Fetbobbas Forum

Hälsa => Kost och hälsa => Ämnet startat av: Subcalva skrivet 2014.03.26 - 15:58:22



Titel: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.26 - 15:58:22
Jag fick tips om en e-bok på nätet av en kille som sammanfattat sin syn på Ray Peats kostfilosofi och den är i stort sett mitt i prick med hur jag uppfattar RP. Länken går till en sida där han i väldigt korta drag går igenom det RP anser är viktigt för att upprätthålla en bra metabolism.

http://joeylott.com/nutrition/guides/ray-peat-guide/ (http://joeylott.com/nutrition/guides/ray-peat-guide/)

Citat
Dr. Peat is very clear that he views personal health as a very individualized thing. There is no cookie-cutter approach. Therefore, he doesn’t offer a strict protocol that all people should follow. However, there are some basic guidelines that come out of Dr. Peat’s writings. My understanding is that Dr. Peat makes the following dietary suggestions for improving metabolism and thyroid health.

Eat adequate protein, favoring dairy and gelatin. Dr. Peat also likes shrimp and oysters because of their copper and zinc content. Dr. Peat also seems to be favorable of occasional consumption of liver, eggs, and some muscle meat (eaten with gelatin.)

Eat plenty of sugar throughout the day, and favor sugar over starch. Best sugar sources are from non-allergenic tropical fruit, oranges, and melon. Honey is a good sugar source as well. Other sugars, including refined white sugar, can be useful as supplements.

Eliminate polyunsaturated fats as much as possible. Eliminate all polyunsaturated vegetable oils such as corn, soy, canola, peanut, and sesame.

Eat some amount of saturated fats, particularly coconut oil, because these stimulate a healthy metabolism and can displace stored polyunsaturated fats.

Use salt to taste and in times of stress. Salt reduces stress and is thermogenic, meaning it improves metabolism.

Reduce fiber intake since excessive fiber is an irritant and estrogenic.

Drink coffee with plenty of sugar and cream whenever eating food with lots of iron.

Get plenty of calcium, up to 5 grams a day, supplementing with eggshells if necessary.


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.26 - 16:00:18
Länk till att ladda ner boken finns i det här inlägget.

http://joeylott.com/free-book-manifestation-happens/ (http://joeylott.com/free-book-manifestation-happens/)


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.03.26 - 17:55:27

Citat
"Eat plenty of sugar throughout the day, and favor sugar over starch"

Någon enkel självklar förklaring till att socker är att föredra framför stärkelse?


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.26 - 19:05:57
Tack för den! Är det din uppfattning att den här killen tolkar Peat rätt?

I så fall måste jag tyvärr säga att jag INTE tänker förja hans råd. Jösses amalia, andas i en påse och dricka kaffe till maten? Nä tack.  :nonono:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.03.26 - 20:48:25
"Dr. Peat suggests that taste should be the guide for eating sugar. He suggests that once sugar stores are at optimum in the body there will be no desire for dietary sugar (until the stores drop again.)"

Jösses...


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.26 - 21:26:01
Funkar ju inte på en sockerråtta® som mig!


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.03.26 - 22:02:12
Funkar ju inte på en sockerråtta® som mig!

Nej, den spontana reaktionen är ju what-the-f**k-f**keli-f**k-f**k-F**K?!?


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.26 - 22:18:24
Skojade. Ska jag vara ärlig mår jag lätt illa av söta saker, kan inte äta mycket. Svagt söta däremot är gott. Som frukt. Eller lagom söt paj med vispgrädde. Och paj kan jag nog äta ganska stora mängder, fast det var väl ett decennium sedan jag gjorde det.

Hur som verkar det väldigt konstigt alltihopa (ursäkta subbis!). Man får nästan en känsla av att det går ut på att göra allting tvärtom va?


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.03.27 - 01:49:42
Det där med att andas i en påse kanske man skulle prova... det kan ju vara en lösning på många problem - om man bara håller på tillräckligt länge...


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.27 - 02:26:01
Passa dig. Jag var tvungen att medvetet hyperventilera en gång för ett prov. Det var skitläskigt. Kändes som om jag skulle börja andas så där lång tid efteråt. Det här är ju att andra hållet, men den där upplevelsen gjorde mig rädd för att börja trixa med andningen.


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.03.27 - 04:48:35
"Komma in i andra andningen" får ju lite grann en ny betydelse...
#AndraSidan #KilaRunHörnet


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.27 - 05:14:25

Citat
"Eat plenty of sugar throughout the day, and favor sugar over starch"

Någon enkel självklar förklaring till att socker är att föredra framför stärkelse?

