Fetbobbas Forum

Recept => Allmänna receptfrågor => Ämnet startat av: hemul skrivet 2012.10.19 - 10:55:03



Titel: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.19 - 10:55:03
Mitt intag av ströbröd har stegrats enormt sedan jag insåg att ättiksströmming är supergott till kokt ägg. En strömmingsflundra med mycket rödlök + 2 kokta ägg + klick majonnäs = MUMS! :drool:

Nu bryr jag mig inte så mycket om kolhydraterna i sånt man bara använder lite av och jag tror inte jag reagerar omedelbart negetivt på spannmål, så jag bryr mig inte om det heller om det bara intas då och då. Normalt kanske jag panerar en eller två gånger i månaden max och det har jag tyckt är OK, men detta riskarar att bli en daglig vana. Har käkat denna frukost i snart två veckor är har inga tendenser att tröttna.

Så, jag gjorde ett miniformbröd på ett ägg, en slatt mjölk, hälften pofiber och hälften rismjöl och bakpulver. Jag tog pofiber för att få lite mer struktur på brödet och det verkade funka som tänkt. Det blev bra! Lite smaklöst, men konsistensen var som den skulle och det är ju det enda som är viktigt här. Jag provåt två skivor med smör och ost, därför jag vet att det var lite smaklöst - men gott! :tasty: Nu ska jag torka resten och stöta till smulor så får vi se hur det funkar, men det ska nog gå bra.

Det kan ju även vara en bra brödvariant om man vill lyxa nån gång, typ kräftskiva. Att halvera kolhydraterna och slippa (vanligt) spannmål är ju inte fel. Man kan säkert ta ännu större del pofiber eller blanda i lite kokosmjöl också. Experimentet visar väl också att hemulbröd och andra kwasniewski-bröd skulle funka med rismjöl i stället för vete och det är ju bra att veta.

Är det någon annan som testat nåt liknande och har idéer att komma med?



Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Tina skrivet 2012.10.19 - 12:53:15
Vad är fördelarna med rismjöl framför kokosmjöl?


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.19 - 13:11:22
Bakegenskaperna, tänker jag mig. Jag ville använda något riktigt mjöl så det blir mer riktigt bröd. Bovete har så särpräglad smak. Gillar det iofs, men kanske inte till strömmingen och rödspättan.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.10.19 - 16:59:25
recept. pleace!


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.19 - 18:33:45
Du har redan fått det.  :lol:

Hade ungefär 1/2 dl av pofiber och mjöl vardera, men jag minns inte hur mycket mjölk, mellan 1 och 2 dl tror jag. Jag gjorde ju bara en pytteform för att testa. Jag lät pofibern svälla i mjölken och ägget först. Blandade bakpulvret med mjölet och rörde i det sist. Det blev lite löst, så jag hade i lite mer mjöl. Gjorde så smeten blev så där jättetjock så man nästan får klicka i den i formen, som jag har för mig man brukar göra till bakpulverbröd. Lite fett ska man nog ha i om man gör det för att äta som bröd. Jag struntade i det.

Det är ströbröd nu och det ser bra ut.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.10.19 - 19:57:17
Det verkar som rismjöl har bättre egenskaper för jäsning. Bovete är svårt att få poröst.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.19 - 19:58:55
Läste om någon som t.o.m. gjorde surdeg på ris. Inte enbart antagligen, men ändå. Jag tog det för det var det jag hade plus att det är neutralt i smaken.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.10.21 - 20:30:03
Det blev jättebra panering, det där. Nästan så det blev bättre än köpe. Problemet med pofiber när man tar det direkt, rent eller blandat med ströbröd, är att det bränns lätt tycker jag och inte suger så bra. Misstänkte att det skulle rätta till sig om det var bakat och det gjorde det.

Jaha, då är det problemet löst också då!  :lol:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.11 - 22:13:40
OK, idalinda, jag har bakat mer och den här gången skrev jag upp vad jag tog. Jag tror det här skulle kunna funka till dig. Man kan säkert blanda i lite allt möjligt och ta en mindre del rismjöl. Mjölken funkar ju inte för dig, men om du tar vatten och ett ägg extra kanske?

4 dl mjölk
1 ägg
2 dl pofiber
Vispas ihop och får svälla ett tag. Vispa sedan ner...
2 dl rismjöl blandat med 1 msk bakpulver.

