Titel: Egen matjessill - går det? Skrivet av: hemul skrivet 2012.06.24 - 12:17:01 Hittade recept här, men det verkar ju oerhört omständigt och lite risky.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=2142499 Men så hittade jag detta inlägg, en kille som fuskar till det med vanlig saltsill och rätt kryddor. http://www.alternativ.nu/index.php?PHPSESSID=e2a712ca23c7862105a5c34ab33bd1af&topic=114111.msg1046932#msg1046932 Undrar om det är sandel som gör den speciella smaken? För annars var det ju inga speciella kryddor, utom oregano som förvånade mig. Sandel finns på Borgeby såg jag. Titel: SV: Egen matjessill - går det? Skrivet av: hemul skrivet 2012.06.24 - 12:18:20 Lägger in receptet från SR innan det försvinner.
Gör din egen matjessill I Meny vecka 25 6 kg färsk sill 1 l vatten 1 dl ättika (24 %) ½ kg salt 1½ kg socker 25 g krossad kryddpeppar 25 g krossad svartpeppar 25 g hel ingefära 25 g sandel (kan köpas på apoteket) 25 g oregano 25 g salpeter lagerblad Har du tid och tålamod kan du lämpligen lägga in din egen matjessill i en stor höganäskruka. Förbered sillen genom att ta bort huvud och tarm. Lägg den i en blandning av 1 liter och 1 dl ättika under ett dygn. Låt sedan sillen rinna av. Blanda samman kryddorna utom lagerbladen och gnid in sillen. Varva därefter kryddblandning och sill i krukan. Mellan varje lager lägger du några lagerblad. Nu skall krukan täckas över och stå svalt 1 månad. Sedan är det dags att provsmaka. En sådan här inläggning håller sig ett år. Titel: SV: Egen matjessill - går det? Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.06.24 - 15:49:52 6 kg.. wow! Jag hoppar nog över matjessill...
Titel: SV: Egen matjessill - går det? Skrivet av: hemul skrivet 2012.06.24 - 17:39:27 Jag vill testa! Men fuskvarianten då, lägga in som vanlig sill fast med de kryddorna. :nod-yes:
Undrar var man kan få tag på sandel utom Borgeby? Jag tror de har höjt frakten och man måste handla för 500 för att få fraktfritt. Titel: SV: Egen matjessill - går det? Skrivet av: Tina skrivet 2012.06.25 - 15:25:36 Och hur länge håller den sig?
Titel: SV: Egen matjessill - går det? Skrivet av: hemul skrivet 2012.06.25 - 15:26:58 Fuskvarianten? Som vanlig inlagd sill antar jag. Den riktiga höll sig ju skitlänge.
Titel: SV: Egen matjessill - går det? Skrivet av: hemul skrivet 2015.07.19 - 16:07:10 Kollade på detta igen och hittad samma långrecept på recept.nu .
http://www.recept.nu/recept_nu/forratter/fisk_och_skaldjur/husets_inlagda_matjes/ Jag fattar fortfarande inte. Tycker redan den där månaden det tar att göra sillen verkar risky och att den skulle hålla ett år... Det är ju för sjutton ingenting i som kan göra att det håller sig bättre än vanlig inlagd sill! Fattar inte. Hur som, på recept.nu står att sandel kan man köpa på apoteket! Tvivlar på att det stämmer nu för tiden, men ska abolut gå dit och fråga, för den där snabbvarianten skulle jag kunna tänka mig. De har saltsill i tunna på min ICA, det underlättar ju. Titel: SV: Egen matjessill - går det? Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.07.20 - 20:52:38 peppar, kryddpeppar, ingefära och SALPETER är alla (delvis) konserveringsmedel! men 6 kg sill... fattar inte hur länge man håller på med det då :)
Titel: SV: Egen matjessill - går det? Skrivet av: hemul skrivet 2015.07.20 - 21:04:31 Nä och i en kommentar hos kostdoktorn lästa jag att äkta matjes visst är fermenterad också, men det verkar det ju inte vara frågan om här. Personen som skrev åt bara sådan jäst. Jag frågade var man fick tag på det för jag vill gärna testa, gillar ju surströmming så, men tyvärr fick jag inget svar.
Titel: SV: Egen matjessill - går det? Skrivet av: Mynlen skrivet 2015.07.20 - 21:41:51 mmm väldigt länge sen jag åt matjes. och surströmming har jag inte vågat mig på än :)
|