Fetbobbas Forum

Recept => MATLAGNINGSAKUTEN => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2009.01.16 - 22:56:43



Titel: om surkål och hårdost
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.16 - 22:56:43
Ja. Så fanatisk var jag ivf. :shy:
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article1718.html

nja, för min del blir fanatismen bara radikalare ju mer tiden går  :cool:, fast vissa saker har jag också kunna släppa under tiden.
man garanterat har jag inte väl under hela mit liv lagat så mycket mat som under mitt hela tidigare liv tillsammans.
Då bakade jag jämt men laga mat var inte så roligt så det fick hända fort.

Nu gör jag buljong, silar egen färskost, gör glass, kokar väldigt go soppa och gör egen leverpastej.
och nu är jag sugen på göra hårdost och stoppa korvar, komplett galen enligt mina tonåringar :smack_head:,
men de ätet upp allt och funderar varför man kan äta flera portioner i skolan men inte hemma ...


Titel: hur gör man korv ?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.16 - 23:51:02
Man får nog köpa en hektoliter mjölk om man ska göra hårdost.  :laugh:

Den är så god redan när man tar ut den ur formen, så jag lyckade då aldrig lagra den mer än ett par dar. :shy:

Mitt nästa experiment är nåt jag tänkt prova länge - surkål. Nu har jag införskaffat både ekologisk vitkål och havssalt utan jod och antiklump, så i morrn ska det till. Det är skit att bo i flerfamiljshus så man inte törs banka kål på nätterna!  :dribble:


Titel: hur gör man korv ?
Skrivet av: Vira skrivet 2009.01.17 - 11:02:02
Hemmagjord surkål = jumi-jumi :lick:

Varva den i burken med stora lökskivor, ännu godare.

Sen står det i en del recept att man ska ha kummin i, men det hoppar jag över. Tycker inte om kummin :tongue_wag:.

Lägg alltid ett helt kålblad överst som täckning innan locket läggs på. Det skyddar den krossade kålen vid syrningen.


Titel: hur gör man korv ?
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.17 - 16:11:01
mmm... surkål står på önskelistan, gjord på egenodlad kål

 :plant_smack:



Titel: hur gör man korv ?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.17 - 17:06:08
Tack for tipset om kålbladet, Vira. Nej, kryddor hade jag inte tänkt ha. Bara salt.


Titel: hur gör man korv ?
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2009.01.17 - 17:46:25
Som variant på surkål kan du ju testa att göra kimchi sen...
http://www.kimchi.se/mat/kimchi/index.html


Titel: hur gör man korv ?
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.17 - 18:13:15
Man får nog köpa en hektoliter mjölk om man ska göra hårdost.  :laugh:

Den är så god redan när man tar ut den ur formen, så jag lyckade då aldrig lagra den mer än ett par dar. :shy:

Mitt nästa experiment är nåt jag tänkt prova länge - surkål. Nu har jag införskaffat både ekologisk vitkål och havssalt utan jod och antiklump, så i morrn ska det till. Det är skit att bo i flerfamiljshus så man inte törs banka kål på nätterna!  :dribble:

Men hur mycket mjölk du har använt  och hur stor bit har du fått ut av det hela ? minn gissning var  att 100- 200 liter mjölk skulle ge 1 kg ost.
Hur hanterar man i praktiken sådana mängder  :eek:?

Vi diskuterade om detta i dag och styrmannen var riktigt intresserad och pratade om att vända osten var annan eller tredje månad.
Men när du berättar om att  du kan inte låta blir din ost , så tror jag inte heller att styrmannen kan låta bli,
jag konstaterade precis idag att vi har ätit över 4 kg ost under denna veckan ( delat på 5 pers) så någon kalsiumbrist lär det inte uppstå här  :laugh:


Titel: SV: hur gör man korv ?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.17 - 18:27:28
Jag har ju sagt det! 5 liter mjölk och sammanlagt ungefär 850 g ost och du ser ju på bilden hur mycket det blir. Det är en vanlig assiett, 21 cm.  :smack:


Titel: SV: hur gör man korv ?
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.17 - 18:33:50
Jag har ju sagt det! 5 liter mjölk och sammanlagt ungefär 850 g ost och du ser ju på bilden hur mycket det blir. Det är en vanlig assiett, 21 cm.  :smack:


Nu är jag vilse  :blink:, var har du bliden om din hårdost och var har du sagt om mängden av mjölk ?


