Fetbobbas Forum

Recept => Kött => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.05.09 - 20:32:05



Titel: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.09 - 20:32:05
Som ni vet gillar jag lammframdel. "Kokkött" smakar alltid mer än fina bitar!  :clapping: Ibland steker jag hela klumpen (http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article518.html) och karvar av köttet vartefter. Ibland benar jag ur köttet och tillagar det som grytstek.

Jag försökte ta lite instruktiva bilder på själva urbeningen i förhoppning att inspirera någon. Det blev väl lite si och så med det instruktiva, men vi kör väl i alla fall. Det finns säkert ett professionellt sätt att göra det här. Det här är bara min egen variant. :shy:

Jag brukar göra på två olika sätt. Det ena bevarar köttet i stort sett helt. Vi börjar med den metoden. Nu införskaffade jag en urbeningskniv på Coops rea i vintras. Har man ingen sån så välj en kort, rätt smal och framför allt styv och vass kniv. Styv därför att bättre kunna följa benen. Varför den ska vara vass kräver väl ingen förklaring. Förut har jag använt en gammal morakniv i kolstål som kan slipas riktigt vass. En stor förskärare som sviktar och bökar är det helt enkelt ingen idé att försöka med.



Så här ser alltså klumpen ut. Det är förenklat uttryckt 3 ben som man behöver få ut. Revbenen med vidhängande kamben, skånken, som består av två ben (överarm och underarm) och sitter ihop med ben 3, skulderbladet. Skånken sticker ut baktill till höger på bilden, mot gheeburken till.

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/lammfram1.jpg)




Det är lättast om man gör sig av med yttersta benet på skånken först. Snitta runt armbågsleden tills den är fri och benen faller isär. Det är små nätta snitt som gäller, som att sprätta i tyg. På bilden är ytterskånken redan lösgjord och ligger bredvid.

Nästa steg är det lättaste. Stick in kniven tvärs över revbenen. Tryck den neråt mot benen och följ dem åt båda hållen. Kambenet får man skära runt.

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/lammfram2.jpg)




Här har vi vänt på steken. Ni kan se hur revbenen har suttit. Jag har lagt benet som om det var utvikt åt höger från köttet.

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/lammfram3.jpg)


Dags för bogbladet. Det sitter mitt inne i köttet, men det är lätt att känna. Det går i princip ända ut på ena sidan så där är lämpligt att börja skära (detta gäller de djupfrysta framdelarna man köper). Samma sak igen, jobba med små snitt och försök följa benet på båda sidor. Man kan liksom vränga upp hålet man gjort och komma åt ända fram till överarmsbenet utan att behöva skära upp köttet mera. När man snittat loss alla senor runt ledkulan kan man dra ut bogbladet.

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/lammfram4.jpg)



Bara en liten stump kvar. Börja lossa köttet från överarmsbenet från stumpen som sticker ut. Är man riktigt duktig kan man snitta sig hela vägen ner till ledkulan. Annars får man göra ett litet titthål från baksidan och frigöra den. Det är det jag gör här. (Nu hände något med blixten eller kameran, så resten av bilderna är dimmiga. Man ser väl vad de föreställer ändå.)

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/lammfram5.jpg)





Voilà! Alla ben är ute och köttet är helt sånär som på två små hål.  :thumbsup: Skär rent underarmsbenet från kött och ta också reda på eventuella större slamsor som är kvar på de andra benen. Sånt kött ligger i en liten hög till höger.

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/lammfram6.jpg)




Fyllning! Anting kör man in kryddor i hålen varpå man binder snöre runt steken för att få den mer fast och rund. Den blir då ganska långsmal. Jag föredrar att vika ihop den för att få större skivor. Då fyller jag istället hålen med småköttet (man kan också lägga det ovanpå bara) och brer ut kryddor över hela köttsidan. Vitlöksskivor, timjan eller rosmarin, persilja, enbär... Några små späckskivor är ju aldrig fel heller.  :lick:

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/lammfram7.jpg)




Sen så knyter man upp svansen på'n!  :yay: Jag brukar göra som öglor av bomullssnöret som man drar åt vartefter. Rätt hårt ska man dra åt. Man vill att steken ska bli kompakt och fast och inte "flyta ut".

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/lammfram8.jpg)




Bryn steken fint runt om. Bryn även benen. Sist bryner man på en myckenhet sopprötter och -grönsaker. Morötter, lök förstås, rotselleri, palsternacka, purjoblast, persiljestjälkar, lagerblad är ett måste... Man tar vad man har. Men ju mer desto godare.  :tongue:

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/lammfram9.jpg)



Sedan är det bums ner i grytan med alltihopa! Fräs ur pannan med en skvätt vatten. En skvätt vinärer är gott - särskilt sherryvinäger. Salt och peppar förstås.  Fyll på så det är sådär en tumme vätska i i botten på grytan och puttra sakta i ett par timmar. Ös köttet ofta!

När köttet är klart tas det upp. Mera vatten tillsätts, även mer vinäger och grytan lämnas på ettan över natten för att koka buljong till såsen. Lammbuljong brukar geléa sig dåligt. Har man en bit fläsksvål kan man slänga i den. Då blir det garanterat gelé, vilket underlättar om man ska frysa (så man inte behöver burkar utan kan slå in i plast).

Det blir ganska många portioner för en billig peng.

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/lammfram10.jpg)






Metod två har jag inga detaljbilder för, men ni fattar nog.  :inlove: Börja på samma sätt med att ta bort revbenen och frilägg skånken så gott det går precis som ovan. Men istället för titthålsoperation för att få ut bogbladet så snittar man nästan rakt igenom köttet, skär ända ut mot kortsidorna. När man frilagt bogbladet kan man lyfta ut det medan det sitter ihop med överarmsbenet.

Som ni ser är köttet utfläkt som en fjärilskotlett. Det sitter bara ihop en liten bit på bortre sidan.

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/oldlammfram1.jpg)


Rullen blir inte lika fin, ganska smal och lite trasig. Men det gör inget för köttet går ihop under stekningen.

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/oldlammfram2.jpg)

(http://fetbobba.net/forum_images/lamm/oldlammfram3.jpg)


Hoppas det går att fatta någonting av detta. Det var inte så lätt att beskriva som jag trodde.   :shy: Hur som, ni som är rädda för att laga till helt kött, var inte det! Det spelar ingen roll om det blir lite trasigt och hänger slamsor här och där, Allting reparerar sig under stekningen. Storkok rulez!  :yay:

Men som sagt, en bra kniv måste man ha!  :wave:




Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.05.09 - 22:23:00
Tack för lektionen.  : :goat2:  :wave:


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: Pippiputti skrivet 2008.05.09 - 22:45:23

Ser väldigt smaskigt ut (färdigt alltså) men jag gillar inte kött som kommer från lamm o får....tycker att det smakar....
(http://i17.photobucket.com/albums/b93/Missyperfect/ull.jpg)  :whistle:



Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.09 - 22:51:19
Det är till att vara petig!  :crazy:


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.09 - 22:54:02
åååh hemuuul  :inlove: så vackert!  :flowers:

 :cool: Storkok rockar big time!  :cool:



Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.09 - 22:57:01
Är metoden godkänd av specialisten?   :whink:


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.09 - 23:01:50
 :blush: moi..?

Ärligt, jag är för lat... Ja schläng hela biten i långpannan, grönsaker runt, kryddor och smör på allt, in i ugnen tills klart

jo  :cool:

Men ibland lyckas jag övertala någon att skära sådär fint som du  :thumbsup: och då blir det mumz!  :clapping:

Vi gillar lamm i detta huset. Nästan lika gott som ren  :flirting:


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.09 - 23:03:55
Ren är ännu mörare... :tasty:


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.05.11 - 17:16:55
Jag gillar också lamm och det ser jättegott ut. :drool: :sheep:


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: Marinda skrivet 2008.05.11 - 21:09:55
Verkligen tjusig urbening, och det tillagade köttet såg jättegott ut.

Själv har jag hittills som Fjällmor stekt framdel hel, men det där verkar värt att pröva.


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.12 - 21:54:50
Det blir ju finare skivor och lättare att frysa i portioner. Man får tänka så när man lagar mat till en. En sån där bit är för stor för mig att ha i kylen och karva av.


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.05.12 - 22:41:44
så sant, du är så klok hemul  :inlove:



Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hemul skrivet 2008.05.12 - 22:45:28
 :pippi:


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: Marinda skrivet 2008.06.15 - 06:41:04
Försökte mig på det där med att bena ur lammframdel igår. Fyllde med persilja, vitlök, timjan, rosmarin och salt och band upp den. Stekte den sedan i lergryta och resultatet blev lyckat. Sonen gillade det också, och han är rätt kräsen.


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hemul skrivet 2008.06.15 - 17:21:52
Så roligt att det blev bra. Då kladdade jag inte ner blixten i onödan då.  :lol:


Titel: Re: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.24 - 20:49:32
Hmm ,är det den här recept du menar ?? Njej ?
Hur tillverkade du lamm idag .

Jag som har stekt för första gången i mitt liv en hel kyckling ( eller egentligen två ) i ugnen.... ja, du förstår då att jag har aldrig någonsin ens rört
någon lammfarmdel  :blush:
Någon gång har vi använt lammfärs, men det blev väl ingen höjdare för jag har inte handlat det mer...

Så jag behöver verkligen sådana här instruktioner för att våga.



Titel: Re: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.24 - 22:27:23
Förlåt!  :cry:

Jag trodde du gjorde sånt hela tiden. Jag måste blanda ihop dig med den där fjällvarelsen igen.  :kungfu:


Titel: Re: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.24 - 22:45:05
Jag har lärt mig under senaste året massa nya saker och konstaterade idag att jag har faktiskt börjat gilla matlagning. och det är verkligen något det!

Jag har lärt mig att   :
koka buljong av benmärg, av fiskdelar.
Göra egen glass och färskost och Hemulbröd och steka  grönsaker i smööööör .
Jag har lärt mig att torka växter grönsaker och kryddor och fortsätter att testa olika saker i trädgården

jag har vågat börja experimentera och hittade på Hemul-pannkakan , vi smaskar den nu var och varannan dag  :lick:
och steka små fläkssvålbitar  så att det blir snacks  :lick:

Jag stoppar fisken  och rådjursteken i ugnen , grönsaker i ugnspannan, steker köttfärs och kokar pumpasoppa och kålrabbimos.

MEn känner mig helt värdelös vad som gäller  köttdelar av diversa sort och skulle gärna vilja delta på någon kurs som förklarar hur man gör,
vilka bitar ska man använda till vad, vilka bitar är bra för sitt ändamål ... Alltså jag kan inget om kött egentligen.
Men jag har skaffat nu tre gamla kokböcker från en loppis, så sakta men säkert lär jag mig ( men först måste jag väl lära mig att jaga järpar och kaniner
då det fanns massa recept på dessa gamla böcker om alla möjliga udda djur .

Fjällmor har kok-konsten i blodet  jag kan baka väldigans goda kanelbullar, men man kommer inte långt med den kunskapen i mitt nuvarande liv  :rolleyes:


Titel: Re: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.24 - 23:02:49
Detta har du dolt väl. Jag har hela tiden haft intrycket att du är fena på matlagning.  :eeek:



Titel: Re: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.25 - 10:44:38
Jag är fena på att odla gröna saker  :flowers:  och nyfiken på allt annat  :rolleyes:


Titel: Re: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.25 - 12:08:37
Det viktiga är fenorna!  :swimfish:  :smooch:


Titel: Re: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.09.25 - 13:02:24
Jag har också trott att du kunde matlagning och hade ett stort intresse för det. Men det är ju odlandet såklart som du är intresserad av. Men då brukar det följa med matlagningsintresse också. Men det är ju aldrig försent att börja läsa kokböcker. Om du hittar Anna Bergenströms böcker t ex Annas kokbok så är de suveräna att laga efter. Och även KFs Vår Kok Bok, är jättebra och välskriven. De är i mitt tycke de 2 bästa kokböckerna utgivna i Sverige och de uppdateras dessutom ibland. Det är naturligtvis inte skrivna för LCHF:are men med lite fantasi kan man göra om det så det passar.
:flowers:


Titel: Re: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.25 - 19:13:33
jag fortsätter om min matlagningskompetens på min dagbok  :lol:


Titel: Re: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: Levis skrivet 2008.09.29 - 10:19:49

MEn känner mig helt värdelös vad som gäller  köttdelar av diversa sort och skulle gärna vilja delta på någon kurs som förklarar hur man gör,
vilka bitar ska man använda till vad, vilka bitar är bra för sitt ändamål ... Alltså jag kan inget om kött egentligen.

Det här hade kunnit varit skrivet av mej, det stämmer precis in på mej. Jag har aldrig varit veggo, men jag har heller aldrig varit särskilt intresserad av kött. Köttfärs och korvar och sånt där man inte riktigt vet vad man äter har alltid funkat bra, men rena köttbitar har jag länge haft svårt för. Därför har jag inte heller brytt mej om att lära mej (har även en styckningskunnig make, så jag har överlämnat allt som har med kött att göra till honom).
Men sedan jag började köra LCHF har kött blivit mycket godare! Vet inte om det är mina smaklökar som har ändrat sej, eller om det är för att allt helt enkelt är godare med smör och grädde i mängder. Så nu känner jag verkligen att jag behöver lära mej mer om kött. Vilka delar som finns var och hur man hanterar olika delar mm mm.

Jag har faktiskt både Annas och KFs kokböcker, det är nog dags att leta upp dem.

Och även jag är gör väldans goda kanelbullar! Men det var ju länge sen nu.


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hävvy skrivet 2012.09.09 - 16:13:08
men sedan då?  Hur tillagade du allt detta? jag har nu en sådan bit framför mig och kliar mig frenetiskt i huvudet..... :smack_head:


Titel: SV: För novisen vid spisen - att bena ur en lammframdel
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.09 - 17:08:08
 Antingen tjoffar du in den i ugnen med en stektermometer i. Fast termometern kan visa lite fel om den hamnar i en luftficka. Eller också bryner du den runt om och steker som grytstek ovanpå spisen. Kolla på recept på lammstek för tider och så.