Fetbobbas Forum

Recept => Kött => Ämnet startat av: hemul skrivet 2012.11.06 - 21:26:45



Titel: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.06 - 21:26:45
Inget recept, inte ens en demo, bara ett tips om ni är lika osäkra som jag. Jag brukar köpa färsk tunnbringa, slaksidan alltså, revbenen, på en invandrarbutik som alltid har gott om lamm. Har alltid tänkt att man borde bena ur den och knyta ihop till en stek för det är så gott kött. Har sökt på nätet efter tips om hur man gör, men hittar bara råd om att köpa en urbenad bringa.  :rolleyes:  Jag har inte vågat mig på det för jag har trott att det bara skulle bli trasor iom att det är så tunnt kött, så jag har bara kokat den.

Idag tordes jag. Och blev så arg på mig själv. Bara man tittar närmare på sidan så ser man att revbenen sitter mot ena sidan och i princip bara hålls fast av en en hinna där. Hur lätt som helt att skära loss dem. Tog mindre än 10 minuter för två bringor och då var det alltså första gången. Och inte ett enda hål i köttet.  :cool:  Man behöver alltså ingen vägledning, bara en vass kniv. Bringorna vägde med ben 1 3/4 kg ihop så några jättestekar blir det inte. De hade höjt priset. Var tvungen att punga ut med 44.90/kg.  :biggrin1:

Nu är köttet i kylen och benen i crockpottan för att bli till buljong över natten och i morgon hoppas jag det blir två fina små stekar av köttet. :tasty:





Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.06 - 23:28:39
Vilka kryddor och sås har du?


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.06 - 23:37:36
Köpte en vitlök och sen vet jag inte. Timjan eller rosmarin antagligen. :tasty:

Vaddå vilken sås? Det finns bara en sås och det är gräddsås!  :club_idiot:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.07 - 11:16:52
 :sneaktongue:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.07 - 13:12:29
Nåt fel med det? :goggle:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.07 - 14:54:16
faktiskt gott!  :lol:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.07 - 16:12:13
Faktiskt? SÅ KLART det är gott!  :lol:

Nu ska jag steka dem strax så får vi se om det funkade sen eller om det blir en seg stek. Tror dock inte det, för man kan grilla lammspjäll och då kan det inte vara så "hårdkokt". Gör grytstek, det blir mörast tycker jag. Och godast. :tasty:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.07 - 17:38:03
Det blev vitlök, persilja, rosmarin och salt och svartpeppar förstås. I den ena är det äpple också. Skulle vara i båda, men jag glömde och ville inte knyta upp den igen. Det luktar så gott nu att jag vet inte hur jag stå ut till klockan 8 när det är middag.  :eating:

Det blev fina och jämna rullar, men lite tunna. Ska fundera på om det skulle gå att lägga ihop två. Är tveksam för den ana sidan har nästan som en tunn svål. Har även sett recept där det kallas lammrulle och då fyller de med färs. Kan visst både kokas och stekas. Det skulle man ju kunna testa, kanske köpa tre och mala en till färs och göra två rullar.

Nu är jag väldigt spänd på om det blir mört, för då har jag nog hittat ännu en källa till billig lyxmat.  :biggrin1:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.07 - 18:32:17
Så här små blev de. Fick precis rum i farmors lilla järngryta.


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.07 - 20:11:12
Rullen höll inte ihop perfekt när jag skivade upp den, men det var inte värre än som synes på den taskiga mobilbilden nedan. Kanske färsfyllning skulle hjälpa till med det?

Supergott och mört är det ivf. Smarrigt! Och en knaprig fettrand ytterst - mums! Det här blir det fler gånger. Skål!  :cheers:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.07 - 20:27:45
Till kvällsmat tror jag det blir svartvinbärsparfait och ett glas mjölk. :tasty:

Nu när jag har börjat banta igen får jag jättegod mat hela tiden. Det låter kanske bakvänt, men jag håller tankarna från att jag vill äta lite mera genom att fokusera på mat. Men inte maten jag nyss åt utan den jag ska äta nästa gång. Gärna nåt krångligt som ska förberedas. Man skulle ju tycka att det borde ha motsatt effekt, men det funkar. Och jag får jäkligt god mat!  :bg:

Skål! Vinet räckte längre än maten.  :cheers:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.07 - 20:35:00
Det låter bra, dina antagande om maten! även taktiken.  :whink:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.07 - 20:51:06
Ja, jag glömmer liksom att jag inte är riktigt mätt om jag sätter igång att dona med nästa måltid. Men det funkar ju inte med två kokta ägg och en klick majjo ur kylen liksom.  :tongue:

Usch, lamm är gott men lammfett är det äckligaste av alla när det blir kallt. Så jäkla talgigt. Äckligt att äta och svårt att få bort från allt man kletat ner.

Jag hittade lammrulle med spenatfyllning. Hur låter det? Lammfärs blandad med spenat? Och goda kryddor förstås.


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.07 - 20:52:30
Jag känner mig lite susig. Det brukar jag inte göra av ett glas. Jag hällde nog i mig för fort.  :borracho:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.11.07 - 21:01:08
ojdå!
Jag gillar inte lammkött annars hade jag nog provat. Finns flera slakterier här runtomkring, kanske kolla vad dom har för nötkött. Kycktlinge är billig där men jag vet inte kvaliteten. Och fläskkött har dom inte vad jag vet.  :lol:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.07 - 21:05:53
Har ni riktiga slakterier!  :shock: :worshippy:

Oxbringa är inte fel det heller. Men man ska nog inte gör sån rulle på't. Det måste puttra länge, men då blir det fint som snus. Jäklar, de kanske har det också på invandrarboden! Måste kollas. De har på CG, men invandrarna är billiga som bara den på kött.  :dribble:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.07 - 21:12:31
Jag äter nog  hellre oxbringa med rödbetor än lamm  :cool:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.07 - 21:30:06
Oxbringa har varit mitt favoritkött i flera år nu.  :nod-yes:


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.11.08 - 05:55:55
vet inte om dom slaktar själva men det finns flera turkiska och marokkanska affärer med färsk kött. Antar dom kan göra det någonstanns. Sen så har vi andra slaktare också, inte så speciellt här i Almere som slaktar själva, men i "byhålorna" brukar finnas en slaktare som slaktar själv.


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.08 - 12:37:39
Uj! Man får nog emigrera! Slaktare som slaktar själva tror jag knappt funnits här i hela mitt liv, mer än enstaka. Därmot fanns ju slakteributiker som inte slaktade men tog in hela kroppar och styckade.


Titel: SV: Bena ur tunnbringa av lamm
Skrivet av: Tina skrivet 2012.11.08 - 13:15:41
Jag tycker också långkok hämmar aptiten. Har jag stått och lagat något hela eftermiddagen äter jag inte lika mycket som när någon annan lagat. Sen äter jag mindre när det är hela köttbitar framför malet kött.