Titel: brownie med rödbetor Skrivet av: idalinda skrivet 2012.06.04 - 20:59:22 Här kommer receptet från boken "LCHF för vegetarianier"
5 stora rödbetor 1/2 tsk vaniljpulver 1 msk mörk rom eller 5 droppar romessens ( jag hade inget) 1,5 msk kokosfett med smak ( jag använde inte) 100g choklad ( boken tipsade om 200g och jag nappade!) 1,5dl nötmjöl ( jag använde mandelmjöl) 1/2 dl hackade hasselnötter ( jag hade valnötter) 1,5 tsk bakpulver 3 ägg 1msk kakao ( Jag använde inte) Smör och kokosflingor till formen ( jag hade avtagsbara kanter och bakplåtspapper istället) koka rödbetorna helt mjuka i osaltat vatten ca. 1,5 timmar ( för mig tog det flera timmar, mina betor var jättestora och fjolårsbetor....) gnid av skal, rot och blast. Dela och finriv betan. Sila rivet. Tillsätt vaniljpulver och ev. rom. Smält choklad i vattenbad, häll i och rör om. Blanda nötmjöl, nöthack och bakpulver. Vispa äggen i separat skål och blanda i . Blanda ihop och bred ut i formen. Sikta över kakaon, grädda 225 grader ca. 25 minuter, kolla med en sticka. Jag tror att jag tar kakan ut nästa gång lite tidigare i förhoppningen att den blir lite kladdigare, även om den här kakan var helt ok ändå. Vi njöt av den med banan och vispgrädde och dagen efter banan och vaniljglass Titel: SV: brownie med rödbetor Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.06.04 - 22:37:30 Snart "dånar" jag :blink: i alla smarriga recept..
Titel: SV: brownie med rödbetor Skrivet av: Tina skrivet 2012.06.05 - 09:45:36 Tack, det måste testas
Titel: SV: brownie med rödbetor Skrivet av: idalinda skrivet 2012.06.06 - 20:33:08 Funderar just om 100g smör skulle göra den mer lik kladdkaka?
Vi har firat nationaldagen med brownien, banan och egen glass :drool: Titel: SV: brownie med rödbetor Skrivet av: MiaP skrivet 2012.06.06 - 23:39:38 :drooljump: :plant_smack: :coffee:
Titel: SV: brownie med rödbetor Skrivet av: Nizhoni skrivet 2012.06.06 - 23:52:05 Det där lät spännande! Lite suspekt med rödbetor bara, men jag får väl prova ändå. Ska bara se om jag hittar rödbetor här i krokarna, annat än konserverade. :tongue:
Titel: SV: brownie med rödbetor Skrivet av: idalinda skrivet 2012.06.07 - 00:55:20 Rödbetor lät riktigt mysko för mig med, men sedan såg jag att det finns även vanliga brownies-recept med rödbeta.
:nod-yes: Ingen i familjen gissade rödbeta när de smakade på tårtan och den har fått riktigt välgodkänt av alla tonåringar! Titel: SV: brownie med rödbetor Skrivet av: idalinda skrivet 2012.06.07 - 00:57:43 Jag gräddar den i en sådan tårtform med löstagbara kanter.
Den blir rätt stor, så om ni är en-tvåmanna hushåll kan man man med fördel göra en halv deg, eller frysa in minst hälften snarast. Vi är 5 och tar gärna stora bitar. Enligt mig räcker det till minst 10 portioner. Titel: SV: brownie med rödbetor Skrivet av: hemul skrivet 2012.06.07 - 11:27:41 Det här ska nog jag också testa. Blir de lite kladdiga så där?
Titel: SV: brownie med rödbetor Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.06.07 - 12:38:57 tror kladdigheten av kladdkaka mest kommer från sockret tyvärr. Men jag har en smet i ugnen nu. Få se hur den blir. Tycker f.ö. att det är väldigt mycket "smaker" tillsammas, tre sorter nötter minst. Jag hade i mandelmjöl och hackad mandel för jag hade inga andra nötter. Men kokosolja med kokossmak hade jag!
Det där med sila rödbetan fattar jag inte helt. Mycket kommer det inte ur, hur "torrt" ska det egentligen vara då?. *dricker rödbetsjuicen nu :)* Titel: SV: brownie med rödbetor Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.06.07 - 13:30:55 det är gott men jag är litet besviken ändå :) Vet inte hur stora eller små era rödbetor är men tycker mest det är fuktigt, rödbetigt typ. Hade ingen kakao ovanpå heller, det kanske skulle ha hjälpt också. Största skillanden med bakverk som vi känner det är nog sammanhangen och torrheten och "kladdigheten" inte riktigt kan uppnås utan mjöl o socker.
kanske det också beror på vad för sorts choklad man använder... 200 gram 72% borde smaka en hel del choklad. Kanske den blir bättre när den är litet kallare. Vi får se! Titel: SV: brownie med rödbetor Skrivet av: idalinda skrivet 2012.06.07 - 22:07:14 Det här ska nog jag också testa. Blir de lite kladdiga så där? Nej, den blir inte kladdigt utan kakigt, det var det som jag funderade just om smöret skulle göra den med kladdig. Mynlen, jag har rivit rödbetor och sedan pressat allt emot en sil för att få bort vätskan, inget mer. |