Titel: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.26 - 13:40:10 Gratäng-Mix
70% smältprodukt (vegetabilisk olja, mjölkprotein, smältsalt E331, färgämne E160a, salt, potatisstärkelse, förtjockningsmedel E414, konserveringsmedel E202) 30% ost (pastöriserad komjölk, salt, kalciumklorid, mjölkstrakultur, färgämne E160a, vegetabiliskt ystenym) Detta tycker mamam vi ska ha som riven ost, och blir arg på mig när jag hällre vill ha riktig ost. Nu ska det ju inte vara några risker mer E-nummren, men personligen känns det ändå lite sådär :/ När man vill ha ost vill man väl ändå ha ost eller? Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Tina skrivet 2012.02.26 - 13:42:29 Märklig produkt, hur svårt är det att riva sin egen ost.
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.26 - 13:50:16 Det tycker jag med, och det sa jag första gången hon köpte den :so_mad:
det är inte alls svårt att riva egen, men det är ju lite omständigare ^^' varken mor eller far orkar riva ost, men pappa köper i alla fall ost :o Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: /LO skrivet 2012.02.26 - 15:03:22 Erbjud dig att riva! Köp hel ost, riv och lägg i en burk som du ställer i frysen!
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.26 - 15:31:06 Jag har gjort det (rivit ost och lagt in i frysen altså), men vi äter ju inte samma ost, och hon tycker nog det är onödigt att jag rivit ost när hon just köpt en sån där ny Gratäng-Mix :/
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.02.26 - 15:39:35 man börjar nästan undra om du verkligen är deras unge :)
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.26 - 15:43:00 Jadu Mynlen, jag kanske är en trollunge :crazy:
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.26 - 16:56:42 Räkna ut kiloproset på de 30% ost som är i den där mixen. Det tar nog. Mjölk och mjöl har ni väl hemma om hon skulle vilja ha det också i.
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.26 - 17:32:36 jag får se om jag kan hitta mixen bara, sen kan jag räkna :3 Förhoppningsvis kan det få henne att ändra sig, men det är tveksamt :(
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.02.26 - 17:36:33 det ingår SÅ mycket mer baciller i färdigriven ost, oftast mer än vad som är nyttigt. För det är så mycket mer yta där mögel och sånt kan fästa sig på.
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.26 - 17:43:48 det ingår SÅ mycket mer baciller i färdigriven ost, oftast mer än vad som är nyttigt. För det är så mycket mer yta där mögel och sånt kan fästa sig på. ええ、ほんとに? :eek: Verkligen? läskigt o.o ska nog riva ost framöver :3 Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.02.26 - 17:48:34 varför tror du dom tillsätter en massa medel?
gör ett test. Lägg en bit ost i kylen och en skål med riven ost. kolla vilken som möglar först.... Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.26 - 17:48:35 Har jag inte tänkt på, men så måste det ju vara. Som köttfärs.
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.02.26 - 17:49:24 yup. Stämmer.
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: idalinda skrivet 2012.02.26 - 18:33:29 Jag vet inte om jag skulle säga suck :thumbdown: eller skratta :lmao:.
Du har verkligen en uppförsbacke att uppfostra dina föräldrar. Men fortsätt du bara. Om du lånar den boken som berittis rekommenderade " anti cancer" http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127130045 I mitten av boken finns det " vettig mat" som affiser. Enkla listor med tydliga bilder. Maten som är nyttig, maten som är inte bra. Skulle din mamma ta en titt på sånt? Skulle hon läsa boken eller lyssna på om du läser valda delar av boken " alzhaimers"? Eller tycker hon bara att det är skönt att fixa maten bekvämt och struntar i hälsoeffekter? Kan argumentet " jag vill inte ha en dement mamma vid 70år ..." bita? Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.26 - 18:46:45 Jag tycker ost är ett stort problem över huvud taget. Jag försöker undvika nitrit och andra konserveringsmedel så gott det går. Ibland trillar jag dit på korv. Det brukar bli falukorv till frukostäggen tills ringen är slut. Sen glömmer jag bort det igen. Sen kanske jag blir sugen på salami, men där är priset begränsande. Men ost. Det finns ju knappt ost utan nitrit och jag tröttnar på de få sorter som finns. Jag vill ha ost med smak och då är det kört. Stureost blir bra tamt i längden.
Varför tas aldrig ost upp i debattan om nitrit? Det är bara chark det tjatas om hela tiden. Chark kan man ju i varje fall delvis undvika genom att göra egen, ivf det som är lätt, som fixa sitt eget fläsk, ha kallskuret rimmat kött som "smörgåsmat" o.s.v. Jodå, som vi vet kan man göra ost också, men att lyckas göra en lagrad ost, det är nog lite överkurs. :sneaktongue: Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: idalinda skrivet 2012.02.26 - 19:28:24 Nitrit i ost också, där ser man.
Fast vardagsosten hos oss är Sture :inlove: och det fungerar för mig. Resten av sällskapet vill gotta ibland med smakrikare varianter, ska varna dom om nitriter med. Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.02.26 - 20:01:37 hm, nitriter förekommer också mycket i gröna grönsaker....
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.26 - 20:06:18 Jag vet inte om jag skulle säga suck :thumbdown: eller skratta :lmao:. Jao, lite uppför är det ^^’ Jag börjar mer och mer längta efter den dagen jag flyttar hemmirfån och kan bestämma vilken mat som ska vara hemma själv. Problemet då är väl att få pengarna till att räcka till ^^; Du har verkligen en uppförsbacke att uppfostra dina föräldrar. Men fortsätt du bara. Om du lånar den boken som berittis rekommenderade " anti cancer" http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127130045 I mitten av boken finns det " vettig mat" som affiser. Enkla listor med tydliga bilder. Maten som är nyttig, maten som är inte bra. Skulle din mamma ta en titt på sånt? Skulle hon läsa boken eller lyssna på om du läser valda delar av boken " alzhaimers"? Eller tycker hon bara att det är skönt att fixa maten bekvämt och struntar i hälsoeffekter? Kan argumentet " jag vill inte ha en dement mamma vid 70år ..." bita? Jag har svårt att tro att mamma skulle lyssna på det, tror hon mest skulle se det som propaganda eller något. Bry sig tror jag i alla fall inte att hon skulle göra, och att få henne att läsa/lyssna på en bok hon inte är intresserad av är näst intill omöjligt, men jag får väl försöka. :smile: När det kommer till mor och mat ska det vara så billigt och kalori- och fettsnålt som möjligt. Pasta, ris och potatis äter hon inte heller mycket av, för det är det för mkt kalorier i. :bang_head: Jag tror inte det :worried: Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.26 - 20:07:25 Jag tycker ost är ett stort problem över huvud taget. Jag försöker undvika nitrit och andra konserveringsmedel så gott det går. Ibland trillar jag dit på korv. Det brukar bli falukorv till frukostäggen tills ringen är slut. Sen glömmer jag bort det igen. Sen kanske jag blir sugen på salami, men där är priset begränsande. Men ost. Det finns ju knappt ost utan nitrit och jag tröttnar på de få sorter som finns. Jag vill ha ost med smak och då är det kört. Stureost blir bra tamt i längden. Varför tas aldrig ost upp i debattan om nitrit? Det är bara chark det tjatas om hela tiden. Chark kan man ju i varje fall delvis undvika genom att göra egen, ivf det som är lätt, som fixa sitt eget fläsk, ha kallskuret rimmat kött som "smörgåsmat" o.s.v. Jodå, som vi vet kan man göra ost också, men att lyckas göra en lagrad ost, det är nog lite överkurs. :sneaktongue: Nitrit i ost? är det i saltet då? jag sprang genast ut och kollade på osten jag har i kylen, och i den är det salt och E202 som är i den som inte är typ mjölk och ostgrejer... Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.26 - 20:28:32 Oh, anticancerboken fins på bibblan :yay:
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.26 - 20:50:46 Som konserveringsmedel.
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.26 - 20:53:27 konserveringsmedlet i osten jag har hemma är som jag sa e202, det ska visst vara kaliumsorbat... vad det nu är o.O
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.26 - 21:04:38 Jaså? Jag kollar bara ibland och då har det varit nitrit. Kanske en slump?
Hm, osten som jag har nu som är både jättegod och rätt billig (Biskop fån Falköpings) har inte mindre än TRE konserveringsmedel: kaliumsorbat, natriumnitrat och natamycin. :sad: Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.26 - 21:23:53 vi har en arla härrgårdsost nu. brukar ha garants präst, i den vet jag inte vad det är, men jag ska kolla upp det nästa gång jag handlar :3
Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: idalinda skrivet 2012.02.29 - 20:14:03 Nitrit finns det i korv och visst med ostar också.
Nitrat i gröna bladgrönsaker i synnerlighet och även andra grönsaker. Jag har nu läst på mig om ämnet och nitrAtet i grönsaker är inte farligt alls. Den förekommer alltid ihop med andra ämnen som neutraliserar den i grönsaker, så det är ingen fara att äta spenat, enligt den källan. Nitriter är icke bra... ska försöka låta bli i möjligaste mån häranefter. Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.29 - 23:11:54 nu blev jag litet förvirrade Idalinda.
Nitrit finna altså i ost... finns det naturligt i alla ostar, eller är det en tillsats som måste stå på innehållsförteckningen? Titel: SV: stora ostbråket Skrivet av: hemul skrivet 2012.03.01 - 01:20:24 I ost är det en tillsats, som konserveringsmedel.
|