Fetbobbas Forum

Recept => Ost och chark - tillverkning => Ämnet startat av: hemul skrivet 2009.01.13 - 22:40:29



Titel: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.13 - 22:40:29
Ni kan läsa själva här på Frankhausers ostsida (http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/mascarpone.HTM).  :rolleyes: :tongue:

Han använder vinsyra, men av texten framgår att citronsyra eller citronsaft också funkar. Besvärligare är att man ska ha "light cream" mellan 19 och 30 % fett, idealiskt är 25 %. Jag tänkte som så att det som inte är grädde i lättgrädde måste ju vara mjölk, eller hur?  :flirting:

Så här gjorde jag. Jag tog citronsyra för det var det jag hade hemma. Gräddmjölken ligger på precis under 25 % fett.

Ingredienser
  • 3 dl grädde
  • 2.5 dl gammaldags mjölk
  • 1/4 tsk citronsyra upplöst i ett par tsk vatten*
*)Använder man citronsaft så motsvaras 1/4 tsk "torrsyra" av 2 msk citronsaft.


Så här gör man
  • Värm gräddmjölken till 85 °C.
  • Rör ner citronsyralösningen och blanda ordentligt.
  • Låt blandningen stå i kylen i 12 timmar. Tänk på att det är surt, så använd inte aluminiumkärl och liknade.
  • Häll den nu tjocka massan i ett durkslag med en duk över eller liknade arrangemang och låt den stå och droppa av i kylen ytterligare 24 timmar.
  • Klart!

Ska hålla sig i mellan 1 och 2 veckor.

Jag har inte så stor erfarenhet av mascarpone, har mest ätit det i färdiga rätter på restaurang och så, så ni får nog testa själva om ni tycker detta är bra. Konsistensen är som en bredbar färskost. Smakar mums, syrligt av citronsyran och väldigt gräddigt. En väldigt svag kornighet kan förnimmas. Vet inte om det ska vara helt slätt eller inte.




Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.14 - 17:18:23
Jäsingen vad gott det var när det var alldeles klart! Den där syrligheten, som jag iofs gillade, är borta. Det var väl lite vassle kvar när jag provsmakade. Jag tror den är alldeles perfekt. Nästan lite segmjuk i konsistensen. :yay:

Det blev en halv majjoburk. Så mycket är det inte i burken nu. Nähä. :shake_head:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.14 - 20:30:39
blir det rulltårta nu  :rolleyes:?


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.14 - 20:39:09
Rulltårta?  :confused3:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.16 - 17:57:09
du gör väl mascarpone för att kunna göra " söta" oops ?  :rolleyes:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.16 - 18:25:23
Nääää. Jag åt den med bär och vispgrädde. Visste nog inte om oops när jag gjorde detta.  :shake_head:

Har en STOR sats på gång nu. Det blev tjockt, men delade inte på sig som den första omgången. Hoppas det går att sila av nu ivf.


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.17 - 18:30:37
Nu har jag gjort 3-dubbel sats. 3 treor grädde och 7.5 dl mjölk. För idalindas skull vägde jag mascarponen. 875 g - mycket mer än jag trodde det skulle bli! En stor glasburk blev sprängfull. Jag kollade på ICA och mascarpone kostar 170:-/kg.  :lick:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.30 - 15:25:06
Jag hittade recept på nätet där man änvänder bara grädde. Full fat, det måste väl vara som vår vispgrädde? Så sista omgången tog jag mindre mjölk och det blev också bra. Jag litar dock på Franhuaser. Tror det blir mindre ostkänsla om man tar bara grädde. Tycker det är mindre smak på denna omgång.  Fritt fram för experiment i alla fall. :blob:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.02.14 - 18:50:39
Kolla på det här: http://www.matklubben.se/recept/mascarpone-_o_limecreme_m_chokladtryffel_50795.html  :lick:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: Langhol skrivet 2009.02.16 - 14:25:10
Snålvattnet börjar rinna. :drool:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: Corny skrivet 2009.02.26 - 23:11:44
Detta ska jag helt klart prova! Visste inte att man kan göra egen mascarpone, men är det så, så lär man ju kunna göra världens godaste Tiramisù med det här receptet, och Tiramisù älskar en närstående till mig! Tack, Hemul! Dessutom blir det bra mycket billigare! Tack igen!  :lol:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.28 - 03:54:56
låter som ännu en ostsort att prova!  :dribble: :dribble: attan vad vi gör ostar hemma just nu! :laugh:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.28 - 13:15:31
Haru syrat grädde än du? Måste dra ner åtminstone en person i träsket.  :crazy:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.06.28 - 14:04:28
Nu är man medlem i Matklubben. Här ska göras Mascarpone o lime creme smaskens.  :chef2:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.28 - 14:38:53
 :lol1: Jag trodde du redan var medlem.


