Fetbobbas Forum

Recept => Efterrätter, bakverk och snacks => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2008.12.20 - 22:32:39



Titel: julgröt
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.20 - 22:32:39
jag bara repeterar min fjolårets favorit !

Julgröt som är goare än risgrynsgröt.

Man kan tillverka det av keso ( 250 g keso, 2 ägg och 1 1/2 dl vispgrädde  och lite salt )allt blandas och in i ugnen 200 grader ca. 40 minuter.

Men jag gjorde osten själv enligt Hemulens recept (hemulbröd-reseptet).

Det blev gött färskt med lite kanel och socker och grädde ,men ett sväng i ugnen  gjorde den till något kanongott.
Tipset är att laga den i en hög smal form. det bildas ju en "hinna" på botten och toppen.


Titel: SV: julgröt
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.21 - 00:23:27
Man kan göra apelsinris på det där också. Fast då ska man inte sätta in det i ugnen.  :laugh:


Titel: SV: julgröt
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.21 - 19:51:00
I dag gjorde jag några "karelska piroger " . De var inte riktigt riktiga för jag använde bara lite rågmjöl och mycket glutenfritt vanlig mjöl för skalet.
Fyllning var denna gröt.
De var gudomligt goda !

( först kokar man ost, sedan steker man den i ugnen till gröt och sedan stoppar man det i ugnen en gång till med skal   :lmao: )


Titel: SV: julgröt
Skrivet av: Nanuuq skrivet 2008.12.22 - 13:32:31
Vilka underbara tips!

Måste få fråga: vad händer med keson i ugnen? Den måste väl ändå smälta..?

För hur många personer beräknar ni det här receptet..?


Titel: SV: julgröt
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.23 - 18:28:36
nja ,det smälter faktiskt inte utan blir grynigt som risgrynsgröt.
Den satsen är väldigt liten, räkna det till bara en person kanske högst två vanliga grötportioner.

Om du tänker det dubbla och mängden av keso i  500g paket + lite ägg och grädde, det fyller inte heller många tallrikar ...