Fetbobbas Forum

Hälsa => Allmänt om hälsa och ohälsa => Ämnet startat av: Subcalva skrivet 2013.07.14 - 15:41:08Titel: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.07.14 - 15:41:08
Jag tänkte man skulle kunna samla sånt som inte är relaterat till mat.

Här är tex en studie som visar att australiensare som var utsatta för dålig ekonomi under två år var risken 20% större att bli överviktig det tredje året. FS betyder Financial Stress
Citat
The adjusted risk of being obese in 2010 were 20% higher (RR: 1.20; 95% CI: 1.10-1.30) among individuals who experienced FS in both 2008 and 2009 than those who did not experience FS in either year. The association of FS with obesity was independent of income and constant across income categories.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.20572/abstract (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.20572/abstract)


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: fetsmart skrivet 2013.07.14 - 15:54:35
Läser i GöteborgsPosten att 21 procent av de som springer göteborgsvarvet beskriver sin profession som "projektledare" - 1 (en) procent av löparna är arbetslösa... Kostar ju 5-600 spänn i anmälningsvgift + "lite" kringkostnader så det förstår man ju att de flesta arbetslösa har andra prioriteringar. Gymkortet är väl också en utgift som sitt löst när den finansiella stressen gör sig påmind - liksom den vildfångade laxen och det gräsbetade köttet... Nudlar och ketchup är billigt!

Ingen förklaring, men allting hänger ihop...


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.07.14 - 18:23:36
Tycker också det verkar naturligt att fler "fattiga" är tjocka. Skitmat är billigt + att det enda nöje man tycker sig har råd med kanske är att äta, även i Sverige. Inga pengar till semesterresa, ungarna har tråkigt - då blir det nog några turer till donken och någa omgångar chips och läsk framför TVn.


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Snorkfröken skrivet 2013.07.14 - 20:06:49
Ja själv har jag slagit ihjäl flera uttråkade minuter med att käka godis och annat skräp. Och har man ingen lust att laga mat så är färdiggröt från ica jävligt gott.


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.07.14 - 20:16:19
Har man inga pengar är det svårt att upprätthålla några intressen också, antingen de är fysiskt aktiva eller inte. Allting kostar. Har man tur har man sett bättre dagar och har grejer kvar som man kan använda t.ex. skidor, cykel o.s.v. Om inte är det kört, för i princip allt kräver åtminstone en initial investering och det mesta kostar även kontinuerligt.


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Ninnan skrivet 2013.07.14 - 20:18:55
 :worried: jag är mycket fattig men gör så gott jag kan..  :cry:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.08.22 - 18:07:48
En reflektion över en amerikansk supermarket. För att handla bröd kan man ta en liten genväg men måste trots det passera förbi 5 gångar för att ta sig dit. Den stora knäckfrågan är om man blir fet av brödet eller av det godis, läsk, chips och choklad man passerar?
Undrar också vad som är dyrast.

Inlägget heter passande nog The World is Fucking Insane
https://medium.com/health-the-future/918b3d08f21f (https://medium.com/health-the-future/918b3d08f21f)Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Ary skrivet 2013.08.22 - 18:50:47
Hyllorna gör ingen skada om bara folk gick förbi dem.....   :hm-hm: Men icke....  :whistle:
Jag gick upp just för att jag inte fattade att man inte kunde sätta i sig de där sakerna, mer ville ha mer. Med tiden ändrade jag min inställning och bannlyste läsk, begränsade kakor mer till enstaka tillfällen, annan typ av kakor och känner nu mer kontroll. Förr var mitt sug så stort att det var riktigt svårt att stå emot i affären men nu har man vant sig vid att det inte ska med skräp. Därför är jag lite kluven vad gäller sockerberoende -  om det existerar eller ej..... En ond cirkel är det iaf...

Jo erhm lite ironiskt att ha godiset ihop med tidningar om övervikt, bantning och diabetes. Lycka till amerikanarna.  :rolleyes:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.08.22 - 20:35:23
hm jag vill minnas det är ganska likt i sverige också. Inte i holland såklart  :whistle:

jag är ganska tråkig i affärerna. "ser" inte sånt längre.  skönt!