Gräddas i smörad och bröad form. Hade 175 grader av gammal vana, men varmare är nog bättre. Fyller inte en liten brödform, så ska man göra för att äta kanske man ska göra lite större sats. Jag bryr mig ju inte om att det blir små skivor. Smeten blir ungefär som sconesdeg i konsistensen, lös men inte rinnig.

Håller på och torkar brödet nu och tog en nästan torr skiva och åt med smör på. Det var jättegott och lite segt. Det var ju som rostat fast utan yta eftersom jag torkar i svamptorken. Skulle definitivt funka som rostebröd.

Vet inte om jäst funkar med rismjöl, men varför inte? Man kan nog ta vilket brödrecept som helst och byta ut vetemjölet mot rismjöl+pofiber.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Tina skrivet 2012.11.12 - 11:47:20
Men vad använde du till panering då. Jag skulle kunna leva på sådandär ättiksströmming och det vore toppen med en panering som funkar så man kan äta många. Lägger du in med socker eller sötning?


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.12 - 13:12:50
Det här brödet!  :lol:

Det funkar nog för idalinda men inte för dig, om jag förstått det rätt. Jag bryr mig inte om några kolhydrater hit och dit och idalinda har ju blivit paleo och tänker mer på att undvika dåliga saker än kolhydrater, tror jag.

Detta sagt, jag tror du skulle kunna minska rismjölet och änvända mera ägg i stället, eventuellt hårdvispa vitan, så där som vi gör till Kwasniewskibröden. De innehåller ju alltid en liten mängd mjöl och jag tror det är det som gör att de blir så mycket mer lika riktigt bröd än alla äggbröd som mest smakar omelett. Man skulle också kunna testa att köra doktor Ks formbröd med större mängd mjöl och byta ut vetet mot rismjöl. Det ska jag göra själv när jag orkar. Men som originalet är funkar det inte så bra till stöbröd. Det ska ju inte bara bli en yta, utan det ska suga upp smör också och bli rätt konsistens för att jag ska vara nöjd.

Å andra sidan blir det inte så mycket kolisar med riktigt ströbröd heller och med det här brödet blir det ivf hälften och man slipper vete. Ris ska ju vara ofarligt på det viset, innehåller inte gluten och inte större mängder antinutrienter heller.

Förut har jag använd vanligt ströbröd ibland blandat med pofiber när jag panerat fisk. Det har varit så sällan så jag har tyckt det kvittat. Men nu när jag har börjat äta det dagligen känns det inte bra. Gav bort en och en halv påse Änglamark ekologiskt ströbröd igår, så nu är det definitivt slut med det.

Jo, jag använder socker till inläggningen för stevia smakar skit, det har jag testat med sill. Men jag tar mycket mindre. 1-2-3-lag blir 1-½-3-lag, alltså 1/2 dl socker istället för 2. Det kan inte vara mycket som hamnar i själva stömmingen. Jag gillar det ändå inte, men det är mest för att jag oroar mig för tänderna. Samma lag funkar för sill förresten. Man vänjer sig snabbt vid att det inte är så sött. Eventuellt skulle man kunna testa en sådan blandning som i Dansukkers steviasocker, alltså fortfarande rätt mycket socker och bara en liten del stevia. Ska göra det vid tillfälle. Kanske en kvarts dl socker och en dutt stevia skulle funka.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.12 - 13:36:04
Jag kanske ska förklara min passion för ättiksstömming. Jag slutade ju äta fiskolja och tänkte istället äta lite fisk varje dag till frukost. Men laxbitar och ägg står mig uppi halsen. Stekt makrill, ägg och spenat eller äggröra funkar i all evighet tror jag, men det blir ganska dyrt i längden. Inlagd sill funkar, men blir äckså relativt dyrt och så tror jag saltsillen man köper är lite härsken redan. Kvastår "ättikssill". Går säkert att lägga in stekt sill utan panering, men jag är lite petig med viss traditionell mat, det ska vara som det alltid varit annars blir jag grinig. Samma med julskinkan. Den ska panerad. Senare på året kan jag äta opanerad skinka, men inte till jul.  :shy:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.12 - 13:39:58
Det är förresten konstigt att stevia inte funkar till sill. Rödbetor med stevia tycker jag är toppen. Jag använder enbart stevia när jag lägger in såna. Det är ju samma lag liksom.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Tina skrivet 2012.11.13 - 16:30:47
Du har inte testat sukrin? Jämfört med socker är det ju samma skit. Så du torkar brödet och gör skorpmjöl av det, då fattar jag.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.13 - 16:54:07
Fast jag åt ett par skivor med smör på först. Men de var små.  :blush:

Nej, jag har aldrig provat sukrin. Har hört så mycket negativt om det och har varit ganska nöjd med stevia eller stevia + socker. Det är bara detta med sillen som har varit ett probem. Men som sagt, nästa gång ska jag test med ännu mindre socker och bara LITE stevia, då kanske det funkar.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.11.13 - 21:02:44
sukrin, erytyriol eller hur det nu stavas var väl inte så negativit??


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.13 - 21:10:52
Jo, att många tycker det är äckligt är väldigt negativt.  :tongue:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.11.13 - 21:47:29
Konstigt, läst mer negativt om stevia egentligen...


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.13 - 21:49:06
Men det vet jag ju att jag gillar. Och sen är min stevia så där härligt naturligt och inte ett kemiskt hopkok.  :lick:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.11.14 - 06:14:35
haha det var inte så jag menade. Jag menade bara att jag inte läst så mycket negativt om sukrin som om stevia..... har bara läst mest positiva saker om sukrin egentligen. Men inte sökt så mycket heller för den delen, för jag använder knappt sötningsmedel.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.14 - 06:52:13
Men menar du smaken eller att det skulle vara dåligt?


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Tina skrivet 2012.11.14 - 11:57:49
Det folk har emot sukrin är hur det utvinns. Men socker utvinns på samma sätt och är inte mer naturligt det. Ska man ha "nyttig" sötning ska man välja honung, helst sådan som inte pastöriserats. Jag använder gärna sukrin. Brukar ha lite på äpplena jag kokar till min gröt. Ingen bismak alls.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.14 - 12:08:04
Utvinns sukrin öht? Jag har utgått från att det var kemiskt framställt.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.14 - 12:11:20
Ha ha! Jag håller på att steka flundror, panerade i mitt eget ströbröd. Det är lustigt vad försiktig man blir när man har fått anstränga sig lite. Jag brukar normal doppa firrarna i ägg och sen vända i ströbröd som jag hällt en stor hög på en tallrik. Nu penslar jag dem med ägg på skärbrädan och strör försikt på ströbrödet med en sked för att så lite som möjligt ska gå till spillo. :tongue:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.14 - 12:29:02
Med dett nya tillvägagångssätt platsar du i Växjöligan..  :crazy:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.14 - 12:34:24
Va e de? :loony:

Du skulle se när jag preparerar andra sidan då, i stekpannan. Det är finlir! :lol:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.14 - 14:56:44
Du skulle ju flytta till Växjö, då får man ju lära sig våra seder innan flytten,
 vara sparsam..  :lmao:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.14 - 15:26:29
Jamen det är jag redan, så jag platsar direkt!  :cool-beams:

De växjöbor jag känner är nog lite om sig och kring sig, tar reda på saker, men väldigt givmilda. Trevliga människor. :nod-yes:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.14 - 16:13:14
jag är också givmild o trevlig   :flirting:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.14 - 17:06:11
Fick väl inget av dig när jag var där? :glare:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.11.14 - 20:44:12
Du får nu en stående inbjudan till mej när du ska byta tåg i Alvesta till Växjö  :whistle:


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.14 - 21:00:42
Alvesta hade jag velat ta en titt på, klostret och det. Men det var inte läge för det.


Titel: SV: Bröd på rismjöl
Skrivet av: hemul skrivet 2012.11.19 - 03:06:59
Första inläggningen med rissmulorna på G. Att det funkar bra till panering vet jag, så det är väl ingen anledning att det inte ska bli bra nu heller. Däremot fegade jag ur och tog inte stevia. Jag har varit utan ättiksstömming ett par mornar och är redan beroende och abstinent, så jag ville inte riskera ett misslyckande. :tongue:

Det tragiska är bara att otroligt nog är en klick majonnäs supergott till ättiksströmming och kokt ägg. Men det motverkar ju syftet med sillen liksom. :sneaktongue: