Fetbobbas Forum

Recept => Såser och andra tillbehör => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.09.19 - 15:32:46



Titel: Vattenlingon
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.19 - 15:32:46
Visste inte om jag skulle lägga detta här eller på efterrätter. Det är liksom både tillbehör och efterrätt.  :lick:

Också ett helt vanligt recept, men jag tänkte att en del kanske inte känner till detta urgamla sätt att bevara lingon. Man får skynda sig om man inte plockar själv utan måste köpa. De börjar redan ta slut.

Allt det här behöver man.  :biggrin1:
  • lingon
  • vatten

Se till att ha bara fina bär, inga mosiga. Skölj och rensa ordentligt. Häll bären i glasburkar. Lämna lite "mån" så de inte är helt sprängfulla. Fyll på med kokt, kallt vatten ända upp. På med locken och in i kylen. Klart! Kan ätas efter ett par veckor och står sig till framåt vårkanten. Ju finare bär, desto längre står de sig.

Som efterrätt äter man traditionellt vattenlingon med lite socker över och vispgrädde. Som tillbehör till kött äter man dem som de är. De suger åt sig av vattnet och sväller upp en aning och nästan poppar lite i munnen. Mycket gott!



Titel: Re: Vattenlingon
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.09.19 - 23:08:41
 :smack_head:

detta hade jag glömt!

 :redface:

TACK Hemul!  :inlove:



Titel: Re: Vattenlingon
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.20 - 07:55:14
Vassego! Visst är det godis?  :thumbsup: