Titel: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: Sorla skrivet 2013.12.12 - 07:53:33 Efter blindtarmen som brast har min mage varit mycket känsligare och jag har letat efter möjliga orsaker. Nu har jag helt undvikit gluten i några månader och magen mår ganska ok för det mesta.
Men det är en sak som jag tycker är lite märkligt. Jag trodde att maggen skulle klara små mängder gluten någon gång ibland nu när tarmarna har fått vila från glutenet. Men det verkar vara precis tvärt om. Nu klarar jag inte ens pyttelite gluten utan att få magknip i ett par dagar efteråt. Det är som att kroppen har glömt hur man tar hand om gluten. Nån som fattar det? :hm-hm: Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.12.12 - 08:34:17 Är du utredd för glutenintolerans? För om man har det så är det ofta så att man har mer diffusa symptom innan diagnosen, men om man sedan får i sig gluten när tarmen läkt så kan man få ganska dramatiska symptom med magont, kräkningar och diarréer. Problemet med sjukvårdens test för glutenintolerans är väl att man bör äta flera mackor om dagen i flera månader innan för att vara säker på att få en diagnos om man är glutenintolerant.
Sedan kan det ju vara mindre dramatiskt också att tarmfloran har ändrats så att du inte har så mycket av de varianter som brukade käka upp fruktanerna i spannmålet, och att du därför mår lite sämre. Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: Sorla skrivet 2013.12.12 - 14:07:25 Hmm, ja så kanske det är. Att bakteriefloran fått sig en rejäl törn betvivlar jag inte ett ögonblick, med tanke på all antibiotika jag fick på sjukhuset.
Någon test har jag inte gjort, och jag är inte sugen på att börja mula mackor för att testa heller. Diagnosen är ju inte så viktig. Bara jag vet vad jag ska undvika. Och det har jag ju listat ut. Jag är bara förundrad att jag reagerar värre och inte mildare av glutenvilan när jag provar att smaka lite. Men det kan ju faktiskt vara som du säger att det är bakteriefloran som påverkar. Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: hemul skrivet 2013.12.12 - 16:46:30 Måste man mula mackor? Jag testade mig en gång och frågade läkaren om jag borde äta spannmål en tid innan, han vet hur jag äter, och han sa att det behövde jag inte, det funkade ändå. Tyckte det var lite konstigt, men vad vet jag mitt gamla luder. :duckboob:
Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: Sorla skrivet 2013.12.12 - 19:38:52 Det verkar konstigt. Jag har bara hört att man måste käka gluten för att det ska synas något på tarmarna. Men om man tar blodprov borde det gå att se ändå, på antikropparna, eller vaddetnuvar förnåt man tittade på. Det knepiga med glutenöverkänslighet är att man kan reagera utan att läkarna ser det, för att det finns så många olika proteiner som man kan reagera på, men man gör bara ett test. Läste det någonstans, som jag inte minns var..... måste leta lite i minnet.
Tack vare att det verkar så osannolikt att det skulle synas något på ett traditionellt test på mig, så har jag inte brytt mig att göra ett test. För rent praktiskt skulle det ändå inte göra någon skillnad. Jag mår som jag mår ändå. Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: Sorla skrivet 2013.12.12 - 19:46:09 http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2176&print=1 (http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2176&print=1)
Här var det jag läste. Det var antikroppar man mätte. Och traditionellt mäts Ig-E antikroppar, men ofta ger det inte utslag, trots att man kan ha en inflammation i tarmen och en massa olika diffusa symptom i hela kroppen. I mitt fall misstänker jag mer och mer att migränen hör till ett sådant symptom. Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: hemul skrivet 2013.12.12 - 20:42:01 Du fuskade väl rätt mycket med bröd och sånt förut, gjorde du inte det? I så fall kan det ju stämma om du avstår från det numera.
Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.12.12 - 20:44:16 Här verkar det som om < 20% av glutenintoleranta visar höjda nivåer på antikroppar om de äter mindre än 2 g gluten om dagen. Även av de som åt > 2g gluten per dag så gav bara 27% utslag på antikroppsproverna.
