Fetbobbas Forum

Recept => Allmänna receptfrågor => Ämnet startat av: hemul skrivet 2014.07.14 - 20:57:47Titel: Saltade citroner
Skrivet av: hemul skrivet 2014.07.14 - 20:57:47
Är det någon som har provat det? Det är alltså citroner inlagda i salt och olivolja. Jag tror jag såg det i ett av Hughs program och måste ju testa.

Här är en av många beskrivningar (googla för flera).
http://matgeek.se/2013/04/08/marockanska-inlagda-citroner/


(http://fetbobba.net/forum_images/salta_citroner.jpg)


Det blev bra! Det beska har verkligen försvunnit och man kan snaska salta skal utan problem. Köttet och själva oljan är också god, så allt kan användas även om det tydligen är skalens om är själva grejen. Men det blev för  salt. Det skiljer väldigt mycket på recepten och jag tyckte väl det var säkrast att ta i. Nästa gång, för det blir det definitivt, ska jag gå mer på känn. Jag hade kvarnsalt också. Det är sådant som inte löst upp sig som syns som rimfrost på bilden. Fint salt är antagligen bättre, eller jag skulla ha bekvämat mig att mala. Det mörka är citronblad. Råkar ha ett citronträd så...

Vad jag undrar över är hur man använder det. Hur man äter det som godis fattar jag, men vilken typ av mat passar det till? Hugh hade ner en massa skalstrimlor i nån gryta. Man kan ju testa sig fram, men tänkte om ni vet några klassiker.


Titel: SV: Saltade citroner
Skrivet av: hemul skrivet 2014.07.14 - 21:42:09
Ha ha! Nu har jag provat. Det blev en helt annan smak i maten. Smakar närmast som den etiriska oljan som finns i skalet. Blev mycket smak fast jag bara, försiktig som jag är, tog en liten bit. Stekte att par skivor karré med gräddsås. Säkert inte det mest lämpliga, men jag måste ju testa och det blev faktiskt riktigt gott! Men jag jag får visioner om kyckling och fr.a. lamm, där tror jag det skulle vara super.

Och varför skulle inte detta gå att göra med apelsin också? Ska faktiskt testa det. Nu blir det att hålla utkik efter extrapris på ekologiska citrusfrukter. :dribble:


Titel: SV: Saltade citroner
Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.12 - 01:15:06
Det här är så otroligt gott! Burken är nästan slut och jag fick panik, men ekocitroner kostade 18:- styck på ICA! Så jag får vänta tills jag kommer till Willys. Får skylla mig själv, skulle så klart ha satt en ny sats så snart den gamla var klar.

Hur som, jag har hittat en annan variant, utan olja, där man istället syrar citronerna. Tyvärr är receptet på en höft (sprinkla lite salt - hur fan ska man veta hur mycket det är?), men här är det ivf. Kanske går att googla upp nåt bättre.

http://nourishedkitchen.com/morrocan-preserved-lemons/

Mycket intressant på den sajten för övrigt.


Titel: SV: Saltade citroner
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.08.12 - 08:05:22
spännande detta... kanske prova någon gång också!


Titel: SV: Saltade citroner
Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.12 - 13:53:56
Det går inte att beskriva hur det smakar. Någon skrev att han åt det som godis och det kan jag mycket väl tänka mig om man inte gör det så salt som jag råkade göra. Var urgott till citronkyckling. Smaken blir mycket starkare än med färsk citron och just smaken från oljan i skalet är den dominerande och det beska är helt borta. Luktar fantastiskt.