Fetbobbas Forum

Recept => MATLAGNINGSAKUTEN => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2009.08.28 - 11:26:45



Titel: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.28 - 11:26:45
Jo, jag har äntligen haft ett rådjurstek i ugnen under natten ( ca. 75 grader)  kanske 10 timmar.
jag har rensat köttet till marinaden, men undrar om jag kan göra en buljongkok av benen och andra rester,
eller har nyttigheterna redan hamnat i fettet som  jag har samlat från botten ?

Ett snabb svar önskas  :whink:


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.28 - 11:50:02
HÄ BAR Å KOK!  :dribble:


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: MiaP skrivet 2009.08.28 - 13:36:46
Självklart ska du koka buljong om du har ben. Bra att bryna lite innen du kokar så får de ju fett i iallafall.


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.28 - 13:42:26
Du kokade väl ur pannan och sparade?  :rolleyes:


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.28 - 14:48:14
Jag gjorde en marinad som jag kokade ( vatten, lite soja som fanns kvar sen gammalt, salt, peppar, färsk rosmarin ,timjam och salvia + vitlökkross) upp
och rensade alla köttdelar i marinaden... nu kokar kålrabbin så det bli mos till det, den första mosen för året  :whink:

Den här biten var av lår och en bit lårbenet, så benbitarna är långa  ( får dom plats på stekpannan  :blink: )och vissa är väldigt svåra i form  för att steka
men jag gör ett försök.
Det fettet som rann på botten av ungsplåten hällde jag med i marinaden :nod-yes:.

Funderar att göra en gräddsås av marinaden också, det blir väl bra , eller för salt, hmm måste smaka lite  :confused3: ?


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.28 - 15:10:35
Men pannan du stekte i pratar jag om!  :angrywife:

Saltlaken till tjälknölen? Nä, den ska du nog inte göra sås på.  :nonono:


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.28 - 17:40:50
Men pannan du stekte i pratar jag om!  :angrywife:

Saltlaken till tjälknölen? Nä, den ska du nog inte göra sås på.  :nonono:

Jag hade inte stekt någonting på pannan då du ylade om det  :blink:, däremot stekte jag lite benen på pannan innan jag kokade buljongen och allt från det
hällde jag med i buljongkoket. Nu kom jag ihåg även balsamvinegären !

Jag gick och gjorde sås av saltlaken med  :lick:, och det blev mat det med , fick tillsätta lite salt tom.


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.28 - 17:49:55
La du steken direkt i ugnen?  Ingen långpanna eller form eller så? :rolleyes:

Fast det är klart, när man har så låg värme blir det väl just inget att fräsa ur.


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.28 - 19:10:59
när ska jag komma på middag!?  :flirting:


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.28 - 19:57:25
Kwidell, det finns rätt mycke kött kvar och lite kålrbbi + sås så du är välkommen !

Hemul, är du eller jag trög idag   :bang_head: ?
Det är en tjälknöl vi pratar om...
så från början :
I går kväll stoppade jag en fryst rådjurslårbenbumling i ugnen , ja ,jag hade en  långpanna under den och det hela köttbiten var stoppat in i en sådan ungspåse.
Sedan fick det hela vara  i 75 grader över natten.
PÅ förmiddagen gjorde jag en marinad som jag kokade upp, hällde i det fettet som fanns på långpannan och rensade köttbitar i marinaden.
DET som blev över, dvs. ben och lite annat tjofs stekte jag snabbt på stekpannan, och kokade sen till en buljong med lite grönsaker, även då hälde jag alltihopa i buljongen , både kött och fettet jag stekte köttet i .

 :crazy: saknar du fortfarande fett någonstans ?  :lol:


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.29 - 05:37:11
Jag missade att du hällt fettet från pannan i lagen.

Har du svagare saltlag än den som står här nånstans? Det låter intressant.


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.29 - 21:26:35
Jag har lärt mig höfta nu  :flirting:, men jag hadde nog 1 liter vatten och 2 msk salt om jag inte mins helt fel.
Och kött fanns det till mer än för 5 pers, 8 kanske hade ätit bra på den grytan .


Titel: SV: buljongkok av tjälknölen
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.09.01 - 14:30:21
 :dribble: låter jättegott!... synd att jag e mätt på pumpasoppa för ögonblicket! :whink: .. eller det kanske är tur det!.. skulle ta en stund att ta sig till dig för mat.  :flirting: vet inte om chefen skulle uppskatta en sådan lååång lunch!  :whistle: