Fetbobbas Forum

Recept => Vegetariskt, lådor mmm. => Ämnet startat av: HerrKaos skrivet 2009.11.25 - 20:12:46



Titel: Rättikagratäng
Skrivet av: HerrKaos skrivet 2009.11.25 - 20:12:46
Vi gjorde en rättikagratäng idag...skivade rättikan slog på en massa  grädde/ fetmjölk å sen in ugnen. Tyvärr verkar rättikan inte suga upp vätskan lika bra som t ex potatis, men nästa gång ska jag testa att förkoka rättikan något. Den behöver också mer tid i ugnen än potatisgratäng...ungefär 45 minuter.
Resultatet var helgott! Till detta blev det stekt kabanoss.

Rättikan innehäller bara 2 kolhydrater/100 gr så den är "lowcarb".

 :smile:


Titel: SV: Rättikagratäng
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.11.26 - 07:47:59
Jag fantiserade om stora fina rättikor när jag testade att odla dom i somras, men det blev inget av dom  :smack_head:.
Men det vore kanske något att testa och köpa en för att få smaka.
Det får blir i så fall lite senare på vintern när hemförrådet börjar sina.


Titel: SV: Rättikagratäng
Skrivet av: frukaos skrivet 2009.12.03 - 16:00:28
Du är nog inte den enda som fantiserat om rättikor  :whistle:

Allvarligt talat så är dom riktigt goda och behåller sin krispighet/spänst även som tillagad. Funkar superbra som potatisersättning.


Titel: SV: Rättikagratäng
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.12.03 - 19:16:53
Jag gör på palsternackor, vet inte kolismängden men de triggar inte mitt sug i alla fall.

Restaurangknep för alla rotsaksgratänger är att koka rotsaken i grädden i kastrull en stund innan man slår det i ugnsform.

Funkar every time!

 :thumbsup:


Titel: SV: Rättikagratäng
Skrivet av: Corny skrivet 2009.12.03 - 19:38:33
Men du berättade inte varför det funkar... Fuling, där!  :whink:  :lol: Restaurangknepet är att man häller på såpass mycket grädde (egentligen gräddmjölk) att det är lite rinnigt men inte mer, sen låter man det koka på ganska så låg värme tills det blir halvmjukt. Efter det åker gratängen in i ugnen. Detta brukar bli alldeles perfekt! Grytan som man kokar i, kan däremot ta flera dagar att göra ren. Men det är det värt!
Alltså kan man inte gå efter recept här. Man måste gå efter känsla!


Titel: SV: Rättikagratäng
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.12.03 - 21:00:13
 :whistle:


Titel: SV: Rättikagratäng
Skrivet av: Corny skrivet 2009.12.03 - 21:58:12
:whistle:
Du har kock/kallskänksutbildning, eller? Det verkar sannerligen så!


Titel: SV: Rättikagratäng
Skrivet av: hemul skrivet 2009.12.04 - 03:00:49
Palsternackor är supergott! Alldeles tokig i det för tillfället.  :dribble:

Rotfrukter och betor och sånt, inklusive potatis (och rättikor), är verkligen superbra. Bara att blanda och mixa. Man kan liksom få till den personliga kolhydratnivå man vill ha och det blir alltid gott.  :nod-yes:


Titel: SV: Rättikagratäng
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.12.04 - 08:57:07
:whistle:
Du har kock/kallskänksutbildning, eller? Det verkar sannerligen så!

Tack för komplimangen - men nej.

Ett par år med extraknäck i servisen dock

 :nod-yes: