Fetbobbas Forum

Hälsa => Kost och hälsa => Ämnet startat av: Subcalva skrivet 2013.04.25 - 07:07:32



Titel: Socker och tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.04.25 - 07:07:32
Intressant studie som visar att det spelar roll i vilken roll sockret kommer. Lustig har rätt alltså   :whink:
För att inte tala om min favvis Ray Peat  :yay:

Kör lite extra många quotes så att Hemul kanske läser också...

Citat
A few years before Super Size Me hit theaters in 2004, Dr. Paresh Dandona, a diabetes specialist in Buffalo, New York, set out to measure the body's response to McDonald's—specifically breakfast. Over several mornings, he fed nine normal-weight volunteers an egg sandwich with cheese and ham, a sausage muffin sandwich, and two hash brown patties.

Citat
Levels of a C-reactive protein, an indicator of systemic inflammation, shot up "within literally minutes." "I was shocked," he recalls, that "a simple McDonald's meal that seems harmless enough"—the sort of high-fat, high-carbohydrate meal that 1 in 4 Americans eats regularly—would have such a dramatic effect. And it lasted for hours.

Citat
A breakthrough came in 2007 when he discovered that while sugar water, a stand-in for soda, caused inflammation, orange juice—even though it contains plenty of sugar—didn't.

Citat
This time, along with their two-sandwich, two-hash-brown, 910-calorie breakfast, one-third of his volunteers—10 in total—quaffed a glass of fresh OJ. The non-juice drinkers, half of whom drank sugar water, and the other half plain water, had the expected response—inflammation and elevated blood sugar. But the OJ drinkers had neither elevated blood sugar nor inflammation. The juice seemed to shield their metabolism. "It just switched off the whole damn thing," Dandona says. Other scientists have since confirmed that OJ has a strong anti-inflammatory effect.

http://www.motherjones.com/environment/2013/04/gut-microbiome-bacteria-weight-loss (http://www.motherjones.com/environment/2013/04/gut-microbiome-bacteria-weight-loss)


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2013.04.25 - 07:28:42
Det är ju lite skumt att de inte får höjt blodsocker. Det får man ju av att dricka bara juice. Är det donkenmålet som skyddar mot det då?  :crazy:


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.04.25 - 08:06:18
Fast det där ju det som är kruxet och den stora felargumenteringen inom bla LCHF. Har man en väl fungerande glukosmetabolism så stiger inte blodsockret särskilt mycket. Istället skyfflas det in där det ska vara - i cellerna som energi eller lagras i levern.

Så tyvärr Hemul, om donkenmålet skulle skydda så skulle ju inte de som fick sockervatten heller få förhöjt BS och inflammation.


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2013.04.25 - 09:45:58
Det är väl ingen LCHF-grej att blodsockret stiger av juice. Titta i en GI-tabell.


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.04.25 - 17:19:06
Jo det är klart det stiger men om man är insulinkänslig så höjs det ju inte alls lika mycket som om man är insulinresistent.


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2013.04.25 - 18:41:41
Nej, men det gäller ju allting!

Jag tycker som vanligt att problemet är att man inte skiljer på friska och "sjuka". Klart att dravlet om att vi är "designade" för att leva på kött och fett är just det - dravel. Men nu har vi en stor del av världen som har diabetes eller är insulinresistenta. De är inte hjälpta av att veta hur de kunde ha ätit om de varit helt friska. Och varför vi blir insulinresistenta från början tycker jag inte det finns någon helt trovärdig teori som förklarar.


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.04.25 - 20:49:05
Men då är vi tillbaka till ruta. Om donkenmålet är detsamma i alla tre grupperna och det enda som skiljer är dryckerna så borde det vara där skillnaden är.

 Tycker i alla fall jag  :smile:


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2013.04.25 - 21:10:40
Javisst. Men har det upprepats? Var det förresten (riktig) färskpressad juice eller sån från tetra?


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2013.04.25 - 21:25:48
Jag vet att det står "fresh", men sån på tetra kallas ju också färskpressad...

Ser man någonstans att blodsockret verkligen inte höjdes? Kan det vara en olycklig formulering, att det borde stå att det inte höjdes lika mycket? Det låter mycket konstigt tycker jag att det inte skulle höjas alls efter en sådan måltid.


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.04.25 - 21:35:46
Tja det är ju svårt att veta om det är riktigt färskt eller bara fuskfärskt.

I sista citatet står
Citat
Other scientists have since confirmed that OJ has a strong anti-inflammatory effect.

När det gäller blodsockret så skulle jag översätta elevated blood sugar med förhöjda blodsockervärden till skillnad från normala blodsockervärden.


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2013.04.26 - 08:47:48
Ja? Det innebär ju att blodsockret inte höjdes (alls). Och det är det som jag tycker är skumt. Vi får väl anlita någon som har blodsockermätare att testa det åt oss.


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: Subcalva skrivet 2013.04.28 - 19:42:48
Jag kan inte riktigt släppa det där med förhöjt och normalt.
Så här skriver Matt Stone i ett gammalt inlägg:

Citat
So you grasp the concept, let’s say someone eats 4 slices of cheese pizza.  At 1 hour their blood glucose is at 170 mg/dl.  At 2 hours their blood glucose is at 110 mg/dl, and at 3 hours their blood glucose is back to what is a normal fasting rate at about 85 mg/dl.  That is some pretty crappy glucose clearance.
 
But after a month of raising metabolic rate, sleeping more, reducing stress, and eating a higher carbohydrate diet, that exact same portion of 4 slices of cheese pizza should now send blood glucose to only around 100 mg/dl at the 1-hour mark, and be back to normal in less than 2 hours.  Normal might also be a little lower.  Like 70-75 mg/dl.  That would represent a substantial increase in the rate of glucose clearance, and signifies a tremendous improvement in glucose metabolism and insulin sensitivity.

I första exemplet blir blodsockret rejält förhöjt av 4 bitar ostpizza och sen blir det bara något förhöjt i andra exemplet. Michel Blomgren visade ju också med sina siffror att han hans blodsocker låg normalt trots att han åt massiva mängder kolhydrater - och tränade förstås.


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2013.04.28 - 22:05:42
Nu har jag tappat bort mig totalt. Jag förstår inte sambandet med juicen. Eller är det inget samband?  :confused3:


Titel: SV: Socker och tarmfloran
Skrivet av: hemul skrivet 2013.04.29 - 00:30:23
Doc är inne på samma ämne upptäckte jag just, apelsinjuice.  :lol:
http://www.kostdoktorn.se/dricker-du-diabetesvatten