Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.01.13 - 22:11:47



Titel: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.13 - 22:11:47
En del använder sötningsmedel, men de flesta av oss är nog kritiska mot det och mot tillsatser i mat över huvud taget.  :goggle:

Räddningen om man vill ha efterrätt någon gång eller göra egen glass heter stevia. Stevia är en sydamerikansk ört som är mycket söt. Extrakt av stevia är 300 ggr sötare än socker och inte blodsockerhöjande. Används i ytterst små mängder. Går inte att mäta, det är knivsudd som gäller.  :nono:

Förutom vitt pulver (extrakt) finns även grönt pulver (pulvriserade blad) och hela torkade blad. Även "tinktur" finns, men det kan man lätt göra själv från pulver + vatten eller alkohol.

Det bör sägas att en del inte gillar stevisamaken. De känner en besk smak som uppfattas som vidrig. Även om man gillar smaken ska man använda stevia mycket försiktigt. Det funkar inte att göra saker jättesöta som man kan med socker. Om man gör det bara precis så sött att det funkar brukar det bli bra. Det bästa är att prova sig fram med en ytterst liten mängd i taget.

Ett knep om man inte är no-carbare är att använda en liten mängd vanligt socker. Det verkar som om stevian då förstärker sockersmaken och den blir den dominerande smaken även om man använt pyttelite. Som exempel tar jag till en hel långpanna kålpudding (8 portioner) ungefär 2 tsk molass och lite stevia utrört i vatten.

Det är uppenbart att stevia passar bättre ihop med vissa saker än med andra. Mina favoriter:
citron - super!
choklad, varm som kall
vissa ättiksinäggningar t.ex. rödbetor
bär

Mer info om stevia:
http://stevia.net/
http://westonaprice.org/modernfood/sugarfree_blues.html#stevia

Inköpsställen:
http://forum.fetbobba.net/index.php?topic=90.0


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.14 - 21:47:33
http://eline.impecta.se/servlet/us_pyra?wts.PAGE=h_ix1.htm&p=H&wts.ACCESS=passthru

 :wave: Härifrån kan man beställa fröer om man vill odla stevia själv


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: Minna skrivet 2008.01.24 - 12:13:35
Undrar nu - har någon lyckats med odling? Köpte en påse från Runåbergs fröer men det bidde inte ens en planta. Verkar svårodlat, men jag ska prova ivår igen.  :smile:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.24 - 14:50:46
idalinda lyckas bra, hon.  :evil:

Mina har också kommit upp även om de inte blir lika fina som idalindas. Har sått frön 2 år. I år övervintrade jag plantorna. Klippte ner 2 nyligen. Det kom genast nya skott, både rotskott och vanliga. Sparade den största av de gamla som den var och slängde resten. Kul att se hur de sköter sig i sommar. Några nya frön behöver jag inte sätta ivf.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.01.24 - 21:17:23
blommar växten med fina blommor också?


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.24 - 23:15:49
Den blommar också ,men blommorna är väldigt små ,inget att beundra på .

Mina övervintrar nu i växthuset ( +7 grader ) och blommar och jag har en plastpåse över ett par huvud så att jag kan samla några fröer.

Jag börjar odla mina plantor i mars kanske. Först under extralampa inomhus och när de har grott så att man kan hantera dom , skolar jag om dom dvs. planterar en och en i en vanlig 10 x 10 kruka och placerar lite svalare ( 10-17 grader under en lysrör). ( jag odlar hundratals plantor varje år ...)
De är inte mer än några cm stora i början av juni då jag planterar dom ute , även där tycks de växa sakta , men i augusti börjar jag samla blad.

Jag har ca. 5-6 plantor och de blir ca. halv meter höga och grenar till kanske 4-5 grenar.
jag tillämpar täckodling  (klippt gräs överallt på odlingsmarken )
Dessa 5 skördar jag kanske 2-3 gånger under hösten och torkar bladen i en torkapparat.
Det blir kanske 2 dl bladsmul. Det förvarar jag i en platsburk i kylen och tar 1-2 tsk och gör pulver av det med mortel.
jag bakade till jul lite muffins och nu har jag börjat testa lite choklad igen, där jag också använder stevia.

Vi funderar att ha lite vanligt socker i chokladen och iden att ha både stevia och socker  låter  bra.. ska testas !


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.28 - 05:07:45
Och här kan man får bra information om olika sötningsmedel, goda som onda.
http://westonaprice.org/modernfood/sugarfree_blues.html


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.01.30 - 14:10:12
jag fortsätter med vanlig socker eller honung.

Vill inte äta kemi och stevia smakar :puke1:

Men man klarar sig oftast med bara en tredjedel av angiven sockermängd i ett recept :lick:

...eller finns det någon här som har provat Chicolin? Hemul kanske?


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.30 - 15:44:21
Nej, jag är så nöjd med min stevia så och jag har ett kvarts kilo så jag står mig.  :thumbsup:

Här du själv provat Chicolin? Det är inulin va?

[TILLÄGG]
Jaha, det är det och WAPF rekommenderar just den sorten, Chicolin. Som  vanligt en del läsvärt där.
http://westonaprice.org/modernfood/sugarfree_blues.html


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.01.30 - 17:10:50
[TILLÄGG]
Jaha, det är det och WAPF rekommenderar just den sorten, Chocolin. Som  vanligt en del läsvärt där.
http://westonaprice.org/modernfood/sugarfree_blues.html

Börjar du bli senil? Titta på inlägget ovan! Det var ju därför jag frågade :smack:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.30 - 17:33:17
 :max-shock: :sosad:

Citat
Titta på inlägget ovan! Det var ju därför jag frågade :smack:

Det framgår väl inte att du hade det från WAPF!   :shake_head:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.01.31 - 10:43:08
nej, men jag gick ju in i din tipsade länk. Därför riktade jag ju frågan till Dig om Du kanske har provat :whink:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.05.01 - 16:53:43
Idalinda!
Hur går det med dina plantor? Har de överlevt vintern? Kan Du inte lägga ut en bild sedan när de blommar? Jag är nyfiken


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.01 - 16:57:54
Jaså, nu duger det!  :rolleyes:

Jag tog död på storplantan häromdan. Planterade om den och det tålde den inte. Det är lite liv i den än, men mycket är det inte.  :cry:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.05.02 - 22:58:39
jag måste alltså hinna och fota med ... ifs. tar just fotanden inte så lång tid, men att ladda på denna tröga datorn och sedan minska och ... då ger jag upp, men egentligen skulle jag göra det ändå... vänta och se vad det blir .... :tongue:

Jag har nu en fjolårs planta kvar, den står i en hink och frodas lite sparsamt. Den skulle behöva lite ny jord, men jag tror att jag slänger den snart ut igen.
Stevian är lite oregelbunden att gro, och jag har lyckats att få bara två plantor  i år att gro ,så det får duga.

Min man gillar inte stevia-smaken, men en blandning av stevia och vanlig socker fungerar bättre, så här går inte så mycket åt.
Jag får experimentera lite mer i bakningsfrånten när jag har tuffat ner i vikt några kilo till, nu är det bättre att avvakta.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: Ahyla skrivet 2008.07.02 - 01:15:24
Jag hittade denna sidan: http://www.sweetstevia.se
är det någon som har handlat där och vet om det är bra produkter?
Funderar på att handla där  :smile:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.07.02 - 01:43:22
Nix. Jag har min stash från staterna.  :cool:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: Ahyla skrivet 2008.07.02 - 05:48:08
fusk  hehe   :tongue:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.07.02 - 12:56:35
:king:


Titel: Re: Sötning
Skrivet av: Bastet skrivet 2008.09.26 - 08:13:25

Ett knep om man inte är no-carbare är att använda en liten mängd vanligt socker. Det verkar som om stevian då förstärker sockersmaken och den blir den dominerande smaken även om man använt pyttelite. Som exempel tar jag till en hel långpanna kålpudding (8 portioner) ungefär 2 tsk molass och lite stevia utrört i vatten.

Jag markerade det jag inte för mitt liv kan fatta, vad är molass  :confused3:


Titel: Re: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.26 - 12:21:11
Tjena! Välkommen hit.  :wave:

Jag tror att molass EGENTLIGEN är en restprodukt när de tillverkar socker och att det är flytande, nån slags gegga. Vet inte om sockret man kan köpa är tillvarkat från det, men jag tror det. Det är ivf ett väldigt mörkt, nästan svart, och ganska fuktigt socker. Finessen med det för mig är att det har mycket kraftigare smak än sirap, farin och annat råsocker jag ätit. Därför tycker jag det funkar nästan som en krydda, man behöver väldigt lite för att få den där smaken man är ute efter utan att få så mycket sötma och kolisar. Jag använder det sällan, men just till såna där traditionella rätter med sirap i receptet, som kålpudding, är det fint. Lider man av sockersug är det kanske bättre att avstå.

Så det är ingen lowcarbprodukt alltså.  :shy:


Titel: Re: Sötning
Skrivet av: Langhol skrivet 2008.09.26 - 13:45:21
Heter det inte Melass? :confused3: Jag har nåt minne att korna fick det, vet inte hur det är nu. Det var nån tjock brun sörja.


Titel: Re: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.26 - 14:30:58
Jo, det stämmer. Jag är rätt skadad av internet och tenderar att prata svengelska. Det heter molasses på engelska ju.  :shy:


Titel: Re: Sötning
Skrivet av: pitch skrivet 2008.09.26 - 16:37:40
Är jag inte duktig som lockat in min fru till detta underbara forum  :clapping:
Bastet alltså, om ni inte fattade...men det gör man väl inte med denna kost :lmao:
Nu är det bara dottern kvar så tar vi snart över forumet :whink:


Titel: Re: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.26 - 19:24:14
Välkommen Frugan med !  :wave:
Jag har sonen med mig här , men han är här nu mer sällan.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: Nanuuq skrivet 2008.11.17 - 20:34:13
Vanilj, då?

Alltså riktig, inte sån där som är blandad med både potatispulver och socker och gud vet vad..

Vad gör det med blodsockret?


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.18 - 02:52:05
Välkommen! Vilket fint namn du har.:inlove:

Riktig vaniljstång? Det kan jag inte tänka mig påverkar blodsockret.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: Nanuuq skrivet 2008.11.18 - 07:06:44
Jo - det är riven vaniljstång. En liten glasburk som innehåller 100 % vanilj och inget annat.  :smile: Vad bra! Då vågar jag söta med den när det krävs...


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.11.18 - 12:48:59
vaniljpulver är super  :thumbsup:



Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.18 - 13:39:59
Men tycker du vanilj är sött?  :shock:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.18 - 18:45:40
Den är ju gott , med lite sötning känns det ju sötare , tycker jag .


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.25 - 21:53:57
När fan blir gammal blir han religiös.  :sneaktongue:

Det nya sötningsmedlet som utvinns från växtsläktet stevia godkändes i dagarna av amerikanska myndigheter.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article4049678.ab


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.12.27 - 00:48:56
Det var väl nästan väntat efter all kritik mot sukralos.

 :puke1:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: Corny skrivet 2009.03.26 - 02:03:22
Konstigt att man inte har hört något om detta!  :confused3: Tråkigt att läskjättar och affärsmän hela tiden ser till vad som är bäst rent ekonomiskt. Speciellt som det hela handlar om något som faktiskt inte är skadligt för folk!


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: Caroline Cornelia skrivet 2009.09.24 - 09:31:23
Jag använder Stevia eller Sukrin som sötning.
Det jag tycker är bra med Sukrin är att det har väldigt lik tyngd och storlek som socker og är ungefär lika sött. Men det fungerar inte alltid lika bra, om det blir för mycket sukrin i ett recept blir smaken "isig" , då kombinerar jag sukrin og stevia og det fungerar alldeles utmärkt.
Stevia kjöper jag på www.iherb.com  billigt och väldigt bra.

