Titel: En finsk LCHF-sida Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.11 - 22:37:00 för alla som klarar av språket :whink:
http://karppaus.info/forum/index.php Där finns hundratals recept, och massa babbel om kosten Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.12 - 06:58:54 Hyvä. :cool:
Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2008.01.12 - 23:17:04 Med reservation för stavningen:
jäätälöä makkara piirakka - finns det inga lchf-recept på såna? :blink: Det vore en dröm... :chef2: Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.12 - 23:49:10 hyvää jäätelöä = ei E-lisäaineita
hyvää makkaraa = ei E-lisäaineita :lol1: Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.12 - 23:54:05 :shake_head:
Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.13 - 00:01:13 hyvä = nästan hyvää ( hyvä = bra hyvää= gott)
lisä- aine = till - ämne (alltså tillsats) Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2008.01.15 - 10:47:34 hyvää jäätelöä = ei E-lisäaineita Jo, självklart, det var ju det jag menade. :thumbsup:hyvää makkaraa = ei E-lisäaineita :lol1: Men du har inga bra lchf-recept på piirakoita på lut, alltså? Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.15 - 21:43:07 Menar du "karelska piroger " ( råg-deg med ris/potatismusfyllning )?
Eller bara allmänna piroger ( typ vete-piroger och köttfärsfyllning ) Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.16 - 03:50:53 Menar du "karelska piroger " ( råg-deg med ris/potatismusfyllning )? Dom menade hon! :lmao: Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2008.01.16 - 07:49:12 Karelska, givetvis. De andra är ju bara degklumpar. :blink:
Men jag antar att det är en utopi att hitta en lchf-variant av dem? Bra hemulen, du hajar, du. :clapgrin: Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.16 - 17:42:05 Jag har inte sett någon karelska-pirog-recept där , men har en egen fundering:
Degen är ju bara vatten, rågmjöl och salt, ingen jäsning eller så . Den som tillåter rågmjöl i sin kost kan alltså lungt göra det. Fyllningen är ju sedan en annan sak: hur ersätter vi potatismos - med blomkålsmos kanske . ( jag själv har aldrig gillat piroger med potatismos ...) Den med risgrynsgröt-fyllning funderar jag om man kan ersätta med någon ostkakafyllning. Receptet på degen kan jag fixa, vet du hur man kavlar och formar dom ? Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2008.01.16 - 18:06:00 Jag har inte sett någon karelska-pirog-recept där , men har en egen fundering: Degen är ju bara vatten, rågmjöl och salt, ingen jäsning eller så . Den som tillåter rågmjöl i sin kost kan alltså lungt göra det. Fyllningen är ju sedan en annan sak: hur ersätter vi potatismos - med blomkålsmos kanske . ( jag själv har aldrig gillat piroger med potatismos ...) Den med risgrynsgröt-fyllning funderar jag om man kan ersätta med någon ostkakafyllning. Receptet på degen kan jag fixa, vet du hur man kavlar och formar dom ? Jag har bara ätit dem med ris, har aldrig provat några med potatismos. Blomkålmos låter ju som en bra fyllning. Fast egentligen äter jag inte råg. :shake_head: Kan man inte meka om den på något sätt? Man ska ha en sån där spolformad specialkavel och kavla så supertunt som inte jag klarar, antagligen... Forma - de ska ju vara som båtar med en vacker tandning/veckning överst. Hur man får till den vet jag inte riktigt... :redface: Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.16 - 18:10:42 Jag ska undersöka saken och om jag hittar någon acceptabel recept får du också instruktioner :whink:,
Själv gillar jag den lite tjockare skalen som är lite hård och krispig, de mjuka är också ok, men som sagt hypertunnt behöver de inte kavlas ( om man inte bor i Karelen ...) Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2008.01.16 - 18:15:27 Jag ska undersöka saken och om jag hittar någon acceptabel recept får du också instruktioner :whink:, Jag bor ju inte i Karelen... men är uppvuxen granne med en tant därifrån, som bakade själv med specialsvarvad kavel. Det är därför jag är så väl insatt i denna delikatess. Ska ju sen ätas varm med massa smör på som smälter fint, kanske ett ostlager också för fettets skull... :pancake:Själv gillar jag den lite tjockare skalen som är lite hård och krispig, de mjuka är också ok, men som sagt hypertunnt behöver de inte kavlas ( om man inte bor i Karelen ...) Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.16 - 18:19:20 Du frestar ju mig att börja kavla :mad_roll:, sluta omedelbart :guns:
Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2008.01.16 - 20:30:52 Du frestar ju mig att börja kavla :mad_roll:, sluta omedelbart :guns: :fridge_death: :wave: Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: Mervi skrivet 2008.01.18 - 15:55:28 Jag har kollat den finska sidan en gång, jag trodde jag kunde finska men efter nästan 40 år i Sverige har de ändrat mycket. Det var inte lätt att hänga med där.
På tal om karelska piroger, de är goda, det kan vi hålla med allihopa. Jag är så sällan i Finland så jag tror jag kan offra mig och äta en. Vi brukar äta dem varma med ägg-smör , ägg-smör går ju bra att äta, eller hur. Så varje morgon äter jag äggsmör till frukost och inbillar mig att jag även har pirogerna på tallriken :whink: Vad duktiga ni är som kan så mycket finska. Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2008.01.18 - 23:36:24 Kiitos! :yay: Det får du en smörklick för.
Jo, äggsmör är ju en bit på vägen, men den där tuggkonsistensen får man ju inte... Tja, man kan väl drömma vidare... Titel: SV: En finsk LCHF-sida Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.19 - 16:58:55 Här kommer nu reseptet till " karelska piroger" enligt min gammal kokbok " kotiruokaa "
Koti ( uttalas kåti, på finskan är det alltid betoning på första stavelsen) = hem ruokaa ( uttalas roåkaa ) ruoka = mat , a där i slutet är en böjelse ( typ hemmaten ) man kan förresten uttala finska lätt nät man kan följande : sv. Å - fin O , sv O -fin U , fin U- sv Y, finskan har också en y men den är lite lika smal som den svenska. SÅ nu kan ni även läsa finska så att en finländare förstår vad ni säger :clapping:. och ja alla bokstäver läses annars som de står, man behöver inte gissa långa eller korta vokaler, det står skrivet där , smidigt va :whink:! nu är det slut med kursen... 2dl vatten 1 tsk salt 2 1/2 dl vetemjöl 2 1/2 dl rågmjöl vetemjöl kan kanske ersättas med någon annan ( mandelmjöl eller liknande) men jag har alltså inte testat alls !! Man bara blandar allt och degen är klar, råg fastnar bara ordentligt i fingrarna :tongue: Man gör först köttbullestora degbollar som man sedan plattar till och kavlar till tunna rundor-lite åt ovala hållet (10 cm X 15 cm). Man klickar mitt i risrynsgröt, inte mer än vad man får med med en matsked och plattar till gröten . Sedan vänder man degkanter , men börjar från mitten så att änderna är fortfarande öppna, över gröten så att 1-2 cm syns i mitten. Där börjar man med lätta fingrar låta degkanterna glida över gröten så att kanterna blir skrynkliga, änderna rullar in då helt automatiskt. Om man testar lungt ett par piroger och slipar tekniken, så är det enkelt sen. Och smaken är go oavsätt hur de ser ut :lick:. Jag har lagt en ostkaka- variant på recept-sidan ( vegetarisk, lådor mm) som jag tror skulle fungera här i stället för risgrynsgröt. Sen har jag inte funderat om man ska laga ostkakan först eller kan man bara klicka den på degen utan att steka i ugnen först. |