Fetbobbas Forum

Infosektionen => Tips & tricks => Ämnet startat av: hemul skrivet 2014.09.20 - 01:25:14Titel: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.09.20 - 01:25:14
Någon som har något knep där? Jag åker förbi ett par snår med så fina nypon på väg till svampstället och skulle så gärna vilja plocka lite. Men det är ju skitjobbigt att rensa ur kärnorna och de där stickiga "fibrerna". Jag vet att man kan koka dem hela och passera, men jag skulle hellre vilja torka. Frysen bågnar och jag hittar ingenting där längre. Funderar även på att mixa torkade nypon till mjöl. Det borde ju vara det ultimata till soppa. Men blotta tanken på att sitta där och pilla ur kärnorna med en tesked...  :puke1:


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2014.09.22 - 19:16:26
Ingen aning, men tar gärna också tips. Jag tittar längtansfullt på nyponen och sen tittar jag bort...


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.09.22 - 20:51:52
Visst känns det hemskt? Man skulle ju kunna koka dem förstås...


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.09.22 - 22:56:01
har aldrig  rensat nypon men var det inte något med att lägga dom i en skål och hälla över kokande vatten så att det lossnar eller så?


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.09.22 - 23:33:48
Verkar inte så bra om man ska torka dem. Då blir det ju halvkokta. Och det låter mer som om det skulle få skalet att släppa.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.09.22 - 23:59:40
hm det har du rätt i.  kanske torka dom hela? att det sen är lättare att rensa? behöver dom rensas sen?


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.09.23 - 00:16:34
Ja, det är ju fulla med stickigt skit. Funkar som klipulver, vet du. Möjligtvis skulle man kunna torka, koka och passera. Men jag hade tänkt torka och mala till mjöl.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: berittis skrivet 2014.09.23 - 22:15:27
Hittade en länk, den kanske passar:

http://www.dagsattplocka.se/recept/category/nyponmjl


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.09.23 - 22:34:42
Hon torkar dem hela och mal dem till mjöl... Men då får man ju det där stickiga i halsen!  :puke1:


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.09.24 - 00:05:48
det kanske inte är så sticktigt längre efter att det är torkat och mald?
antar dom gör nyponsoppa mm av hela nyponen också.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.09.24 - 00:12:20
Jag upplevde köpt nyponsoppa på burk, den form den kom i när jag var barn, som stickig. Det var säkert så. Det där pulvret som finns nu är något helt annat. T.o.m. fel färg har det.

Får se hur det blir. Nu är det ju så jäkla kallt och blåsigt att det kanske inte blir nåt alls. Tror nyponen sjunger på sista versen. Ofta är de ju angripna också. Borde nog ha plockat tidigare.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.10.03 - 17:20:26
Plockade sådär 1½ liter i förrgår och nu ska de rensas. Läste ett tips på nätet om att använda en spetsen på en potatisskalare, lämpligen en sån som inte "snurrar" då. Det funkar verkligen bra. Räcker med ett par tag så är kärnorna ute. Det finns en skiljevägg inne i nyponet. Det är smart att börja med att sticka ner potatisskalaren där, uppe vid stjälken, så att man skär av skiljeväggen. Då är det lättare att få ut de flesta kärnorna i ett drag sen.

Det är faktiskt inte så hopplöst som jag trodde och det har inte börjat klia på fingrarna än. Men jag kommer nog att ta hela kvällen på mig, rensa 20-30 nypon åt gången. Jag håller på att utveckla nackspärr, så jag vill vara lite försiktig. Är väl all plockning och rensning, stod nästan hela dan igår och rensade svamp och kokade rönnbärsgelé. Och sen blev axeln kall när jag sov p.g.a. fönsterdrag.

Det smarta hade nog varit att börja plocka betydligt tidigare och bara ta lite åt gången. Nu är det nog för sent att plocka mer i år. Har ju varit minus på nätterna flera gånger. Synd, för hittills har jag inte hittat mask i nyponen. Verkar som allting är förskonat från det i år.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2014.10.03 - 17:28:16
Jag såg någon som påstod att det gick fint att plocka sent på säsongen, även om de blivit svarta. Kan vara rena hittepåt förstås.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.10.03 - 17:33:47
Såg också det. Känns lite äckligt va? Hur som, jag skulle hellre sitta ute i trädgården och göra det här. Verkar trevligare.

Tyvärr tror jag att man måste plocka ganska stora mängder för att det ska bli något riktigt vinterförråd och då blir det ju jobbigt att rensa. Kollade lite recept, och det är storleksordningen 3/4 liter färska nypon till 1 - 1½ liter vatten. Det borde finnas en maskin för detta - som äppelsvarven!Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.10.03 - 18:18:28
Å jäklar vad det krymper. Jag förstår nu varför torkade nyponhalvor kallas nyponskal. Nyponen har ju inget fruktkött! De är bara ett skal fyllt med massor kärnor. Jag lovar, det är mer i sophinken än i skålen med det ätbara.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.10.04 - 18:45:43
Nu är det klart. Och nu måste jag duscha. De där stickiga stråna var inte så farligt besvärande när jag rensade, men när jag hanterade de torkade... Känns om om jag rullat mig i glasull.

1.7 l färska nypon hade jag. Exakt 2.5 dl pulver är resultatet. Nyponen var fina, nästan inga behövde slängas.


   (http://fetbobba.net/forum_images/nyponpulver.jpg)


Hittade ett recept där man änvänder pulver, 0.5 dl pulver till 6 dl vatten.
http://www.tasteline.com/Recept/hemlagad_nyponsoppa

Det innebär att jag får 3 liter soppa av mitt pulver. Tyvärr är det inte är på långa vägar värt besväret. Det tog hela kvällen att rensa. Med pausar. Jobbigt att stå och pilla så. Nästa gång får det nog bli att koka hela bär, passera och slänga i frysen. Fast trist är det. Skulle så mycket hellre vilja ha torkade.

Fast jag ska ge torkning en sista chans. Jag hade så klart missat några kärnor och de trillade ur i torken, utom om de låg i skal som alldeles knorvat ihop sig. Många kärnor lossnade också från de färska, halverade nyponen om jag skakade måttet de var i. Undrar hur det skulle funka att halvera, skaka loss de kärnor som går, torka resten, krossa skalen lätt för att motverka inknorvning av kärnor och sen skaka igen. Risken är väl att de där stickiga stråna yr omkring nåt överjävligt om man gör så förstås.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.10.04 - 18:46:57
Ny insikt. Har alltid trott att såna där små burkar, typ Findus majonnäs, är 3 dl. De är 4.5 dl. Viss skillnad.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.10.15 - 03:01:12
Ingen aning, men tar gärna också tips. Jag tittar längtansfullt på nyponen och sen tittar jag bort...

Jag plockade faktiskt mer i lördags. 2 1/4 liter ungefär. Det var mycket lättare att rensa nu. Jag ska inte säga att det gick fort, men man lär sig. Var inte så mycket pill på slutet utan jag har nog fått till någon slags teknik med potatisskalaren. Stick in, vrid till, sprätt iväg!  :tongue:

Jag försökte inte rensa så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt heller. Hängde dem utanför fönstret (det är under 10 här nu större delen av dygnet) och sen rensade jag lite i taget under ett par dagar. Typ max 20 nypon i sträck, som pausarbete när jag tittat på TV eller suttit vid datorn. Då blev det nästan roligt, lite småtrevligt så där. Nyponen är lika fina som när jag plockade dem, så de tål förvaring. Halvorna som jag samlat i en bunke i kylen har inte farit illa de heller.

Om vädret tillåter ska jag ut i helgen igen. Finns det nypon kvar och det tror jag det gör ska jag ta lite till. Så pass har jag vant mig vid rensandet.  :whink:

Men du, om du plockar, ta bara de stora. Det är inte lönt att hålla på med de små, det är svårare, tar längre tid och ger mindre.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2014.10.15 - 07:47:31
Tack för tips! Får se om jag orkar...


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.10.16 - 01:02:01
Titta vad jag har legat i. Jag mätte med en tumstock och fick det till att det är ungefär 5½ dl. Om det där receptet stämmer så blir det nog en 7 liter soppa. Om man nöjer sig med att käka 2½ dl så räcker det ju till rätt många gånger faktiskt. Det kanske är lönt det ändå. Fast jag har ju inte smakat än förstås. Det kanske blir stickigt som bara den i halsen! Då blir jag riktigt besviken efter allt det här slitet! :lulz:


(http://fetbobba.net/forum_images/nyponpulver-02.jpg)


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: Sorla skrivet 2014.10.16 - 13:36:05
Inget pill för en heltidsarbetande trebarnsmorsa.  :shake_head:
Men du måste provsmaka nu! Vi måste ju få veta om det var värt slitet! :dribble:


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.10.16 - 17:38:55
Snart. Den som spar han har. :cheeky:

Jag tror faktiskt att det är görligt om man plockar då och då och sen rensar lite i taget. Man kan säkert ha nyponen minst en vecka i kylen.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.11.11 - 18:58:16
Nu har jag provat och det var nog faktiskt värt det.  :dribble:
Det stack inte alls i halsen! Kliade lite på läpparna när jag tog de första skedarna, men det försvann.


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.11.11 - 22:43:39
Jag har inget minne av att mormor rensade nyponen och de var oftast små smala hon plockade.
Är det inte en speciell sort det ska vara? Duger vilka nypon som helst?


Titel: SV: Rensa nypon
Skrivet av: hemul skrivet 2014.11.12 - 07:00:58
Vad jag läst duger vilken sort som helst, även de där som planteras i parker, de som är breda och köttiga.

Ska definitivt göra nästa år också. Om jag torkar eller passarar får jag se. Jag inser ju att man kan få ihop mycket mer om man kokar och passerar. Men då får man problemet att packa i lagoma portioner istället. Kanske kan man köra med platta paket här också och sen kotta av så mycket man vill ha. Så gör jag ju med buljong.

Det blev lite bitar i pulvret som sjönkt till botten i soppan. Men det var inte kärnor som jag trodde, för de var inte hårde. Tror det var små bitar a skal faktiskt.


För de sockerskrämda kan jag meddela att stevia funkade alldeles utmärkt att söta med. Jag tog en tsk socker också för att få den rätta smaken, men det hade gått utan med.

Hur som har jag det riktigt fint ordnat. Bara några hundra meter innan svamstället är det som en dunge där det växer nypon, rönn och slån. Bara att stanna och plocka så mycket jag orkar på hemvägen. Ska dit i dag, blir väl sista gången för i år misstänker jag. Om jag orkar ska jag rafsa ihop lite slånbär. Man jag kanske är för trött och frusen då. Kyla är inte riktigt min grej längre. Jag fryser hur mycket jag än klär på mig.

Önska mig lycka till. Vill hitta mer frostvaxskivling som var supergod och så vill jag gärna lära mig vinternagelskivling också, den har jag aldrig plockat. Trattisar borde det finnas gott om än. Men det kanske blir kallt om fingrarna att plocka dem.