Fetbobbas Forum

Allmänt => Allmänt kostprat => Ämnet startat av: elocinave skrivet 2008.03.15 - 15:00:18



Titel: ghee
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.03.15 - 15:00:18
vad ser mina trötta ögon :shock:

Citat
Fetterna i ghee är nästan uteslutande mättat fett. Hjärtkärlsjukdomarna har ökat i Indien sedan de slutat med ghee och börjat med billiga vegetabilska oljor, varför man kan ifrågasätta den traditionella bilden av att mättat fett skulle vara hälsovådligt.

hämtat från http://sv.wikipedia.org/wiki/Ghee

det går uppåt vänner :thumbsup:


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.03.15 - 16:03:34
 :max-shock:

 :yay:

say no more!



Titel: SV: ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.15 - 21:25:41
Om det är sant ja. Ser inte en enda referens. Tyvärr går LC-fanatiker runt och redigerar Wikipediaartiklar på ett tämligen oseriöst sätt för att de ska reflektera våra åsikter. Har t.o.m. förkommit att de lägger in länkar till egna bloggar o.s.v vilket de fått bannor för.  :whistle:


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.03.15 - 22:23:24
 :glare: så onödigt, det hjälper ju inte direkt  :nonono:



Titel: SV: ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.15 - 23:50:09
Nej, det är jättetrist. Fast det behöver ju inte vara så i det här fallet. Men tidigare stod där precis tvärtom.


Titel: SV: ghee
Skrivet av: elocinave skrivet 2008.03.16 - 19:35:47
man behöver inte se djävulen i allt :fork_off:


Titel: SV: ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2008.03.17 - 05:46:07
Man behöver inte ha skygglappar heller.  :biggrin1:


Titel: SV: ghee
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.02 - 15:56:19
Vafför har ingen talat om detta för mig förut ??

Sitat från kostdoktorns smörbrist-debatten

"nr 32 Anita och nr 35 Olle, man kan göra ghee av smör sà stänker det inte... man smälter smöret pà ganska làg temperatur sedan làter man det stà ett tag, dà sjunker vatten och protein ner pà bottnen och fettet ligger pà ytan, man häller försiktigt över enbart fettet i en behàllare, detta kan användas vid stekning. Ghee tàler högre värme än vanligt smör vid stekning. Jag bor i Spanien här kan man köpa ghee i konservburkar i indiska och pakistanska matbutiker, eller i vissa hälsokostbutiker. Tror att ghee till och med har längre hàllbarhet än vanligt smör. "

Är det sant att det inte skvätter alls om man steker?
Hur länge håller Ghee i kylen?


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.09.02 - 16:13:06
Hmm, för mig stänker det lika mycket om ghee som om annan olja, vilket jag inte gillar.


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.02 - 17:21:59
det är ju inte fettet som stänker men fukten.. vid vanligt smör finns ganska mycket vatten kvar. Jag köper här i holland smör avsedd för stekning, den är kärnat längre. fungerar fint.
Ghee och olja börjar stänka först när man lägger något i det (om det är hett vill säga) för då tillför man fukt...


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.09.02 - 17:37:16
Ja precis, men jag tycker att det stänker mycket mer med olja än med smör när man lägger ner det som ska stekas.


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.09.02 - 19:28:04
oljan blir varmare...  jag föredrar att steka i smör. Men ghee har jag aldrig testat.


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Corny skrivet 2011.09.02 - 21:36:07
Nizhoni: Jag brukar grunda med olja, och sedan slänga i en klick smör för smakens och stekytans skull. Det brukar bli mumma! Ja, det skvätter lite, men inte lika mycket som när man använder enbart smör eller enbart olja.  :cool:


Titel: SV: ghee
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.02 - 22:22:11
Tjahas den var inte alltså någon mirakelsmör.

Kan ni motivera mig varför skulle man ha ghee då?
Jag har aldrig fattar vitsen.


Titel: SV: ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.02 - 22:48:47
Därför att det är rent smörfett. I smör är ju 20% annat än fett som kan brännas vilket tros orsaka cancer och allt möjligt. Ghee tål just därför mycket högre temperatur än smör också.

Efter att ha stekt i ghee från förra höstas till i början på sommarn i år p.g.a. av att jag bärgade ett par kassar fulla med Valiosmör för 14 spänn styck som inte fick rum i frysen är jag hjärtligt trött på ghee. Så glad att få använda smör nu igen.  :shy:


Titel: SV: ghee
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.03 - 17:44:33
Ok, mindre cancer-risker, då får jag säkert maken med på att koka undervärket.

Nu undrar jag istället, varför blev du trötta på ghee?
Jag menar, smakar det annorlunda? Eller blir det bökigt att pyssla med byttorna, eller vad?
Menar du att du hade flera kastruller fulla ghee på kylen under flera månader när du inte kunde stoppa all smör i frysen?

Kunde man förvara det så länge?
Berätta, berätta, berätta!


Titel: SV: ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.03 - 17:57:38
Jag tycker smör är godare och olja stänker så förbannat att steka i. Men ibland tycker jag det är bra. Men det räcker med en burk, behöver inte ha en hel tunna.

Jodå, det står sig i rumstemperatur.


Titel: SV: ghee
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.04 - 17:58:44
Jodå, det står sig i rumstemperatur.


Och jag repeterar och repeterar frågan...
Hur länge? en vecka, en månad, halv evighet?


Titel: SV: ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.04 - 18:23:24
Jamen googla! Jag skrev ju hur länge jag hade mina burkar. Har inte sparat längre än så för jag brukar inte göra tiotals liter så ofta liksom.  :smack:


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.09.05 - 09:27:44
Har för mig att jag läst att Ghee kan hålla sig omkring 6 månader i rumstemperatur, om den räcker så länge.  :flirting:


Titel: SV: ghee
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.06 - 10:50:43
Jamen googla! Jag skrev ju hur länge jag hade mina burkar. Har inte sparat längre än så för jag brukar inte göra tiotals liter så ofta liksom.  :smack:


Är det så svårt  :club_idiot:att svara som Nizhoni, snällt och prydligt " ungefär 6 månader" .
Jag tyckte mig inte att se tiden någonstans, därför frågade jag ju... men ögonen har kanske gåtti kors, vad vet jag...
Jag är så van vid att saker och ting kan förvaras bara en vecka eller två, så 6 månader låter som en evighet.



Titel: SV: ghee
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.06 - 10:51:35
Är det inte gott då, Ghee?


Titel: SV: ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.06 - 12:01:30
Därför att jag inte har allting i huvudet och skulle få googla för att hitta uppgiften. Jag sa ju att jag gjorde mitt i höstas och det räckte till sommarn.


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.09.06 - 13:28:47
Men räcka och hålla innebär inte nödvändigtvis samma sak, om man gör mycket ghee kan det säkert räcka ett år men frågan blir då om det håller ett år i rumstemperatur.  :sneaktongue:


Titel: SV: ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.06 - 13:40:24
Jag förutsatte att ni begrep att jag inte åt härsken smörolja. Men jag tror det kan hålla betydligt längre än så, många år. Men det beror förstås på hur det förvaras och hur väl man lyckats avlägsna allt annat än själva smöroljan. Annat renat fett håller sig ju jättelänge och smör är mer mättat fett än det mesta, så varför skulle det hålla sig kortare?


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.09.06 - 14:01:33
Men hade du den i rumstemperatur hela tiden eller i kylen? Och nog anade vi nog att du inte åt härsken smörolja.  :whink:


Titel: SV: ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.06 - 14:43:52
Jag hade den i skafferit.


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.09.06 - 16:28:41
Men du har väl ett sådant skafferi med ventil? Hur kallt var det där? Inte riktigt rumstemperatur under vintern gissar jag.


Titel: SV: ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.06 - 17:01:08
I det närmaste. Det är nog viktigare att det står mörkt.


Titel: SV: ghee
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.06 - 19:06:57
Jag har nu hajjat förvaringen, men funderar fortfarande om ni gillar smaken?


Titel: SV: ghee
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.06 - 19:20:45
Jorå, jag gillar smaken. Men jag gillar smör mer. Och så tycker jag det är jobbigt att steka i olja. I en gryta eller liknande känner man väl ingen skillnad, men om man bara steker utan att göra sås. Ghee är väldigt bra om man ska smörja nåt, en form eller stekpannan om man ska steka nåt fett och inte behöver en massa smör, bara att doppa lite hoshållspapper i burken.


Titel: SV: ghee
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.09.06 - 20:48:14
Tja, jag smakade aldrig på den som den var och hade alltid lite smör med i pannan just för att jag ogillar att steka i olja. Men det hindrar mig ändå inte från att prova igen, och kanske lyckas klara smöret lite bättre denna gång. Men prova du idalinda, det kan inte skada att prova med ett paket smör.