Titel: Respekt för maten Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.06 - 11:42:15 Det här är lite larvigt, men jag känner en helt annan respekt för mat numera. Kanske är det för att man gör så mycket mer från grunden, som buljongkok och så, och att det tar lite längre tid t.ex. att laga en sås utan mjöl. När man köper ekologiskt eller kött från djur som fått gå ute påverkar det nog också.
Jag slänger nästan ingenting. Inte bara för att jag är snål, för det är jag av nödtvång, men jag vill på nåt sätt inte att maten ska förfaras. Är nåt på g att bli dåligt så hittar jag på nåt att göra med det så jag kan frysa det istället för att vänta på möglet så att jag kan slänga det. Det som blir över i Garantburkarna med krossad tomat fryser jag i småprotioner redan när jag öppnar burke,n för jag skulle aldrig hinna få i mig allt innan det blir dåligt. Är det bara jag som känner så här eller är vi fler? :blush: Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: pitch skrivet 2008.12.06 - 15:19:17 Jag är också en snål jävel.
Kan jag ta hand om en vara längre än datumstämpeln så gör jag det! Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: MiaP skrivet 2008.12.06 - 16:16:07 Samma här, utan att vara snål. Det bara är så, jag har lärt av min mamma och mormor att ta till vara allt. :worshippy:
Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: Langhol skrivet 2008.12.06 - 19:01:25 Eller också har man en "hushållsgris" som äter allt!
Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.06 - 20:25:37 Ingen förstår mig! :cry:
Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: Bookia skrivet 2008.12.06 - 21:37:57 Jo jag gör det. Helt och hållet. När jag kom till Sverige blev jag chockad över hur svenskarna rynkade äcklat på näsan åt kylförvarad mjölk vars bästföre datum var dagen innan, och HÄLLDE UT DEN. Det var ju för tusan inget fel på mjölken! :guns:
Jag kommer från ett hem där man försökte ta tillvara maten, mer hos mina morföräldrar än föräldrar dock. Min mamma har numera anammat konsumtionssamhället till fulllo. Hennes motto är "varför göra själv när det går att köpa". Hon förstår inte alls hur jag finner nöje med att brodera eller laga mat. Det finns ju färdigt att köpa. Fast hon lagar ju mat själv, det mesta går dock per automatik nuförtiden och hon verkar inte göra det men någon större intresse. Fast jag måste erkänna att det alltid smakar smaskens. Mammas mat. :thumbsup: Jag förstår henne dock, hon slet som ett djur när vi barnen var små, tog hand om 2 små (jobbiga) barn, svårt sjuk svärmor, hus och hem och jobbade heltid. Någonstans i den röran försvann väl all förståelse för "fritidssysslor". Lätt hänt när man själv aldrig hade någon fritid. Samma märkte jag hos mormor, hon var duktig på att odla, laga mat åt 10 pers tre gånger dagligen, sköta om hus, sjuk man, massa fosterbarn och djuren på gården. Men hon gjorde det med den där semesterveckan i åtanke. Den som hon varje år tog för att åka till ett spa, bada i varma källor och bara slappa. Hemma blev det, som vanligt, kaos. Allt rasade ihop utan henne. Det är nog inte så kul att aldrig kunna ta en paus från sitt. Alla kvinnor tröttnar väl förr eller senare. Men lära mig ta tillvara mat, har jag väl snappat upp. Mamma var väl inte så jättevillig att lära mig, då hennes mamma inte var så villig att lära henne. Min mormor flyttade tidigt hemifrån och det hon har lärt sig om hushållning, har hon lärt sig på egen hand i efterhand, men det var väl si och så med att föra vidare de kunskaperna. Så när mamma flyttade hemifrån tidigt, var det samma sak för henne, hon säger att hennes svärmor, min farmor, lärde henne i princip allt. Mamma var väl ingen hejare heller på att lära ut kunskaperna, så när jag flyttade hemifrån vid 15 års ålder, kunde jag bedrövligt lite. Har fått lära mig allt eftersom. Fast morsan säger att hon visst har försökt lära mig, jag har bara inte velat lyssna. Lite sanning ligger väl däri. :whistle: Om jag någonsin får barn, hoppas jag att den "onda cirkeln" går att bryta. :laugh: Hushållningskunskaper är skitviktiga, och blir allt viktigare, känner jag. Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.06 - 21:43:03 Men jag pratar om att det här ändrats sedan jag började äta så här... :sadsad:
Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.06 - 21:54:22 Så klart har man större respekt på mat nuförtiden.
Jag som odlar delvis vår mat, det ska verkligen användas i rätt tid och ordning så att inget skulle bli dåligt. Just nu står det ben i kylen för jag skulle ju koka mer buljong, men måste nog ge mig just nu och slänga dom. :cry: Man väljer nuförtiden ändå relativt dyra matvaror, oftast ekologiska, och delvis köper jag direkt från bonden. Självklart blir det mer respekt för maten, så jag förstår dig Hemul. En annan sak är solklart för mig: Jag börjar tycka att matlagning är roligt för det mesta. Annat var det 3 år sedan då jag var på väg att ge upp , bara därför att det kändes " so boring " ! Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: Bookia skrivet 2008.12.07 - 00:41:39 Idalinda, kan du inte bara frysa benen medan du väntar? Så du slipper slänga dem i onödan.
Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: MiaP skrivet 2008.12.07 - 15:43:41 Min tanke också, jag har mina ben ligger och väntar i frysen. :confused: :fridge_death:
Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.07 - 16:01:21 Frysen är väl full av pastej. :bg:
Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.07 - 17:36:09 Det kommer nya ben varje vecka, så det är ingen idé att frysa dom i jättemängder, när man har även färdigt buljong i frysen. :smile:
Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.07 - 18:04:10 Koka dem lite snabbt och käka upp märgen då, om det är märgben alltså.
Titel: SV: Respekt för maten Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.08 - 10:42:54 redan slängda , och de var inte märgben utan revben , jag hade bara komplitterat märgben med dom bitar .
|