Annars så ska ju de proverna visa rätt för typ 90% av glutenintoleranta, förutsatt att man ätit massa gluten länge då vad jag förstår. http://gut.bmj.com/content/32/8/881.full.pdf+html Sen måste man ju ha ätit en del gluten ett tag för att se på tarmbiopsierna. Lite tycker jag nog att det kan vara värt att veta om man verkligen är glutenintolerant, för att risken annars är att man tar den där kakan ibland. Det gör ju inte så mycket om det bara är tarmfloran, men det är ju riktigt farligt om man har celiaki. Det finns ju gentester också man kan göra, och då kan man utesluta möjligheten att man är glutenintolerant om man inte har någon av generna som krävs. Generna ändras ju inte av kosten. Jag tror inte svenska sjukvården gör det, och 23andme har ju fått stänga av hälsoinformationen vad jag förstår. Det finns nog andra tester, men jag vet inte. Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: hemul skrivet 2013.12.12 - 23:59:50 Jaha, var väl det jag misstänkte. Kvittar i mitt fall, för det var ju inte det som var problemet. Klantigt av läkaren hur som. :thumbdown:
Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: Sorla skrivet 2013.12.13 - 12:17:18 Lite för svår text för mig. (ge mig en text om teknik så går det nog bättre :whink:) Förstår inte varför det skulle vara riktigt farligt om man råkar få i sig en kaka om man har celiaki. :confused3: :redface:
Hemul, fick du diagnosen Celiaki av din läkare? Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.12.13 - 14:09:31 Här verkar det som om < 20% av glutenintoleranta visar höjda nivåer på antikroppar om de äter mindre än 2 g gluten om dagen. Även av de som åt > 2g gluten per dag så gav bara 27% utslag på antikroppsproverna. Hur mycket är 2 gr gluten om man pratar i termen mackor? Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.12.13 - 14:14:59 Tarmen har en chans att läka ordentligt bara på strikt glutenfri diet. I studien nedan har man sett att efter 2 år har 34% läkt tarmen, efter 5 år 66%. De som inte hållit strikt diet hade mycket större risk för bestående skador.
Att tarmen är ordentligt läkt tycks kunna minska risken att dö (all cause mortality) markant. http://www.nature.com/ajg/journal/v105/n6/abs/ajg201010a.html Här ser man att glutenintoleranta som inte fått diagnos löpt närmare 4 ggr högre risk att dö. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001650850900523X Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: ursprungsliv skrivet 2013.12.13 - 14:16:06 Hur mycket är 2 gr gluten om man pratar i termen mackor? Bra fråga, jag visste inte. Enligt detta typ en halv smörgås. http://www.celiac.com/articles/38/1/How-much-gluten-is-in-a-normal-diet-and-how-much-does-it-take-to-cause-damage-in-a-celiac/Page1.html Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: Sorla skrivet 2013.12.13 - 15:04:26 Men OJ! Att det tar så lång tid! Det har jag inte läst någonstans innan! :max-shock: En månad, eller två har jag läst.
Jag kanske ska överväga att få ta lite blodprov då till att börja med. Och specificera att de tar IgA och IgG också. Samma för sonen, som också har magtrassel, men faktiskt är kollad. Måste kolla vilket prov de tog på honom. Misstänker att de bara tog IgE på honom, vilket är det vanligaste provet. Men då ser man inte om det finns överkänslighet, utan bara allergireaktionen, om jag förstod det rätt. Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: hemul skrivet 2013.12.13 - 15:47:02 Hemul, fick du diagnosen Celiaki av din läkare? Nej, testet visade ju ingenting. Han vill dynga på mig IBS vilket jag vägrade acceptera och sedan visade det sig ju vara en bakterie. Jag blev ju bra när jag fick antibiotika mot UVI. :pippi: Jag menade att läkaren var klantig därför att han sa att jag inte behövde äta gluten innan provet, ifall jag verkligen hade varit glutenintolerant kanske det hade missats av den anledningen. Men det är jag alltså inte. Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: idalinda skrivet 2013.12.13 - 23:41:07 Jag tipsade om BOKEN i Sorlas egen sida men kopierar den också hit.
Den berättar så bra om just magsyran, hur den är hela kroppens försvar mot bakterier. Och allt annat jätteintressant om magen, tarmen... :nod-yes: här kommer klippet: "Bättre mage, hur sanningen om din mage blev en hemlighet" av Louise Sjöbäck. Min bibbla köpte in boken när jag önskade, men jag kommer att köpa ett eget ex på nätet. Den är välskriven och så lättläst som en bok kan vara som handlar om mag-och tarmsystem, IBS, diarre, hård mage, hög magsyra + en rad andra sjukdomar som eksem, astma, candida och många fler Hon var vegetarian 30 år men kom fram till att det inte fungerade och förespråkar alltså ungefär LCHF. Hon berättar mycket hur man botade sjukdomar i början av 1900-talet innan man hade massa mediciner mot " för mycket magsyra" . Hon har kommit till samma slutsats om vi också med min mans sura uppstötningar och brännande känslor i magen och matstrupen. Det är bris på magsyra i magen som är oftast boven i dramat, och är enkelt att testa och lösas. Glutenfritt är det viktigaste, surade grönsaker och citronvatten är andra bra hjälpmedel. Jag har också läst om att mjölkproteinets verkan i kroppen försvinner på ett par dagar, men gluten" misstag" kan straffa dom, som har det riktigt illa, flera månader. Titel: SV: Känsligare mot gluten när man slutar äta det? Skrivet av: Tina skrivet 2013.12.17 - 16:31:04 Om man läser på vad gluten gör med tarmarna så borde ingen äta det. Jag upplever också att jag blivit känsligare men det kan också vara så att jag vant mig av med ständigt magont och nu reagerar när jag får det.
|