Titel: Brosk Skrivet av: hemul skrivet 2014.05.16 - 21:54:18 Nu har jag tänkt börja med Anna Anka-dieten och käka brosk så jag inte ska få cancer. :crazy:
Nä, inte riktigt då. Men jag funderar över de där mumsiga broskbenen jag köper på grossen. Jag tuggar ju i mig brosket också, brukar vara någon enstaka bit som är förbenad bara, resten går ner. Men jag har lite svårt med kaloriräkningen. Broskben finns liksom inte i SLVs databas, så jag kör på fläskben. Blir astronomiska siffror när jag äter det, men jag går inte upp, så nåt är fel. Min fråga är alltså vad innehåller brosk? Knappast fett. Men protein kanske. Hur mycket kan det i så fall röra sig om? Hittar ingenting om detta viktiga ämne när jag googlar! :dribble: Titel: SV: Brosk Skrivet av: Mynlen skrivet 2014.05.17 - 08:31:00 Googlat litet för dig. Men blir inte klokare heller. Bara det här: 80% vatten, 12% fibrer och 8% celler. men vad för fibrer och celler blir man inte klokare av....
Jag gillar inte brosk... Titel: SV: Brosk Skrivet av: hemul skrivet 2014.05.17 - 09:50:57 Fibrer? :eek:
Men det låter ju ändå som jag misstänkte, att det inte är speciellt näringstätt. Titel: SV: Brosk Skrivet av: fetsmart skrivet 2014.05.17 - 10:02:31 Var tvungen att googla för att se vad brosk *egentligen* är... har alltid betraktat det som oätbart hårt och "studsigt" osmältbart... kan tydligen vara lite olikartat så nu fattar jag ännu mindre... men tydligen innehåller det mycket kollagen http://sv.wikipedia.org/wiki/Kollagen (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kollagen)
Titel: SV: Brosk Skrivet av: hemul skrivet 2014.05.17 - 10:22:29 Ja, det borde det göra, men jag kan inte tro att det innehåller lika mycket protein som kött. Kan lätt sätta i mig över ett halvkilo sådana där ben och åt jag ett halvkilo kött skulle nog t.o.m. jag bli lite övermätt. Brukar nöja mig med en 350 g (när jag räknat bort det jag inte kan tugga i mig) och det är inte särkilt mättande alls. Ungefär hälften är nog brosk och resten kött.
I.v.f är det t.o.m. godare än revbensspjäll. Prova! Lång tids puttring krävs förstås och färsk ingefära och lite honung på slutet gör det extra mumsigt. Titel: SV: Brosk Skrivet av: Ary skrivet 2014.05.20 - 10:16:42 Tack för Anka länken, fick ett gott skratt på den. :lmao:
Titel: SV: Brosk Skrivet av: Léonie skrivet 2014.05.28 - 19:16:43 Det finns tre olika typer av brosk. Hyalint brosk, elastiskt brosk och trådbrosk. De består av protein (kollagen och elastan), celler som producerar detta (chondrocyter och -blaster) och "extracellulär substans" som är mycket rikt på proteoglykaner ex. glukosaminoglykaner(vanligaste är hyaluronsyra). Det är dessa som bildar den glatta och geléaktiga "geggan" i leder där hyalint brosk möter varandra (gör att ledplattorna glider smidigt mot varandra).
De tre olika typerna av brosk har olika stora andelar av dessa tre "ämnen". Så kaloriräkningen skulle bero på vilken typ av brosk det är du äter. Alltså det består av kollagen, elastan och "typ ledvätska". Mest protein alltså. Hur stor %-andel protein i förhållande till vatten beror på typen av brosk. :smile: Titel: SV: Brosk Skrivet av: hemul skrivet 2014.05.28 - 20:35:28 Wow! Tack så mycket. Är du histolog? :worshippy:
Lite mindre protein och kalorier än fettsnålt kött då kansske? Det är nog fuckin osmältbart, för jag kan äta jättemycket! :lol: Och VAR har du varit, om jag får fråga? Är ju skitlänge sedan vi såg till dig ju! Bättring! :club: :whink: Titel: SV: Brosk Skrivet av: hemul skrivet 2014.05.28 - 20:36:53 Och jag äter alla sorters brosk. Men bäst gillar jag det där som har något liksom seggeggigt på ytan och är ganska mjukt. :tasty:
Titel: SV: Brosk Skrivet av: Léonie skrivet 2014.05.28 - 20:46:28 Varsegod! :smooch:
Jag är ingen histolog men jag har läst histologi. :smile: Ja, jag skulle nog inte heller räkna särskilt mycket kalorier på brosk. :whink: Jag tog en "sociala medier-paus" för skolan och jobb tog upp så mycket tid att jag inte orkade med något annat. Men nu har jag sett till att det lättat. Så jag kommer kika in här några gånger i veckan! :flirting: Titel: SV: Brosk Skrivet av: hemul skrivet 2014.05.28 - 21:08:22 Vad bra! Att du kommer att kika in, menar jag. :smooch:
Jag har också ett par poäng histologi, men det satt inte så djupa spår. :lol: Däremot tyckte jag det var väldigt kul, hade gärna läst mera än det som ingick i kursen. |