Titel: Fermenterad fisk Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.07 - 23:29:03 Vågar man prova? Vad skulle kunna hända? Kan det bli botulism av sånt? :confused3:
Det ser väldigt gott ut i varje fall! http://www.wildrag.se/fermenterad-fisk-recept/ Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.07 - 23:49:34 Urk!?! :tongue_wag: Jag har jobbat med fisk och äter hellre min färsk. Luktar helt enkelt bättre. :flirting:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Clostridium-botulinum/Clostridium-botulinum/ Clostridium är rätt nasty vad jag minns.... Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.07 - 23:51:56 Jo. Och den tillhör mina panikgrejer. Ihop med dvärgbandmasken, köttätande bakterier och lite annat smått och gött. Man måste få vård snabbt som ögat om man ska ha någon chans. Sedan är förloppet irreversibelt. Och de tidiga symptomen är inte så skrämmande att man åker till akuten kanske. Och gör man det blir man väl hemskickad med råd om att ta alvedon och dricka mycket.
Frågan är om syran är tillräcklig för att hämma otäckingarnas tillväxt. Vet att risken är större i produkter utan syra, tomatinläggningar t.ex. Botulism av konserverad lax är ju en klassiker, men den är inte syrad. Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.08 - 00:05:29 Nej köttätande bakterier vill vi inte ha!! :eeek:
Tyvärr kan jag inte råda dig vad gäller syran sorry... Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.08 - 00:13:40 Tror du man kan tillskriva SLV och fråga va de anser om hemjäst fisk? :biggrin1:
Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: Ary skrivet 2014.08.08 - 09:56:34 Hehehe skriva kan man alltid men jag kan nog gissa vad svaret blir, om de skulle bry sig att svara alls. :flirting:
Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.08.08 - 10:10:06 Surströmming är väl fermenterad fisk?...
Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: Subcalva skrivet 2014.08.08 - 10:16:54 Gör man det rätt är det nog ingen fara alls. Jenny Wallden som blev Sveriges Mästerkock gör Kim Chi med räkor som får vara med och fermentera.
Citat Jag har fått några frågor gällande räkorna i rumstemperatur, och visst kan de uteslutas, men ger extra havssmak som då försvinner. Goda mjölksyrabakterier som syrar kimchin är mycket starka och tar över ev dåliga bakterier som skulle kunna uppstå så man behöver inte oroa sig för att bli dålig. Men om du känner dig otrygg, uteslut då räkorna. I Korea vid havskusten gör man kimchi med råa ostron… Och har gjort i alla tider. http://jenniewallden.wordpress.com/2013/09/10/recept-pa-min-basta-kimchi-hang-med-och-laga-med-mig-imorgon-kvall-onsdag/ (http://jenniewallden.wordpress.com/2013/09/10/recept-pa-min-basta-kimchi-hang-med-och-laga-med-mig-imorgon-kvall-onsdag/)Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.08 - 12:12:42 Men hur vet man att man gör rätt då? Jag skulle vilja lästa något om riskerna innan jag provar. Får googla på engelska kanske något dyker upp.
Trodde kimchi skulle jäsa längre än två dagar förresten. Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.08 - 12:13:02 Surströmming är väl fermenterad fisk?... Ja, men den har ju jäst länge. Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: berittis skrivet 2014.08.10 - 20:37:26 Ja, ett är säkert, jag håller mig till surströmming! Då behöver man inte fundera på botulism och annat otäckt. Åt surströmming i fredags, förresten. Underbart gott. :eating: :drooljump:
Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: hemul skrivet 2014.08.10 - 20:56:06 Jo, det är gott. Men är det inte lite tidigt?
Titel: SV: Fermenterad fisk Skrivet av: berittis skrivet 2014.08.10 - 21:47:46 Nä. Jag har några burkar fjolårets. Köper alltid flera när den nya kommer. Vi äter nån burk av den nya sedan sparar vi några för då blir de ännu godare. Vi brukar äta nån gång i maj och sedan ett par gånger innan den nya kommer. Det händer att vi blir sugna under vintern också, affärerna här brukar alltid ha ett lager så att man kan köpa när andan faller på. :thumbsup:
|