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.06.28 - 20:25:32
Lätt solsting     :cool-beams:( 37 + ) gav fel ordning på orden. Nu när man är medlem i matklubben ska det göras osv....SÅ skulle det stå. Forfarande VARMT ute så än har jag inte kommit in i köket. Sitter och samlar mig. med en :jump_smoke: och  :drink2:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.28 - 21:20:41
låter inte helt fel!  :whink: om man bortser från  :jump_smoke:  :whistle: .. men sol och dricka låter tämligen pysigt!

nej jag har inte surat grädde än Hemul. det står på listan!!  :lick: .. har en hel bunt med saker att prova nu!.. så det är bara att börja beta av dem en i taget!  :lol: .. just nu står Hårdost högst på listan!.. försöker hitta något lämpligt att använda som ostpress bara...  undrar om man kan köpa en Ostpress för privat bruk?? .. skulle vara underbart ju!  :w00t:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.28 - 21:22:47
 :borracho:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.28 - 21:39:07
 drinking_x2 :cool-beams:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.28 - 21:46:44
nej jag har inte surat grädde än Hemul.

Vad äter du då till matjesillen?  :max-shock:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.28 - 22:22:35
 :lmao: jag har inte ätit nån matjesill ännu!.. lite mycket kolisar i det!.. och eftersom jag jobbade på midsommar så utsattes jag inte för frestelsen heller.... men Matjesill är ju Såååå Gott!!!!!  :dribble: ..


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.06.29 - 14:25:37
Har lagt in ett recept på inlagd sill under Fisk. Kolisar försumbara om man jämför med den köpta inlagda sillen.


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.29 - 15:35:53
Tror det mesta är i spadet ivf.


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 12:35:08
lisbeth.  :inlove: :inlove: :inlove: måste genast undersökas!


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.06 - 00:06:15
Fy bubblan för dig kwidell! Jag tycker det är kul att läsa gamla recepttrådar ibland. Du fick mig att bli sugen på matjesill. Jag hade ju en burk från i somras i kylen och sur grädde hade jag också, så det gick ju som det brukar... Jag som redan glufsat i mig chokladpudding i kväll!  :cry:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.03.06 - 00:07:56
 :lmao:  :inlove: glad att man kan inspirera ibland!  :flirting:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.06 - 00:08:26
 :smack:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.03.06 - 00:11:58
 :laugh:  :wave: du gjorde ju mig sugen på chokladpudding ju!  :club:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.06 - 00:19:03
Jag gjorde det i välmening. Du gjorde det för att du är ond!  :cry:

Jag tycker inte chokladpudding är så himla gott egentligen. Bara en grej som måste testas.  :shy:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.03.06 - 00:38:13
men jag tycker chokladpudding är jättegott!!!!  :cry: :cry: nu måste jag ju prova ju.... :angrywife:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.06 - 00:46:13
Nu har jag ätit upp den andra filén också. Lika bra så det blir mindre frestelser i morgon.  :cool:

Man kan bli jäkligt sugen på nåt som smakar så där starkt ibland, tycker du inte det?


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.03.06 - 00:55:49
ja verkligen!.. min nyaste "sugen nojja" är fakriskt Grapefrukt.  :lol: detta sedan jag läste mig till att den inte inehåller farligt med kolisar!.. ungefär som hallon!  :thumbsup:.. så nog har det slunkgt ner både en och två grapisar senaste veckan.. :redface:

och vet du... jag har börjat tycka om ÖL!???? vete tusan vad som hänt?.. vi köppte hem Corona för att ha till en fest förra helgen... tänkte att jag skulle dricka typ 1.. men jistaness vad det var gott!!!!!!!  :w00t: :w00t: det blev både två och tre den kvällen.. :redface: och ytterligare 1 dagen efter!  :laugh:... men snacka om att smaken ändras!???!  har aldrig tyckt speciellt mycket om öl förut?


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.06 - 01:00:36
Alltid gillat smaken, men lärde mig inte dricka det förrän jag var bra över 20, för jag kunde inte svälja kolsyra. Det är så lagom starkt också.  :nod-yes:

Hur gick det med mascarponen förresten? Blev det av nån gång? :lol:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.03.09 - 11:38:37
jag är tvärt om.. kolsyra har jag inga problem med.. men smaken har aldrig förut tilltalat mig!!.. men nu var det precis som om Coronan utförde en lustfylld dans på min tunga!  :lol: :redface:.. så gott var det!!... sen skadade det ju inte att vi satt på den inglasade balkongen i goda vänners lag heller!.. vårkänslorna fanns sprudlande i luften..  :inlove:...  Skål på dig vännen!  :cheers:


jodå, vi provade några gånger.. men jag har ännu inte listat ut vad jag skall göra med den?!  :lmao:... så sista gången jag gjorde ost så struntade jag i den faktiskt!... men innan dess så har jag gjort en 3-4 stycken i alla fall.. storlek som tennisbollar ungefär..


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.09 - 11:54:24
Det är ricotta.  :tongue:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.03.09 - 11:58:08
 :smack_head: :smack_head: :smack_head: Jösses! ja ibland följer inte huvudet med!.. skyller det på Ölen!  :nod-yes: :laugh:... då reviderar jag mitt tidigare svar.. Nej jag har inte testat att göra mascarpone!  :redface:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.09 - 12:07:17
Ricottan kan du ju göra vitlöksost på eller använda som fyllning både i mat och desserter eller röra ner i såsen. Möjligheterna är oändliga!  :throw_flowers:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.03.09 - 12:16:32
oki! då ska jag prova att göra vitlöksost på det nästa gång!  :nod-yes: tack vännen!  :flowers:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: Ekub skrivet 2010.03.09 - 18:30:00
...läste något om sur grädde, vad har man den till? Hade säkert en halv femma som älskade slängde för att den blivit sur...vill ju inte kasta mat i onödan! :glare: Har inte ens tänkt på att man kan göra egen mascarpone, bara förfasat över priset när man velat göra tiramisu  :inlove: ...måste ju gå att göra någon variant utan kexen väl, kanske bara äta krämen som bli när man blandat allt gott :whistle:

För ett bra tag sedan gjorde jag ngn färskost, kommer inte ihåg hur men den var sååå god att äta med honung och valnötter...eller väldigt mogna nektariner och honung till. När jag tänker efter var det nog i somras, måste klart göras igen  :smile: mascarponen måste ju även den testas :crazy:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.09 - 18:45:04
Jag har inte så stor erfarenhet av mascarpone som sagt, bara från desserter på restaurang, men jag tycker det blir som det ska.

Sur grädde kan man använda i stället för gräddfil och cf, ha i såser, göra röror på. Typ 2 msk sur grädde och 1 tsk majjo blir en jättegod blandning till sallader eller röror med räkor och ägg t.ex. Bara en kall klick till kryddig mat är också jättegott, så där som man kan äta turkisk yoghurt.

Fast du kan inte använda grädde som stått i kylen och självsurnat! Den är inte sur. Den är rutten. Däremot kan man ju sätta en sats innan den surnar, när man inser att man förköpt sig.  :tongue:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: Ekub skrivet 2010.03.09 - 18:56:05
Hur gör man en sats surgrädde då? :blink:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.09 - 19:00:31
Det är väldigt avancerat. Du kanske inte är mogen för det än.  :tongue:
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,697.0.html


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: Ekub skrivet 2010.03.09 - 19:39:36
Bli mogen? Usch, det låter jobbigt  :whink:


Titel: SV: Mascarpone
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.09 - 20:24:19
Vänta du bara tills du är så mogen och erfaren som jag. Skitjobbigt!  :nod-yes: :tongue: