Titel: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.11 - 14:13:36 Blåbär är dumma. Jag tycker blåbär och gräddmjölk är så gott, bara rakt av behövs inten sötning eller nåt. Men det gäller bara färska blåbär. När de varit frysta går de ju sönder och saftar. Äckligt när det blandar sig med mjölken.
Vad jag egentligen tänkte skriva om är att jag har provat att torka nu. Det går fint, men är inte direkt resurssnålt. Minst 24 timmar får torken stå på. De flesta beskrivningar säger att bären ska bli knastertorra. Förra året hittade jag dock en som sa att de skulle bli som russin. Den hittar jag så klart inte nu. Så jag kompromissar. En del är verkligen knastertorra och andra är som torra russin, men jag tror det räcker. Har en omgång i torken nu. Vägde upp den här gången, 1 kg. Så framåt kvällen ska jag visa er hur mycket det krympt. Det finns massor av blåbär i år. Har nog så det räcker redan, men tänker plocka mer ändå ifall det blir ett dåligt år nästa år, bara vädret tillåter så. Då kommer jag att torka rätt mycket för att spara plats i frysen. De torkade bären är jättegoda att mumsa på som de är, men jag tänker mig att de borde funka jättebra till blåbärssoppa och kräm och sånt. Har inte provat att laga något av dem än, men ska nog göra det snart så jag vet om det funkar. Koka dem måste man nog. Kan inte tänka mig att bara uppblötta är gott, de måste nog kokas. Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.11 - 17:49:17 När jag klagade på att det tog en evig tid att torka blåbär förra året sade någon att man behöver pricka hål på varje bär med en nål. Inte speciellt arbetssnålt dock. :rolleyes: Har ingen aning om det stämmer dock. Tycker att majoriteten av blåbären torkade bort här i år..
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.11 - 18:35:04 Det var det jag hade läst förut, att man måste picka dem, så jag tänkte att det gick fetbort. Men så förra året hittade jag massor av ställen som sa att det behöver man inte alls det. Mina närmar sig 24 timmar nu och de flesta är torra som fnöske, men enstaka är blöta. De har väl legat dumt till. Jag har försökt röra om då och då med... Nån här sa nyligen att hon brukade mosa till dem lite lätt innan torkningen. Det kanske inte är så dumt. De går ju sönder ivf.
Det gick lite fortare den här gången för jag lät dem lufttorka över natten. På ollorna, ställde dem på bordet bara. Nästa gång funderar jag på att ställa ollorna på tvättställningen och sätta kalluftsfläkten på golvet, så där som jag gjorde när jag fick så himla mycket svamp förrförra sommarn. Det gick döfort att torka svampen i torkapparaten efter den förbehandlingen. Det var inte lika mycket nu som innan torkan, men fortfarande mycket. Och det var lättplockat ändå. Var liksom tomma tuvor varvade med överfulla. Kanske en tuva med ett tio - tjogo ruskor som var fulla med blåbär, sen fick man se sig omrking lite för att spana in nästa tuva med mycket bär på ett par meter bort. Var inte i samma skog, så det behövde ju inte bero på torkan heller. Hur torkar du? Har du också apparat eller lufttorkar du? Titel: SV: Blåbär Skrivet av: berittis skrivet 2014.08.11 - 18:42:30 Frysta blåbär tycker jag funkar bra om man värmer mjölken och häller över de frysta bären och väntar en stund. Då har mjölken kallnat och bären tinat. I mitt tycke är det så gott som lika bra som färska bär med mjölk. :dribble:
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.11 - 19:13:06 Men saftar de inte då då? Jag gillar inte när det blandar sig med mjölken.
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: berittis skrivet 2014.08.11 - 20:20:42 Jag äter dem så fort de tinat, sen blir det ju lite blått i mjölken vartefter man äter men det tycker jag att det blir med färska bär också.
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.11 - 21:26:45 6 dl, 138 g blev det av 1 kg blåbär. Om den här behändiga tabellen stämmer så motsvarar 1 kg drygt 1.4 l. Så lite mindre än halva volymen blir det. Vill man spara plats och ska ha blåbären till soppa och liknande måste man ju kunna krossa dem.
http://www.haugen-gruppen.se/saft_sylt_bakning/tips_rad/vikter_pa_frukter_bar.aspx Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.12 - 00:44:40 Jag ugnstorkade - det gjorde jag bara en gång. :flirting:
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.12 - 01:13:00 Blev det inget bra? Tog för lång tid?
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.12 - 12:46:24 Det blev bra men tog 4 dar! :max-shock:
Det lär ju ha varit rätt dyra blåbär om man räknar in energiåtgången. :rolleyes: Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.12 - 13:00:07 :lulz:
Ska plocka mer i morrn om vädret tillåter. Då ska jag testa fläktmetoden. Tror det kommer att funka och lär ju vara mer energisnålt. Tror torkapparaten är på 700 W, men det är ju på högsta läget och det använder man ju aldrig. Max temp är 60 ° och jag kör på 45 °. Om effekten är linjär skulle det bli 75% av max, 525 W. Det är ju ändå ganska mycket... Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.12 - 13:54:30 Förresten, två gånger har jag hittat jättefina kantareller, så de har inte torkat bort de heller. Bara en liten familj båda gångerna, men stora och saftiga. Men jag har heller inte letat, bara plockat blåbär och då behöver man ju inte röra sig över några större områden.
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.12 - 23:56:57 "En liten familj kantareller" och du åt upp dem, lite makabert sätt att se det på. :lmao:
Nja beror på hur lång tid det tar att torka, går det på kort tid, några få timmar är ju inte en halv kilowatt per timme så blodigt. Titel: SV: Blåbär Skrivet av: idalinda skrivet 2014.08.13 - 23:24:01 Jag som inte fixar mjölkprodukter under vintern, tål dom i små mängder under sommaren.
Så bläbärsperimiären var väntat! Av tidigare år visste jag att mjölk + blåbär bli mesigt i min mun och satsade direkt på grädde ( alltså ovispad) + blåbär. och, blev ..... besviken... det lyfte inte som jag kom ihåg att det blev förut. Dagen efter testade jag kokosgrädden ( den som samlar överst i förpackningen när man ställer burken i kylen) och blåbären. och OJ vad jag gilladen den kombon, den hade solklart mer karektär för min smak. Tänk hur smaklökarna kan förändras! Även den 19-årige sonen tyckte som jag.... Alltså, värt att testa! Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.13 - 23:49:40 Gräddmjölk är grejen för mig. Blir mer smak än bara grädde eller mjölk enskilt. Tunn grädde är också gott, men nu har man ju lärt sig att det är gräddmjölk med stabiliseringsmedel.
Apropå tunn grädde/kaffegrädde. Hos ARLA hittar jag bara Kelda som jag trodde var något veggosurrogat, men det verkar det inte vara. Vad är det för skillnad på Arlaköket matlagningsgrädde och Kelda matlagningsgrädde? Fattar ingenting. http://www.arla.se/vara-produkter/produktgrupper/gradde/ Å så är det jättekonstigt, för Kelda kaffegrädde anger de som enda ingrediens grädde. Hur kan den då vara 15% och utan stabiliseringsmedel? För ingen av de där produkterna anger de vatten eller mjölk, bara grädde och kemi. De måste ju rimligtvis ha spätt ut grädden med någonting. Eller? :huuh: Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.14 - 23:20:39 Hjälp! Jag kan inte äta mina torkade blåbär. Detta är INTE LCHF! :max-shock:
fett: 4.30 g; protein: 3.62g kolhydrat: 46.38 g Titel: SV: Blåbär Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2014.08.15 - 05:39:35 Är inte kelda med längre hållbarhet, typ värmebehandlad?
Nä, det där kan du ju inte äta. Skicka till mig. :-) Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.15 - 11:21:14 Ja spätt med mjölk tror jag. Det kanske räcker med homogeniseringen..?
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.15 - 11:56:29 Men det är ju mjölken som inte står i innenhållsförteckningen. Karragenan står.
Nädu ursprungliv. Jag tror det finns mycket bättre där du bor. :whink: Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.15 - 12:00:03 Där jag tittade på innehåll på keldas kaffegrädde stod bara grädde och inget mer.....ingen kerragenan eller mjölk... Har de pyttsat i vatten kanske...?
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.15 - 12:06:04 Då var det nog kaffegrädden, för den skiljer sig som sagt från de andra. Fattar inte hur det funkar, för även vanlig grädde som har strax under 40 % innehåller ju stabiliseringsmedel.
Vatten borde ju i så fall vara en ingrediens. Kan det vara så att de tar riktig grädde och bara tar bort fettet istället för att späda? Måste gå åt himla mycket i så fall. Kanske går det att ta av vasslen innan allt fett är borta när de gör smör? Du skulle man ju ärligt kunna säga att enda ingrediensen är grädde. Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.15 - 12:10:46 Är inte kelda med längre hållbarhet, typ värmebehandlad? Bingo! Så är det. Står inte ett ord om värmebehandling. Däremot står det hållbarhet 70 dagar. Även att den är tillverkad i Danmark. :thumbdown: http://www.arla.se/vara-produkter/produkt/?productid=5760466878470 Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.15 - 12:13:46 Vet inte. Enda sättet att säkert veta vad som är i ens mat verkar vara om man köper en egen ko och odlar maten till den själv. Inte helt enkelt för mig som bor i lägenhet. :rolleyes:
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.15 - 12:33:11 Vi borde ha cow shares som de har i Amerikat!
Åter till blåbären. Det fanns inga i skogen jag var till i förrgår. Men igår fick jag plocka en massa röda vinbär hos en bekant. Jag valde att torka ett kilo för att se hur det blir. Tror det kan bli gott. Köpte förr en slags torkade röda bär på en invandrarbutik. De kallade dem berberis och de såg ut så också, men de är ju giftiga, så... Hur som var de valdigt sura och jättegoda att gå och mumsa på när man var torr i munnen. Tror röda vinbär kan bli åt det hållet. Om inte annat måste man ju kunna strö lite torkade i typ fruktsallad för att få lite sting. Hur som så testade jag med kalluftsfläkten övern natten. Hade bara på lägsta fart, för jag var rädd att de skulle torka fast i ollorna när jag inte kunde vara där och röra om. De hade inte skrumpnat i morse, men var märkbart torrare. Hade börjat sockra ihop sig eller hur man ska säga. Satt fast lite och fastnade ihop i klumpar. Nu ska jag ta tid på hur lång tid det tar i apparaten. Är ju inte helt jämförbart med blåbär för vinbär känns mycket saftigare. Har jag nu jättetur kan jag åka tillbaks till blåbärsstället i morgon. Beror på om en annan grej blir inställd eller inte, men jag tror den blir det. Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.15 - 12:42:14 Cowshare, bra idé, jag är med. Vi kan har kon hos dig eller hur!? :biggrin1:
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.15 - 12:54:06 Det normala är nog att ha den hos en bonde. På landet. :rolleyes:
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.15 - 13:32:49 Jamen ska det inte vara så närproducerat som möjligt nu för tiden? :whistle: :biggrin1:
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.15 - 14:00:57 En lokal bonde. Fast jag har läst att amerikanerna åker långa vägar ibland för att hämta sin mjölk.
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.16 - 14:30:39 Har jag sagt att det är tråkigt när någon slår sönder alla ens argument. :so_mad: :lmao: Du hade nog funkat bra som debattör i usa. :whink:
Blev det några blåbär förresten? :dribble: Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.16 - 21:31:37 Ja, idag har jag plockat. Kom precis hem. Det kom ett sjujäkla skyfall, helt genomsur. Nästan kul. Det var hur fint väder som helst, vacker kväll. Sen bara några minuter hemifrån träffade jag på några grannar som jag stannade och pratade med. Som en blixt från klar himmel (ha-ha!) började det vräka ner, jättestora droppar och blixtra och dundra också. Jag blev ju genomblöt innan jag korsat gatan, så jag kunde lika bra ta ett par turfzoner som jag tänkt. När jag kom hem var det mörkt i deras fönster, så jag antar att de sökt skydd någonstans, för de borde ha hunnit hem först. Sist jag såg dem sprang de i riktning hemåt. :lol1:
Testade att torka röda vinbär igår. Det blev inte bra. Gott, men de sockrade ihop i klumpar och några blev brända! Fattar inte hur det kunde hända, hade på 45 °. Gott som sagt, men för kladdagt och jockigt. Synd. Kanske om man torkar bara några i taget och punkterar dem, men vem orkar göra så? Nu ska jag i varje fall förtorka blåbär med kalluftsfläkten över natten få se hur det går. Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.08.17 - 19:47:42 Berberisbär är inte giftiga och är ett vanligt inslag i nordafrikansk mat. Det är kanske inte exakt samma sort som den vi odlar men de svenska berberisbären är inte heller giftiga. Dock är blad och ved giftiga.
Tror det är samma sak med idegran. Väldigt giftig växt men bären är OK förutom kärnorna/fröna som är giftiga. Så det är bra om man inte tuggar så flitigt. :whink: Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.17 - 19:55:22 Ät det så det är? Ha! Man har ju alltid fått höra att de där bären är jättegiftiga.
Syrliga grejer är gott i mat. Har en stor påse med ett rött pulver som heter sumak. Det smakar åt citronhållet. Inte dumt alls. Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.18 - 11:34:15 Nu blev mitt experiment med lufttorkning lite tokigt. Jag sov nämligen när blåbären blev klara. Hur som hade torkmaskinen gått 21 timmar när jag vaknade och bären var snustorra. Så minst 3 timmar sparade jag, antagligen ett par timmar till.
Nu har jag två gurkburkar fulla med torkade blåbär. Ska bli kul att använda dem sen. Titel: SV: Blåbär Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.08.18 - 14:17:01 :thumbsup: :clapping: :yay: härlgit till vintern när det är svårt att minnas sommaren :)
Titel: SV: Blåbär Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.18 - 15:11:44 Ska försöka plocka en gång till om det är nån fin dag den här veckan. Då tror jag jag torkar alltihopa, för jag har så fullt i frysen. Har nog mer än jag kommer att äta upp i år redan och torkat står sig ju.
|