Fetbobbas Forum

Recept => MATLAGNINGSAKUTEN => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2012.08.31 - 19:08:09



Titel: 8kg nötlever
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.08.31 - 19:08:09
Jag har 8kg ekologiskt nötlever i frysen.
Finns det några tips vad man kan göra av det?

Den vanliga leverpastejen fungerar bäst på kycklinlevern, den är mjukare i smaken.
Jag har testat nötlever och det blir för starkt i smaken.

Så, vad ska göras?


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.31 - 20:28:24
Man brukar spä ut det med hälften fläskfärs-enligt Kajsas kokbok.
Kolla runt lite på recept!


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.08.31 - 20:59:07
Ska levern också malas då?
Tar fläsket "bort" den starka smaken?


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: hemul skrivet 2012.08.31 - 21:00:49
Nej, du bakar in hela leverstycket i färs och kör in det hela i ugnen.  :tongue:


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.08.31 - 21:58:59
Lever och fläskfärs ska malas och blandas efter mitt recept. Det drygar ju ut smaken.


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.08.31 - 22:39:56
Jag hittade en intressant leverpastej( ungsbakad) och fläskfärs-nötlever-biffar.
Det testas nog under kommande veckan. ( Hoppas bara att maken kan såga loss en bit av bjässen.
Jag har inga intressen för "två dygn i sträck 8kg lever " -projektet.)

Leverpastej


Ingredienser
400 g nöt eller kycklinglever
1 gul lök
1 litet syrligt äpple
1 burk ansjovis, ca 50 g
200 g fläskfärs
1 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
½ msk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk mejram
Ev. 1 msk konjak eller sherry


Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.

Skär levern i bitar. Skala och klyfta löken. Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.

Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan sitt spad i en matberedare eller köttkvarn.

Kör så att allt blandas eller mal två gånger.
Tillsätt fläskfärs, ägg, grädde, mjöl, salt, peppar, mejram, ev. konjak eller sherry. Blanda väl.

Häll smeten i en smord form, 1,2 l.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.

Låt pastejen kallna.
Stjälp upp den eller servera direkt ur formen.


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.01 - 00:21:57
Det låter gott.
Men vad i hela friden ska maken "såga"??


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.01 - 01:01:46
Den frysta levern.


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: MiaP skrivet 2012.09.01 - 18:31:58
Stek skivor som du gör med biff, men lägg skivorna en stund i blöt i mjölk. Stek jättemycket lök till och gör blomkålsmos till. Ät och njut. Det är även gott att steka lite bacontärningar till också.

 :yay:

Jag gillar lever och gjorde förr pastej också.


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.06 - 18:57:30
Jag har gjort paté ( två limpor) och 4kg biffar( lever+ fläskfärs)
Dessa har fått OK från alla, minstingen tyckte att lever-fläskbiffar var godare än vanliga nötfärsbiffar.
Och visst fanns det mer smak i leverbiffarna solklart.

Maken saknar rent stekt lever, så någon gång bjuder jag väl det med.
Och vi pratade att vi testar även lever med nötfärs som vi har ekologiskt.



Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: Tina skrivet 2012.09.07 - 09:53:26
Jag stekte lever i skivor med lök, gräddsås och bacon men ingen ville äta  :sad: Undrar om jag ska testa med leverbiffar nästa gång.


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.07 - 23:40:19
Smaken blir ju mycket mildare med leverbiff så prova det. Lite lingon till så går det mesta att äta  :whistle:


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.08 - 10:29:27
och nu har jag flera kilo leverbiff med GRÄDDE i i frysen, vilket innebär att jag kan inte åta dom alls  :cry:.

Utan måste börjar trixa med egen variant  :so_mad:


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.10 - 11:40:56
Har du grädde i själva biffen eller i såsen?


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.12 - 22:51:12
i biffen....  :cry:


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.09.13 - 11:31:42
Blir det för torrt annars? Går det inte med smör?  :redface:


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: hemul skrivet 2012.09.13 - 12:49:20
Lite fläskfärs borde göra susen.


Titel: SV: 8kg nötlever
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.09.16 - 17:20:26
Lite fläskfärs borde göra susen.

De är gjorda av fläskfärs + lever + grädde + lök, något sådant.
Så nu får ungdomarna käka upp alla .