Fetbobbas Forum

Recept => Smårätter, soppor, dipper och liknande => Ämnet startat av: Fjällmor skrivet 2009.06.07 - 21:21:13



Titel: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.06.07 - 21:21:13
Tunna chips
 
Riv en god ost och lägg små högar glest på bakplåtspapper.
Sätt in i ugnen och grädde tills de fått lagom färg.
 
Låt svalna
 
Klart!
 
 
Spröda kex
 
Blanda riven ost med äggula och solroskärnor.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper.
Sätt in i ugnen och grädda tills de fått fin färg.
 
Låt svalna
 
Klart!
 
Jag körde båda plåtarna samtidigt på 200 graders varmluft och fick bra resultat. Kanske skulle vilja grädda chipsen snabbare/varmare nästa gång för de blev lite sega. Men kexen... wow!
 
Kexen ska defintivt förädlas framöver.
Kryddor...
Smaker...
 
Allt är möjligt.
 
Om du provar och hittar en egen variant berätta gärna i bloggen!

 :wave:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.11 - 23:25:01
kex ska testas snarast  :clapping:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.12 - 00:21:17
Ser gott ut. :drool: Men chipsen ser lite bekanta ut. :sex:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.06.12 - 19:13:51
Ser gott ut. :drool: Men chipsen ser lite bekanta ut. :sex:

så lätta som de var att göra har nog många kommit på samma idé

 :thumbsup:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.12 - 19:16:38
Har för mig de brukade prata om såna på kif.  :lol:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.06.12 - 19:18:44
Vilken koll du har hemul

Jag bara gör och skriver ner.

 :redface:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.12 - 19:25:27
Jag minns alltid ovidkommande detaljer.  :cool:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.06.12 - 19:50:09
Vilken tur att jag bjuder på såna då  :flirting:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.12 - 20:03:00
 :clapping: :clapping: :clapping: tack fjällmor att du skriver ner ...

för har var det kalas idag .

Jag testade lite olika varianter, basen var 6 ägg och riven ost ( så mycket att skeden kunde stå på smeten ) mätte inte mängden.
hälften fick solrosfröer  den andre helften mandelflarn.

Sedan delade jag dom både och satte cheyennepeppar på varsin halva.

Det blev två ungsplåtar och färdiga var dom rätt fort på 225 grader.

Vi hade smör, kräfttjärtar, paprika och charlottenlöks gröna delar småklippta på dom.
kalas gott.

Nästa man kan testa  ha vitlök i smeten .

Fördelen med dessa var att de kommer så fort , så medan dom gräddas kan man förbereda pålägget och sedan kan man njuta av dom varma.
vi hade även första satsen jordgubbar ( inte egna än , men svenska i alla fall) med grädde och egen gräddglass.

Jag tyckte inte att det blev så stor skildnad på de olika smaken, allt var riktigt gott, om jag skulle behöva välja skulle det bli "neutral med mandel" i så fall.
Alla i familjen tyckte om dom ! :yay:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.12 - 20:15:24
Jag ska också prova kexen. Ska man ha hela nötter eller ska de hackas eller mixas?


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.12 - 22:04:08
Jag hade hela solrosfrön och mandelflarn


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.13 - 14:22:29
jag är på gång med den här kexen nu .

Min tanke är att det skulle vara:
- en bra pajdeg,
- i större format hemul-bröd-ersättare, alltså  en rejäl tunnbröd att fylla på
-tacochips

Vi ska göra mer av denna varan idag, få se vad vi orkar experimentera


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.13 - 14:40:37
och visst gömde jag , jag tror att jag testar att fritera dom också  :crazy:
kanske gömma någon räka i  :lick:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: Corny skrivet 2009.06.13 - 16:11:42
Du och dina räkor...  :lol: Men nu kanske det blir något räkchipsaktigt av det hela då! Håller en liten tumme!  :nod-yes:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.13 - 19:11:45
Det blev både bröd och friterad idag.
Jag kan inte fritera , men det blev hyfsad ändå.'Ni som kan konsten kan använda denna till smet solklart,
tillsätt inte något extra salt som vi gjorde, det blev för mycket :puke1:


Påläggen gör sitt också lök rekommenderas varmt !


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.14 - 21:35:28
Nu kommer snart idalinda och tjatar här igen. Bara hon inte har tryckt i en massa grönt skräp i kexen nu. :whistle:  :biggrin1:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.14 - 21:36:12
vad gör ni alla andra ??? :angrywife:
Fattar ni inte hur genialisk denna kex är.

Idag testade jag den som pajbotten och kan tala om att godare finns ej.

Min form var ungefär en halvungsplåt och hör och häpna idalinda höftar bara !

Styrmannen rev en regäl hög stureost... skulle det kunna vara 500g  :blink:
sedan blandade jag i ägg så att konsistensen blev mjuk, denna gången 7 st, men kan man prova sig fram med äggen, en åt gången , tills smeten
är sådan där skedet kan stå ungefär.
sedan kanske 2 dl mandelflarn  (krossad mandel och nötter fungerar också, hela fröer likaså)

allt snabbt i hop och in i formen.

225 grader,  ca .10 minuter och sedan fyllningen i och ca. 20 minuter till , precis som med vilken paj som hälst.

NU funderar jag på en kaka-variant, med lite kesella och möjligen någon ananas-bit / jordgubbar i .

men skulle vilja få tips om någon neutralara ost ( finns det neutralare än sture  :crazy: ?)
så att botten inte skulle smaka så salt som den gör nu .


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.14 - 21:37:40
Sic!  :king:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.14 - 21:45:49
Du bara skrattar åt mig  :mad_roll: och hjälper inte alls att hitta en neutral-Sture , jag som precis ahr berättat hur hjäpsamma vi är  :cry:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.14 - 21:51:10
Jaså? Känner mig inte speciellt stöttad vad gäller mina sköldkörtelvärden!  :mad_roll:

Kan det bli smaklösare än Sture? Arlas Hushållsost kanske, har du testat den? Jag har aldrig smakat så jag vet inte. Kör på ostmassa annars då, det måste väl gå. Keso? Kesella?





Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.14 - 21:58:33
Jag tror att du vet mer om ostar än jag om sköldkörteln  :lol: .

Det är ett relativt skuggigt område för mig, har inte läst på något vettigt om det varken över eller underproduktionen .
Jag vet bara att både har en lång lista symptomer och allt runtomkring verkar vara hyperskumt.
Hjälper det dig på något sätt  :blink: ?


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.06.15 - 15:59:10
Fjällmor  :inlove: Idalinda


 :yeah:

Vi köper denna ost:


http://storkok.arla.se/Sites/Storkok/Templates/Product____1349.aspx

ÅH jisses ås många experiment du gjort!

Sover du aldrig männska..?

 :yawn:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.16 - 19:45:43
Jag har väl experimenterat en sak / dag och familjen har fått stå ut med det som middag oavsätt resultatet  :crazy:.

Nu såg jag att du använde bara ägg-gulan till dina kex, jag hällde i hela äggen, behöver jag börja experimenterandet från början ju  :confused3: :smile:


Titel: SV: Tunna chips och spröda kex
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.21 - 18:07:36
En ny testresultat :

500g keso
6 ägg
280 mandelflarn
1/2 dl socker
1/2 tsk ( egentorkad grön) stevia
1 msk fiber husk

Allt bara blandas ihop och bredas på långpannan, lite kanel hade jag överst
200grader  ca. 20 minuter eller lite längre.

gott var det enligt alla, vispgrädde och jordgubbar till , eller glas, eller ost

Jag har ett recept om gräddfil och kesella och citron som man har i pajskal och där finns också ananas-bitar i, men det fungerar väl med bär också.
Orginalreceptet innehåller massa socker, men jag får prova mig fram.
Det tänker jag testa på någon gång med den här botten.
Om man använder någon fyllning, behöver man kanske inte söta botten alls, lika så kan man skippa kanelen.
men jag vet inte om äggen orkar binda ihop det hela själv eller behöver man fiberhusk, men jag hade den hemma och höftade :flirting:,
Det kan bli en riktig husmor av mig med  :lick: !