Fetbobbas Forum

Hälsa => Barn => Ämnet startat av: Sorla skrivet 2010.12.31 - 09:04:11Titel: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2010.12.31 - 09:04:11
Lillfian min har det besvärligt nu. Och jag känner mig handfallen. Trots att jag så väl känner igen mig själv i henne. Hon är pinnsmal, har ett sjuhelsikes humör och en vilja av stål. Petig i maten och det mesta är äckligt. Utom pasta, ris, vitt bröd, pannkaka och godis. En sockerohollic med andra ord. Sås går fetbort. Röror går fetbort. Köttfärssås går ner ungefär en matsked, och den får inte snudda spagettin för då blir det ramaskri. Man äter aldrig pasta eller potatis tillsammans med grytan /såsen eller vad det nu är till. Utan de ska ligga lååångt ifrån varandra på tallriken, så ingen sås kan råka besudla det enda som är ätbart. Dvs pastan eller riset. Fett på kött ger total avsmak. Grytor är otäckt för då ligger gudvetvad inblandat i sås och kött. Hua, man kan bli förgiftad!

Nu har lillfröken två ganska allvarliga problem. Det ena upplever hon nog själv som ett problem, och det andra är det omgivningen som lider mesta av. I alla fall medvetet. I själva verket lider nog även hon, fast hon inte förstår det.

Hon börjar ha svårt med toalettbestyren. Hon får klämma nummer 2 så pass att hon har börjat blöda. Och det gör ONT långt efter. Jag misstänker sprickor innanför analen, så vi försöker smörja. Jag var likadan.


Humöret! Igår var hon på pappas jobb. Där fick hon Cola till lunchen och drickchoklad ur automaten på eftermiddagen. Idag var hon ett monster som man inte fick titta på eller råka komma i närheten av. Tyvärr allt för vanligt när baksmällan slår till. Jag var säkert likadan.

Den gemensamma nämnaren och orsaken till hennes problem är givetvis maten, och kolhydraterna. Jag är ju inte dummare än att jag begriper det. Det svåra är att lyckas erbjuda något annat som hon accepterar. För bråka om maten vill vi inte. Hon äter så lite, att det hon äter behöver få inmundigas i frid och ro. Jag har länge försökt lirka henne att prova något annat än riset osv. Men det är så oerhört svårt när hon är så otroligt kinkig med maten. Bröderna är helt annat virke i. De vräker i sig det mesta vi ställer fram.

Så vad föreslår ni? Hur kan jag ge henne mer fett, på ett sätt som hon accepterar? Och hur skalar jag bort kolisarna? Hon är nyss fylld 9 år.

Stackaren, för det är ju inte ens hennes fel. Jag var ju fettskrämd och kolhydratdriven själv fram till för knappt ett år sen. Och hade också tarmar som levde sitt eget liv. Hon har ju bara fortsatt med det jag en gång har lärt henne.

Det känns som att vi måste anta en gemensam strategi här hemma. Så att hon slipper ifrån detta elände. Stackars liten......  :sad:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: /LO skrivet 2010.12.31 - 09:23:10
Hej.
Det allra första är att prata med henne, lyssna på vad hon själv tänker och tycker kring mat, bajsande (jag har småbarn, då säger man ordet  :flirting: ) och humör. Och inte bara en gång utan återkommande.

Det andra att låta henne vara delaktig i matlagningen. Se till att hon får göra nytta. Gärna att hela familjen gör matlista för veckan, där alla får komma till tals. Gärna att hon blir ansvarig för en egen del.

Rent socker, framför allt i flytande form ska nog hållas nere kraftigt.

Och här hemma gäller smaka på allt varje gång. För smaken ändras. Vad man gillade igår kanske inte är gott idag och tvärt om.


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Corny skrivet 2011.01.01 - 03:30:13
Som jag ser det, finns det kolhydrater och kolhydrater. Jag tycker inte att det ska dras ner på pasta, potatis och ris om
ungen äter det. Potatismos? Gillar hon det? För det går ju att göra med både smör och grädde.
Likaså går det att ha i smör och kryddor i ris, och så självklart smör i spaghettin.
Enda sättet som man kan skala bort kolisar för barn, är väl att dra ner på godis och dricka. Jag är inte strikt med detta själv, men märker också av när det har varit lite socker i kosten för min unge. Då blir det betydligt lugnare här hemma.
Äter hon pizza, förresten? För det är ganska så bra mat om man inte är extremt kolhydratkänslig, då det innehåller i princip allt kroppen behöver. Fett, kolhydrater, lite grönsaker och naturligtvis proteiner.


