Titel: Rent hus med tillsatserna gör vi inte! Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.14 - 05:16:01 Utan tillsatser i maten riskerar vi att dö (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=863430), säger professor Marie-Louise Danielsson-Tham.
Ifall ni inte vet vem hon är... :lol: (http://www.alltombarn.se/polopoly_fs/1.8516!image/1924305966.jpg_gen/derivatives/teaserRight/1924305966.jpg) (http://www.tv4.se/hem_och_fritid/rent_hus) Titel: SV: Rent hus med tillsatserna gör vi inte! Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.12.14 - 10:54:02 :lol:
haha, jag skulle precis länka till detta - snabbast av de snabba hemul :flirting: Men.. Jag vet fortfarande inte vem hon är. Vad förklarar bilden..? :blink: Titel: SV: Rent hus med tillsatserna gör vi inte! Skrivet av: Bookia skrivet 2008.12.14 - 12:33:00 Det var en bra artikel och människan lyckas verkligen med sitt uppsåt, att förvirra och förleda. Tex, visst är Clostridium botulinum en otäck bakterie, som producerar ett toxin vilket lätt kan ta kål på himla massa människor. Vilket får mig att undra hur det kommer sig att folk inte dog knall och fall förr i tiden, innan man kom på idén att proppa charkuterier med nitrit och andra äckligheter.
Troligtvis efterom de kände till hur viktigt det var med hygien, samt att charkuterierna som tillagades inte var menade att förvaras på butikshyllor i 1+ år eller att åka kors och tvärs över Svea riket och världen för att slaktas/styckas --> blandas/tillverkas/förpackas --> transporteras till centrallager --> skeppas ut till mindre centrallager --> skeppas ut till enskilda butiker. Om livsmedelstillverkarna slutade envisas med att centralisera all tillverkning, skulle behovet av fuskfärgning, tillika "botulinumprevention" upphöra. Människan nämner faktiskt i artikeln att det som krävs för att hålla C.botulinum stången är obruten kylkedja och tillsatser. Där har hon skrivit lite lurigt, det låter som att båda behövs, men det är inte sant. Det räcker med obruten kylkedja, dvs bra hygien, för att varorna ska hållas ätbara. Fast är man livsmedelstillverkare, vill man inte behöva kassera X antal ton charkuterier om det visar sig att kylkedjan har brustit i något led. Enklare då att pytsa i nitrit och på köpet får man en produkt som kan stå sig i evigheter på butikshyllorna. Äckligt är vad det är. :puke1: Jag skulle vilja se hennes jävsdeklaration. :guns: Titel: SV: Rent hus med tillsatserna gör vi inte! Skrivet av: Langhol skrivet 2008.12.14 - 14:07:17 Hon var ju med i "Rent hus" med en till. Jag tyckte det var överdrivet. Hon tog bacellusk-odlingar här och där. :glare:
Titel: SV: Rent hus med tillsatserna gör vi inte! Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.14 - 16:45:09 Men.. Jag vet fortfarande inte vem hon är. Vad förklarar bilden..? :blink: Om du provar att klicka på den...? :lick: Titel: SV: Rent hus med tillsatserna gör vi inte! Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.14 - 16:46:41 Bookia, jag vet att botulinusgiftet förstörs vid uppvärmning, men jag minns inte hur det är med sporerna. Klarar de kokning?
Titel: SV: Rent hus med tillsatserna gör vi inte! Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.12.14 - 16:48:10 Men.. Jag vet fortfarande inte vem hon är. Vad förklarar bilden..? :blink: Om du provar att klicka på den...? :lick: :shy: Titel: SV: Rent hus med tillsatserna gör vi inte! Skrivet av: MiaP skrivet 2008.12.14 - 21:20:03 MLDT är professor i Grythyttan och arbetar främst med undervisning som är hennes stora passion. Genom åren har hon varit oerhört konsekvent i sin linje när det gäller livsmedelshygien. Detta enl Liza FW på bloggen Matälskaren.
Jag ställde frågan varför det inte finns nitrit i finsk julskinka men behövs i svensk dito. :puke1: Titel: SV: Rent hus med tillsatserna gör vi inte! Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.14 - 22:06:36 Hon undvek elegant din fråga.
http://matalskaren.taffel.se/2008/12/14/antligen-nagon-som-orkar-nyansera-debatten-med-hemliga-kockar/#comment-6084 Titel: SV: Rent hus med tillsatserna gör vi inte! Skrivet av: Bookia skrivet 2008.12.15 - 08:58:15 Sporerna är en av de mest svåra livsformer att ta kål på. Sporer kan överleva det mesta (tom att vistas ute i rymden), och dit hör även C.botulinum. Man siktar därför mest på att förhindra deras förökning, genom att störa vätskebalansen något, antingen genom att sänka pH, salta, sockra eller tillsätta kemiska medel. Vad jag vet så SKA C.botulinum sporer gå att ta kål på, men det krävs kokning på rätt många hundra grader, eller någon ännu mer aggresiv behandling. Problemet med det är att man samtidigt förstör all näringsinnehåll i råvaran, därför undviker man oftast att försöka ta kål på bakterierna utan försöker endast begränsa deras tillväxt.
Titel: SV: Rent hus med tillsatserna gör vi inte! Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.15 - 16:58:10 Jag suckade djupt när jag såg henne kommentera i morse.
Om man undviker skitmat och äter bara mat av riktiga råvaror så slipper man för det mesta tillsatser oavsätt om de är "nyttiga" eller inte. Sedan kan man gör medvetna val när det gäller tillsatser, gotta något till jul eller midsommar och veta att man får i sig mycket mindre konstigheter än de flesta andra :lick: |