Fetbobbas Forum

Recept => Påsk => Ämnet startat av: Vira skrivet 2010.02.04 - 23:58:06



Titel: Semlor
Skrivet av: Vira skrivet 2010.02.04 - 23:58:06
 
Semlor

3 stora ägg (220g)
50g smör (jag använder smör&raps)
1dl grädde
20g husk
20g kokosmjöl
2tsk bakpulver
1tsk kardemumma

Blanda och låt stå och svälla

Fördela i 9 stora muffinsformar ca 45g/st
grädda 25 minuter i 175 grader

Mandelmassa

Skålla och mal mandel. Blanda med äggvita och lite grädde
till önskad konsistens.

Vispa grädden med vaniljessens så smakar den extra gott.

Sen gör man semlan som vanligt.

Kokosmjölet köper jag i lifebutik. Hittar du inte kokosmjöl tar du
40g husk.


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.02.05 - 00:08:04
Vira  :inlove:



Titel: SV: Semlor
Skrivet av: Vira skrivet 2010.02.05 - 00:11:17
Till och med maken äter de här semlorna istället för vanliga nu när han fattat att han pga diabetesen inte ska äta kolisar   :thumbsup:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.05 - 14:04:04
kommer någon på hur man kan ersätta  grädden här?
jag funderar på lite mindre mängd solhavre.

Mina semlor i Finland var fyllda med jordgubbar och vispgrädde, så jag slipper bara vispgrädden  :cry: där och
kanske kan äta med andra då  :thumbsup:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.02.05 - 18:02:53
 :lol: :dribble: mumms!!  :lol:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: Tina skrivet 2010.02.05 - 19:07:58
Det här måste testas.

Idalina, jag är ledsen men semlor utan grädde är väl inga semlor. Annars får du väl testa sådan där laktosfrigrädde eller soyagrädde.


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.05 - 20:45:45
Så här blev det :

jag gjorde 3-4 dubbla deg, med grädde , men hade inte så mycket husk så det fick bli
påfiber över hälften.
Verkar fungera ändå, folk smaskar i sig med grädde och gubbar
jag gjorde mandelmassa också ,styrmannen testar just nu ... väntar på omdömet ... väntar...
" Det är helt Ok ! "  :thumbsup:

jag får testa någon dag med " min utan grädde" variant.
semla utan grädde är rätt naken, men det blir ändå bulle med jordgubbar, bara tanken  :dribble:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.05 - 21:54:14
Det var styrmannens uppgift att dutta degen i muffinsformar.
När plåten var fylld, var han trött på det hela och sade
att resten blir bröd!

allt in i en brödform ( plåtpapper är bra att ha) och i ungenen !
Jag smakade pyttelite också ( en tumnagel stor) och det bar visst gott som bröd !
Vit fluffigt formbröd ! genialiskt Vira!


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.19 - 17:17:31
Jag sätter här min modifikation om Viras underbara uppfinning!

När både mjölk och mjöl funkar inte så bra ihop med mig just nu och dessutom behöver jag något som får magen att fungera smidigt är jag jättetacksam för denna recept. Vira :inlove:

Frallor / semlor

3 stora ägg ( 220g)
50g smör
1 dl solhavre( den som klarar mjölk använder grädde)
40g husk ( eller 20 husk +20g kokosmjöl, eller 20g husk och 20g pofiber)
2tsk bakpulver
(lite salt till frallor, eller lite sötning till semlor om man så vill, men inget måste)

blanda , låt stå och svälla.
9 stora muffinsformar
25minuter i 175 grader

Jag är osäker om man skulle smälta smöret, jag har inte gjort det, och då blir det lite smörklumpar i degen,
men dom försvinner ju i ugnen  :flirting:

Jag kör 5 dubbel deg på en gång

21 ägg ( 1100g)
250g smör
4-5 dl solhavre/ grädde
100g husk
100g ( 5dl) pofiber
10 tsk bakpulver

Konsistensen blir som en saftig havrebröd!
Jag har gjort dessa nu två gången och är lika nöjd.
 jag skulle definitivt testa att blanda i kakao / chokladbitar också

Det här kommer vi göra ofta härefter!


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: Tina skrivet 2011.02.19 - 20:08:26
Dags att baka semlor  :lick:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.19 - 20:10:06
Det går att baka på husk/pofiber som enda mjöl alltså?  :shock:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.19 - 21:26:09
Bevisligen går det jättebra, men den smakar precis ingenting, därför tror jag att om man vill
ha frallor kan man ha med lite salt.
Men om man har gott om pålägg ( jag har njutit av nu smör, ost , skinka, tomat och örtkrydda på en och samma macka)spelar det inte så stor roll.