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.01 - 18:44:59
Aaargh! Jag skrev ett jätte långt inlägg, men så startade datorn om sig när jag lämnade två sekunder för att dricka vatten! Nån jäkla automatupptatering som skulle göras.  :sosad:

Jag återkommer när jag repat ny energi igen.... tack så länge för era råd och förslag LO och Corny.  :smooch:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.11 - 05:54:04
Lillstumpan har det fortfarande kämpigt.  :shake_head:

Idag var vi till doktorn. Hon har en rejäl spricka precis innanför analöppningen. Stackars vad jag lider med henne.   :sad:

Gammaldags huskur skjärtbad i kombination med Xcyloprokt som som stolpiller plus salva för sårläkningen. Och Laktulos för att mjuka upp avföringen blir den akuta lösningen. Samtidigt som vi fortsätter jobba långsiktigt med kosten. Hon är grymt motiverad själv. Till frukost äter hon Turkisk Yoghurt uppblandad med grädde och en liten macka med korv eller skinka på. Ost äter hon i bitar. Redan där en jätte uppryckning på fettintaget. Sen ska vi jobba mera på att hon får i sig mer protein i förhållande till kolhydraterna under dagen också. Men vi får ta det lite succesivt och prova oss fram i samråd med henne. Hon är i alla fall beredd att prova, för att må bättre. Allt ont är kanske inte av ondo... även om jag verkligen inte önskade det här för liten.


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.11 - 06:52:03
Duktig flicka!  :clapping: Hur gammal är det hon är?

Det här är lite av oprövad huskur, men garanterat ofarligt. Jag har märkt att lite kokosolja påskyndar läkningen av småsår. Kunde ju vara värt att testa att peta in lite efter bajsning kanske? Jag menar som regelbundet underhåll liksom och kanske förebyggande. :flirting:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.11 - 18:07:30
Hon är nyss fylld 9 år lilla älsklingen, med en vilja som ingen rår på. Så det gäller verkligen att hon får fakta och förstår innan hon blir motiverad att göra förändringar.

Kokosolja är bra till mycket. Jag ska försöka hitta på något sätt att få det i henne också, så den får läka henne från insidan. Men det var ett bra tips att hon kan stryka lite efter bajsande. Som komplement till salvorna som hon tar bara på kvällen.


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.11 - 18:36:19
Jag får lätt sprickor på handerna, runt knogar och så, på vintern. Kokosolja hjälper. Nu är det väl delvis för att den gör huden mjukare, men redan befintliga sprickor läker fortare ocskå. Kan väl inte vara så stor skillnad beroende på var sprickorna sitter. Det går in rätt fort också, så jag tror inte det skulle kännas obehagligt och kladdigt lång stund i stjärten.  :whink:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Ealina skrivet 2011.01.11 - 19:31:58
Sorla: Vad jobbigt hon har det, lilla tjejen.. Jag är glad att hon verkar förstå och att hon hjälper till att hjälpa sig själv.. Skickar en styrkekram till dig, från en mamma till en annan..


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Tina skrivet 2011.01.11 - 21:24:51
Stackars liten, jag hade liknande problem när jag var liten fast jag åt det mesta. Men hade man då sluppit det fettskrämda så kanske man sluppit besvären. Nu verkar ni vara på rätt väg och jag hoppas verkligen för er skull att det fortsätter så. Styrkekram!


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.12 - 02:44:54
Idag kom hon hem, glädjestrålande. Det hade inte blött och gjorde bara pyttelite ont när hon bajsat. Laktulosen gör nytta i lilla magen, så hon slipper krysta.  :smile:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.12 - 11:34:01
Vad skönt. Vad är laktulos? Nåt milt laxerande?


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.12 - 20:09:13
Vad jag förstår av flaskan består det av laktos, och lite smakämnen. Äckligt, är fias omdömme. Men det är inga fibrer i det, vilket jag tror är bra med tanke på att man inte vill att fibrer ska fastna i såret.  :eek: Det står att det är tarmreglerande. Om det betyder milt laxermedel, vet jag inte.... :confused3:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.12 - 22:32:42
Så laktos gör att magen sköter sig? Alltid lär man sig nåt nytt. Men varför kan man inte bara dricka mjölk dårå?  :crazy:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.12 - 22:59:07
Det har jag också funderat över.... :confused3:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.12 - 23:06:31
Du har läst fel!  :smack:

Det står inte laktos utan laktulos och laktulos är tydligen 4-O-β-D-Galaktopyranosyl-D-fruktos. Vet väl alla!  :tongue:

http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19901019000020&DocTypeID=7&UserTypeID=2
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/substance_products.jsp?substanceId=IDE4POE0U9UQ5VERT1

Lika mystifikt ändå. Något slags fruktosmumbojumbo håller magen i form?  :confused3:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.12 - 23:10:40
Men vänta nu, lakos består ju av galaktos och glukos. De måste ha mixtrat ihop galaktos och fruktos till en ny käck förening då.


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.12 - 23:35:53
 :redface: Skyller på att det är svårt att fokusera ögonen när huvudet bråkar....

Fast jag förstår ändå inte vad det är för något :blink: Ska man vara kemist för att fatta varför magen går igång på Laktulos?  :shy:

Jaha, nu såg jag varför jag trodde att det var en omskrivning av Laktos. Om man har nedsatt förmåga att bryta ner Laktos ska man nämligen rådfråga läkare innan användning. Och så binder den vätskan i tarmen. Dvs tarmen kan inte suga upp all vätskan i avföringen. Och så blir man inte hård i magen. Galant!


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Ealina skrivet 2011.01.12 - 23:43:14
Kemist är väl aldrig fel att vara, hihi, men snabbförklaringen är att lactulos binder vatten på nåt sätt och gör att bajset blir mjukare :)

Och, ja, det är rätt äckligt, sonen fick det när han var runt 2, och det var en pärs att få i honom det.. Väldigt, väldigt sött är det..
Hemma har vi nu istället nåt som heter movicol som är ett pulver som man kan blanda i yoghurt eller nåt. Smakar inte så sött, men är inte gott det heller..

Vad skönt för din tjejja att det ger resultat!! :D


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Ealina skrivet 2011.01.12 - 23:44:47
Ameh! Det var ju precis det du själv just skrev, jue!  :smack_head: Sorry...

Well, här skyller jag på att jag är stressad och ska hämta barnen på förskolan om en kvart ;)


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.12 - 23:47:33
Eller att jag gick in och redigerade mitt svar medan du skrev ditt.   :lmao:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.12 - 23:47:52
Ha!

Lactulose (pronounced /ˈlæktjʉloʊz/) is a synthetic sugar used in the treatment of constipation[1] and hepatic encephalopathy, a complication of liver disease. It is a disaccharide (double-sugar) formed from one molecule each of the simple sugars (monosaccharides) fructose and galactose. The commercial syrup used for treatment of constipation is dyed yellow-orange. It is produced commercially by isomerization of lactose.

Det står mer där också.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactulose


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.01.25 - 16:41:40
Skönt att ni har hittat en lösning för stunden.
magen har vart mitt problem i alla år, så det är prio ett för att den biten fungerar.

Den långsiktiga lösningen är kinkigare att hitta, men information är viktigt.
I det långa loppet blir det bra.

I går fick ja en föreläxning av 16-åringen.
efter maten tog jag lite nötter och lite havregryn  :blush:,
och då började han " har du inte ätit precis?, VA ?
Du är alltså inte hungrig nu alls, utan bar SUGEN!
vad är detta för något???? Titta in i kylskåpet, om du är fortfarande HUNGRIG
kan du väl ta kokta ägg!"

Mina två stora är riktiga monster-LCHF-ungar nu, efter flera år :lmao:
13-åringen är rörande kunnig i princip och älskar kött i alla dess former + allt runt köttet.
MEN han ger efter suget direkt om han får en möjlighet.


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.25 - 19:43:40
Vilka härliga ungar du har!  :lmao: Med såna barn behövs inget eget samvete.  :flirting:

Lillfian mår ganska bra just nu. Men ätandet går lite upp och ner. Det är svårare att motivera henne nu när magen fungerar med medicin.  :glare:

Men ett litet steg i taget ska nog tillslut göra livet lättare för henne. Hon äter ju oststavar nu i alla fall. Bra för hullet. Mindre bra för magen. Om det är stoppande för mig är risken stor att det stoppar även för henne.

Jag funderar på om man vågar ge henne linfrön i turkisk yoghurt med bär eller sylt i för smakens skull. Det känns som att man måste försöka fasa ut medicinen så småningom på något bra sätt. Och då bör hon ha fått nya goda vanor, så hon inte får problem igen.  :confused3:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.25 - 19:50:04
:lmao:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Ealina skrivet 2011.01.26 - 23:25:33
Min 5åring gillar yoghurt med linfrön och kanel. Han kallar det för bullyoghurt :) Även lite kardemumma kan man ha i om man vill :)


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.27 - 02:12:11
Det är just det där med linfrönas innehåll som gör mig lite fundersam..... Jag äter dem själv, trots att det inte är så bra, sägs det. Men det är ju en sak att experimentera med sig själv, och en annan att göra det med barnen. Eller är jag hönsig?  :blink: Det fungerar ju så himla bra för långsamma magar.  :bang_head:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.27 - 02:28:30
Nej, jag drar mig också för linfrön.


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.27 - 03:10:04
Du Sorla, det där laktostjofräset, är det nåt man kan ta akut eller måste man äta det regelbundet för att det ska funka?  :shy:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.27 - 14:55:59
Regelbundet. Missa en dag och du är hård i magen. Vi gjorde det tyvärr. Fick dottern plikta.  :shake_head:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.27 - 15:42:32
OK.


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.01.28 - 04:16:55
havregrynsgröt gör min mage väldigt flytande, skulle det fungera med dottern?


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Ealina skrivet 2011.01.29 - 05:14:04
Angående linfrön
Är det inte så att det är krossade linfrön man ska undvika? Hela linfrön är väl ingen fara? Väl?


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.01.29 - 05:32:03
om du inte vill ge linfrön går det lika bra med husk (klassiker på BB  :whistle: )

annars kan man lägga linfröna i blöt övernatten och röa ner några skedar av slajmet som bildas (det är det som gör nytta i tarmen) i yoghurten

 :nod-yes:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.01.31 - 23:15:46
Alla dessa varianter fungerar säkert jätte bra. Fiberhusk är ju ett sätt att lura i henne när det blir mer akut, som vi har det nu. Ett jätte bra tips som jag till och med tror kan fungera när man måste komma ihåg att ge medicin varje morgon för att det inte ska bli svårt på toan.  :nod-yes:

Men jag behöver hitta ett sätt som fungerar långsiktigt. Som hon tar till sig och lägger till i sin vardag. Inte en ny medicinvariant. Det måste liksom bli en vana som hon gillar. Hon styr gärna tillbaka till skogahomsmackorna med tunnt med smör och kanske lite ost vid sidan om. Och ett glas mjölk. Alla äggvarianter går bort, för de skyr hon. Grädden och turkiska yoghurten gillar hon inte längre. Vi ska pröva med att muta med sylt i, eller bär av valfri sort. Då kanske det går igen.

Det är verkligen inte lätt med en liten tjej som hela livet varit skeptisk till mat. Jag är så rädd att det ska bli maktkamp om det.  :sosad: Så fokus är hela tiden på hur magen fungerar. Ingenting om att hon är så smal och behöver gå upp i vikt. (Vilket inte skulle skada om hon gjorde....)


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: hemul skrivet 2011.01.31 - 23:19:08
Det här har någon säkert redan sagt, men har du försökt med kokosolja? I maten alltså den här gången.  :tongue:


Titel: SV: Hård i magen och blöder från tarmen.
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.04 - 16:13:56
Jag som har en precis sådan tarm; undvik hård ost  och då är allting mycket enklare
+havre = inga problem.
skulle hon kunna dricka katrinblommonsaft eller äta katrinblommon mosad eller hela?