Fetbobbas Forum

Recept => Ost och chark - tillverkning => Ämnet startat av: Mynlen skrivet 2011.10.01 - 12:21:41



Titel: Rilettes
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.10.01 - 12:21:41
Min sambo har bott ihop 15 år med en fransk kvinna innan han träffade mig och pratar ibland litet för mycket om "hur bra" allt i frankrike är. Men vissa saker har han rätt i. Och Rilettes är jättegott och mycket LCHF vänligt. Fast säkert en hel del kalorier. Liknar nog litet sylta men annorlunda.
Vi köpte en burk på Lidl, dom har det bara ibland. Sen undrade jag om man kunde göra själv. Och vips, recept hittat. Vi kommer nog att göra det inom inte allt för lång framtid.
Inget man kokar på ett vips...
 
500 gr färskt fet fläsk. I princip är det ju bara det vita, vet inte hur det heter hos er. 500 gr fläskkött, gris, går nog bra med billigaste sorten. 2 vitlöksklyftor, salt o peppar, 1 lagerblad och timjan efter smak.

Skär fläsket i bitar och låt det smälta på mycket låg värme, det får inte stekas. Ta ur bitarna med hålslev. Skär köttet i bitar och lägg det i fettet. tillsätt hackade vitlöken, litet salt o peppar o kryddorna. Häll försiktig i några skedar vatten för att förebrygga fettet blir för varmt. Låt det koka i en gryta med lock på på MYCKET låg värme i ca 4 timmar.
Ta köttet ur grytan  och dra loss det med två gafflar så det blir "trådar". fördela det äver 10 små burkar, häll över fettet så att köttet är täckt. Lägg plastfolie på och fäst det med en tråd runt burken. Förvaras svalt, går att spara flera veckor eller månader.

serveras normalt på painriche med saltgurka eller syltgurka men jag tyckte det var gott som det var att äta litet med en sked... Kanske ett tjockt lager på en finncrisp någon gång.


Titel: SV: Rilettes
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.01 - 13:42:03
Oh la la! En slags confit, på min ära!  :worshippy:

Det där får du ta och provlaga och berätta för oss sen. Gärna med bilder för oss som inte vet hur det ska se ut. Låter ju urmumsigt.  :dribble:

"Bara det vita" är nog späck.


Titel: SV: Rilettes
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.10.01 - 17:15:52
späck är det nog.. "vet spek" heter det på holländska!. jag ska rapportera. Men inte än, vi har just köpt 6 burkar till på Lidl dom var endast 69 cent burken!!


Titel: SV: Rilettes
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.01 - 17:24:04
Ni har euro va?


Titel: SV: Rilettes
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.10.01 - 17:29:34
yups!
6,90 kronor ungefär..


Titel: SV: Rilettes
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.10.01 - 23:50:14
 :dribble: håller med hemul! det där låter ju gott!!... kan du inte fota den du har köppt... så vi får se hur det ska se ut?


Titel: SV: Rilettes
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.02 - 07:05:42
Bra idé!  :nod-yes:


Titel: SV: Rilettes
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.10.02 - 09:42:21
bild av burken. Den här är "finare mald" tror jag.
Enligt Jan kan man också göra rilettes på kyckling och tonfisk och lax och det mesta egentligen.
Confit är att hela delen är täckt med fett, rilettes är att det är "mald" eller "strimlad" typ.
jaha, så lär man sig något varje dag...


Titel: SV: Rilettes
Skrivet av: hemul skrivet 2011.10.02 - 09:46:43
Mamma mia!  :w00t: Den du på en knäckemacka!  :ignore:

Det ser ut som jag trodde. Fettet har sipprat ner mellan kötttrådarna va? Alltså det är inte bara en kaka fett ovanpå.


Titel: SV: Rilettes
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.10.02 - 09:55:20
yep! ah nu blev jag sugen, har inte ätit frukost än.

finncrisp med rilettes. MUMS


Titel: SV: Rilettes
Skrivet av: Tina skrivet 2011.10.02 - 18:49:42
Måste testas när jag får hem julgrisen


Titel: SV: Rilettes
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.10.02 - 20:43:54
spännande Tina, du får berätta hur det gick!!