Fetbobbas Forum

Allmänt => Allmänt kostprat => Ämnet startat av: Fjällmor skrivet 2008.11.29 - 15:24:53



Titel: Omega-3 i hemkokt buljong?
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.11.29 - 15:24:53
Hej alla kloka!
Nu behöver jag er hjälp…

Jag kokar all buljong själv. Främst på ren och röding/öring/sik. Hur mycket omega-3 får man ut i buljongkoket?

Jag ger idag min familj (2 vuxna och 4 barn) extra omega-3 i olika omfattning. Men kapslarna är dyra och jag har också betänkligheter kring deras miljöpåverkan. Skulle det buljongen innehåller räcka till?

Storsonen, som väntar på utredning av flera skäl, har blivit hjälpt och utvecklats enormt av att äta högdos fiskolja. Skulle han få i sig motsvarande om han drack en kopp fiskbuljong varje kväll?
Han har problem med konsistenser på mat så att äta fisk ofta är tyvärr uteslutet… Vi andra äter fisk flera ggr/ vecka och tar följaktligen bara kapslar ibland.

Buljongen kokas uteslutande på skroven från vildfångad fisk. Direkt när de kommer hem till köket.

Tänker jag helt galet…?

Tacksam för svar
/Fjällmor



Titel: SV: Omega-3 i hemkokt buljong?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.29 - 16:31:35
Inte vet jag,  men det beror väl på hur mycket fett du tar med och hur mycket omega-3 det är i renbenen från början. I själva buljongen är väl ingen omega 3. Kan också tänka mig att en del omega-3 förstörs vi buljongkok eftersom den är instabil.

I fisken borde väl vara mer, men jag skulle ju tro att han får i sig mycket mer av att äta fisken än från buljongen. Fiskbuljong brukar inte se så fet ut. Har du testat att ändra konistensen? Skulle han äta fiskbullar, paté, pastej...?

Har han blivit så mycket hjälpt av fiskoljan skulle inte jag tordas sluta helt i första taget. Du kunde kanske prova med en billigare sort om det blir dyrt? Passa dig för de dåliga bara.



Titel: SV: Omega-3 i hemkokt buljong?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.29 - 16:44:53
Förresten, har du provat att använda rentalg till matlagning? Ren har ju rätt neutral smak.


Titel: SV: Omega-3 i hemkokt buljong?
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.11.29 - 21:48:09
Förresten, har du provat att använda rentalg till matlagning? Ren har ju rätt neutral smak.

använder renfeta, är det samma som talg?  :confused3:


Titel: SV: Omega-3 i hemkokt buljong?
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.29 - 21:56:52
Inte vet jag vad det är. Är det fettet från ren, så ja.  :tongue: