Fetbobbas Forum

Hälsa => Kost och hälsa => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.01.13 - 19:41:56



Titel: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.13 - 19:41:56
Hi gang!  :wave:

Storleken på portionerna vi äter har ju stadigt ökat under lång tid. Jag har funderat på om detta kan bero på mer än kolhydrattuggande, nämligen det allt lägre näringsinnehållet i vår mat. Utarmningen av jordarna med näringsfattig mat till föjd har ju pågått längre än fetthysterin och det tror jag de ökade portionsstorlekarna också har gjort.

Som ni vet är jag ju förtjust i buljong.  :shy: När jag inte använt buljong i sås på några dagar så brukar jag bli sugen och dricka en kopp som eftermiddagsfika. Jag har lagt märke till att jag blir mätt och inte alls vill ha mat i normal tid och skjuter ofta på det ett par timmar.

Kan det vara så att mättnad inte bara är ett resultat av att magen är full och att man fått i sig nog makronutrienter/energi, utan att också mikronutrienter mättar? Dåligt näringsinnehåll = hunger = större portioner för att få i sig ivf en bråkdel av de mineraler och vitaminer man egentligen behöver.


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: Mervi skrivet 2008.01.16 - 08:06:23
Du har säkert rätt, jag märker ju hur mycket mindre mina portioner är om jag äter fet mat istället för kolhydrater. Då blev man ju aldrig mätt, men riktig bra mat med fett och proteiner  blir jag nöjd ganska fort. Jag glömmer att jag har buljong i frysen, ett bra tips att dricka det när man behöver något och kanske får vänta på maten lite längre någon dag. :clapgrin:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.16 - 17:26:09
Mycket har blivit överdimensionerad ... när man tänker på hur mycket choklad eller godis smaskade man i sig när man var liten., jämfört med dagens mega-påsar :so_mad:
Lika så med allt annat onyttigt.

Jag började lite på goa fettet ,efter några veckor i denna kost,  att den  mättar mig och gör mig väl.
Mannen och den äldsta sonen  (15 år) tar fortfarande stora portioner jämfört med mig, men när de får det spinger de inte i kylskåpet titt som tätt, som det gjorde innan.
Det där rådet att man ska sluta äta lite innan man känner sig proppmätt, stämmer väl med LCHF, mättnaden kommer och varar läänge :lol:.

Det är så säkert att kroppen säger om något är fel, mineral/vitaminbrist syns på väldigt olika sätt, proteinbrist gör en trött och musklerna tynar bort, överskott av kolhydrater gör konstiga svullnader i kroppen :tongue:, så klart ska vi lyssna på vår kropp.
Frågan är bara att om vi tillräckligt länge ignorerar  :club: kroppens signaler slutar hjärnan att kunna lyssna på kroppen alls.


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: Marinda skrivet 2008.01.17 - 21:36:01
Jag tror att det kan vara så att näringsfattig mat skapar ett "sug". Man vill helt enkelt ha mer, fastän man egentligen är mätt. I somras kom jag in i en period då jag brukade känna mig sugen på något lite extra på kvällarna. Senare var jag och mätte mitt blodvärde, som visade sig ligga i underkant. När jag rättat till järnbristen minskade också suget. Så jag tror också att kroppen känner av brister och försöker kompensera dem, med det är inte alltid vi tolkar kroppen helt rätt.


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: yla skrivet 2008.01.17 - 22:32:47
sant  jag  känner av  ibland  att jag behöver nåt o  blir    gärna sugen  på de jag förmodligen  behöver
 som tillexempel lever


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.18 - 21:40:59
Det har jag också känt, speciellt med lever.

Jag fick lov att slå ut en bunke med god fläskbuljong idag för att jag glömt att ställa in den i kylen. Jag som haft fläskläggsben kokandes hela natten. :bang_head:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.18 - 21:53:02
Kan ni lägga ut en riktig buljong recept ?

jag har gjort en kok av benmärg ca. 1-2 timmar och det blir då bra grund till en soppa, men jag kan inte kalla det till någon koncentrat, det går inte späda ut det. ( jag kokar kanske 2kg benmärgbitar till  5-8 liter vatten ( kommer inte ihåg exacct)
Men detta med långkok kan jag inte. Skalderman pratar om att  man jan frysa buljong i iskuber ,DÅ måste man göra någon annan kok än vad jag gör !
Berätta!


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.18 - 22:04:00
Jag brukar koka på ettan minst över natten  om det är relativt stora ben, 10-12 timmar. Fräser rotsaker och lök, persilja (typ vanliga soppsaker - man tager vad man haver) innan jag lägger i benen och slår på vatten. När jag tycker det är klart silar jag och kokar sen ihop det.

När det geléat sig i kylen över natten (nästa natt) så klickar jag helt enkelt upp det på plastfilm och snor ihop små paket för frysen. Tog lång tid innan jag kom på att man kan göra så - letade praktiska billiga burkar jättelänge :smack_head:.

Blir ju inte så koncentrerat som fond så lite större än isbitar brukar jag göra. 1-2 skedar per paket beroende på hur koncentrerat det är. Men ni är ju flera så då går det ju åt mera per gång.

http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article1454.html
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article1425.html


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.18 - 22:24:18
När jag tycker det är klart silar jag och kokar sen ihop det.


???

Vad betyder "koka ihop det"   praktiken   :smack:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.18 - 22:39:55
 :cry:

Reducera. Koka så pass länge att det blir lite mer koncenterat. Men har man 5-6 liter fläskbuljong kanske man inte vill koka så länge att en portion inte är större än en istärning.

Koka ihop = koka så det går ihop, blir mindre. (Så kan jag tänka mig att uttrycket kommit till)


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.19 - 15:47:58
:cry:

Reducera. Koka så pass länge att det blir lite mer koncenterat. Men har man 5-6 liter fläskbuljong kanske man inte vill koka så länge att en portion inte är större än en istärning.

Koka ihop = koka så det går ihop, blir mindre. (Så kan jag tänka mig att uttrycket kommit till)

Om man har nu kokat först allt hela natten och silar det på morgonen, hur länge Ungefär tar denna mystiske " koka ihop" om man har 5-6 liter vätska ?
kan det ta 2 timmar ,8 timmar eller till natten.
Bara så att jag vet vilken dag kan kan starta koket  :whistle:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.19 - 15:50:42
Det beror på hur hårt du kokar.  :lol: Det är inte så viktigt, man gör det ju bara för att spara plats.


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: Minna skrivet 2008.01.27 - 19:44:59
När du kokat din buljong 5-6 liter är det mycket av det som är "vatten".  När du reducerar - kokar ihop ångar du helt enkelt bort vattnet. Jag vill minnas att det ska vara ca 30% kvar. Men i princip kan du reducera till du får en gele-liknande koncistens och då går det att späda ut när du behöver det senare. Det är lättare att ha små käcka paket reducerad buljong i frysen är oreducerad litervis.  :smile:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: hemul skrivet 2008.02.06 - 23:29:03
Hörru idalinda, jag glämde säga att du ska skvätta i lite vinäger också. Syra hjälper till att lösa ut mineraler ur benet.  :shy:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: Léonie skrivet 2008.02.07 - 22:29:44
Nu har jag kokat en sants buljong!  :lol: Det tog 3 dagar.  :whink:

Stekte på lite morötter, palsternacka, rotselleri, purjolök och rödlök i stora bitar med lite smör. Sen lade jag i 2 märgben från kalv som levt på dimjölk, gräs och frisk luft och råa ben/brosk/leder/slamsor från en kyckling(som säkert INTE fått frisk luft och gräs) och öste på en massa kallvatten så det täckte. Jo, jag skvätte i en del äppelcidervinäger också.  :whink: Kokade upp och skummade av.

Sen fick det stå och mysa lite på spisen i 3 dagar. Jag fyllde på med vatten när det kokade bort och rörde lite då och då.

Perfekt att gå och ta sig en liten kopp buljong då och då.  :clapping:

Slutet på dag 3 silade jag och reducerade den. Det blev inte mkt kvar.  :blink:
Jag fyllde en sån här liten istärningslåda med buljong så nu har jag buljongtärningar!  :lol:

Å JÖSSES anåda vad god den är!! Jag slickade faktiskt grytan när jag hällt upp klart i istärningslådan.  :shy:

Ser ut som om jag måste koka buljong minst en gång i månaden för det går åt som smör här hemma!  :lol1:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: hemul skrivet 2008.02.08 - 11:10:29
Där ser du hur lätt det var!  :clapgrin:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: Léonie skrivet 2008.02.08 - 14:24:06
Japp!  :yay:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.02.08 - 14:47:56
 :shock: Måste man koka 3 dygn för att få en god buljong ??

Jag kokade någon timme bara... Styrmannen konstaterade att det blev dyra buljongtärningar om man kokade 3 dygn  :confused3:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: hemul skrivet 2008.02.08 - 14:57:17
Tror inte man vinner något på det. Som sagt, över natten tycker jag räcker. Är det tunna ben som kyckling behöver man så klart inte koka lika länge som för märgben.

Undrar hur mycket en platta drar på ettan? Det brukar stå att stora plattan drar ungefär 2000 W på full effekt, men det står aldrig hur mycket plattorna drar på låg värme.  :blink:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: Léonie skrivet 2008.02.08 - 18:55:07
Jag har testat att koka ett dygn och 3 dygn och tycker den som kokade 3 blev helt klart godare och mustigare i färgen...  :neutral:

Tänkte också att det inte skulle dra så mkt eftersom plattan stog på ettan. Någon som vet hur mycket el det drar per timme?  :confused3:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.02.08 - 19:29:54
Styrmannen : "Spontat kan man tänkas att det är en 1/6 ( om högsta siffran är 6)  del av 2000 w = 333 w
Ett dygn skulle bli då  ca. 8 kr , men detta är en gissning inte vetenskap."


Vad kostar ingredienserna och hur många "buljong-kuber"  blir  det ?

Då kan vi  räkna vad denna buljong egentligen skulle kosta.

Saiva, hur späder du ut sedan denna buljong, blir det som de vanliga i kub + ca. 2 dl vatten ?



Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: Léonie skrivet 2008.02.08 - 20:33:20
Märgbenen fick jag med gratis när jag köpte kött så det jag har betalat för är sopprötterna, kyckligbenen(köpte en hel kyckling) och klicken smör... Vet inte vad märgben kostar? :neutral:

Jag gjorde inte buljongkuber av allt utan frös in halv-reducerat i "lunchlådor"(4st) också som jag värmer upp och dricker ur kopp. Sen drack jag 2-3 koppar per dag under tiden jag kokade. Men själva kuberna blev 12st och då hade jag reducerat tills buljongen blev seg.

Späda?  :blink: Jag slänger i en kub i grytor/såser och låter den tina däri.  :smile:

ca. 8kr per dygn kan jag faktiskt leva med. :whink:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: Léonie skrivet 2008.02.08 - 20:45:47
Men varför ens försöka räkna ut hur många kr en av mina buljongtärning kostar?  :confused3: Siffrorna är ju så osäkra på både kostnaden för ingredienserna, hur pass mkt man reducerar och hur mkt energin kostar så det kommer ju egentligen inte gå att få fram en vettig siffra? Eller? Och jag förstår inte varför det spelar sån stor roll?  :confused3:


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.02.08 - 22:09:53
ursäkta  :blink:, jag var bara nyfiken om vad egen buljong av ekologiska varor   skulle kosta ungefär.

Det verkar kosta bra mycket mer än färdiga  buljontärningar, men dessa vill jag inte köpa  och tycker också att koket är förvånansvärd enkelt.
Så det är värd besväret och kosta får det göra då.

Men du behöver naturligtvis inte räkna något om du inte är intresserad. ( om jag inte minns helt fel gav jag något kring 20 kr för ett kg märgben )


Titel: SV: Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
Skrivet av: hemul skrivet 2008.02.09 - 04:51:21
Men samla ihop ben och fyll en tiolitersgryta då, så blir det ju billigare.

Citat
Styrmannen : "Spontat kan man tänkas att det är en 1/6 ( om högsta siffran är 6)  del av 2000 w = 333 w
Ett dygn skulle bli då  ca. 8 kr , men detta är en gissning inte vetenskap."

Smart tänkt. Och så kanske ytterligare lite lägre för att man inte behöver använda stora plattan.