När det gäller vanilj vill jag rekomendera att använda riktigt vanilj extract.
Det finns inte här i Norge, Sverige vet jag inte. Men det är inte det samma som essens.
Men jag använder denna:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Vanilla-Extract-2-fl-oz-60-ml/12444?at=0 (http://www.iherb.com/Now-Foods-Vanilla-Extract-2-fl-oz-60-ml/12444?at=0)


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2009.09.24 - 10:50:42
Aha, ett nytt inköpsställe! Lägger till det tråden med inkösställen (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,90.msg350.html#msg350).  :smile:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: knådarn skrivet 2009.12.01 - 18:10:10
Idag var jag hos min homeopat och köpte BJÖRKSOCKER. Är det någon som har provat?
Så hör står det på paketet:

Mycket lågt GI
Smakar som socker
40% mindre kalorier
75% mindre kolhydrater
Säkert för diabetiker
Bra för tandhälsan

"Den välsmakande och nyttiga björksaven har använts sedan urminnes tider i Norden. Än idag kan man i vissa länder i öst köpa björksav på flaska. Björken skadas inte av att tappas på sav. En björk kan innehålla 800-1000 liter sav, man tappar normalt 20-30 liter per björk".
En tsk (4 g)= 4 g kolhydrater

Nu öppnade jag paketet. Smakade som.....SOCKER!  :nod-yes:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: knådarn skrivet 2009.12.01 - 18:16:40
PSST!

Glömde skriva att björksocker är samma som XYLITOL.
XYLO är grekiska för träd. Xylitol är kroppseget och kroppen producerar själv flera gram xylitol om dagen.

NU ska jag inte skriva mer.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2009.12.01 - 19:28:16
Men 1 tsk socker är också ungefär 4 g kh.  :confused3:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: knådarn skrivet 2009.12.02 - 08:15:30
Aaa, men höjer inte blodsocker (som är största boven för oss). Dessutom sötare är socker och behövs ytterst lite.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.20 - 21:29:46
Jag har kommit på en sak som jag inte fattar att jag inte insett för länge sen. Stevia får mycket bättre, mildare, smak om man gör lösning av det.

Jag har käkat rätt mycket bakelser nu, och då har jag min lilla pipettflaska och sprutar på sockerkakan. Man ser ju inte hur mycket man tar på samma sätt som med pulver. så ibland har det blivit riktigt sött, mycket mer än avsett. Men! Det har aldrig fått den där äckliga smaken av sötningsmedel!

Jag tror förklaringen är att när man använder pulvret direkt så blandar det sig kanske inte så bra, speciellt om man har det i nån tjockare smet. Då kanske man får små klumpar av stevia i munnen och det är då det får den där sötningsmedelssmaken.

Jag brukar ju ha stevia till kålpudding och har tyckt att det är konstigt att det inte blir äckligt. Men då brukar jag röra ut stevia och lite sirap i vatten och skvätta på. Jag tror jag brukar förbereda det innnan jag börjar blanda färsen, så det har nog tid att lösa upp sig hjälpligt.

Så, det är mitt bästa steviatips - lös upp pulvret i brännvin!



Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.11 - 06:41:42
Mark Sisson skriver om stevia för den som är intresserad.
http://www.marksdailyapple.com/stevia/#more-19391


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: Ena skrivet 2011.02.11 - 11:30:01
Mark Sisson skriver om stevia för den som är intresserad.
http://www.marksdailyapple.com/stevia/#more-19391

Min engelska är mera ringrostig än jag trodde. :eeek:
Finns det nåt specielt i det här, eller betyder det "bara" att stevia är det minst risikable av alla sötningsmedel   
om man inte överdoserar?

Eller är jag ute på djupt vatten?


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.11 - 11:39:54
Det går alltså inte lösa det i vatten?
Och Sedan vill jag kolla att jag fattar rätt.
Exakt när sprutar du med din  steviapipett?
I degen eller innan gräddning på bakelser?


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.11 - 17:19:20
Are you talking to ME?  :crazy:

Nog går det väl att lösa i vatten??? Var läste du det? Skriver Sisson att det inte går? Jag skummade bara.

