Fetbobbas Forum

Allmänt => Nybörjare => Ämnet startat av: Noni skrivet 2013.12.31 - 03:39:12Titel: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Noni skrivet 2013.12.31 - 03:39:12
Hej!

Åt lchf för några år sedan och mådde kanon. Slutade pga graviditet och kom aldrig igång efter förlossning... Nu är jag gravid igen, mår skit och börjar bli desperat...

Jag är inne på min andra graviditet, tyvärr blir jag mycket sjuk första halvan. Extremt illamående och sängliggande i 10 veckor (v 6-16). Gick ner 7 kg de veckorna (är normalviktig). Har fått dropp när det blev för illa men klarade mig från inläggning. Äter fortfarande mediciner mot illamåendet (primperan).

Nu är jag i v 25 och mår fortfarande illa!!! Har halsbränna konstant, ingen aptit, känner mig proppmätt så fort jag ätit. Jag mår sämst när jag är mätt och hungrig. Igår trillade poletten ner och jag insåg att det antagligen har att göra med blodsockret. Jag brukar äta något onyttigt när jag mår illa vilket hjälper för stunden men sen blir det ju så klart sämre igen... Jag har ätit godis varje dag, ofta flera gånger per dag!

Allra sämst mår jag på kvällarna. Efter ännu en sömnlös natt pga illamående och halsbränna och en massa googlande funderade jag på om lchf kan göra mitt liv drägligt igen. Vad tror ni om det?

Jag började ta bort kolisar igår och kände en stor skillnad i kroppen. Inte alls lika illamående, mycket mindre halsbränna och det kändes inte lika trångt i övre delen av magen.

Jag har försökt läsa på och många förespråkar liberal lchf. Vad är det?
Jag känner mig helt lost när det gäller hur och vad jag ska äta nu när jag har en till att tänka på (innan körde jag det som rekommenderas, SLV). Hur ska jag lägga upp detta? Ska jag räkna kalorier eller kolisar för att se att jag får i mig tillräckligt? Eller är det nono att äta lchf som gravid? Jag förstår att jag inte ska banta men jag vill ju äta detta för att jag inte mår bra. Har ni några tips på hur man som gravid eller en person som inte är ute efter viktminskning ska tänka?

/Noni


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2013.12.31 - 03:57:45
Hej på dig och välkommen hit. Låter jättejobbigt att må så där.  :worried:

Svårt att råda, jag har inte ens barn så... Men jag *tror* inte att det är farligt att dra ner på kolisarna när du är gravid. Däremot *tror* jag att du ska ta det lite pö om pö med tanke på bäbisen i magen. Det är ju en stor omställning för kroppen och det kanske man ska vara försiktig med i ditt läge.

Jag tror de menar mer standard lowcarb när de säger liberal LCHF. LCHF är ju en tämligen extrem lowcarbvariant. Alltså lågt på kolisarna men inte någon strävan att ligga jättelågt, typ under 20 g som annars är normalt för LCHFare.

Du kunde väl prova att ta bort eller minimera det som de flesta är överens om är dåligt, som socker och spannmål. Forsätt äta rotfrukter inklusive potatis och lite frukt, kanske lite ris om du vill det. Då blir det ingen jättechock för kroppen och du får säkert inte så stora omställningsproblem heller. Och det blir ändå lowcarb, förutsätt att du äter rimliga mängder potatis och sånt.

Hoppas du får svar från någon som både lowcarbat och varit gravid och har mer erfarenhet på området än jag också.  :whink:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: berittis skrivet 2013.12.31 - 04:47:17
Jag vet inte om det här är till nån hjälp men Kostdoktorns sambo gick över till LCHF när hon väntade deras barn.

http://www.kostdoktorn.se/vantans-tider


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.12.31 - 05:24:48
jag håller helt med Hemul!. Jag har varit gravid 3 ggr, långt innan jag ens hade hört om lchf eller low carb öht. Mådde också väldigt dåligt 5-6 månader. Om jag visste då vad jag vet nu hade jag absolut ätit lc då! Skippa socker och spannmål, inget av dom är något kroppen eller bebisen behöver. Ät (litet) potatis och absolut andra rotfrukter, typ rödbeta (rik på järn), ägg kan du äta mycket, jag tror inte du kommer att banta på liberal lchf. viktiast är att du äter tillräckligt och är mätt, inte att du äter för två :)

jag är absolut övertygat att liberal lchf, dvs utan socker och spannmål passar gravida.Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Noni skrivet 2013.12.31 - 08:26:17
Hej,

