Fetbobbas Forum

Recept => Såser och andra tillbehör => Ämnet startat av: hemul skrivet 2013.10.05 - 13:31:19



Titel: "spenatsås"
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.05 - 13:31:19
Visste inte var jag skulle lägga detta, så det får bli här. Ett tips om att spenat faktiskt kan funka som sås om man inte vill ha grädde.

Fick oplanerat en middagsgäst igår. Han äter ännu konstigare än vi. Massa saker han inte tål. Inte "rött kött", inte mejeri, inte tomat... Hade redan gjort köttfärsröra åt mig, så min middag var klar. Fick börja rabbla vad jag hade i kyl, frys och skafferi och han fick säga ja eller nej. Han sa mest nej. Tack och lov hade jag lite antikt ris som är hans basföda, så det var givet. Kom ihåg att jag sett ett paket blockfryst torsk i frysen så det blev nästa. Av grönsakerna blev fryst hackad spenat och purjolök godkänt. Han tål inte smör och inte rapsolja, men olivolja gick bra. Så kokade ris och lättstekte småbitar av halvtinad torsk i massor med olivolja. Sen lät jag purjon smälta i olivolja, öste på fisken och spenaten. Rörde inte om så mycket, utan spenat låg i små öar liksom. Det hela kryddades med salt, citrongräs och chiliflingor.

Det kändes helt fel och såg inte speciellt aptitiligt ut. Men han sa att det var jättegott och åt glupskt så till slut var jag tvungen att prova. Det var gott! Så pass att jag kommer att göra det till mig själv på det halva torskpaket som blev över. Jag tror förutsättningen var att det var väldigt mycket olivolja, en olyckshändelse som blev lyckad, och att inget var hårt stekt. Oljan och spenaten blev som en grön sås som var väldigt mumsig.

Tyckte allt var så fel och ändå blev det bra, så jag tänkte att det är värt att tipsa om. Att kombinationen purjo och spenat skulle vara lyckad hade jag aldrig kunnat tro heller. Kan tänka mig att detta funkar även med strimlad kyckling eller griskött också. Lite svamp i vore nog inte fel. Inte vitlök heller.


Titel: SV: "spenatsås"
Skrivet av: Ary skrivet 2013.10.05 - 17:17:24
Hehe folk som äter konstigare än vi - har ni hört!?!  :lulz:


Titel: SV: "spenatsås"
Skrivet av: berittis skrivet 2013.10.05 - 18:10:30
Förutom riset så kapar jag receptet. Det lät gott. Allt som jag lagar ser inte gott ut, specfiellt när det gäller soppa, men det kan vara jättegott ändå. :lick:


Titel: SV: "spenatsås"
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.05 - 18:46:30
Så trevligt att nån uppskattar mina ansträngningar.  :whink:

Jag trodde det skulle bli blött och trist av spenaten, men det blev liksom krämigt. Slog t.o.m. på en liten skvätt vatten faktiskt.


Titel: SV: "spenatsås"
Skrivet av: idalinda skrivet 2013.10.05 - 19:39:20
Lång tid i oljan gör nog sitt.
Jag gillar ju växten mangold men har haft svårt att hitta någon recept som vill gillar.

Förra veckan gjorde jag ett försök som vi gillade.
Det liknar din recept i just det att man låter mangolden och löken puttra länge 20-30 min i oljan/ smöret.
I min recept ingick det även svamp och backon som smaksättare.


Titel: SV: "spenatsås"
Skrivet av: berittis skrivet 2013.10.05 - 20:49:58
Bacon är inte fel. Kan sätta piff på de flesta maträtter. :smile:


Titel: SV: "spenatsås"
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2013.10.08 - 12:08:30
oh, det där lätt supergott hemul!

Idalinda, jag och maken gillar också mangold... frittata är mums!


Titel: SV: "spenatsås"
Skrivet av: hemul skrivet 2013.10.08 - 14:20:32
Tycker du? Jag tyckte det både lät och såg ganska förfärligt ut. Men det var det inte.  :lol:

Tror det var olivoljan som gjorde det. Tror inte det blir samma effekt med smör. :goggle: