Titel: Fläskben Skrivet av: Levis skrivet 2008.10.26 - 21:05:14 Häromdagen såg jag att vår Konsum just nu säljer fläskben till väldigt bra pris. Min första tanke var, kan man koka egen buljong på det? Maken trodde inte det, så det blev inget köpt.
Jag har aldrig i hela mitt liv kokat egen buljong, så jag vet i stort sett inte mycket om det. Men efter att ha sett hur glad Per Morberg i Vad blir det för mat blir av att koka egen buljong så har jag blivit sugen att testa. Så, kan man koka buljong av fläskben, och hur gör man i så fall? Titel: Re: Fläskben Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.26 - 21:27:57 Japp! Men ta upp dem och pilla av köttet innan det är sönderkokt och skjutsa ner benen igen.
Man kan även grilla dem och äta som revbenspjäll. Marinera först. Eller koka dem först och grilla sen, det blir jättegott. Fast grillsäsongen är kanske över nu. :sneaktongue: Titel: Re: Fläskben Skrivet av: MiaP skrivet 2008.10.26 - 21:53:37 Nej grillsäsongen är inte över, det är bara att grilla i ugnen. Ska jag göra med mina jag köpte i fredags för 5:-/kg.
:thumbsup: :lick: Titel: Re: Fläskben Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.26 - 21:57:19 Men jag måste ju flytta! :w00t:
När jag började äta så här kunde jag köpa KRAV fläskben från utegris på min vanliga ICA för 14:90. Men den bonden la ner efter 20 års utegrisande. Nu är det kört. :cry: Titel: Re: Fläskben Skrivet av: anki skrivet 2008.10.27 - 09:32:14 Buljong kan man väl göra av vilket kött med ben som helst - bara att koka ordentligt så vattnet får all god smak i sig :lol:
Anki Titel: Re: Fläskben Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.10.27 - 19:20:49 Buljong kan man väl göra av vilket kött med ben som helst - bara att koka ordentligt så vattnet får all god smak i sig :lol: Anki jo :thumbsup: Titel: Re: Fläskben Skrivet av: Levis skrivet 2008.10.27 - 20:47:47 Men hur gör man? Vad mer ska man ha i, och hur mycket?
Jag är som ni märker fullständigt novis på det här med buljong. Titel: Re: Fläskben Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.27 - 20:51:44 Det finns en buljongtråd i receptforumet. Men du behöver inte krångla till det mer än du vill. Du kan koka allt utan att bryna först t.ex. Det viktiga är att du slattar i nåt syrligt, du kan göra det efter att du pillat av köttet, så mineralerna löser ut. Allt annat gör man för smakens skull. :tasty:
Titel: SV: Re: Fläskben Skrivet av: Corny skrivet 2009.02.11 - 20:27:23 Men hur gör man? Vad mer ska man ha i, och hur mycket? Jag är som ni märker fullständigt novis på det här med buljong. Det är ju rätt länge sen den här tråden startades, men jag tycker att det bästa sättet att göra buljong, är att ta köttben (valfritt slag), och sen grovhacka en massa rotfrukter som ger mycket smak (ex. selleri, palsternacka, morot, gul lök). Kött och grönsaker steks i olja. Gärna i den gryta du ska använda till buljongkoket, och sedan så häller du på vatten så att det täcker köttet. Koka upp, skumma av, och häll på ännu mer vatten. Salta, peppra, och låt puttra i många, många timmar på svag värme. Titel: SV: Fläskben Skrivet av: piccu skrivet 2009.04.16 - 22:45:05 Fläskben på Netto för 17kr kilot just nu! :lol:
|