Och när de inte smakar i sig något går det använda dom som bas till söt eller salt.

Jag är mest imponerat av konsistensen = saftig havrefralla, håller i hop fint som finaste frallan.


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.19 - 21:40:44
Låter ju toppenbra!

Och vad dum jag är - Bookias plättar är ju bara ägg och pofiber och de funkat ju.  :smack_head:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: /LO skrivet 2011.03.05 - 17:12:13
Idag har vi ätit semlor. Recept som Viras, men med pofiber istället för kokosmjöl.

Mandelmassa gjorde jag av skollade, skalade mandlar, lite grädde, lite stevia och vaniljpulver + en tsk strösocker.

Såhär blev de!


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.05 - 18:25:28
Wow. De ser nästan lite frasiga ut. Kan man hoppas?


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: /LO skrivet 2011.03.05 - 18:34:49
Jo, de ser frasiga ut. Det är de inte.

Vi gjorde hetvägg av dem, det uppskattade hela familjen mer än bara semlor. Inte minst lilleman som inte åt alls (jo, han slickade av grädden) utan bara slabbade. Till slut tog han en del i varje hand och kramade dem som tvättsvampar... :whistle:

Det är två bullar kvar. Dem ska vi äta ikväll jag och maken, har jag bestämt. Med smör och ost!


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: berittis skrivet 2011.03.05 - 20:51:14
Nu har jag bakat bröden. Gjorde dem helt neutrala och använde hälften husk och hälften po-fiber. Jag åt en fralla med ost. Sen en semla med mandelmassa på mald mandel, äggvita och lite sucrin. Åsså grädde förståss! Mycket gott.  :lick: Sen gjorde jag en till frallasats som jag tillsatte lite salt. Jag tog ½dl grädde och ½dl vatten. Det blev också bra.  Tänker testa med andra varianter också.
Tack så hemskt mycket för receptet. :worshippy: :clapping:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.06 - 03:54:18
Idalinda: Havregrädde? Vet att det är lite tillsatser, men någon enstaka gång gör väl inget? Dessutom bör det ju smaka bättre än sojagrädde! Alla soyaprodukter har rätt färg, men de smakar desto värre! Rismjölk och havremjölk är bra mycket bättre. Önskar att det hade kommit en risgrädde. Det hade troligen varit fina saker rent smakmässigt!


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.03.08 - 00:37:31
Vad du möblerar om här nu, semmel-frallor i påskforum, det är väl ingen påsk nu heller?

Men det viktigaste är att alla får semlor nu !

Corny, havregrädde har jag nu använt då och då istället för grädde, det fungerar, jag försökte vispa den vispbara gogreen-grejen och blanda de i stevia och äkta vanilj , det var ok, men inget jag saknar direkt.

Jag får glädja mig med jordgubbar och blåbär på min " semla"

I fredags gjorde jag formfranskor av det hela,  så den som vill göra tårta kan jag meddela att det går fint att  steka även en större volym,
men det tar tid som en vanlig limpa då, kanske en timme eller så.


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.08 - 00:58:28
LO: Glömde ju säga att de såg helt fantastiska ut! Dina semlor, alltså. Måste testa!


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.03.08 - 09:09:25
LO, vad är hetvägg?


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: moncaponca skrivet 2011.03.08 - 09:39:17
Hetvägg är en semla som står till 'knäna' i varm mjölk i en tallrik, gärna med kanel pudrad på mjölken :dribble:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: /LO skrivet 2011.03.08 - 12:06:17
Exakt och numera blandar man mjölken med en rejäl skvätt grädde  :lol:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: moncaponca skrivet 2011.03.08 - 13:02:07
Exakt och numera blandar man mjölken med en rejäl skvätt grädde  :lol:
Japp, då mättar det! :eating:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.03.08 - 18:10:18
Det där var verkligen något nytt, jag har aldrig hört talas om det.
Varmt mjölk till semlan, tja säger jag som inte gillar varma drycker, de bränner ju i munnen bara och
man måste vänta tills de svalnar så att man kan äta/dricka dom, helt värdelöst. :so_mad: :inlove:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: /LO skrivet 2011.03.08 - 23:07:44
Nu har jag ätit den enklaste varianten av hetvägg (för mig är inte semla semla utan varm mjölk, då är det bara en kladdig bulle).