Men hallå, är det nån på det här forumet som följer länkar och läser....  :bang_head:

Citat
Obviously this view of sugar is quite different than most other nutritional advice that a person is likely to find. However, Dr. Peat makes a strong argument for the value of sugar. Adequate sugar in the diet provides fuel for oxidative energy production. In the absence of adequate sugar the body will begin to use other sources of stored fuel, but at a cost of systemic stress leading to increased aging.


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.27 - 05:22:39
Men det var väl ingen förklaring! "In the absence of adequate sugar the body will begin to use other sources of stored fuel" - häh? Hur många sorter finns det? Lagras socker och stärkelse på olika sätt? :pippi:

Och svaret på din fråga är NEJ. Bara om det är nåt snaskigt skvaller.  :lick:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.27 - 06:19:08
Hur som verkar det väldigt konstigt alltihopa (ursäkta subbis!). Man får nästan en känsla av att det går ut på att göra allting tvärtom va?

Tja det beror väl på vilket håll man kommer ifrån. Om man svalt argumenten från LCHF så är det ju förstås väldigt  motvalls.
Annars bygger Peats idéer på bla 1937 års nobelpristagare Albert Szent-Györgyi fortsatta forskning på cellandning och hans syn på cancer. Även Broda Barnes som studerade hypothyroidism och botade de flesta av sina patienter med hjälp av sköldkörtel hormon. Inga av hans patienter tex hade hjärtinfarkt trots att övriga läkare började rapportera ökade incidenter.


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.27 - 06:20:47
Men det var väl ingen förklaring! "In the absence of adequate sugar the body will begin to use other sources of stored fuel" - häh? Hur många sorter finns det? Lagras socker och stärkelse på olika sätt?

Nä, han syftar på den berömda fettmetabolismen som enligt RP är ett tecken på inflammation.  :whink:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.27 - 06:32:12
Och stärkelse metaboliseras som fett då? Annars förstår jag fortfarande inte hur det där förklarar varför socker är bättre än stärkelse. :devil:

Erkänn nu att du inte förstår det du heller!  :lol:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.27 - 06:36:39
Tja det beror väl på vilket håll man kommer ifrån. Om man svalt argumenten från LCHF så är det ju förstås väldigt  motvalls.

Jag menade faktiskt tvärtom nästan allting man tidigare hört. Socker? Hallå!  :shock:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.27 - 06:49:29
Och stärkelse metaboliseras som fett då? Annars förstår jag fortfarande inte hur det där förklarar varför socker är bättre än stärkelse. :devil:

Erkänn nu att du inte förstår det du heller!  :lol:

Vet jag visst  :tongue_wag:

Det beror på att enkla sockerarter lättare kan användas för glukosmetabolism istället för stärkelse som först måste brytas ner från mer komplexa strukturer. Det betyder dock inte att man inte får äta stärkelse!


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.27 - 06:55:48
En av hans 180-graders tanke om diabetes t2 är att ett symptom är att cellen inte får nog med socker som energi.
Att man har högt blodsocker betyder ju inte att kroppen flödar över av socker. Cellerna kan inte förbränna sockret i blodet utan det måste in i cellerna


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.27 - 06:56:59
Men man måste ju ha ett lager socker i kroppen står det ju!  :lol1:

Nu är väl ändå inte stärkelse så himla svårt att bryta ner, i så fall är jag fruktansvärt felinformerad. Jag satsar nog på stärkelsen jag. Och kaffe till maten, fi fan!



Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.27 - 07:16:33
(http://www.functionalps.com/blog/wp-content/uploads/2012/12/vintage_sugar_ad.jpg)


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.27 - 07:18:52
OK, du vinner! Det där går inte att argumentera mot!  :lmao:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.27 - 07:20:11
Det där med att andas i en påse kanske man skulle prova... det kan ju vara en lösning på många problem - om man bara håller på tillräckligt länge...

Yogaandning och Buteykoandning bygger på samma princip fast man är inte lika tydlig med att det handlar om balansen mellan syre och koldioxid.


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.27 - 07:20:44
OK, du vinner! Det där går inte att argumentera mot!  :lmao:

 :lol:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.03.27 - 08:19:47
Tomma kalorier skramlar mest - och lagom är bäst!
#medelsvensson


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.27 - 16:51:17
Tomma kalorier skramlar mest - och lagom är bäst!
#medelsvensson

Precis! U-kurvan is da shit!  :thumbsup:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2014.03.27 - 18:05:41
Jag gillar detta:
http://criticalmas.com/2013/04/approaching-nutrition-from-an-investors-mindset/

Och:
http://criticalmas.com/2013/03/ending-the-ice-cream-experiment/

U-kurva, japp. Allt kan bli för mycket, och det mesta kan bli för litet.


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.27 - 21:15:23
Ha ha! Hedging - det är nog vad jag gör.  :lol:

Ska läsa hela sen (!!!). Det var bra skrivet.


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.27 - 21:34:19
Han är ju snygg också!  :duckboob:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2014.03.27 - 23:43:34
Ska läsa hela sen (!!!). Det var bra skrivet.

Kors i taket!

Han är ju snygg också!  :duckboob:

Läs! Inte bara titta på bilden nu.


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.28 - 02:09:56
Men det är ju vår!  :strut:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.28 - 06:07:49
Critical MAS gillar salt och socker  :nod-yes:

Citat
The feeling of both being tired and a rise in adrenaline would be a battle in my body. Usually the adrenaline won and I’d get up despite wishing I could sleep a few more hours. In the book Eat for Heat, Matt describes a sugar and salt mixture used stop the stress hormones.

5 parts sugar
1 part salt
mix it up

It works. I’ve been using this trick for a few weeks. Sleep is now winning the battle with the early morning stress hormones. My success rate is about 80%. This is a huge win.

You don’t need to just use this hack if you wake too early. It could work whenever you feel the stress hormones rising. I could see this being an excellent strategy for those that eat emotionally to reduce stress or even as a tool to help get to sleep.


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.28 - 06:17:55
Idag har jag ätit en köpeglass och en klick gelé med socker i. Nöjd? Fast mitt problem är inte direkt att jag vaknar för tidigt...


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.28 - 15:46:35
Idag har jag ätit en köpeglass och en klick gelé med socker i. Nöjd? Fast mitt problem är inte direkt att jag vaknar för tidigt...

Jag är inte ute efter att alla ska äta socker utan vill bara peka på att socker i rätt sammanhang kan vara det som kroppen behöver.

 :smile:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.03.28 - 19:40:29
Socker är ett GIFT!
/metallurgen


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.28 - 21:33:00
Jag tror på kolhydrater, men detta med socker kan jag inte riktigt köpa. Glukos, det är livet det! Som Lustig säger.  :whink:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.03.28 - 21:41:30
Glukos är essentiellt - glukoneogenesen är nog mer ett "reservsystem" än "designat"(blink!) för att vara "primär leverantör"...


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.03.29 - 05:49:08
Glukos är essentiellt - glukoneogenesen är nog mer ett "reservsystem" än "designat"(blink!) för att vara "primär leverantör"...

Mitt i prick! Varför anser man att ett tillstånd som man "trillar ur" när en liten mängd kolhydrater passerar ens kropp är det som är det naturliga...  :hm-hm:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2014.03.29 - 05:53:17
Eftersom glukoneogenesen utvecklades medan vi var bakterier vägrar jag se att den har någon betydelse för vad som är bra mat. Varken åt ena eller andra hållet.


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.03.29 - 07:07:08
Jag har blivit allt mer övertygad om att det finns en rätt allmängiltig ram för lämplig andel kolhydrater i kosten... långsiktigt(!)

Och ramen är: TADA! 10-75%... ("energiprocent")


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2016.08.21 - 15:58:58
Nån som kommer ihåg Ray Peat...?  :wave:

Citat
“There is a great anti-sugar cult, with even moralistic overtones, equating sugar craving with morphine addiction. Sugar craving is usually caused by the need for sugar, generally caused by hypothyroidism. When yeasts have enough sugar, they just happily make ethanol, but when they don’t have sugar, they can sink filaments into the intestine wall seeking it, and, if the person is very weak, they can even invade the bloodstream and other organs. Milk, cheese, and fruits provide a very good balance of nutrients. Fruits provide a significant amount of protein. Plain sugar is o.k. when the other nutrients are adequate. Roots, shoots, and tubers are, next to the fruits, a good carbohydrate source; potatoes are a source of good protein too.” – Ray Peat PhD

https://ichooseicecream.wordpress.com/2016/08/21/g-is-for-guide/ (https://ichooseicecream.wordpress.com/2016/08/21/g-is-for-guide/)


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2016.08.21 - 21:38:21
Förklara för mig hur hypotyreos och jästfilamenten i tarmväggen hänger ihop.  :eeek:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: Subcalva skrivet 2016.08.22 - 05:17:15
Jag tror det är så här typ. Om cellerna inte får tillräckligt mycket glukos så går kroppen ner på sparlåga dvs hypothyreos. Jäst som tex candida är något som alla har och som inte skapar några problem normalt sett men om det blir obalans och de får för lite mat så sprider den sig för att hitta den på andra ställen.

Fast det är naturligtvis väldigt mycket mer komplext än så.  :smile:


Titel: SV: Ray Peat Guide
Skrivet av: hemul skrivet 2016.08.22 - 07:07:19
Men det låter ju som han menar att jästens tantakler i tarmväggen och hypotyreosen har samband.