Fetbobbas Forum

Recept => maj => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2010.05.17 - 15:06:11



Titel: mat från skafferiet : pumpa, lök
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.05.17 - 15:06:11
jap, jag har faktist några rödlökar kvar, några börja skjuta gröna skott, men i stora hela har dom klarat sig fint över vintern.
Dom har legat på en korg under ett duk i ett hör på köksgolvet.

3-4 pumpor finns också kvar ovanför kylen och frysen , dom är av nakenpumpavariant, och
fröerna ska var en delikates att rosta. När hinner jag testa dom ?? :confused3:


Titel: SV: mat från skafferiet : pumpa, lök
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.05.24 - 15:53:45
år 2011 tog gullöken slut förra veckan, något kring 20. maj kanske.
Vitlök finns det däremot gott om fortfarande. och gräslök växer så det knakar, jag hinner inte använda allt. :lol1:


Titel: SV: mat från skafferiet : pumpa, lök
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.05.25 - 01:11:16
 :inlove: Det låter som riktiga Lyx-besvär det där!  :laugh: är inte så lite avis på dina "gröna fingrar" och alla goda grönsaker du lyckas odla!  :thumbsup:


Titel: SV: mat från skafferiet : pumpa, lök
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.05.25 - 08:19:27
Meningen är just att göra andra så avundsjuka att de börjar testa själv.
Med dig har jag ju lyckats med! :thumbsup:

Det är bara ett intresse som krävs, att man tar lite reda på innan man stoppar fröer i en bytta.
Det är så små knep som behövs ( ska man täcka fröer eller ej tex.)
Sedan växer de ju själva av vatten, jord och sol...

15 år sedan sådde jag igen mitt lilla 2 kvm stor trädgårdsland för jag hade inte tid att rensa där,
inte visste jag att jag pysslade med  (enligt mig idag) med det mest krävande grönsaken : MOROT.
jag tycker det är pilligt och jobbigt med dom.

Ge mig nu några uppehållsdagar så jag får allt uuuuuuut på sina plaser, regna får det sen gärna göra på nätterna :nod-yes:


Titel: SV: mat från skafferiet : pumpa, lök
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.05.04 - 22:55:10
vi kasserad mängder av rättika, inte ens gratängen blev god nog tillslut.
Äggtantens höns får smaka om det gillar smaken...

Bara någon rödlök kvar
mycket pumpamos i frysen
lika så broccoli, bär, äppelmos och vinbärssaft

Någon enstaka morot, men rätt mycket palsternacka, rotselleri och mängder av rödbeta. ( två stora grönsakslådor fylla i kylen och 4 hinkar röd-vit-betor i förrådet.

även inlagd rödbeta och Squash finns, en stor burk av varje.

Örtkrydda finns det även minst 2 dl
och 2-3 msk riktigt stark chilikrydda ( som man använder 1/4 tsk åt gången)

Så läget är riktigt bra.

Vi kan blocka färska gröna blad några gånger i veckan, men jag tror att om en vecka kan man skörda dom dagligen.

just nu köper jag paprika, tomat, gurka, purjo, gullök, syrlig äpple för att variera maten.
Men det är ingen konst att klara oss fram till midsommar med stor del av egna grönsaker,
och sedan börjar en ny seson på allvar då trädgården producerar mat varje dag!