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Corny skrivet 2013.10.15 - 22:30:40
Sent svar. Inser att tråden är mer eller mindre död, men jag tror faktiskt att sockerberoende finns. Inte som i att "jag MÅSTE ha", utan mer i ett obehag i kroppen när den inte får det den "behöver".
När det kommer till stormarknader, så är det väl alltid så att man får gå i snirklar för att få tag i något nyttigt? Sen måste jag väl erkänna att när jag började handla på sådana, så var jag så otroligt lycklig över att det fanns ett kilo godis till priset av 29.90, eller vad det kostade på den tiden. För då var det mitt kvällsnöje att läsa tidningar och äta godis, och en sådan burk räckte i en vecka. Så det var prisvärt!  :lol:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Ary skrivet 2013.10.16 - 09:51:50
Hehe jo godis är billigt.  :rolleyes:  :fork_off: (senaste emoticonen var till sockerindustrin....) Jag drabbas fortfarande av ett grymt sug emellanåt, om man kan kalla det beroende eller inte vet jag inte men däremellan är jag en duktig kicka numera...  :flirting:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.10.18 - 18:01:13
Men kan man verkligen prata om ett sockerberoende?
Förutom läsk är det få saker folk dras till som innehåller bara socker eller kolhydrater.
Hur många äter pasta utan fet sås? Bröd utan smör och pålägg?
Pizza är mycket bröd men också väldigt mycket fett.

Och om nu alla kolhydrater är lika ondsinta varför är det aldrig nån som går loss på kokt potatis?
När man läser om folk som trillat av banan så har då jag aldrig stött på nån som hetsäter rena råvaror som tomater, morötter eller havregrynsgröt.

Artikeln jag länkar till nedan tycker jag är ett bra inlägg i debatten.
Citat
What then, of the finding that Oreos "activated significantly more neurons than cocaine or morphine?" That claim is like comparing apples and ... doing a line. They have different mechanisms of action, and just because something "activates more neurons" doesn't mean it's more addictive. You can stop eating Oreos with no physical symptoms. You can eat a Nilla Wafer instead if you really want to. But you can't go from drinking two handles of vodka a day to drinking orange juice.
http://motherboard.vice.com/blog/no-oreos-arent-as-addictive-as-cocaine (http://motherboard.vice.com/blog/no-oreos-arent-as-addictive-as-cocaine)


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.18 - 18:16:05
Du har nog en poäng där. Extra allt, det är melodin!  :w00t:

Allvarligt, det finns ju de som äter rent sockergodis. Smågodis av typen gelegodis, skumgodis o.s.v. Visst, det är väl lite protein och fett där också kanske, men det lär ju inte vara stora mängder. Jag tror det var Mynlen som berättade att hon åt direkt ur sockerskålen när hon var liten i brist på bättre.


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: berittis skrivet 2013.10.18 - 19:24:50
Det är inte bara barn som äter direkt ur sockerskålen. Jag har en arbetskamrat som gör det!  :puke2:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.10.18 - 20:14:50
Nej jag åt sockerbitar. Något HEEEEEEEEEEEEEEEEEEELT annat.  :tongue_wag:

Men oreos och dom där wafers är i princip lika med en flaska wodka eller en flaska jenever. Dom är också "utbytbara" emellan.

Jag tror på ett visst sockerberoende, men det lömska är att socker även tillverkas i kroppen av andra ämnen. Då kan man aldrig bli kvitt sitt sockerberoende 100%. typ.

Jag har ätit mig loss på tomater i ungdomen. Och just nu är jag i en period där röd paprika  lockar mycket. Jag åt två idag :)

Pasta åt jag helst utan fet sås, det räckte med ketchup...


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.18 - 20:51:10
Det var det jag menade. I civiliserade länder brukar man ha sockerbitarna i en skål.  :nod-yes:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.10.18 - 22:00:52
Men oreos och dom där wafers är i princip lika med en flaska wodka eller en flaska jenever. Dom är också "utbytbara" emellan.

Men om de verkligen vore i princip lika, dvs vi säger att det är kolhydraterna som är problemet, så skulle man tillfälligt kunna stilla begäret med kokt potatis eller havregrynsgröt (givetvis utan fet mjölk). Visst kan man läsa inlägg från folk som skriver att de ätit två färskpotatis på sommaren och trillat av banan men sen kommer uppradningen av allt man ätit efter dessa stackars potatisar - godis, läsk, pizza, glass och jag vet inte allt. Om nu begäret stillas av kolhydrater varför fortsätter man inte att äta bara färskpotatis???

Jag säger inte att det inte finns de som äter mycket socker för läskkonsumtionen har ju ökat lavinartat.  Men jag hävdar bestämt att i övrigt är det är inte potatis och havregryn som folk äter mer av idag utan det är den processade maten som ökat mest. Den som innehåller BÅDE kolhydrater och fett.


