Titel: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2015.01.14 - 16:56:12 Vet inte vad jag ska kalla det annars, mitt nuvarande favoritbröd. Påminner om en rågsiktskaka, både till utseende och smak faktiskt.
(http://fetbobba.net/forum_images/siktkaka.jpg) Det här är ungefärligt. 35 g fibrex (betfiber) 200g fil 3 ägg (stora frukostägg) 100 g äggvita några msk pofiber eller kokosmjöl eller både och 30 g rismjöl anis och fänkål eller vad man tycker salt 2 tsk bakpulver Skål 1 Blanda fibrex, fil, de mortlade kryddorna och salt och låt det stå och svälla minst en halvtimme. Ska bli nästan en fast klump. Skål 2 Blanda rismjöl och bakpulver Skål 3 Separera gulor och vitor och häll vitorna i en stor skål. Blanda i gulorna i fibrexmassan när den svält färdigt. Tillsätt pofiber och/eller kokosmjöl. Kan eventuellt uteslutas, men jag inbillar mig att det håller ihop bättre med lite sånt. Låt svälla en stund. När allt är fardigsvällt så vispas vitan stenhårt. Vispa försöktigt ner fibrexklumpen. Tills slut vispas mjölet i. Fördela i smörade, runda formar. Det jäser inte upp så mycket, snarare sjunker det ihop aningens, så ta så tjockt ni vill ha ungefär. Grädda i 185 ° i ungefär en timme. Förvara i plastpåse i kylen när det svalnat. Det har brödet blir stadigt och tuggigt. Tycker det är jättegott, ingen som helst omelettkänsla. Har passat fint till julskinkan. Det är kryddorna som gör det. Och konsistensen. Man kan variera rätt friskt. Jag har gjort med 6 hela ägg och ingen extra vita och det blir också bra. Man får prova sig fram lite. Det är rätt stora kakor på bilden, den största är 24 cm. Jag tror det skulle funka att klicka ut tekakor på en plåt också, men då blir det nog tunnare bröd och svårare att dela om man vill det. Jag tycker det är gott med stadiga bitar så här. Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2015.01.14 - 22:22:56 Just ja. Hela satsen ger ungfär detta.
fett: 24 g protein: 37 g veg protein: 5 g kolhydrater: 33 g energi: 512 kcal En sats räcker lätt till frukostmackor en vecka åt mig. Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.01.15 - 09:57:30 Oj, det ser gott ut!
Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2015.01.15 - 10:08:07 Det är det. Och det är stabilt och hållbart. Man behöver inte bre ett dugg försiktigt.
Försökte använda Fibrex för flera år sedan. Vet inte vad jag gjorde för fel då, för jag klassade det som värdelöst. Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.01.15 - 11:19:57 fibrexen jag köpte här var annorlunda än svenska fibrexen. Det är som små hårda korn.
Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2015.01.15 - 11:33:12 Det finns flera sorter här också. Det här är Dansuckers, så det kommer väl från sockerbetor kan man tänka. Det ser ut som havregryn ungefär, men hårda. Har köpt något annat märke som var likadant, men minns inte vad det var. Sen gör Finax ett som verkar vara malt. Tror faktiskt det var Finax som också hade flingor förut. Det har väl slutat med det, för det finns inte på sajten.
http://finaxglutenfritt.se/produkter/fibrex/ Upplysningsvis åt jag nyss av brödet. Jag skar en stor tårtbit, sådär 1 dm bred som jag delade och öste på smör, ost och skinka. Sen delade jag de mackorna på längden så det blev fyra. Lättare att äta så när man har mycket pålägg. Det blev 4 g kolhdrater. Inte mycket att bråka om, tycker jag även om man vill hålla det lågt. Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2015.01.15 - 12:20:56 Just ja, man skiter som en gnu av det här brödet. :biggrin1:
Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.01.15 - 16:10:03 du med din gnuskitning :)
Kan vara interessant att fota olika fibrexen för att förstå skillnaden. För jag antar det också gör skillnad för resultatet. Jag har tyvärr inte tillgång till det nu, om jag har kvar det vill säga. Minns inte. Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2015.01.15 - 18:06:59 Jättedålig bild på Dansukkers sajt, men man ser väl ändå att det är flingor. Rågflingor ser det ut som, inte havregryn!
http://dansukker.se/foodservice-svenska/produkter/alla-produkter/fibrex-fs-se.aspx Sånt finkornigt funkar nog också, men jag tror inte det blir samma struktur. Det är det jag gillar med det här brödet, att det känns lite grövre än man är van vid med surrogatbröd. Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.01.16 - 14:46:34 ska nog fota dom en gång, dom som jag kan hitta vill säga!
Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2015.01.16 - 15:42:55 Vill du se bild på mina eller har du redan sett dem?
Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.01.16 - 20:58:24 den dansuckerbilden var för liten :)
Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2015.01.16 - 22:02:19 Jag tänkte om du sett dem på riktigt.
(http://fetbobba.net/forum_images/fibrex.jpg) Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.01.17 - 10:56:29 det ser helt annorlunda ut än mina!
Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2015.01.17 - 11:18:12 Det kanske inte blir någon skillnad på resultatet ändå. Flingigheten försvinner när det är bakat, men det känns ändå som lite grövre bröd. Eller kanske som rågbröd bakat på vanligt rågmjöl.
Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2015.02.21 - 13:36:10 Har moddat lite och ökat på satsen så det blir två stora runda kakor. Det var ett misstag att jag inte tog ett extra helt ägg, men det blev bättre än förut så... Jag tog nog i med tiden i ugnen också. Sådär 40 minuter räcker. Då håller det sig saftigt minst en vecka. Sen är det slut. :tongue:
55 g fibrex 270 g fil 2 stora ägg (165 g) 135 g äggvita 5 msk pofiber 40 g rismjöl 1 smk bakpulver salt, anis, fänkål Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2017.02.02 - 16:13:28 Har gjort det här brödet rätt mycket och ändrat lite på innehållet, så jag tänkte jag skulle uppdatera. Nu blir det två stora kakor, ungeför 23 cm i diameter. Gör i silkonformar. Har man inte det får man nog smöra och bröa rejält.
150 g äggvita är på en höft vitan från 4 stora ägg. Jag par vita i frysen i lagom portioner när jag använder bara gulan till annat. Titel: SV: Siktkaka Skrivet av: hemul skrivet 2017.03.18 - 18:58:51 Det här brödet funkar jättebra till varma mackor/pizza. Om man inte har något emot grovt bröd till sånt och det har inte jag. Det suger nämligen inte åt sig av det blöta om man har t.ex. nån stuvning eller tomat på. Blir torr-segt efter en tur i ugnen, precis som man vill ha det. Just sayin'. :look_down:
|