Fetbobbas Forum

Recept => Jul => Ämnet startat av: hemul skrivet 2017.11.18 - 21:40:10



Titel: Pepparkaksbollar
Skrivet av: hemul skrivet 2017.11.18 - 21:40:10
Samma recept som till chokladbollar (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,3241.0.html), men istället för kakako tar man pepparkakskryddor.  :nod-yes:


(http://fetbobba.net/forum_images/pepparbollar.jpg)


För att repetera, kokosflingor är alltså basen.

* Mixa hälften till två tredjedelar av kokosflingorna till mjöl/smet. Ju större andel mixat, desto mjukare/slätare blir bollarna i konsistensen.

* Fukta resten av kokosen med grädde. Låt det stå och mjukna ett tag. Ta inte så mycket grädde att det blir blött. Allt ska sugas upp annars blir smeten lös. Tanken är bara att göra kokosen mjuk så man slipper tugga sågspån.

* Det räcker med en liten klick mjukt smör. Är ju fett så det räcker ändå, men lite behövs för att degen ska gå ihop och bli smidig.

* Blanda i sötning + kryddor någonstans, i kokosen som ska fuktas eller mixas kan nog vara lämpligt.

* Blanda allt ordentligt. Ställ i kylen en stund för det är säkert rätt varmt och mjukt vid det här laget. Rulla bollar. Rulla i socker, den som vill.

Det blev jättegott, tycker jag. Lite som att äta pepparkaksdeg. Och det är ju gott. :biggrin1: Men jag tror att det blir ännu godare om man gör det som godis, mindre kulor som man kan äta flera av. Kändes lite mäktigt med stora bollar. Tror man hellre tar en liten bit och en till lite senare. Och en till och en till och...  :laugh:

Förvaras med fördel i frysen eller kylen. Ät innan bollarna blivit helt rumstempererade då de kan bli lite för lösa.