Titel: Hollandaise sås Skrivet av: Nora skrivet 2009.02.25 - 14:14:15 3/4 msk vinättika
1/4 tsk salt 1 knivsudd vitpeppar (en skiva gul lök) 3 äggulor 2 msk vatten 75-100 gr smör lite saft från en citron Ättika, lök och kryddor blandas i en liten kastrull och denna sättes på mycket svag värme tills ättikan kokat in så att ung. hälften återstår. Då lyftes kastrullen av elden (plattan ..), lökskivan borttages och blandningen får svalna något, varefter äggulorna blandade med vatten tillsättas. Kastrullen ställes åter över svag eld och massan vispas mkt kraftigt tills den är tjock, ljus och porös. OBS! då och då måste kastrullen lyftas av elden; annars skär såsen sig. Smöret tillsättes därefter i små flockar allt under ständig vispning. Då allt smöret är tillsatt, avsmakas såsen med citronsaft. Serveras till fiskrätter, kötträtter och grönsaker Ett recept från en gammal Kaisa Varg kokbok. Såsen är jättegod :nod-yes: Titel: SV: Hollandaise sås Skrivet av: Corny skrivet 2009.02.26 - 01:13:44 Då kan det nog lyckas! När jag har gjort den, har jag gjort den på restaurangsätt, dvs med olja, och den har alltid skurit sig! Ska prova ditt recept, och se om det blir något bättre!
Titel: SV: Hollandaise sås Skrivet av: Nora skrivet 2009.02.26 - 01:57:23 Lycka till, har jag klarat det så klarar du det :thumbsup:
Titel: SV: Hollandaise sås Skrivet av: Corny skrivet 2009.02.27 - 21:45:01 Fast jag tror att jag ska lägga till lite kryddor så att det blir en bearnaise. För det är så gott till kött! :rolleyes:
Titel: SV: Hollandaise sås Skrivet av: Nora skrivet 2010.01.30 - 18:25:55 Fram för goda kryddor i smörsåsen!!
Dragon är synnerligen underbart! :thumbsup: Titel: SV: Hollandaise sås Skrivet av: TPC skrivet 2010.02.03 - 20:09:02 Undrar hur det skulle bli om man bara tog lite smält smör och blandade i dragon. Kanske inte vore så dumt?
Titel: SV: Hollandaise sås Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.02.03 - 20:13:36 Undrar hur det skulle bli om man bara tog lite smält smör och blandade i dragon. Kanske inte vore så dumt? supergott faktiskt... gärna med någon droppe citron :nod-yes: |