Egen mandelmassa (över från helgen), vispad grädde och varm gräddmjölk. Man behöver ingen bulle! :laugh:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.08 - 23:23:44
Nä, semmelbullar är ju ovanligt trist kaffebröd också. Slät bulle bara liksom. Började trots allt köpa semlor för ett tiotal år sedan. Innan åt jag det aldrig. Mormor brukade ge pappa och mig en påse med 4 semlor (för att det skulle vara rättvis - min mosters familj var 4  :whistle:). Vi slängde dem ofta eller åt upp bara locken och grädden. Jag är nog lite eljest.  :shy:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.03.08 - 23:35:59
Jag är nog lite eljest.  :shy:

 :inlove:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.09 - 00:32:01
Passarejsåjaintestopparnerejismöraskenåstängerlocket!  :boxing:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: berittis skrivet 2011.03.09 - 22:32:34
Nu har jag bakat både semlor och frallor men kokosmjölet bytte jag ut mot PO-fiber som Idalinda gjorde  De var kanongoda så jag bakade även hamburerbröd.
Receptet blev lite modifierat till hamburgerbröden.   Jag tog bara 25 gram smör och bytte ut hälften av grädden mot vatten. Smeten blev lite lösare så det gick inte att rulla men jag klickade ut 5 högar som jag plattade ut med blöt hand. Sen strödde jag sesamfrö ovanpå. Gräddade i 175 grader i 20 minuter. När de svalnat en stund så gick det utmärkt att dela bröden trots att de var ganska platta.


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.03.09 - 23:12:35
Jag upptäckte något nytt!

Vi glömde igår plåten kvar i ugnen... de var kvar där kanske 40 minuter, gissa om de blev frasiga :yay:
Då när man tog dom ut ur ugnen, var dom riktigt frasiga, morgonen efter inte längre, men
då direkt ,med smör på  :nod-yes:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.09 - 23:32:20
Som småfralla?  :w00t:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.03.10 - 00:02:50
Som småfralla?  :w00t:

Precis och exakten, börja prova NU !


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: moncaponca skrivet 2011.03.10 - 00:03:05
Guuu' så smarrigt det lät! Med möe smöööör på! :inlove: :dribble:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: Tina skrivet 2011.03.10 - 16:37:18
Idalina, nu har det blivit så rörigt i tråden så kan du inte vara snäll att skriva ner exakt recept på dina frasiga frallor  :dribble:


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.03.10 - 23:18:19
Kom ihåg att de är krispiga bara direkt från ugnen! och då tror jag alltså att de ska vara i ugnen något på 40 minuter.
färgen ska vara helt klart brun.
 Dagen efter är de mjuka som dom annars.


Jag sätter här min modifikation om Viras underbara uppfinning!

När både mjölk och mjöl funkar inte så bra ihop med mig just nu och dessutom behöver jag något som får magen att fungera smidigt är jag jättetacksam för denna recept. Vira :inlove:

Frallor / semlor

3 stora ägg ( 220g)
50g smör
1 dl solhavre( den som klarar mjölk använder grädde)
40g husk ( eller 20 husk +20g kokosmjöl, eller 20g husk och 20g pofiber)
2tsk bakpulver
(lite salt till frallor, eller lite sötning till semlor om man så vill, men inget måste)

blanda , låt stå och svälla.
9 stora muffinsformar
25minuter i 175 grader

Jag är osäker om man skulle smälta smöret, jag har inte gjort det, och då blir det lite smörklumpar i degen,
men dom försvinner ju i ugnen  :flirting:

Jag kör 5 dubbel deg på en gång

21 ägg ( 1100g)
250g smör
4-5 dl solhavre/ grädde
100g husk
100g ( 5dl) pofiber
10 tsk bakpulver

Konsistensen blir som en saftig havrebröd!
Jag har gjort dessa nu två gången och är lika nöjd.
 jag skulle definitivt testa att blanda i kakao / chokladbitar också

Det här kommer vi göra ofta härefter!


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: /LO skrivet 2011.03.12 - 17:27:34
Gjorde som Berittis, hamburgerbröd.

Men det är något med det hela som inte riktigt funkar. Undrar om det är bakpulvret som gör känslan av att det fastnar på tänderna. Tyckte aldrig om scones när jag åt bröd, och det är väl också bakpulver...

Tror ni man kan utesluta bakpulvet eller skulle det bara bli platt då?


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.12 - 17:54:23
Scones var det enda bröd jag hade problem med. De känns alltid som om de består mest av rå deg och lägger sig som en klump i magen.


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: /LO skrivet 2012.02.18 - 21:44:11
Årets variant


Titel: SV: Semlor
Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.05.06 - 19:04:18
testade idalindas recept med hälften pofiber hälften husk och bara en tsk bakpulver. Men jag har litet svårt för smaken. Vet inte vad det är men dom är öööh ägg-torr-tråkig smak.

Ska testa med kokosmjöl nästa gång.