Jag äter ganska små portioner, bär mina barn högt så de pressar på uppåt. Mår väldigt dåligt om jag blir ordentligt mätt (eller kolhydratjäst) så därför tänker jag att det är bättre att äta näringsrik mat (grönsaker) jämfört med potatis/ris. Jag tror även jag mår dåligt av just kolisarna. Fast jag förstår resonemanget att man inte bör bli för extrem.

Har skaffat matdagbok för att ha lite koll. 50-60 gram kolhydrater (10 E%) har jag legat på dessa två dagar. Mest från nötter, finn crisp och mejeriprodukter. Har ätit hallon men undvikit frukt pga halsbrännan. Låter som att det kanske blir för lite kolhydrater, vet inte riktigt vad jag ska lägga till, rotfrukter lät ok... Eller lite mjölk till maten kanske.

När jag varit hos alla olika läkare har de inte varit ett dugg oroliga för bebisen. Då snackar vi 10 veckors svält där jag orkade sitta upp max 5 min i streck. Jag åt mest naturell yoghurt i små portioner och spydde flera ggr per dag. Läkarna sa att bebisen tar det den behöver... Och jag mådde som sämst under de mest kritiska veckorna då alla organ utvecklas...

Dahlqvist skrev att liberal lchf var 30-80 g kolhydrater dagligen. Kostdoktorn har inte varit så specifik i hur man ska äta. Den enda studie jag sett handlade om ketos, men de studerade bara svältande mödrar och det är ju inte samma sak...


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2013.12.31 - 08:59:08
Låter väl kolhydratsmässigt ganska som vi tänkte, tror jag. Fast jag skulle skippa finncrispen för lite potatis. Potatis är faktiskt rätt näringsrikt. Inte så mycket av varje näringsämne kanske, men innehåller lite av varje. Har läst att potatis är den enda vegetabilie man kan överleva ganska länge på, om det är det enda man äter alltså.

Bry dig inte om vad de sätter för gränser. De pissar bara revir (ursäkta!  :look_down:). Den första definitionen som kom var väl LCHF-magasinets och enligt den är det inte ens LCHF över 50 g. Annikas variant låter mycket bättre i mina öron.

Men du ska veta att jag och flera andra här inte är så helt sålda på idén att ju mindre kolhydrater man äter desto bättre är det. Så vi är väl lite anti extrem LCHF.  :bg:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Corny skrivet 2013.12.31 - 09:34:09
En annan sak angående halsbränna. Magnesiumtillskott kan vara bra att ta. Det lugnar av någon anledning som jag inte känner till.


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.12.31 - 19:39:29
Frukt kan du nog ata om du gillar det, det skadar nog mindre an finncrisp. Tror jag. Finncrisp ar ju spannmal. Mejerier kan gora magsyran varre, jag blev jattedalig pa yoghurt sa det skippade jag da hursomhelst.

Bebisen ar det verkligen ingen fara for, om du inte aven roker, dricker, anvander droger och sant. Det var nog det sista jag skulle oroa mig for, den tar verkligen vad den behover FORST. En bebis  ar i princip en parasit :)

at sma portioner, och som Hemul sager, potatis ar nog jattebra. ar en bra kalla till C vitamin!

gor en bytta potatissallad, potatis, agg, nagra gronsaker, majonnas och litet kryddor om du vill och ha det i kylen. Tror det ar en bra mattande ratt att ata nagra skedar av da och da utan att bli for matt.Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.12.31 - 20:08:57
Fy så jobbigt. Jag lider med dig.

Jag åt lchf under min andra graviditet. Hon har blivit en kortis, men det kan vara gener också. Hon är superfrisk, motoriskt och språkligt tidig. Hon var rund som en boll i början, så det verkar inte ha varit skadligt för henne i alla fall.

