Titel: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: idalinda skrivet 2013.05.05 - 23:20:30 Jag är bara kär i denna limpa :inlove: och fattar inte riktigt hur vu har klarat oss utan.
Även tonåringar älskar det, och jag tycker att det är det bästa betyget. Jag vågar påstå att ingen skulle kunna gissa ett det är ett ovanligt bröd, bara att det är ovanligt god!. Vi har under en veckas tid ätit minst 8 limpor ( 4 pers.) Så jag bara tackar Mariann Andersson för boken " Baka matbröd med LCHF" , i boken finns massor av resept, vi har testat bara 3-4 varianter hittills. Här kommer solroslimpan 1 limpa 50g smör 8 stora eller 10 små ägg 1 dl turkisk yogurt 1 1/2 mandelmjöl 1 dl fibrex, flingor 1 dl solroskärnor 1 dl pofiber 3msk fiberhusk 2 tsk bakpulver 1/2 salt solroskärnor att strö över Gör så här: Sätt ugnen på 190 grader smät smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, ca. 3 minuter med elvisp. Tillsätt smöret tillsammanans med yogurten och blanda väl. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dom i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10-15 minuter. Forma smeten till en limpa på en plåt med bakplåtspapper-. Strö över solroskärnor och grädda i ugnen i ca. 50 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Idalindas kommentarer: Jag byter ut jogurten till havregrädde. Vi har testat även att använda bara vatten, brödet blev då torrare, men fungerade ändå. Men något annat vätska än bara vatten rekommenderas. Ta mödan och leta efter alla ingredienser, det är värd det! Jag tar 1 tsk salt istället, det blir helt enkelt mer smakrikt. Jag testade att göra två limpor med krossat vitlök ( kanske 2-3 klyftor / limpa), men smaken kändes inte alls. Jag har en stor hushållsapparat som sväljer en 3 dubbel deg. Jag gör en sådan sats, flyttar degen till en annan bunke och gör direkt en ny lika stor sats. Den första degen får då vänta och svälla lite längre än 15 minuter och den andre kanske sväller ca. 10 minuter. Sedan slänger jag alltså 6 limpor samtidigt i varmluftsungnen. :thumbsup: Det är bra att ha plåten nära kranen och blöta händerna när man forman limpan, det hela tar bara någon sekund, men behöver ju inte jobba med degen, bara forma den till en sammanhållen limpa helt enkelt. Om man vill ha skorpa ska man öppna luckan lite då och då och spruta med vattenflasken över limporna... Det där 50 minuter fungerar på exakten! SOm sagt kan frysas, förvaras i kylen eller på bordet några dagar. Den beter sig helt enkelt som en vanlig saftig limpa! :inlove: :inlove: :inlove: Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.05.06 - 08:57:01 tack ska testas!
Borde det ga att ha i brodkryddor ocksa tror du? Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Sorla skrivet 2013.05.06 - 16:50:02 Strålande! Och det ser dessbättre ut som att vi har alla ingredienser. Ja, utom den turkiska grädden då. Jag gissar att det är syran man är ute efter, lite som när man bakar scones? Då har man ju filmjölk till degen. Det borde väl fungera med filmjölk här också.
Mynlen, visst ska det fungera med brödkryddor. Så till jul kan man ha i vörtkryddor. Eller min favvo. Pepparkakskryddor. :flirting: Detta ska absolut provas. Jag har ingen matberedare som kan knåda åt mig. Så det får jag klara själv. Ska nog gå. :bearhug: till Idalinda! :inlove: Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: idalinda skrivet 2013.05.06 - 21:05:54 Jag hatar all kryddat bröd så fråga inte mig. :shake_head:
Men brödet liknar en fullkornsbröd, så om du tror att kryddor passar till en sådan så krydda på du! Sorla, bara du kan vispa ägg med maskin, är det lungt. Det övriga blandas ju snabbt in. Mariann säger själv att man kan byta vätskan hur man vill, så testa presis med det du råkar ha hemma ! Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Sorla skrivet 2013.05.07 - 14:05:00 Det ska jag det. Fast inte idag. Jag är trött efter läkarbesök nu. Och ska orka med en prommis lite senare.
Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.05.15 - 09:37:23 om 2 minuter ska jag forma limpan och baka den. Men undrar en sak: det står fibrex, flingor. Finns det olika fibrex då? jag har någt som ser ut som tja... litet större än sand :) Det jag gjorde nu var att ta halva fibrex och halva vetekli (måste ju också ätas upp).
Tjoff, ska skjuta den i ugnen nu! Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Ary skrivet 2013.05.15 - 11:23:27 Mig veterligen finns det bara fibrex som är flingor. Fast mitt fibrex ser mer ut som hårda havregrynsflingor (från betor), den storleken menar jag. Är din fibrex från ostens förlovade land??
Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.05.15 - 14:59:25 ska ta ett kort strax. Hittade fibrex en gång i "naturlivs" som jag kallar det. Dom hade också fiber husk men det går att köpa på andra ställen nu också.
Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.05.15 - 16:06:09 bilden av fibrexet själv gick inte bra. kameran protesterade hela tiden!
Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: berittis skrivet 2013.05.15 - 18:08:11 Jag har också bakat den limpan men jag bakade den i en avlång form. Iddes inte kladda med smeten så det blev limpform.
Det fibrex jag köper är av märket Dansukker. Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Ary skrivet 2013.05.15 - 18:34:27 Jag köper också dansocker som är stora flingor och är typ 67% fibrer. Det där ser nermalet ut verkar vara mindre fibrer i.... Består det av sockerbeta eller kanske ngt helt annat kanske? Inte säkert att det finns ett europa patent på fibrexnamnet..
Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.05.15 - 20:24:23 dansukker finns inte här iholland såklart. Och ja det är från sockerbeta. Det ser litet ut som litet större sockerkorn om man tittar noga :)
Det fungerade iallafall i brödet. Var inte så svårt att kleta förresten haha gick bra, jag formade den litet rakt på sidorna. Vet inte vad jag tycker om den. Mer salt nästa gång och så tycker jag kanske det är litet för mycket fiber husk i. Det märker jag ganska fort på magen. Jan gillade det iallafall mycket, äver för att han har "utflykt" imorgon, dvs jobba ute och då är det enkelt med bröd. Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: idalinda skrivet 2013.05.15 - 22:17:06 Jag tyckte som du Mynlen, efter första testet, " mer salt"
det skrev jag också på mina kommentarer. Jag dubblar saltmängden och är nöjd! Vad tyckte du Berittis? Jag hade bakdag idag: lite mer kakor till sonens studentfest, mandelkaka och några limpor! När hinner jag testa de alla andra resepten på brödboken, när jag gillar det här brödet så mycket? Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: berittis skrivet 2013.05.16 - 12:16:38 Jo, lite mer salt skadar inte. Det är trist med för lite saltsmak i bröd.
Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.05.16 - 14:21:11 Litet mer salt behövs. Men jag vet inet om JAG kommer att baka och äta denna limpa så mycket mer. märker att det är för mycket fiber husk , det känns som en propp i magen men inte är det mättnad... Annars är brödet helt okej.
Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: idalinda skrivet 2013.05.16 - 20:39:55 Mynlen, blir du alltså förstoppad av fiberhysk?
och jag som njuter av brödet även av den anledningen att den håller min mag i trimm. Så olika det kan vara.... Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.05.16 - 22:20:57 Nej, inte förstoppad, men efter att jag har ätit det mår jag illa på ett konstigt sätt. Känns ännu som en propp i magen, alltså inte tarmarna.
Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.07.09 - 22:46:09 nu har vi bakat denna limpa flera ggr. (jag äter kanske 3 skivor i veckan men jan tar med som lunch) Eftersom jag har svårt att få tag på billig bakpulver tog vi sista gångerna bikarbonat. Vilket jag kan köpa lättare. Bakpulver finns men det är i små påsar, inte i en burk som i sverige. Dock.. blir solrosfröna ilgröna om vi använder bikarbonat. Jag har ett kort på det om någon vill se. Tror ni det kan vara dåligt? eller? Det ser nästan ut som pumpafrön...
Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Ary skrivet 2013.07.10 - 10:24:45 Jag googlade gröna solrosfrön och det är en harmlös kemisk reaktion pga ph värdet i bikarbonat och den höga värmen. Helt ofarligt, ät på du. :biggrin1:
Vad gäller fiberhusk blir jag faktiskt trög i magen av det. Husk, orginalet gör istället att saker passerar fort igenom. Antar att det är för att fiberhusk är nermalt till fint pulver och reagerar annorlunda, verkar som i mitt fall att det bildar en propp.... Titel: SV: Det godaste LCHF-limpan hittills! Skrivet av: Mynlen skrivet 2013.07.10 - 13:49:56 i det här brödet är det inte så farligt har jag märkt. men jag skivar väldigt tunt också. Fiberhusk är loppfrö som är... grobladsfrö! Men andra recept där det ingår i förhållande mer fiberhusk är inget för min del.
Tack för att du googlade fram reaktionen trodde nog på något sånt. Hade inte hunnit själv än. Det ser iallafall kul ut, ilgröna bitar i brödet. Smaken är iallfall helt normalt. |