Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: Vira skrivet 2008.05.18 - 11:33:46



Titel: Sukrin
Skrivet av: Vira skrivet 2008.05.18 - 11:33:46
Har hittat information om ett nytt sötningsmedel "Sukrin" som ska vara bättre än alla andra då detta ska vara ett naturligt.
Sukrin är rent Erytritol.

Finns här:
www.mindresocker.com i Strömstad
säljer SUKRIN - 0,5 kg 84,00 skr + frakt 79 skr = 163 skr
Artikelnummer: 07093031
AB Mindresukker Sverige
Box 202
452 24 STRÖMSTAD
Sweden
Kundtjänst Tel: 0707 77 9266
E-post: [email protected]

Sukrin är dessutom godkänt i EU. Det finns även ett som heter Lakanto och innehåller samma som Sukrin + Lo Han Guo-ekstrakt (Momordicae fructus), men det är inte goskänt i EU. Där emot är det godkänt i Japan men där är ju inte Aspartamet godkänt .

Vad tror ni? Kan detta vara något och satsa på till att söta rabarberna med?  :whistle: :whink: :bg:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.18 - 16:48:03
Det finns väl i godis?
http://westonaprice.org/modernfood/sugarfree_blues.html#sugaralcohols
(skrolla upp och börja läs under ""Nutritive" Sweeteners")


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Vira skrivet 2008.05.18 - 17:22:53
Såg Erytritol nämnas i texten, men tyvärr har jag lite svårt läsa engelska.
I vilket fall som helst bör väl detta vara bättre än typ Aspartan :crazy:.
Läste på ett annat ställe att det innehåller 100%kolhydrater, men att dom är av den icke dirigerbara sorten. Alltså bara passerar på samma sätt som fibrerna :wacko:.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.18 - 17:56:49
Det är en sockeralkohol, som xylitol.

Fritt översatta snuttar:
Magkramper och diarrér är inte så allvarliga biverkningar som de som associaras med "kalorifria" sötningsmedel, men sockeralkoholer kan orsaka andra allvarliga problem. T.ex. sura uppstötningar och ökad risk för cancer i struphuvudet. Diabetiker och insulinreistenta ska vara medvetna om att sockeralkoholer höjer blodsockret, även om inte lika mycket som socker.

Sockeralkoholer orsakar uttorkning och förlust av elektrolyter. Vid motion efter förtäring finns en ökad risk för stroke.

Verkar öka antalet anfall hos epileptiker. Barn verkar vara särkilt känsliga för de matsmältningsstörningar de orsakar.

Närvaron av sockeralkoholer drar vatten till tarmen. Detta följs av jäsning av oönskade bakterier. Detta kan i sin tur leda till ökade problem med candida och annan jästsvamp. Det direkta resultat många upplever efter att ha ätit för mycket sockeralkoholer är kraftiga magkramper och diarré.











Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Vira skrivet 2008.05.18 - 18:12:30
Men om det är så Hemul, luras dom då när dom skriver detta???

Frågor och svar från http://www.sukrin.no/ :

Spørsmål om Sukrin
Er Sukrin naturlig?
Ja, Sukrin finnes i naturen, og har blitt konsumert i små mengder siden tidenes morgen. Sukrin finnes i en del frukter, som meloner, pærer og druer. I tillegg finnes det i fermenterte matvarerer, som ost, vin og soyasaus.

Er Sukrin det samme som Splenda (sukralose) eller aspartam?
Nei. Splenda og aspartam forekommer ikke i noen planter eller frukter, og er ikke naturlige. De er laboratorie-fremstilte stoffer som er flere hundre ganger så søte som sukker. De er så søte at det må tilsettes et kaloriholdig fyllstoff, vanligvis maltodextrin eller dextrose, for at det skal kunne brukes i hverdagen.
Sukrin brukes i sin rene form.

Er Sukrin det samme som fruktose/fruktsukker?
Nei. Fruktose er en sukkerart med 400 kalorier per 100 gram, akkurat som vanlig sukker (sukrose). Sukrin er ikke en sukkerart og har 0 kalorier.

Er Sukrin karbohydrater?
Ja. Sukrin er betegnet som karbohydrater, men oppførerer seg ikke som vanlige karbohydrater som sukker eller stivelse. Sukrin blir ikke benyttet som energi i kroppen, men utskilt ubrukt gjennom urinen. Du trenger derfor ikke telle med Sukrin når du teller karbohydrater. Dette gjør Sukrin velegnet ved lavkarbo-kosthold, og for alle som vil unngå unødvendige karbohydrater.

Er Sukrin trygt om man har candidaoverfølsomhet?
Ja. Candidasoppen kan ikke nyttiggjøre seg av Sukrin.

Er Sukrin trygt for diabetikere?
Ja, Sukrin gir ingen blodsukkerstigning, og påvirker heller ikke insulin-utskillelsen. Sukrin kan derfor trygt brukes av diabetikere.

Er Sukrin trygt om man har fruktosemalabsorpsjon?
Ja. Sukrin inneholder ikke fruktose, og blir heller ikke omdannet til fruktose på noen måte i kroppen.

Hvordan blir Sukrin fremstilt?
Sukrin (Erythritol) finnes i små mengder i frukter og andre matvarer, men ikke så mye at man kan utvinne det i store mengder. Man bruker en bakteriekultur for å fermentere karbohydrater (glukose), som da blir omdannet til Erythritol. Det blir renset, krystallisert og tørket, og resultatet er et rent produkt, Erythritol.
Dette er samme prosess som vin, ost og yoghurt går gjennom, og er derfor helt naturlig.

Er Sukrin godkjent i Norge?
Ja, Sukrin (Erythritol) ble godkjent for EU (og Norge) sommeren 2006 etter en grundig vurdering. Det har vært på markedet i Japan siden 1990 og i USA siden 1996.

Hvor mange kalorier har Sukrin?
Sukrin har 0 kalorier. Til sammenligning har vanlig sukker (sukrose) 400 kalorier. Kalorier er betegnelsen på hvor mye energi en matvare gir kroppen når den forbrennes. Når vi får i oss flere kalorier enn vi bruker, blir overskuddet lagret som fett.

Hva er sukkeralkoholer?
Sukkeralkoholer er en gruppe stoffer som opptrer i naturen. Kjemisk sett har de likheter med både sukker og alkohol, men på tross av navnet, er de ingen av delene. Du blir altså ikke full av å innta Sukrin!
Sukkeralkoholer kalles også polyoler. Sukrin er basert på en sukkeralkohol som heter Erythritol. Erythritol er et ganske nyoppdaget stoff, som har vist seg å ha svært lik smak og konsistens som sukker, men uten ulempene.

Hvordan er Sukrin forskjellig fra andre sukkeralkoholer.
Kroppen behandler Sukrin litt annerledes enn de andre sukkeralkoholene. Sukrin er det minste sukkeralkoholet vi kjenner. De andre sukkeralkoholene er store, og blir ikke tatt opp i tynntarmen, slik Sukrin gjør. De som ikke blir tatt opp i tynntarmen, går videre til tykktarmen, og fermenteres av bakterier der. Det resulterer i at vann trekkes ut til tarmen (pga. osmotisk trykk), og kan føre til løs mage. Fermenteringen gjør at små fettmolekyler dannes og tas opp i kroppen som energi. Sukrin blir altså tatt opp i tynntarmen og blir ikke fermentert, og gir derfor ikke energi eller mageubehag.

Har sukkeralkoholer noen ulemper?
Til en viss grad, ja. De fleste sukkeralkoholer kan føre til magebesvær ved høye inntak. Sukrin er et unntak, og toleransen for inntak er mye høyere enn for resten av sukkeralkoholene (2-4 ganger så høy). Andre sukkeralkoholer er : Maltitol, Xylitol, Sorbitol og Isomalt.

Hvordan brukes sukkeralkoholer?
De brukes i sukkerfrie produkter, for å gi volum, konsistens og søtsmak til produktet. Høyintensitets søtstoffer (som aspartam og sukralose) bidrar kun med søtsmak, og ikke med volum eller andre egenskaper.

Hvorfor står det: ”Skal ikke benyttes til produksjon av drikkevarer” på Sukrinposen?
EU har bestemt at sukkeralkoholer ikke skal benyttes i drikkevarer, fordi man lett kan få i seg større mengder ved å drikke enn ved å spise. Alle sukkeralkoholer går under samme lovgivning. Sukrin må derfor ha denne advarselen, selv om den er langt mindre problematisk enn andre sukkeralkoholer.

Hvorfor har ikke Sukrin kommet på markedet før?
Sukrin har vært brukt i Japan og USA i mange år, og det er vanskelig å si hvorfor det ikke kom til Europa før i 2006. I tiden fremover forventes det å komme flere produkter på markedet som inneholder Sukrin.

Kan jeg være helt sikker på at Sukrin er trygt å bruke?
En kritisk og grundig gjennomgang av alle forhold rundt Sukrin ble foretatt i 1998. Intet negativt ble funnet.
Her er konklusjonen på den 36 sider lange studien:

The large body of published data supports the conclusion that the intake of erythritol would not be expected to cause adverse effects in humans under the conditions of its intended use in food.
The available studies demonstrate that erythritol is readily absorbed, is not systemically metabolized, and is rapidly excreted unchanged in the urine.
Moreover, erythritol occurs endogenously and naturally in the diet. Both animal toxicological studies and clinical studies have consistently demonstrated the safety of erythritol, even when consumed on a daily basis in high amounts. Based on the entire safety data package on erythritol, it is concluded that erythritol is safe for its intended use in food.

(Food and Chemical Toxicology 36 (1998) 1139-1174)

*************************
Hittade den här länken om erythritol, men kan någon hjälpa mej med en enkel översättning :shy:. Tack :flowers:

http://grande.nal.usda.gov/ibids/index.php?mode2=detail&origin=ibids_references&therow=118379

Vad ska man tro när det är så olika bud????????? :cry:

 



Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.18 - 18:21:10
För att det är reklam? Sukralos, aspartam och allt vad det heter är ju också "godkända" och marknadsförs som ofarliga.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.18 - 18:24:50
Gillar du inte stevia? En modell är annars att blanda stevia och det socker man ändå vill ha. Då blir det väldigt bra smak och man behöver mycket lite socker. Sockeralkoholerna ger ju blodsockerhöjning de också. Om jag förstod det rätt så är den där nedbrytningen i tarmen ineffektiv och det är därför som man säger att de innehåller färre kalorier, men det som verkligen bryts ner orsakar alltså blodsockerhöjning. Då kan man kanske lika gärna äta socker ibland, men en mindre mängd än förr?


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Vira skrivet 2008.05.18 - 19:31:20
Kan inte med Stevia då det ger en sådan bismak att jag mår :puke1:. 
Kanske beror det på att smaken liknar lakrits och jag tål inte det :badtongue:.

Tänkte att Sukrin som är naturligt skulle vara bättre än det konstgjorda :fork_off: :angrywife: men jag får väl fortsätta med Hermesetasen till rabarberna :sosad:.

Tack för översättning och utredning :flowers:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.18 - 20:06:23
Är du säker på att du inte tar för mycket? Många gör ju det när de testar och då smakar det gräsligt. Prova annars att blanda med socker! Kan du tänka dig sockeralkoholer så kan du väl lika bra ta motsvarande blodsockerhöjning från vanligt socker? Stevia passar speciellt bra till surt också.



Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Vira skrivet 2008.05.18 - 20:22:26
Tror inte det blivit förmycket Stevia  :nonono:. Sist jag provade tog jag bara en halv knivsudd till kakan.
Är nämligen mycket känslig mot lakrits, och det är den smaken som tränger igenom allt :fork_off:

Det är inte själva blodsockerhöjningen jag vill undvika, utan trigget efter mer sött.
Socker fick jag nog av efter att ätit en kondiskaka och fick sockerfylla :clown:

PS/ vill någon ha mitt Steviapulver hör av er /DS


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.18 - 20:45:06
Hmm, men då borde väl sockeralkoholer trigga också?  :crazy:

Kanske skulle du gilla min stevia. Den är framodlad för att minska på den där smaken du inte gillar.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Vira skrivet 2008.05.18 - 21:16:15
Fann detta i Svd  http://blogg.svd.se/matochhalsa?id=5005m,  Sök på 2007 - okt - Hur säkert är stevia?
Sen denna  http://tredjeklotet.blogspot.com/2007/10/bett-r-world-som-skeptiker-r-det-fettet.html

Stevia är kanske inte så bra den heller :ignore:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.18 - 21:24:25
Det där med spermierna har jag läst om förut och det visade sig visst inte vara så. Det rörde ivf män som satt i sig mycket stora mängder extrakt, typ Japaner som knarkat på stevialäsk och andra sötsaker.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: anki skrivet 2008.05.19 - 09:40:42
Honung??? Hur bra/dåligt är det som sötningsmedel??
Anki


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.19 - 16:39:26
Det beror nog på vilken inställning man har. Det innehåller samma fördelning glukos och fruktos som vanligt socker, fast i socker är det i form av sackaros.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: anki skrivet 2008.05.19 - 20:04:52
Har under dom dryga 2 år jag ätit lchf blivit mer och mer "fanatisk" på att undvika tillsatsen och äta så "ren" mat som möjligt. Är inte livrädd för socker, har 1 tsk i kaffet, men tänkte närmast på när jag läser era recept att det väldigt ofta står hermesetas eller liknande sockerersättningar - för mig skulle det kännas bättre med honung som känns som en "ren" vara. För den är väl inte behandlad på samma sätt som vitt socker.
Anki


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.19 - 20:13:26
Jaha. Ja, jag äter inte sötningsmedel heller om man inte ska räkna stevia dit. Gör som du och tar äkta vara i små mängder om det behövs men inte så ofta.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.05.19 - 20:32:34
Och jag som har diabetes gör nåt mitt emellan. Lite honung i te och lite sackarin.i kaffe :slurp:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.19 - 21:07:11
Jag har slutat helt med sötning i vardagen. Min familj likaså..det gäller både socker och annat.

Däremot har jag insett att för att få festligheter att gå ihop utan att jag trillar dit hela veckan efter så fick det bli sötningsmedel. (se t.ex. glassbomben i "efterrätter")

Det funkar för oss, just nu

 :wave:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.19 - 21:14:09
Ja, det är nog det det hänger på kanske, om man har sötsug att ta hänsyn till eller inte. Då blir ju socker liksom dubbelfarligt.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.05.20 - 07:38:31
Jag är så pass skraj nu för alla tillsatser att det överträffar även kolhydratskräcken .
Detta innebär att jag har köpt en påse ekologiskt socker och använder det till vår egen choklad,
när jag sedan räknade kolisar / bit ungefär den storleken som 70% choklad . blev det 1,9 kolhydrater och bitarna smakar sött som köpechoklad men utan sojalesethin  :yay:

Stevia har jag också , men alla i familjen gillar inte dess smak, ibland blandar jag stevia och socker och det brukar bli bra.


Sötningsmedel , neeeeej!


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.20 - 07:51:51
Det är ju det jag försökt säga. Det kan rimligtvis inte vara farligt att använda små mängder socker eller mjöl ibland. Det är så fånigt. Lite socker/mjöl i köpta saker ss korv och choklad, det går bra det. Men att tillsätta samma mängd eller mindre själv någon gång - huva!  :sneaktongue:

Heja dig idalinda!  :thumbsup:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.20 - 10:19:56
Precis så känner jag också IdaLinda och hemul. Och det är så jag har gjort förut..
Men nu efter sjukdom och graviditet satt kolhydratsuget så hårt att vi till slut blev tvungna att göra ngt. Jag åkte dit på makens hembakta bröd (de får äta hembakt bröd på helgfrukostarna) eller vid festliga tillfällen och mådde skit en hel vecka efteråt.

Familjemöte och problemlösningstajm!  :cool: (eller: se sanningen i vitögat din svaga sjäääl  :roo: )

Familjen hoppade över brödet en månad, och sockret i ev fika minskades till försumbar mängd (ännu hellre får jag tag i vaniljpulvret, men det finns inte ens i vår närmsta stad!) VID BEHOV tillsätts sötningsmedel...
Det var INTE ett lätt beslut att ta, och jag vill tillbaka till det naturliga snarast möjligt!

Tack vare denna insats av hela familjen är jag nu på banan igen.  :inlove:

...och måttbandet visar resultat...

 :smile:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.20 - 17:40:43
Jo, det där med sug är ju en sak för sig. Men jag tycker det är olika problematik liksom. Har man sötsug så får man så klart vara försiktigare och tänka annorlunda än de som inte har det problemet.

Men ofta tycker jag "sockerskräcken" inte har med sug att göra. Det är bara ett allmänt "Hu! Det är gift!". Sedan går samma person och köper en chokladkaka.  :tongue:

Hur är det med sötsug förresten? Går det någonsin över så att man kan äta sött någongång utan att trilla dit? Eller fortsätter det att vara så där jobbigt för evigt?  :sad:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.05.20 - 21:02:12
Jag tycker mig att se en konstig tendens... :whistle: jag kan bestämma mig att äta godis vid något tillfälle och sedan är det sug under några dagar, men om man håller trådarna under en vecka försvinner den extra vätskan som samlas under den dagen och sedan är det bra igen.

Detta har hänt precis denna veckan.
Jag har ätit godis både på söndan och måndan ( en vecka sedan) och ändå  hamnat till en ny bottennåtering på vågen igår .


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.20 - 21:11:44
Äter du mycket när du äter då? Det inte bara ett par små bitar liksom?

Det måste vara jättekämpigt, det där. Godis har jag inte frestats av en enda gång. Jag skulle kunna ta en bit om jag måste utan att ta flera. Däremot tror jag att jag skulle ha svårt att motså t.ex. ett lass med våfflor med sylt och grädde om någon höll det under näsan på mig, men jag går inte och längtar efter det heller. Jag har det väldigt förspänt på det viset.

Jag är nikotinist, så jag vet minsann ändå vad sug vill säga! Jag känner med er sugare. :wave:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.20 - 21:16:55
Jag är nikotinist, så jag vet minsann ändå vad sug vill säga! Jag känner med er sugare. :wave:

Här är en "nykter" nikotinist.
Planerar att landa på samma ställe med kolissuget  :cool:

Jag blir aldrig sugen på sött. Men mackor... med oooost.... och pasta...  :shy: ujujuj  :fridge_death:

 :shake_head:



Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.20 - 21:21:42
Men du kan väl äta en spagetti då!  :biggrin1:

Jag trodde jag skulle sakna knäckebröd jättemycket. Men konstigt nog inte. Trots det tror jag nog jag skulle tycka det var lika gott som förr om jag väl åt det. Konstigt, det där.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.05.20 - 21:33:02
Finkrisp satte suget på G direkt , jag hade mått bra att äta EN på dagen ( magen fungerade finfint) men jag slukade lätt 10 st /dag.
Finkrisp köptes inte mer hem till oss   :angrywife:

Bullar trodde jag att jag skulle sakna mycket, men det finns ändå bakelser att välja mellan så det känns inte svårt
För mig underlättar det att jag mår inte bra av gluten även om jag inte är totalintolerant och laktos är också ett stort problem.
Om jag inte har tillgång till laktostabletter finns det ingen risk att jag är frestad av något som innehåller mjölk, så bröd, kakor, bullar, glass inget problem.

Men godis, salt lakris, citrongodis, påskägg av den skumgummivarianten  och några finska godingar får mig att gå i gång  fortfarande. Men jag fixar att begränsa det till några enstaka tillfällen under året.  :flirting:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.20 - 21:39:26
Du, hur många tabletter tar du per dl grädde? Jag lyckas ju inte bli bra.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.20 - 22:07:16
Men du kan väl äta en spagetti då!  :biggrin1:


 :watch_it: om jag kunde det hade jag inge problem...  :mad_roll:

 :cry:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.20 - 22:27:45
Förlåt! Jag kunde inte låta bli. :shy:  :flowers:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.21 - 08:33:42
 :inlove:

den känslan förstår jag så väl...  :whistle:

Kram!



Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.05.21 - 08:54:29
Hemul , jag tar oftast bara en laktrace-tablett till måltiden med mjölkprodukter.
Om det skulle vara bara raktigenom mjölk och mycket kanske två då.

Men om jag inte tar sover jag inte natten efter så pass ont gör det :cry:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.21 - 15:31:41
Jag tog också en till gräddsås och sånt. I början blandade jag pulvret i grädden och lät den stå ett dygn. Men sedan började jag bli risig ivf. Egentligen var jag nog aldrig helt bra, men det var inte så mycket att det var besvärande, men inte normalt, nej.

Nu har jag varit utan mjölkprodukter (och tabletter) nästan helt sedan före pingst och är bättre, men inte helt bra. Äter typ 3 skivor hårdost och en matsked smör per dag. Jag får väl prova att utesluta det också, men det börjar kännas som om det är något annat bakom egentligen.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.05.21 - 20:41:52
Du ska inte reagera på smör eller hårdost ... det gör inte jag och det är sällan någon reagerar på dom, jag fixar även meze utan tabletter.

Det är i princip bara till grädde jag tar tabletten.

Om du experimenterar med glutenprodukter, skulle jag hellre leta efter boven där eller någon annanstans...


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.21 - 21:16:55
Nej, jag har ju uteslutit det också nu även om jag aldrig reagerat på det. Det ÄR ju mycket bättre, men jag tycker trots allt att jag borde ha blivit helt bra redan med tabletterna. Var ju ett år sedan jag började med dem, men DÅ var det riktigt illa med kramper och kolik varenda dag. Fattade ju inte att det var mjölken först utan trodde jag var sjuk.

Hur är det med färskost, klarar du det utan tabletter?


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.05.22 - 22:25:03
philadelphia-osten har jag väl inte testat utan ( man blandar ofta grädde i sådana bakelser ...)
Men keso fungerar utan vidare.
Surmjölkprodukter ska ju fungera för de allra allra flesta...

Det finns även laktosfritt smör från Valio, jag vet att willys har haft det i sortimentet


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.22 - 22:28:39
Jaså? Men i keso har de ju blandat färskost med grädde.

Jag har bestämt att jag ska försöka hålla ut minst en månad till innan jag provar igen. Tror att det kan bli bättre om magen får läka ut helt först.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.22 - 22:44:48
har du testat lactobaciller?

Lactipluskapslar eller sempers magdroppar, eller båda!



Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.22 - 22:53:28
Va e de? Inte laktas alltså?


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.22 - 23:42:09
Måbrabaciller som hjälper tarmen

Lactiplus:

http://www.baltex.se/mage_tarm/lactiplus.shtml

Sempers magdroppar (lactobacillus reuteri):

http://www.semper.se/templates/NewsItem.aspx?id=2693





Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.23 - 08:42:49
Jaha! Men kan de bryta ner laktos?  :neutral:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.23 - 19:44:02
ingen aning, men de hjälper återställa "normalitet" i tarmen. Värt att kolla upp...?

Jag ger mina eksembarn dropparna då de hjälper allergiker med tarmfloran


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.23 - 20:01:19
Jaha, får kolla då. Hälsokosten?


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.23 - 23:25:29
dropparna finns på apoteket numera  :thumbsup:
studier finns massor att läsa på nätet (och det kan du så bra!)  :clapping:

Kapslar finns också

 :flirting:

nattnatt..   :sleep:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.05.25 - 13:30:38
Finns det inga moderator som kan hålla koll på att man håller sig till ämnet :smack: :smack: :kungfu: :smack: :smack: :lick:.

Jag tror att om magen får vila en period tål man mer också.

Jag drack mjölk som en kalv under hela min uppväxt , bodde en sommar i england och gillade inte deras mjölk och drack därmed inte, kom hem och fick ont i magen av mjölken.
Flera år med låglaktosprodukter, sedan kom jag till Sverige-riket och kunde helt plötsligt dricka svensk mjölk utan problem, under flera år, sedan blev det värre igen  :cry:
Så någon logik vet jag inte...

Nu har jag käkat räkpaj ( med vispgrädde) ett par gånger och glömt att ta laktostablett, och magen har inte regarat nämvärt , mysko  :blink:.

Jag börjar tro på LCHF-kost har något med saken att göra.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.25 - 13:51:07
 :lmao:

Det är det som är så skumt tycker jag också! Jag glömde också att ta när jag gjorde gräddsås (rätt mycket :shy:). Trodde ju att jag skulle bli jättedålig, men jag var helt bra i magen dan därpå. Så då trodde jag ju att jag tålde kokt grädde. Efter några veckor blev jag sämre igen och började ta tabletter till gräddsåsen. Kanske är det att det smyger in saker som getost och ibland mina brödplättar som jag precis börjat äta igen. Tänkte att om jag tål kokt grädde ska jag väl tåla bakad ostmassa.  :rolleyes:

Nu har jag ivf varit i stort sett normal i magen i en vecka, så att mjölken är med i spelet, det är nog klart. Men det vete fan om det är orsaken. :clubhead:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.25 - 16:07:12
Finns det inga moderator som kan hålla koll på att man håller sig till ämnet :smack: :smack: :kungfu: :smack: :smack: :lick:.



 :jumplol: :rotfl: :jumplol:

 :lmao:



Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.25 - 16:32:52
Det är väl bra att folk som tittar hit får lära sig lite om allt möjligt.  :wave:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.05.26 - 08:35:37
Det är väl bra att folk som tittar hit får lära sig lite om allt möjligt.  :wave:

Jo , om de letar efter info om sötningsmedel och få på köpet även info om laktosintolerans MEN
om de letar efter något om laktosintoleras  är det en aning långsökt att leta under rubriken sukrin  :whink:

Men om man vågar sig hit så för man passa sig i den logiken som råder här  :flirting:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.26 - 14:15:10
 :pippi:


Titel: Re: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.27 - 02:56:24
Vill bara tala om att jag nu varit bra i magen över en vecka. Jag har ätit gräddsås varje dag utan att ta piller och två gånger tordats testa med vispad grädde, så där 1/2 dl. Jag vill vänta lite innan jag testar mjölk. Är ju inte helt säker på att de andra magproblemet är bra för gott, så blir jag dålig ar det svårt att veta om det var mjölken eller om jag blev dålig ändå. Men jag tror bannemig att jag tål laktos nu!  :yay:

Ska till doktorn nästa vecka. Hoppas verkligen inte det är för sent att ta prover om det nu skulle vara någon elak bakterie eller ett virus jag dragits med. Jag vill då veta vad det är för fanstyg jag har haft!  :crazy:


Titel: Re: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.27 - 02:58:30
Vad det är för fanstyg jag HAR! Usch, nu blev jag orolig att det ska komma tillbaka bara för att jag skrev om att jag är bra. Ta i trä!  :sosad:


Titel: Re: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.11.11 - 21:04:25
Men


för att återgå till ämnet, hur är det nu med sukrin?

Kan det vara ok?

/Fjällmor



Titel: Re: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.11 - 21:09:42
Läs tråden. Det kanske hjälper.  :rolleyes:


Titel: Re: Sukrin
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.11.11 - 21:13:26
jo, jag gjorde det men fick inget sammanhang  :shy: Kanske för trött..?

Får försöka igen

 :smile:


Titel: Re: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.11 - 22:13:17
Meningarna verkar vara delade.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: Grädde skrivet 2010.10.01 - 10:58:28
Jag köpte Sukrin på Daglivs vid Fridhemsplan i Stockholm för 69 kr och bakade glatt en kladdkaka efter receptet i nya kokboken. Kände hur det rann till i munnen, äntligen skulle jag få känna av den här njutningen. Tyvärr var det för bra för att vara sant, åt en bit, men den var nästan oätlig. Det här som jag väntade på kom aldrig, den sköna tillfredsställelsen ... Dan därpå såg den helt gråglittrig ut, äckligt! Ska prova att göra en variant med smält choklad ist, kokostopparna med hackad choklad ger mig guldkant, så jag hoppas på ett annat recept. Fy, vad äckligt det var (1,5 dl Sukrin i kakan)
Besviken  :sad:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: berittis skrivet 2010.10.01 - 19:09:52
Jaha, det var ju bra att jag inte köpte Sukrin. Förstod att det var för bra för att vara sant. Det som hindrade mig egentligen var att en del skrev att det blev ett slags kall känsla i munnen, som kall gas, typ.  :eeek: Men om jag absolut vill ha lite sötma så ska jag göra som Hemul föreslår, att ta bara lite socker.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.01 - 20:13:05
Och stevia!  :nod-yes:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.10.01 - 21:13:39
Den är konstig sukrinet.
Det första vettiga man kan göra är att halvera mängden i receptena, som Bookia sade.

Jag tänker testa något mer lite senare på hösten.

Vi klarar oss bra med recept som innehåller redan från början bara 1 dl socker eller dyligt,
då kan jag använda lite riktigt socker och lite den torkade stevian som jag har.
Vi blir nöjda, vanijsåsen blir så helt ok.

Men det har vart svårt att hitta någon fungerande kladdkaka, där vill jag försöka experimentera
lite till, men är inte så hoppfull :shake_head:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: marikan skrivet 2010.10.02 - 09:32:01
Jag har köpt Sukrin, jag började med en efterrätts-ostkaka men var för feg
med sötningen så det smakade inte sött alls.
Däremot hade vi den i grädden till efter att ha konstaterat att sötningen inte
gav nåt resultat i själva kakan. Det blev verkligen sött och jag tyckte inte
att det var någon otäck bismak eller "kall" smak.

Kan det vara så att det märks extra mycket när man värmt upp sukrinet?
Så att om jag hade haft mer i ostkakan så hade det smakat skumt?

Är inte så sugen på sötsaker efter att ha kört LCHF sen i februari så vi
har inte provat fler gånger ännu.  :whink:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: berittis skrivet 2010.10.02 - 19:08:06
Ja just det Hemul, Stevia också. Men jag är lite tveksam till det också. :confused3: Men jag bakar inte längre kakor. Om jag äter lite bakat så är det när jag är bjuden och då blir det verkligen en liiiiten bit. För det mesta tackar jag nej för jag är nästan aldrig sugen på fikabröd. Hemma vispar jag lite grädde med vaniljpulver och tar lite bär till, de gånger jag är sugen.  Där kan jag tänka mig en nypa socker ev. Men 90% Lindt choklad brukar också funka. : :lick:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.02 - 19:11:31
berettis, hur har det gått med dina prover?


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: berittis skrivet 2010.10.02 - 19:25:22
Ja just ja, det har jag nog inte berättat om.
Jag hade 9,02 i totalkolesterol, Trig 0,7, HDL 3,13, LDL 5,6. Fastesocker 4,6.   Jag skrev in värdena på Annika Dahlqvists blogg och hon tyckte att jag hade utmärkta värden. Men tyckte läkarna på sjukhuset det? Närå, totalkolesterolet ska ner under 5. De skiter i hur kvoterna är och stirrar sig blinda på totalkolesterolet. Jag fick recept på Ezetrol. Men där går gränsen! Simvastatin kan jag ta ett tag men aldrig Ezetrol. :nonono: Jag råkade bli inlagd 1 vecka när jag hade börjat jobba, var väldigt trött och hade hjärtklappning mm. Det gjordes en ny kranskärlsröntgen och arbets-ekg. Allt var bra, förutom kolesterolet, då. (Det var då de skrev ut Ezetrol). Förmodligen var jag väldigt stressad,det var mycket på gång samtidigt. Så, nu väntar jag på kallelse till återbesök. Ska bli intressant hur kolesterolvärdet är då. De ska ta leverprov för att se om Ezetrolet påverkat levern. Jo, de ska få ta det, kan ju vara bra att se om de andra medicinerna påverkat levern. Sen får läget avgöra om jag avslöjar att jag inte ens har hämtat ut Ezetrol. Ja, så är läget idag. :smile:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.02 - 19:39:41
Stå på dig! Du har ju lägre värden än jag, och mig var det ju ingen fara med. Nu är det klart att det är skillnad iom att du haft en infarkt. Men LDL/HDL är ju bara 1.79. Jag hade 4.0 (ska vara under 5). Jättelåga triglycerider hade du också, mycket lägre än jag. Inte för att jag är nån expert, fattar inte mycket av det här, men jag fattar så mycket att dina värden är mycket bättre än mina!

Fick du dem inte att ta Apo-kvot? Är du orolig tycker jag du ska fixa det privat. Kan ju inte vara nåt större problem att få det gjort.


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: berittis skrivet 2010.10.02 - 19:43:02
Ja, jag ska försöka. Jag skulle önska att läkarna var lite mer vidsynta. Men om jag får veta att jag ska till den läkare som skrev ut Ezetrol åt mig så ska jag ringa och säga att jag vill ha nån annan. Jag fick inget förtroende alls för honom.  :nonono:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.02 - 19:46:48
Jag vet inte om du bor på en liten ort eller inte, men nog måste det finnas privatläkare inom räckhåll?


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: berittis skrivet 2010.10.02 - 20:22:06
Jag bor lite utanför Luleå. Jo, det finns privatläkare också. Bl.a. en hjärtspecialist. Som förordar statiner! Han är duktig och trevlig men han vill inte att man kommer med egna förslag och ideér. Däremot tror jag mer på min läkare på vårdcentralen. Men jag är inte "överförd" dit ännu, ska först träffa läkare på lasarettet (när det nu blir). Så jag väntar och ser, det löser sig nog. :smile:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.02 - 20:31:17
Hoppas det!  :flowers:


Titel: SV: Sukrin
Skrivet av: berittis skrivet 2010.10.02 - 20:44:47
Tack, goa Hemulen. :smooch: