Det enklaste man kan göra är remmar av olika slag. Bara att vika en ögla i ändarna och sy fast. Där kan man sedan fästa t.ex. en metallring och en karbinhake, ett spännband eller vad som passar.

Slang får man hur mycket man vill om man går in och frågar på en cykelbutik som har verkstad. De har soptunnorna fulla så här års. För det mesta är lite bredare slang bäst. Slangar till räserdäck är väldigt smala, så de är inte så bra.


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.16 - 03:06:23
Nästa projekt är små "burkar" till de två okular jag har till min tubkikare. Locken är så klart borta och förvaringsväskor har jag aldrig haft. Tänkte man kan göra som två små fickor eller snarare kuvert. Bara sy igen slangen i ena ändan och klippa som en flärp i den andra som man viker över med än sån där fästögla på och sen någon slags band eller snöre runt. Fast nu slog det mig att det räcker ju men en sådan. Ena okularet sitter ju alltid på.

Kunde jag få ordning på symaskinen skulle jag sy ett fodral till hela kikaren, för det har jag inget heller. Inget som passar just den här kikaren ivf.

I gryningen ska jag ut och fågelskåda är det tänkt, så då får jag testa mackapären.  :nod-yes:


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.16 - 09:03:10
Blev först lite besviken när jag såg vad du hade sytt. Hade förväntat med en helkroppsstrumpa i gummi.  :biggrin1:

 :club_idiot:


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.05.16 - 16:17:01
vad är problemet med symaskingen? dvs vad gör den fel?


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.16 - 18:47:24
Minns inte riktigt, men jag tror det blir ett råttbo vad jag än syr i. Den är ju från Lidl och det visade sig att graderingen runt alla vred bara var papper och det har lossnat, så jag vet inte vad jag ställer in för något. Orkar inte fixa med den. Tror jag ska lämna in min gamla gröna Husqvarna på service istället. Folk här sa att det är supermaskiner.


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.05.16 - 19:01:18
Grön husquarna  :inlove: jo lämna in. Värt det! absolut. Mamma har också en sån, jag lämnade in den här för några år sen, dom sa samma!Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.16 - 19:21:23
Är nog det jag borde ha gjort från början. Den väger ett ton, det är väl det som är nackdelen.


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.05.16 - 19:31:07
jag vet, men även fördelen..... då står den stadigt när du gummisömnar! :)


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.05.16 - 19:53:11
Grejen är att så lite som jag syr vill jag inte ha den framme. Den är stor och tung och svårt att få plats med någonstans. Nu är den på vinden, men det är för jobbigt att bära den upp och ner dit varje gång, knappt att jag orkar faktiskt, får sätta ner den några gånger. Det var därför jag köpte den där moderna, men det var ju ett misstag. Men du har rätt, med tanke på gummisömnaden kanske jag borde. Himla sugen på det där kikarfodralet nu. Borde bli asläckert.  :lick:


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.09.16 - 23:53:41
Här är en enkel men mycket användbar sak som man kan göra och det enda man behöver är en sax. Det har länge retat mig att dyra extrabatterier till apparater levereras utan polskydd. Stoppar man ett batteri i fickan eller väskan och råkar ha t.ex. mynt eller nycklar i samma ficka som lägger sig över polerna kortsluts batteriet och är förstört.

Man klipper bara av en lagom bit slang och kränger på den som en kondom på polsidan av batteriet. Ännu bättre blir det om man klipper till en "gummisnodd" som håller ihop det hela. One tube fits all så länge det inte är extremt små eller stora batterier. Enkelt och smakfullt!   :lick:


(http://fetbobba.net/forum_images/batteriskydd.jpg)
Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.09.16 - 23:56:56
va smart!!!
Men det skulle inte passa på mitt batteri. Men ideen är så bra!Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.09.16 - 23:59:22
Oj! Vi var här samtidigt för en gång skull!  :smile:

Vad är det för batteri då? Finns feta slangar och smala slangar. Går t.o.m. med ett platt mobilbatteri. Vill man göra sig besvär kan man ju rakklippa kanterna.  :tongue:

(http://fetbobba.net/forum_images/batteriskydd2.jpg)


Kom på det här förra hösten men har inte tänkt på att tipsa om det förrän jag fick "tillverka" flera till kameran nu. Jag har ett extrabatteri till min starkaste cykellampa och tycker det är behändigt att stoppa allt värdefullt som nycklar, batteriet och kanske en sedel ifall nåt händer i samma förslutbara ficka. Ibland har man ju inte mer än en säker ficka heller. Eller också slänger jag ner batteriet i ytterfickan på cykelväskan och där finns både en kniv och andra metallföremål redan.

Till min gamla kamera hade jag flera extrabatterier och jag var en idiot och köpte polskydd till dem. Canon original. Var jättedyrt!


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.09.17 - 00:12:18
Förresten är gummisnoddar av cykelslang i sig ganska användbara. Inte lika töjbara som vanlig gummisnodd men 1000 gånger hållbarare.


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.09.17 - 15:54:12
Jag har en Note3 nu så den är ganska stor. Men okej, det finns flera storlekar i gummislangar det vet jag. Men inte hur jag kan få tag på den här :)


Titel: SV: Gummisömnad
Skrivet av: hemul skrivet 2015.09.17 - 20:35:14
Har ni inga cykelaffärer? Hur mycket större än ett mobilbatteri är det då? Det är inte fler mAh än mitt extrabatteri till mobilen och det är ju bara tjockare, inte bredare och längre.