Sen skulle jag kanske rekommendera lite kolhydrater om du klarar det, men det viktigaste för dig nu är ju att hitta kalorität o näringstät mat som din mage klarar, så att du kan må bättre.

Ät ofta o lite, var inte rädd för fett. Men var inte rädd för kolisar heller om de inte gör halsbrännan värre. Det är skillnad på olika sorter.

Du äter ingen medicin mot halsbrännan?


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.12.31 - 20:12:23
Banan är ju en frukt som brukar funka hyggligt för magen, du kan ju prova lite, kanske.

Ägg är ju väldigt bra om du kan äta det.


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.12.31 - 20:21:47
Jag åt lchf under min andra graviditet. Hon har blivit en kortis, men det kan vara gener också. Hon är superfrisk, motoriskt och språkligt tidig. Hon var rund som en boll i början, så det verkar inte ha varit skadligt för henne i alla fall.

Intressant det där med längden för den är ju faktiskt också något som ökat rätt mycket under samma period som övervikten ökat.

Jag är ju också för kolhydrater och som skrivits tidigare så är potatis ett riktigt bra livsmedel. Innehåller protein samt vitaminer och en många viktiga mineraler icke att förglömma. Är det något du ska försöka skippa är det väl i så fall skräpmat som innehåller både processade transfetter och MSG och annat skräp.


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.01 - 00:40:31
Fast brukar de inte hävda att de var långa på äldre stenåldern också? Sen krympte vi... Tills nu, när vi blir längre igen. Så i ena änden gjorde kolhydrater och spannmål oss korta och i andra änden gjorde samma saker oss långa. Har lite svårt att förstå hur de tänker där. Fast det är ju inte det enda LCHF-argument jag har svårt att följa. :tongue:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.01.02 - 01:24:12
Fast brukar de inte hävda att de var långa på äldre stenåldern också? Sen krympte vi... Tills nu, när vi blir längre igen. Så i ena änden gjorde kolhydrater och spannmål oss korta och i andra änden gjorde samma saker oss långa. Har lite svårt att förstå hur de tänker där. Fast det är ju inte det enda LCHF-argument jag har svårt att följa. :tongue:

Menar du att de pålästa LCHF:arna brukar hävda det...?  :whink:

Enligt wiki så stämmer inte det.
Citat
Den förhistoriska människoarten Homo habilis (2,5 miljoner - 1,8 miljoner år sedan) ska haft en kroppslängd mellan 120 och 150 cm. Människoarten Homo erectus (1,8 miljoner - 300 000 år sedan) var något större med längden 150 och 180 cm.[2] 10 000 - 4000 f.Kr var människans uppskattade medellängd, män 160 cm och för kvinnor 156 cm. I Europa för 40 000 till 10 000 år sedan var medellängden för män mellan 160 till 189 cm och kvinnor 158 till ungefär 164 cm. Noterbart är att kvinnans medellängd är ungefär densamma i Skandinavien som den var för kvinnor under perioden 2300 f.Kr till 400 e.Kr, 167 cm.[2] Under medeltiden var människans uppskattade medellängd bland män 170–172 cm och bland kvinnor 159 till 162 cm.[3]

Medellängden minskade en aning under 1800-talets hälft för att senare öka drastiskt under 1900-talet. Vid mönstring av män i Sverige kan man snabbt märka av den ökade kroppslängden. På 1850-talet var medellängden bland mönstrade män i Sverige 167,4 cm, till skillnad från 2004 då längden var 180,2 cm, vilket är en längdökning på närmare 1,5 dm.Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.02 - 02:59:36
O ja, men kanske inte i samma stycke. I början var argumentet att vi blir så långa och föder så stora klumpar till barn p.g.a. höga insulinnivåer vanligt. Nu är det väl mer det andra argumentet, se så långa och resliga vi var på stenåldern. Båda argumenten förekommer dock fortfarande.


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: idalinda skrivet 2014.01.02 - 03:46:38
Noni, du har redan fått väldigt bra tips hittills.
Om jag skulle vara i dina kläder skulle jag inte räkna med kolisar så noga, om det inte är absolut viktigt för dig :flirting:.

Se bara till att plocka bort det som inte fungerar.

Jag och min man har övergott till paleokost ( liknar LCHF men utesluter gluten och mjölk tillåter frukt i små mängder).
För mig hjälper det mot migrän och en evig snuva, men för min man gör det för just för halsbränna och sura uppstötningarnas skull.

Grattis att du redan mår bättre! Om du behöver justera något, så testa att minska mjölkprodukter ( smör har vi kvar och använder lite hårdost ibland).
En liten detaj för halsbrännan är att även gurka och salladsblad kan förvärra situationen.
Min man föredrar soppa och kokt / ungstekt kött inte så mycket stekt kött på pannan.


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Noni skrivet 2014.01.03 - 00:42:26
Tack för alla svar hittills. Än så länge går det mycket bättre tycker jag. Tror det kan bero på avsaknaden av socker och mindre portionsstorlekar. Ska fundera på om mjölk gör mig sämre. Har bara nuvalucol än så länge men magnesium låter intressant, har fått sendrag några gånger och det hade jag inte med ettan. Har fått för mig att det har med magnesiumbrist att göra.

Äter nötter och bär om jag är sugen. Nån frukt har slunkit ner också. Dricker mjölk ibland. Kommer nog inte bli alltför strikt framöver om magen går med på det. Gör inget om hon blir lite kortare, både jag och pappan är långa. Skulle gissa att sonen blir närmre 190... Fast nu vill han nästan bara äta kött, korv och bacon så vi får väl se ;-). 


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Noni skrivet 2014.01.03 - 02:42:16
Är det ett tecken? Bara jag som ser hemuler...???  :max-shock:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.03 - 03:07:14
Jag brukar ha den effekten på folk.  :cool:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.01.03 - 06:02:06
 :lulz:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: idalinda skrivet 2014.01.03 - 06:03:59
Är det ett tecken? Bara jag som ser hemuler...???  :max-shock:

 :nod-yes:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Noni skrivet 2014.01.14 - 00:57:15
Tänkte bjuda på en uppdatering!

Har nu ätit lchf i två veckor. Har blivit 50-60 gram kolhydrater per dag. Ca 10% kolhydrater, 15-20% protein och 70-75% fett (e%). Ätit drygt 2000 kcal per dag. Kött, fisk, grönsaker, mejeri, ägg, nötter och bär/frukt. 3 mål mat och oftast 2 mellanmål.


Redan nu är skillnaden enorm. Lite iakttagelser:
- jag är MYCKET piggare, går inte och lägger mig när jag kommer hem
- har pga piggheten börjat träna
- blodsockret är stabilt, 4,4 på mätningen hos bm
- jag har gått upp 7 kg (men inget sedan jag började)
- mina vigselringar ramlar av fingrarna
- foglossningen är mycket bättre, kanske beror på träningen
- mår (nästan) inte alls illa och har slutat med medicinen
- har sällan/aldrig halsbränna
- magen fungerar bättre (fast inte lika ofta)
- järnvärden har ökat från 114 till 119 (dricker även blutsaft ibland)
- varken läkare eller bm hade något att invända mot min kost (nämnde aldrig lchf utan berättade vad jag åt)

Jag är så glad! Känns fantastiskt att må så här bra :-)


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.14 - 01:27:22
Vad kul!  :clapping: Har undrat hur det gått för dig.  :nod-yes:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2014.01.14 - 03:35:14
Det var verkligen roligt att höra!  :thumbsup:

Det verkar ju som om medicinen om den gör skada för barnet gör det i tredje trimestern, så det är ju toppen att du kunnat sluta med den. Hoppas verkligen att du får fortsätta att må bra, så du hinner ta det lite lugnt innan det är dags att orka med en nyföding!


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.01.14 - 04:08:12
ÅÅÅh vad härlligt!!!!! håll oss uppdaterad är du snäll!!


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.14 - 12:22:51
Vad är det för typ av meds man får för illamående? Antar att de verkar allmänt dämpande, d.v.s. påverkar hjärnan?