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.18 - 22:16:10
Kombinationen är ju det värsta, ivf när det gäller överätning. Jag tror alla har någon blandning som de har svårt att sluta äta medan tider är. Om det sen är godis som Dajm eller, som i mitt fall, lutar mer åt rabarberpaj med vaniljsås-hållet, är ju ganska egalt. Har nog tur på det sättet, för rabarberpaj är inte lika tillgängligt som Dajm. Men sockerberoende (eller vad de ska kallas) tror jag gör som Mynlen och tar till sockerskålen om inget bättre finns. Bara för att man tycker nåt är väldigt gott och vill äta det tills man nästan spricker är man ju inte beroende. Man får ju inte rabarpajssug eller ersätter det med något annat om man inte får tag på det, men när jag har det under näsan, då jäklar! Det är väl det som är problemet med snabbmat/skräpmat. Har man nu en favorit bland den skiten så finns den ju över allt. Om det fanns ett rabarberspajsstånd i varje gathörn skulle nog jag trilla dit också.


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.10.18 - 22:29:47
Kombinationen är ju det värsta, ivf när det gäller överätning.

Nähä, så framställs det inte alls bland LCHF-kretsar!  :nonono:

Kolhydrater är djävulens föda och om man ska synda så är det bättre att blanda ut det med fett.  :nod-yes:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.18 - 23:00:19
Men det är ju en annan sak. Då är det ju för att mildra effekten av kolisarna. :lol1:

Men nu var ju det där MIN uppfattning. Det var en liten utvikelse. För att förtydliga, jag tror att i princip alla människor har någonting de har svårt att sluta äta när de väl börjat och det är då kolhydrater och fett blandat i någon form, men det är ju för att det är så jäkla gott, icke att sammanblanda med beroende.

Man kan iofs älska något proteinrikt också och inte få nog, alltså protein+fett eller ännu hellre protein+fett+kolhydrater. Det är ju bara det att så länge protein är med sätter kroppen stopp, i alla fall lite tidigare än den gör om inte protein är med.

Jag menar att såna där allmänna svulltendenser när det gäller favoritmat är något helt annat än ett beroende. Det är bara hedonism i sin prydno.


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.10.19 - 09:16:00
Men nu var ju det där MIN uppfattning. Det var en liten utvikelse.

Jo det förstod jag förstås, jag bara larvade mig lite.  :tongue:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.10.19 - 09:44:34
 :lmao:

Men jag tror verkligen att det är kombinationen av kh (och då vilka) och fett som gör att det överäts lättare. Nypotatis med smör kan jag nog överäta mycket lättare än bara en potatis. Kakorna är ju inte bara kh, det är en blandning av socker (som enligt mig är en trigger för att äta mer eftersom den gör allting gott) och fett. Plus att jag anser att sädeslag har en vis beroendeframkallande verkning också. Ta en härlig nygräddad fralla med smör och ost. Man äter den oftast i ett glufs eftersom det är så gott. Ta bara osten och smöret och det går med en gång svårare att glufsa i sig lika fort. man äter det och det är gott men som med frallan blir upplevelssen inte.

därför är jämnförelsen mellan kakor och kh inte rätt. Kakorna innehåller en massa andra saker som gör att det går att äta mer av. Att man vill ha mer och mer hela tiden.
Det är inte bara kh, det är, som hemulen säger, combinationen. (skriver man nu combination eller kombination. blir förvirrad av det dära )/&/!!! svenska och holländska ihop :))


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.19 - 10:22:11
Frallan var ett bra exempel. Jag har fortfarande doftminnen, och det har man inte många i livet, från lördagsfrukostarna hemma. Man jobbade ju halvdag på den tiden och gick i skolan på förmiddagen, så när alla kom hem mitt på dagen var det lite festligt. Mamma och pappa satt alltid och väntade på mig med nyköpta (=nybakade) frallor, kokt skinka och kaffe till dem. Alla de där sakerna doftade på den tiden (vad hände med det). Jag kände doften av fralla, smör, fin kokt skinka och kaffe redan i dörren. Sen när man kom in i köket blev doften starkare och man kunde knappt bärga sig. Jag kan framkalla den när som helst och skulle dö för att få äta det där, som det smakade DÅ.

Hm, poängen Helge. Jo, det var ju skinkan och faktiskt smöret som var lyxen. Visst kan jag äta bara skinka och smör, både då och nu, men det var kombinationen med den färska frallan som framkallade lyckokänslor!

Surrebröd är också intressant. Det funkar, man får smörgåskänsla, och i vissa fall skulle man nog inte fatta att det var surre om man inte visste, men får man den där lyckokänslan när smakerna börjar sprida sig i munnen? Nä, inte jag ivf.


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.10.19 - 10:46:01
det är det jag menar. Brödet, dvs vetemjölet ger en slags lyckokänsla. Visst är skinkan och smöret lyxen men utan brödet saknar man just det där.. piffiga?
Knapiga nygräddade skorpan. usch nu blir jag hungrig :)

det är därför jag tror mjöl och vetemjöl är beroendeframkallande. Liksom socker. Man får en skön känsla av dom. Liksom med alcohol fast det dricker jag inte så det vet jag itne annat än att jag hört av och sett hos andra...


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.19 - 11:04:44
Eller tvärtom. En torr fralla utan smör och pålägg får man ingen lyckokänsla av heller ju. Man måste ha allt på en gång.


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.10.19 - 11:05:51
Om den är färsk kan jag äta utan något på. Nygräddat, varm, ååååh, skorpan.. mmmm men okej, medger. Mindre mängd än med smör o ost, absolut!


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.19 - 11:07:29
Men du får lite lyckokänsla ändå? Måste bero på ditt sockerberoende.  :lol:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.10.19 - 16:57:25
Skönt att ni kom på det där med att man inte äter lika mycket fralla heller om man äter den för sig själv.  :whink:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.10.19 - 17:16:17
det är nog mitt sockerberoende.

Igår åt jag EN ruta mörk choklad. blev sugen på allt möjligt just efteråt.....


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.19 - 18:23:45
Skönt att ni kom på det där med att man inte äter lika mycket fralla heller om man äter den för sig själv.  :whink:


Skulla aldrig falla mig in att äta fralla för sig självt! Blanda inte in mig i Mynlens missbruk. :club_idiot:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.10.19 - 19:36:48
 :lulz:
men LÄS då... bara nygräddad, ännu varm, knaprig skorpa. BARA då!!!


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.19 - 19:56:47
Ja med smör ja!  :fork_off:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.10.19 - 20:30:15
då är det självklart godare men om man just köpt en nygräddad fralla och inte har smör..Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.19 - 20:36:47
Då går man och köper smör och lär sig till nästa gång att skriva shoppinglista!  :club_idiot:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.10.19 - 22:19:27
men då handlar det igen om combinationen.. om blandningen. som gör att man överäter lättare då!


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.19 - 23:47:05
Ja visst! För normala människor gör det det. Fråga subcalva får du se.  :nod-yes:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.10.20 - 10:38:12
vad det beträffar är jag väl lika normal som du????


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.20 - 10:53:44
Nä, du är ju sugar junkie. Och holländare.  :lulz:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.10.20 - 11:43:25
okej. Där håller jag med ig.  :loony: (http://www.emofaces.com/en/emoticons/c/cheese-emoticon.gif)


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.10.22 - 22:11:22
Heta tips

http://impruvism.com/slow-fat-loss/ (http://impruvism.com/slow-fat-loss/)


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.22 - 22:43:32
Kom igen! 1 hg på ett helt år (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1997.msg67379.html#msg67379) ÄR lite!  :lol:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.11.15 - 06:55:36
Från GoKaleo

Citat
The reason I struggled unsuccessfully with my weight for 25 years was because I was struggling with my weight.

My weight wasn't the problem. My weight was a symptom of the problem.

The problem was my habits. I treated myself poorly. My internal dialogue was abusive and unkind. When I exercised I did it to punish myself, and when I dieted I allowed myself an inhumanely small amount of food. These are not behaviors and habits that will produce a healthy body. These behaviors tear a person down, reduce self esteem, trigger binge eating, make exercise unpleasant, reduce a human to nothing more than a collection of body parts that are treated with contempt. And I did it to myself. And I bet many of you reading this do it to yourself.Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.11.15 - 13:38:03
Och det där skulle vara allmängiltigt eller vad då? :rolleyes:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.11.15 - 17:13:30
*äter sista nötterna och sen fåg jag inte köpa nya på länge*


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.11.15 - 18:11:40
Och det där skulle vara allmängiltigt eller vad då? :rolleyes:

Ja det tycker jag absolut.  :nod-yes:

Enligt min erfarenhet så brukar de flesta som vill gå ner i vikt både dra ner på kalorier och börja träna flera gånger i veckan samtidigt.  :eeek:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.11.15 - 18:20:01
Ja? Det innbär väl inte att man gör det av de skäl som hon uppger. Dessutom funkar det ju.


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.11.15 - 20:04:05
Fast oddsen att lyckas på det sättet är ju rätt minimala. De flesta går ju upp igen inom några år - oavsett diet.

Och de flesta överviktiga (inklusive mig själv) är inte särskilt snälla mot sig själva.
Många har negativa tankar om sin kropp och när man överskrider sin löjligt låga kalorigräns så måste man straffa sig själv genom att motionera febrilt.


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: hemul skrivet 2013.11.15 - 20:39:31
Jaha. Jag saknar väl självinsikt då.  :tongue:


Titel: SV: Varför går vi upp i vikt?
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.11.15 - 20:52:53
Jaha. Jag saknar väl självinsikt då.  :tongue:

Det gör de flesta - även jag  :tongue: