Fetbobbas Forum

Recept => Efterrätter, bakverk och snacks => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.01.16 - 06:37:11



Titel: Optimal sockerkaka
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.16 - 06:37:11
Optimal sockerkaka
Originalinlägget här (http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article508.html)

Dr Kwasniewskis recept
  • 10 ägg
  • 100 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vispa vitorna till hårt skum (som till maräng)
Vispa i gulorna en i taget.
Vispa i vetemjölet pö om pö
Sist vispas det smälta, avsvalnade smöret i.
Häll i form klädd med bakplåtspapper och grädda ungefär en timme i 200-220 ºC. Låt svalna i ugnen.

Att tänka på
De polska äggen verkar vara ynkligt små. Jag har stora skogsägg, jag och tar 8 stora ägg. Det blir bra. Har man enlitersformar så blir 2 sådana precis lagom. Annars får man ta en tvåliters, men man vill kanske inte ha så stora skivor.

Det här blir väldigt likt vanlig sockerkaka, tyngre och lite mer kompakt i konsistensen bara. I sig själv smakar den inte mycket, men när man har vräkt på bär och grädde så smakar det helt rätt! Att fukta bottnarna med steviaextrakt i sprit och dito vanilj är ett hett tips.  :thumbsup:

Jag brukar frysa i portioner om 3 tunna skivor, lagom till en bakelse.  :drool: Har tappat bort min anteckning om kolismängden, men jag minns så mycket att en sådan portion ligger på under 5 kolisar. Helt godkänt tycker jag och jag kan lova att man blir mätt också. Kör periodvis detta som kvällmat eller snarare nattamat innan jag lägger mig. Numera strör jag grovhackade valnötter och krossade kakaobönor över hela härlighetan. Det blir super! Vuxen smak, så att säga.  :cool2:

Jag ska tillägga att efter lite övning (och ny spis) så blir sockerkakan jättefin. Inte så där torr som på bilderna i gamla forumet. :redface:

 (http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/iniminimo.com/stuff/bakelse.jpg)

Receptet norpat från Kwasniewskis böcker.




Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.16 - 18:33:02
vaddå vetemjöl  :puke1: ??
Jag började ju Low-carp för att jag inte tålde mjöl  och överallt försöker man smyga med mjöl på recept :guns: :sadsad:


Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: hemul skrivet 2008.08.23 - 20:23:28
Men ta något substitut då!  :lol2:


Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: hemul skrivet 2008.08.23 - 23:26:21
Ha-ha!  :lol2: Den här tråden har ju blivit google-taggad för "guns". Jag sökte och sökte i texten och inte finns det några pikadoror där inte. Sen insåg jag det var idalindas smilie. --> :guns:

Stackars krake som letade efter vapen och hamnade här!  :lamo:


Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.08.24 - 12:49:48
He-he, men kakan ser god uuuuuuuutt :slurp:

För gooood! :angrywife:


Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.08.24 - 21:28:41
Är jag efterlyst nu   :cool:?


Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: hemul skrivet 2008.08.24 - 22:02:39
Jag bumpade upp tråden för att någon som hade bullsug på paleodiet lättare skulle hitta den. Det var först då jag såg ditt klagande och pikadororna.   :club:


Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.03 - 21:16:06
Jag bakade två såna här i kväll. Det var första gången på ett år, kanske två. Jag hade glömt hur gott det är med bakelse, så jag måste uppmana er att prova!  :yay:

Den blir aningen torr, mitt emellan sockerkaka och skorpor.  :lmao: Men det gör ingenting. Tricket är att fukta skivorna med sprit. Jag har en pipettflaska med vaniljextrakt i alkohol (egengjort) och en med stevia upplöst i alkohol. Jag hade kvar dem sen förra bakelsevurmen. Bara att spritsa på av hjärtats lust. Har man inte det kan man ju bara ösa på cognac, sherry, hembränt eller vad man nu har.

Att man lägger bär emellan och grädde över, det fattar ni väl. Extra gott är att strö över hackade valnötter eller liknande och sån där kakaokross. Kommer inte ihåg vad det heter, som krossade kakaobönor? Knaprigt och jättegod brytning. I kväll blev det hallon, vanilj-och steviaextrakt och sånt där chokladkross. Mums filibabba!  :dribble:

Nu har jag  näringberäknat allt och 2 tunna skivor (kakan gjord i knappt full liten avlång brödform, blev två såna) blev hela 2.43 kolisar. Inte mycket att gnälla om.  :boxing: För den intresserade innehåll de två skivorna också 21 g fett och 4.62 g protein.  :lol:

Nu är jag mätt! ¡Ay caramba! :fork_off:


Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.08.03 - 23:04:11
ser ju mummsigt ut!!!  :dribble: och det måste ju gå att ersätta lite mjöl med pofiber och diverse andra mjölersättningar om man vill  :nod-yes:  receptet har ju också likhet med Hemulbrödet.. bara det att färskosten saknas här. och hemulbröd vet vi ju är gott.. så då borde ju också detta vara det!  :lol: :flirting:


Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.04 - 23:22:02
Nu har jag skivat upp allt och och fryst i paket om 2 skivor. Det blev 44 skivor, alltså 22 portioner.

I snitt per portion (2 skivor):  F: 5.35; P: 2.80; K: 3.37

I  :inlove: dr K!



Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.11.17 - 00:25:48
Jag brukar ta malda mandlar för att minska vetemjölet.
Men lite vetemjöl behövs för att den ska bli pluffsig.   :smile:


Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: hemul skrivet 2011.11.17 - 00:30:19
Va? Har du redan hunnit baka den? Flera gånger till och med!  :lol:


Titel: SV: Optimal sockerkaka
Skrivet av: hemul skrivet 2013.03.29 - 22:10:16
Jättelängesedan jag gjorde den här, men jag blev sugen på banantårta med chokladgrädde så... :tasty: Det intressanta är att jag bytte ut vetemjölet mot rismjöl och det funkade så klart hur bra som helst. Nästan bättre, tror jag. Kakan gick upp mer än den brukar. Nu har jag iofs inte smakat den än, men det blir nog inga större överraskningar. Jag bakar den ju helt utan sötning, så i sig själv smakar den inte så mycket. Satsar på fyllningen istället jag.  :dribble:

Hur som, man verkar kunna byta vetemjöl mot rismjöl rakt av, säkert i alla recept. Nema problema.