Till bakelser bakar jag sockerkaka utan sötning, ja. Sen sputar jag skivorna med stevia och vanilj och lägger ihop den under skydd, så år det ligga och dra ett tag. Inte bra för nåt man ska äta som det är, men till bakelse när det kommer på en massa annat blir det gott.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.11 - 22:15:27
DU jap!

för du skrev : " Så, det är mitt bästa steviatips - lös upp pulvret i brännvin!"
DÅ blev osäker om vilket " lösningsmedel" du hade använt... :laugh:

Tror du att det är ändå bättre att blanda stevian i vatten även om man ska vispa den i smeten?
Hur ser din blandning ut, hur mycket vatten  / stevia ?
Kan man köpa pipettflaskor i apoteket?


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.11 - 23:19:14
Jamen brännvin blir ju GODARE hajar du väl!  :club_idiot:

Dessutom lär det stå sig lite bättre och man behöver inte ha det i kylen o.s.v.  :whistle:

Ni ska lyssna på mitt råd att lösa upp stevian. Det är sån skillnad på smaken. Nu har det gått så långt att jag faktiskt föredrar stevia till rätt mycket, även om inte till allt. Smaken passar ju inte så bra till alla saker. Steviasill går t.ex. fetbort här.  :thumbdown: Men chokladmjölk och varm choklad är bättre med stevia.   :thumbsup: Fast då behöver man ju inte lösa upp den i förväg, förstås.  :crazy:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.12 - 19:34:56

Hur ser din blandning ut, hur mycket vatten  / stevia ?
Kan man köpa pipettflaskor i apoteket?

DETTA ville jag veta faktiskt :rolleyes:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.13 - 01:08:26
Inte på mitt apotek. Det kvittar hur man blandar. Typ 1 - 2 tsk i en flaska, eller svagare om man vill ha det ännu mer hanterligt.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.13 - 19:20:11
Det kan väl inte kvitta hur man blandar?

1-2 tsk stevia till HUR MYCKET vätska?
1 dl eller 10 liter, det måste väl göra skillnad. :crazy:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.13 - 19:34:12
Men guuud!  :club_idiot:

Lyckas du få tag på 10-liters pipettflaskor, så grattis! Du får väl prova dig fram till hur starkt du vill ha. Det lär ju inte bli samma varje gång i varje fall.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.14 - 22:22:56
Men guuud!  :club_idiot:



Men du tänker inte leverera någon form av mått du har testat :angry: :guns:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.15 - 06:49:22
Nej. Jag mäter inte. Men som sagt, ett par teskedar i en sån  liten flaska. Det beror ju på din egen smak om du vill ha det svagt eller starkt.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.15 - 12:39:10
"i en sån liten flaska"..

muttrar, muttrar, muttrar ... :plant_smack: :watch_it: :taktur:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.15 - 13:23:10
Min är 30 ml. Nöjd nu?  :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Men det kvittar. Du gör det så starkt som passar det du ska ha det till. Man kan göra mycket starkare, men då blir det ju svårare att dosera och att blöta sockerkaka med.



Titel: SV: Sötning
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.02.16 - 22:35:45
Går det att ha den i vatten hur länge som hälst, eller gör du dosen ungefär som du använder varje gång?


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.02.16 - 22:49:22
Jag gör den inte lösningen på vatten. Jag gör den på brännvin.  :whistle:

Det är klart att man inte ska göra varje gång! Hur praktiskt vore det? Dessutom behöver det stå till sig lite för att bli allra bäst, så det får blanda sig ordentligt.  :puke1:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: ZaraZitrus skrivet 2011.04.05 - 13:44:10
Nu har jag gjort min första beställning av Stevia, har köpt både "färdigt" pulver och frön att så själv (min man har gröna fingrar så han får ta hand om det där)... Tänkte att det kan vara bra att ha inför påsk och sedan inför sommaren (hemlagad glass?!), kanske inte mest för egen del men för familjens som ibland tycks sakna sötma. Vi får väl se vad jag tycker. Har ju inte ätit någon form av tillsatt sötning sedan jag började med LCHF så jag kanske får en "sugar-chock" istället för "rush" [vilket man tydligen inte ska kunna få]?  :lol:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.05 - 14:10:48
Hoppas du kommer att gilla det.