Titel: SV: hur gör man korv ?
Skrivet av: Bookia skrivet 2009.01.17 - 21:14:29
Ja, det undrar jag också!?  :blink:


Titel: SV: hur gör man korv ?
Skrivet av: MiaP skrivet 2009.01.17 - 21:24:23
Jag tror jag minns att jag sett den bilden tidigare, finns inte den på det gamla forumet. :smack_head:


Titel: SV: hur gör man korv ?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.17 - 21:39:26
 :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,515.0.html
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article500.html
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,882.0.html


Titel: SV: hur gör man korv ?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.17 - 22:13:37
Ha! Jag var orolig att kålen inte skulle safta sig, men det gjorde den på en gång och saften smakar redan mums - efter bara  en halvtimme.  :laugh:

Nu gäller det bara att det inte möglar och att jäsningen kommer igång.  :sneaktongue:


Titel: SV: hur gör man korv ?
Skrivet av: Hovan skrivet 2009.01.17 - 22:15:24
Hmmmm undrar vart korven rymde!!!! :crazy:


Titel: SV: hur gör man korv ?
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.17 - 22:35:02
En moderator bestämde sig för att dela på tråden. Den andra tråden heter också "hur man gör korv". :smile:

Jag tror hon jobbar på att fixa till rubikerna.  :tongue:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.18 - 11:30:38
Jag fixade det så nu "heter korvar korvar" och "ost och surkål heter ost och surkål" .

Vi spårar ur ständigt och konsekvent, så jag tänkte göra en insats i alla fall här på receptavdelningen och hålla olika recept lite isär  :whistle:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.18 - 13:11:07
du är sååå bra idalinda, vi sku klara oss sämre utan dig

 :flowers: :worshippy:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.18 - 15:45:38
Men varför är tråden på Matlagningsakuten då? Det är väl inget akut med detta småprat?  :tongue:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.18 - 16:36:37
retsticka där  :whistle:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.18 - 18:03:34
Så länge du småpratar inte om korvar här är det helt acceptabelt  :lick: !


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Hovan skrivet 2009.01.18 - 21:30:43
Att deet spårar ur det är jag MYCKET väl medveten :crazy: vi är ju som vi är eller :lick:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.19 - 00:44:46
Tala för dig själv!  :rolleyes:

Jag tror surkålen har börjat jäsa redan!  :jumplol: När jag pressar på tyngderna så kommer det upp bubblor. Det gjorde det inte förut. All luft är ju redan utpressat.

Tänk om det här också visar sig vara busenkelt! Jag har velat testa i så många år men trodde det skulle vara krångligt och lukta förfärligt. Nåja, det kan ju fortfarande börja lukta.  :bg:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.19 - 06:59:28
Nämen Hovan! Var det du som sa det där! Jag trodde det var idalinda.  :laugh:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.19 - 07:25:19
nykomlingar verkar vara väl inskolade  :lick:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.19 - 17:05:36
Han är inte ny!

Men alltså, jag såg ju din avatar!  :lol1:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Hovan skrivet 2009.01.19 - 21:29:08
Nejdå någon nykomling är man inte har varit med ett bra tag men inte visat mig har legat i vassen och lurat och kikat på vad ni sysslar med här inne.
Gå in på fettskrämds forum så hittas jag under samma signatur. Men tack ändå idalinda  :worshippy:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.19 - 21:35:25
Aha! Fluktis! :goggle: :crazy:

   :x_fork:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Hovan skrivet 2009.01.19 - 21:37:46
 :worshippy: :worshippy: :flowers: :flowers:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.20 - 13:34:51
Nu jäser surkålen definitivt. Möttes av viss lukt när jag vaknade, men det luktar inte illa. Fullt med små skumöar på ytan.
Jättespännade är det!   :jumplol:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.21 - 18:46:13
Nejdå någon nykomling är man inte har varit med ett bra tag men inte visat mig har legat i vassen och lurat och kikat på vad ni sysslar med här inne.
Gå in på fettskrämds forum så hittas jag under samma signatur. Men tack ändå idalinda  :worshippy:

Hallå Hovan, jag hann inte vara så jättelänge med fettskrämda innan det krachade, så jag hade inte riktig pejl på läget  :whink:
så jag gick efter antal inlägg , :ignore: :rolleyes:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.21 - 19:03:13
 :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: till båda två  :club: :club:
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,108.msg3076.html#msg3076


jag hann inte vara så jättelänge med fettskrämda innan det krachade

http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article392.html  :tongue:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: MiaP skrivet 2009.01.21 - 19:06:54
Men hemul då, banka dom inte i huvudet.  :cry:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.21 - 19:22:33
Det får jag visst göra! :angrywife:

Nu vill jag prata om min surkål.  :thumbsup:
I går bubblade det som fasiken. Lagen smakade redan syligt och gott, men den var alldeles för salt så jag hällde i mer vatten och rörde om. Då stannade processen upp verkar det som. Kanske gjorde syret detta eftersom mjölksyrajäsning är en anaerob process? Det är fortfarande fräscht och smakar gott, men inga små bubbelöar idag.  :cry:

Hur som så verkar detta väldigt enkelt och jag ser ju redan att det funkar, men det finns nog små lärospån att göra. Jag tycker andra ska sätta igång genst, så vi kan finstämma detta!  :lick:



Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Vira skrivet 2009.01.21 - 21:44:42
Inte bra att röra om i kålen när den jäser :max-shock:

Kålen ska ligga hårt packad i burken och jäsa ifred :evil:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.21 - 21:55:19
det är en konst att låta mat vara ifred...

 :shake_head:



Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.21 - 22:01:28
Men i min bok står både att man ska pressa kålen regelbundet och att man kan ta av den vartefter och då stör man den ju också.  :cry: Den kommer nog snart gång igen när basiluskerna kvickknat till från syreschocken.  :tongue:

Har ni gjort surkål så ni märkt av detta?


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.21 - 22:49:40
jag slutar blanda mig i surkålen då, :ignore: för jag fattar ändå ingenting  :crazy:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.21 - 23:36:45
Du har vl inte sagt nåt om surkålen? Bara att du ville göra du också.  :crazy:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Vira skrivet 2009.01.22 - 13:11:20
Jag lärde mej göra surkål av en som höll vegetariska matlagningskurser för ca 25 år sen.

Till varge kg kål: 2tsk salt, kryddor som kan ta vilka man vill av, 2tsk kummin, 5-6 enebär, 1tsk koriander, 1tsk senapsfrö,
Vitlöksklyftor och/eller gul lök i hela skivor till packning i burkarna.


Mät upp salt och kryddor i en skål. Strimla kålen fint och varva i en rostfri bunke med kryddorna. Stöt sönder kålen tills den vätskar sej. Packa sedan kålen väl tillsammans med vitlök och/eller lökskivor i en glasburk med patentlock och gummiring. Lämna ett par cm till kanten och se till att vätskan står över kålen. Täck med ett kålblad och pressa hårt samman innan locket sätts på. Ställ burken varmt 22-23* i 2 dygn innan du flyttar den till svalare plats 16-18*. Låt stå orörd i 2-3 veckor, sedan förvaras den i kylskåp.


Gör du så här får du gättefin surkål. Har fortfarande en burk i kylen som jag gjorde i november.



Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.22 - 16:58:58
tack vira för surkålsskolan!  :worshippy:

 :flowers:

Jag har aldrig gjort. Vill göra av egenodlad kål, sen.

Men jag kunde inte låta bli att skoja med hemul som pillade för mycket  :redface: felåt  :flirting:

/Fjällmor



Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.22 - 20:14:53
Det är ungefär samma som mitt recept (men man behöver inte ha något mer än surkål och salt om man inte vill). Sen förordar han en ordentligt tyngd ovanpå och att man ska kolla surkålen då och då och göra rent tyngder och burkkant om det behövs, samt fylla på saltlag om det krymper och fortsätta pressa på kålen de första dagarna.

Han säger att man kan ha den i rumstempertur hela tiden tills den är klar, men om man vill jäsa långsammare kan man ha det i källare. Och man kan ta av surkålen hela tiden från den börjar bli syrlig efter några dagar.

Och NU upptäckte jag att författaren till min bok lagt ut surkålsrecepet på sin sajt!  Gaaah! :clubhead:
http://www.wildfermentation.com/resources.php?page=sauerkraut

Felet jag gjorde var väl att jag blandade om. Jag kunde nog ha hällt vatten ovanpå bara. Jag har hittat andra recept nu där de fyller på rent vatten när lagen krymper, inte saltlake.


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Hovan skrivet 2009.01.23 - 22:31:41
Problemet för hemul är att hon blir lite för ivrig och inte kan låta bli att vara där och peta :lick: och missar att läsa receptet ordentligt :lick: :lick:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.24 - 04:33:08
Men Sandor Katz säger ju attjag ska smaka och hålla på!   :w00t:

Idag ska jag ta det första riktiga provsmaket. Det har jäst en vecka nu. Det där varningarna om mögel och annat förstår jag inte alls. Det ser hur fint ut som helst och mitt kök är långt ifrån kliniskt rent. Nästa tur till Willys blir det inköp av ett lite större ekologiskt vitkålshuvud.  :thumbsup:

Har läst så mycket om hur folk fixat sina krånglande magar med dagligt intag av något mjölksyrajäst, så jag tänkte det kunde vara värt ett försök. Dessutom är det ju så gott juuu!  :yay:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.24 - 20:14:39
Idag har jag ätit min första riktiga portion och det var gott!  :yay: Så det så era olyckskorpar!  :tongue_wag:

Jag har redan satt en ny sats på rödbetor. Det ska bli verkligt spännade för det har jag aldrig ens smakat.  :ignore:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Hovan skrivet 2009.01.25 - 10:05:43
Hmm undrar om det är dags att skicka en varning till Hemuls kök nu när hon ska ge sig på rödbetorna också  :whistle::lick:
Lycka till ser fram emot ett bra reportage senare om hur det går :smile:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.25 - 10:34:18
Men Hovan, det är för sent!  :blush:

Jag finstrimlade betorna med assistenten, saltade och blandade. När det började safta så var det nåt så in i norden gott! Vem hade kunnat ana att rårivna rödbetor med salt är en delikatess?  :lol:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Vira skrivet 2009.01.25 - 12:07:34
För alla intresserade av mjölksyrejäsning låna boken

Mjölksyrejäsning av grönsaker av Annelies Schöneck

Där finns allt man behöver veta :whistle:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.25 - 12:13:06
Den har jag också! Måste leta fram den.


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.25 - 12:13:52
Nu har jag hitta'n!   :clapping:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Hovan skrivet 2009.01.25 - 12:26:22
Nu ska jag säga att det är full fart framåt i det hemulska köket  :smile:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.25 - 12:32:33
Ja, nu har jag startad en ny sats vitkål och så ska jag baka veckans hemulbröd, så idag är det full ruljangs. Det kompenseras dock med flera veckors total inaktivitet, så du behöver inte oroa dig.  :lol:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.09 - 00:19:33
Nu har jag för första gången smakat surkål av färsk vitkål. Jösses! Det är en helt annan grej. Den gröna färgen bevarades (än så långe ivf). Den är mycket mjukare utan att vara mosig. Nästan som att äta nån slags sallad (grönsallad alltså). Konstigt nog är den syrligare också, tycker jag. Jag trodde den äldre kålen innehåll mer kolhydrater, som med potatis.

Jag gillar båda, men detta var speciellt. Jag satte genast en ny sats. Kan bli att jag måste skaffa en till kruka till nästa år så jag kan jäsa massor på den där riktigt späda kålen. Men var ska jag förvara allt? Min fullhöga kyl är alltid proppfull hur det nu går till, för jag har sällan färdig mat där. :confused3:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: Tina skrivet 2012.08.09 - 15:31:26
Och jag måste skaffa mig en kruka.


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.09 - 15:58:12
Köp samma som jag. Den var billig och har funkat jättebra. Köper jag fler ska jag definivt ha samma. Har för mig att de hade en mindre också. Beställer jag tar jag nog en sån också för små experiment.  :nod-yes:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.08.20 - 20:21:12
Jag har massa kål och den där riktiga krukan också.
Var finns orken?  :confused3:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.20 - 20:39:06
Du verkar ju ha hur mycket ork som helst! Sätt grabbarna på att strimla och banka, det är ju det jobbiga. Väga och salta kan ju du göra.  :whink:


Titel: SV: om surkål och hårdost
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.08.21 - 22:38:01
Låter simpelt, men idag har jag gjort smör, fixat klart philadelphiaosten, fixat ca. 4 liter inlagt squash, plockat 20 liter amerikanska blåbär med smådundande huvudvärk.
Så det finns inte på kartan att jag skulle börja läsa om något nytt och sätta sonerna på arbetet heller... skolan började ju denna veckan, de syns knappast här hemma.... :sad:

ute finns det biljoner vinbär att plocka och lika så mängder av äpplen.
Sensådder av spenat, sallad mm. till hinkar vore också i sin ordning så att jag kan ha dom i växthuset i senhösten.

Ju, vi behöver en ny ( begagnad ) frysskåp också. Vi har ju "bara" 3 frys och dom är redan proppfulla.
Det finns absolut ingen plats till något mer och jag hoppas på den bautagrisen också under hösten....

Maken får nu börja jaga efter den där frysen Nu!

Har jag gnällt nu tillräkligt?