Fetbobbas Forum

Recept => Ost och chark - tillverkning => Ämnet startat av: hemul skrivet 2011.05.05 - 16:43:53



Titel: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.05 - 16:43:53
Man behöver:
En rök, rimmat fläsk (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1353.0.html), kol eller annan värmekälla, rökspån, tändstickor, tålamod.

Inte mycket till recept. Jag ville bara tala om att det funkar alldeles utmärkt i en vanlig liten rök. Tog rätt lång tid, 3-4 timmar om jag minns rätt. Antagligen går det fortare om man skär ner fläsket i lite mindre bitar. Jag hade 4 bitar som var sådär 1 x 1.5 dm i två lager (min rök har två galler).

Så har ni en liten Abu-rök eller liknande så är det bara att köra. Annars kan det vara värt att införskaffa en om ni har nånstans att vara. Fläsket blev mycket gott, särkilt lättbräckt till äggröra.


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.05.05 - 18:14:44
Perfekt!!  :w00t: jag som precis har beställt en halv eko gris av en vän!  :lol: .. som dessutom råkar ha en stor attans rök..  :whistle: redan planerat att köra en "RÖKARDAG" hema hos honom  :lol:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.05 - 18:20:32
Bra att du fattade fast jag hade skrivit "Hemrimmat fläsk" som rubrik. :tongue:

Nästa gång ska jag nog testa att röka hjärta. Rökt renhjärta ska ju vara så gott, så då måste det ju gå med andra hjärtan också. Lamm eller gris, tänkte jag, men det får allt bli lite varmare först. Fläsket gjorde jag de där fina dagarna i april. Har massor i frysen.


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.05.05 - 18:35:28
 :lulz: Det tänkte jag inte ens på! men det är klart jag fattade vad du menade hemulen  :inlove: när det gäller nått så gott som rökt fläsk kan man inte missuppfatta!  :flirting:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Tina skrivet 2011.05.16 - 17:35:12
Maken har skaffat rök och testade en bit fläsk, jösses va gott det var. Skulle kunna leva på det. Hur har det gått med hjärtat. Jag får se till att skjuta en älg för det är bara skytten som får hjärtat och det ska vara en delikatess (var är min jägar-smajly)


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.16 - 18:14:05
Hjärta blev skitgott det med - och det var inte bara jag som tyckte det heller.  :whink: Rimmade det först precis som med fläsket. Gott kallt på smörgås med lite pepparrotsgrädde. Nästa gång blir det nog lammhjärta.

:hunter:               :sheep2:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Corny skrivet 2011.05.16 - 20:12:21
Rökt älghjärta är mycket riktigt smarre, Tina! Nu jagar jag inte själv, men har haft turen och förmånen att få smaka när släktingar har varit ute och mördat stora behornade djur. Jag var lite tveksam först, men när jag väl börjat äta, var det svårt att sluta.  :blush:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.05.17 - 23:09:20
http://www.bradleysmoker.se/index.php   :dribble: :w00t:

tror ni grannarna blir glada om jag kör igång en sådan på balkongen?  :flirting: :laugh:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.17 - 23:24:20
De har varit uppe förut. Det enda problemet med dem är att man måste elda dem med deras pellets, men det kanske det är värt för att kunna kallröka. Det var nån här som köpte en sån. Går nog att hitta.


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.17 - 23:26:00
Nora var det som skulle köpa en.  :nod-yes:
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,968.msg9663.html#msg9663


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.05.17 - 23:41:22
Jo jag har för mig att vi haft dem uppe förut.. Men de är ju sååå häftiga!  :w00t: fast det där med att man är tvungen att använda deras "pellets" är ju avskräckande...  :thumbdown:
jag önskar jag kunde göra så som han i River Cottage! han gjorde två acess luckor i skorstensstocken och hängde in kött/fisk där!.. så blev det rökt samtidigt som han eldade i vedspisen!  :inlove: :w00t: .. enda bekymmret för mig är att jag ju inte har nån vedspis eller vedkamin...  :thumbdown: men en vacker dag så blir det kanske ändring på det!  :inlove:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Tina skrivet 2011.05.18 - 17:24:43
Hemul, nu retas du  :angrywife:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.19 - 00:29:48
Va?  :huuh:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.25 - 16:22:20
Kwidell! Jag har just googlat fram att det går alldeles utmärkt att röka fisk som varit fryst, en del säger t.o.m. att det blir bättre. Det innebär ju att man kan göra t.ex. kippers på djupfryst sill! Undrar hur en sån där pinklax skulle bli? De har ju skinn och ben kvar. Borde väl funka?  :w00t:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.05.25 - 17:36:20
Det borde ju funka aldeles ypperligt ja!  :thumbsup:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.26 - 15:55:04
Blir nästa! Är lite rädd att fisken ska bli mer kokt än rökt bara.

Vill också informera om att det rökta hjärtat var en riktig höjdare på mackan med lite pepparrotsgrädde eller -gräddfil. Ingår stadigt i min frukost nu. Snacka om billigt och nyttigt pålägg! Funkar också att använda i mat som smaksättare, istället för rökt fläsk. Inte lika kraftig smak dock. Jag tror röken sätter sig i fettet mer än i det magra köttet.


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.05.28 - 00:09:34
Det tror faktiskt jag också. därför behöll jag svålarna efter allt rökt fläsk. tänkte låta koka med när jag gör soppa och liknande.. som smaksättning.  :lol:  vi rökte nämligen allt kött med svålen kvar.. men sen skar vi bort svålen för att få köttet lättare att skära.. men fettet sitter alltså självklart kvar på köttet!.. bara just svålen som vi tog bort...  :nod-yes:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.28 - 00:21:08
Ta bort svålen, den som är så god!  :smack_head:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.05.28 - 00:22:33
jo jag tycker också om den. men på detta vis så fick jag ju mycket meeeer svål än annars!  :tongue: iomed att min vän inte ville ha sin.


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.28 - 01:17:16
Aha, du rakade åt dig all svål. Bra!  :clapping:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.05.28 - 01:21:24
Det tyckte jag också!  :lol: en stooor påse med svål i kylen just nu.. tänkte försela härligheterna på småpåsar så de är lätta att ta fram efter behov  :lol:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.28 - 03:56:46
Rätt bra idé faktiskt. Blir ju simmigt och fint av svål också. Fast jag får ju aldig nån över. :shy:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.05.28 - 04:16:00
 :lmao: nä det hör inte till vanligheterna här hemma heller!  :lick:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Bellman skrivet 2011.12.11 - 14:19:27
Det går alldeles utmärkt att röka rimmat fläsk i skivor i en ABU rök med alspån
Gör det på spisen, vrid upp den stora plattan på max
När det börjar ryka så flytta röken från spisen
Upprepa detta ett par gånger och ni får en alldeles utmärkt vara

Tänk bara på att vädra, fläkten på max osv

Skall även testa detta på Isterband

Besökte kanske landets främste rökare - Per i Viken Chark AB i Höganäs för en tid sedan och tänkte, kan han så kan jag

Lycka till


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Tina skrivet 2011.12.11 - 14:57:46
Har induktionsspis så det går inte men vi sätter röken på utegrillen så går det bra utmohus.


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Affe skrivet 2011.12.11 - 18:57:19
Har induktionsspis så det går inte men vi sätter röken på utegrillen så går det bra utmohus.
Kan tipsa om denna. jag har en sedan tre år och den är suverän.... älskar att röka saltad strömming och lax i den.... :worshippy:
http://www.jula.se/rostfri-roklada-med-2-brannare-769007


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Tina skrivet 2011.12.11 - 20:43:52
Den har vi redan, röker också allt möjligt i den.


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.12.11 - 22:36:54
Jag har lagt upp röklådan på favoriter.  :smile: Sen brukar det ta ett halvår till jag kommer till köp..


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Affe skrivet 2011.12.11 - 23:24:52
Jag har lagt upp röklådan på favoriter.  :smile: Sen brukar det ta ett halvår till jag kommer till köp..
Lagom tills strömmingen går till i maj då :whink:


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.12 - 06:01:15
Jag skulle faktiskt vilja göra en egen rök. Undrar om man kan få tag i en liten tunna nånstans. En sånt där stort oljefat är alldeles för stort för mig och svårt att stuva undan också.


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.12.12 - 07:48:23
Kanske fraga i en restaurang om dom har nagat i stora konservburkar. Eller t.ex. stora olivolja burkar. Har sett dom rejalt stora!


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.12 - 08:04:24
Ja, det skulle ju kunna funka! En 15-20 liter så där tror jag skulle vara lagom.


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.12.12 - 08:39:45
Finns sakert. Sana jatteburkar med oliver eller vad det nu  mer finns i storforpackning.


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.12 - 08:53:02
Just det. Det brukar ju vara fyrkantiga dunkar också. Lättare att klippa till gallren då.


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: Affe skrivet 2011.12.12 - 13:50:39
Jag skulle faktiskt vilja göra en egen rök. Undrar om man kan få tag i en liten tunna nånstans. En sånt där stort oljefat är alldeles för stort för mig och svårt att stuva undan också.
Jag och min kompis byggde för ett par år sedan ute på hans landställe en underbar rök av en gammal vedspis...vi satte en tunna ovanpå  ... funkade kanon..gick till och med att röka en rådjurskångk .....har du en tomt så kolla på blocket, jag hitta denna ...ser precis ut som den vi använde  http://www.blocket.se/stockholm/Vedspis_50_tal_37422497.htm?ca=11&w=1   


Titel: SV: Hemrökt fläsk
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.12 - 13:56:34
Nä, inte egen, bara tillgång till. Måste städa efter mig och ställa undan skiten.