Jag rekommenderar att du testar det i någon dryck först, kanske lemonad (pressad citron och vatten), så att du lätt kan dämpa sötman om det blev för mycket genom att hälla i mera vatten och citron. Om det blir alldeles för sött är det så bedövande äckligt att man nog kan bli avskräckt för livet.

Vill också igen tipsa igen om detta om att alltid lösa upp pulvret i någon vätska innan men blandar det i något fast eller har det på bär. Det gör en otrolig skillnad på smaken, det "skarpa" försvinner.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: ZaraZitrus skrivet 2011.04.05 - 15:48:41
Tack för tipsen, ska lägga dem på minnet!


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.05 - 18:19:53
Nyfiken på vad du kommer att tycka. Köpte du mycket?

Bered dig på att det smakar lite som sötningsmedel. Det var vi flera som tyckte i början, men man vänjder sig. Och nej, det är inte fusk. Jag har odlat stevia och bladen smakar sådär - vilket var rätt skönt att kunna konstatera.  :laugh:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: ZaraZitrus skrivet 2011.04.05 - 20:04:12
Återkommer när jag provat! Köpte 50 gr vit Stevia & 40 gr grön. Jag tillhör dessvärre dem som faktiskt tyckte att Cola light och andra sötningsmedelssötade (puh, vilket ord!) produkter var godare än originalen. Tack för det Viktväktarna!  :smack: Kanske kommer jag att uppskatta smaken av Stevia oxå?!? För egen del kommer jag nog inte att använda sötningen speciellt mycket, utan mer vid speciella tillfällen samt till saker jag ska bjuda icke-LCHF:are på. Hittills har jag ju klarat mig helt utan och nu tycker jag att exempelvis 40 %-ig grädde är söt!

Brukar göra äggost till påsk och kanske kan Stevia passa som sötning även där hoppas jag, så slipper jag göra en med socker som jag själv inte vill äta av.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.05 - 20:13:17
Tror du kommer att gilla stevia då!  :lol:

Har du problem med sötsug och sånt? Var köpte du förresten? Alltid kul att höra.


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: ZaraZitrus skrivet 2011.04.05 - 20:26:20
Har nog inte haft jätteproblem med sötsug inser jag nu. Mitt största dilemma har väl egentligen varit (fel) mat och alltför stora portioner som bara lockade till att äta ännu mer. I mitt "tidigare liv" var pasta i alla dess former något som triggade igång överätande för mig, och i och med att jag inte är någon potatis- eller risfantast så blev det pasta i stort sett varje dag, förutom i de perioder jag gick på VLCD. Även chips å sånt var värre än sötsaker såsom bakverk och godis.

Är det vanligt att Stevia väcker sötsakssug eller triggar till överätning?


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.05 - 20:49:11
Nej, det tror jag inte. Jag vara bara nyfiken på vad du var för typ.  :flirting:


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: ZaraZitrus skrivet 2011.05.07 - 10:31:52
Kom nu på att jag inte återkopplat gällande Stevian. Hur som helst så är jag väldigt nöjd! Har väl inget större behov av sötning för egen del men under t.ex. påsken var det skönt att kunna göra endast en äggost till hela familjen (istället för två, varav en med socker). Jag gjorde oxå steviasötad äggtoddyparfait, några kakor, chokladbollar och bounty som jag bjöd på och det blev uppskattat. Jag har rört ut stevian i vatten eller grädde och tycker inte att jag känner någon direkt bismak. Som sagt, för egen del är jag inte i något jättebehov av sötning, men jag tycker om att kunna bjuda icke LCHF:are utan att behöva använda socker!


Titel: SV: Sötning
Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.07 - 10:49:04
Vilken tur du har att alla gillade det! Jag har bara bjudit en vuxen och några barn på steviasötad saft. Den vuxna människan berättade jag för vad det var i och varnade för att den del uppfattar en mindre angenäm smak och att hon inte behövde dricka om hon gjorde det, men hon tyckte ändå att det var gott och ungarna drack utan att reagera. Jag kanske har varit onödigt rädd att bjuda på steviasötat.