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Noni skrivet 2014.01.14 - 17:18:08
Prostafen (receptfritt mot åksjuka)
Lergigan
Lergigan comp (med koffein)
Primperan
Zofran (inte så testad så sistahandsval)

För mig fungerade primperan bäst men effekten är så liten att jag inte märkte den när jag var som sämst. Äter man primperan i tredje trimestern kan barnet få alzeimersliknande symptom MEN dessa går över när barnet fötts (inte utsätts längre). Läkarna sa att de 4 första medicinerna är "ofarliga", jag fick aldrig zofran trots att jag bad om det. Jag var inte tillräckligt sjuk (höll inte på att dö). Annars gör medicinerna mig sjukt trött, typ hög. Låg i timmar och bara stirrade i taket och kunde sova 15 timmar per dygn.

Men nu är det över  :yay:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2014.01.14 - 17:55:11
Kan tänka mig det. De är väl allmänt avtrubbande försås. Usch. Skönt att du blev av med dem.


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Noni skrivet 2014.02.09 - 18:43:59
Hej!

Går snart in i v 32 och har ätit lchf i 7 veckor tror jag. Mår fortfarande väldigt bra. Jag har ätit en semla och haft 3 fuskdagar. Jag mådde så värdelöst efter senaste fusket, jag tror det var bra att påminna sig om hur det var innan. Det är en del planerande med maten fast å andra sidan sparar jag pengar på att alltid äta hemma och ha matlåda.

Jag har inga spännande fakta mer än blodsockret som var 4.1. Magen är normalstor och bebis likaså (gjorde tillväxt-UL). Är sjuk så jag har inte tränat på en vecka. Fogarna har även blivit sämre.

Nu börjar jag fundera på förlossning och sånt. Vet inte om det är smartast att äta lchf eller att dopa sig med socker för att vara pigg. Det är väl även lite smärtstillande? Jag tror förlossningen kommer gå snabbt. Första tog 10 h från första värk men då var det lite komplikationer (han låg snett). Jag var fullt öppen efter 4-5 timmar.  Nr två sägs gå mycket snabbare... Så uthålligheten behöver jag inte riktigt. En sak är säker: så fort hon är ute blir det salami, mögelost och rödvin för hela slanten! Äntligen!!!


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.02.09 - 19:07:22
varför skulle du ta till socker vid förlossnignen? det är inte sockret som är smärtstillande men dopaminen som kroppen tillverker, eller endorfiner. kommer inte ihåg helt hur det fungerar.  Läste igår detta blogginlägg http://www.annahallen.se/ideer-om-varfor-depression-kan-dyka-upp-vid-lchf och visserligen handlar det om depression men tror det "fungerar" lika bra på förlossning typ.  Jag skulle nog inte ta till för mycket kh även vid förlossningen, det blir häftigt efteråt då om du redan nu reagerar så på fusket.  8 v kvar, det går undan!

Ah, säg till innan förlossnignen att du inte äter socker. Om dom då behöver lägga dropp e.d. ska dom använda Ringers Lösning (salt) och inte sockerdropp för då shockar du kroppen för mycket. Inte för att du ska ha dropp standard men man vet aldrig. Mitt andra barn blev akut kejsarsnitt och då behövde jag dropp. (men det var lååångt innan jag visst något om lchf, hon är 21 nu :) )


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2014.02.10 - 01:45:59
Ja, om du mår bra nu så ska du nog fortsätta så här. Det är påfrestande för kroppen att svänga mellan extremer vad gäller kosten också och det är väl onödig belstning. Kroppen lär nog få jobba ändå.


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.08 - 11:54:02
Hur går det? Jag räknade ut att det borde vara dags ungefär nu.  :smile:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.03.08 - 17:39:59
hon väntar nog 2 dagar till. Då är det en jättebra födelsedatum nämligen!  :nod-yes:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.09 - 00:31:24
 :pippi:


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: idalinda skrivet 2014.03.11 - 23:31:16
Bääbisaaaar!!!


Titel: SV: Snälla hjälp mig! Orkar inte må så här längre
Skrivet av: hemul skrivet 2014.03.18 - 21:29:57
Men nu då? :goggle: