Titel: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.17 - 12:15:04 Hej allihopa! Jag har ju redan börjat skriva lite i forumet, men jag kan ju lika gärna göra en lite mer ingående presentation av mig själv :D
Som man kan se i min profil är jag 19 och bor i västsvergie (så om någon har tips på spännande butiker eller annat kul här i kring så var inte tys!). Jag studerar på universitetet och hoppas på att åka till Japan till hösten :D I gymnasiet läste jag Naturvetenskap, och på fritiden tycker jag om att göra kreativa saker. Jag är även väldigt mån om mitt hår och har ett långvarit projekt om att få det längre. Jag tycker även om djur. Jag har en katt och rider på ridskola :3 När det kommer till kost har jag aldrig varit särskilt extrem. Jag har ätit lite av ditten och datten. Pasta och vitt bröd är ruskigt gott, och de senaste året innan jag började med lågkolydratkost har jag lagt mig till med en ovana att äta socker, mjöl och smör som sugstillare T_T Jag har aldrig haft problem med vikten, den har legat på normala värden hela mitt liv, men jag har märkt att vågen velat krypa sig uppåt sakta men säkert. Do not like! Att övervikt och diabetes även går i släkten gör att jag i största mån vill undvika att bli överviktig i framtiden ^^ Startade LCHF: Jag började lite smått i oktober-november -11 då jag hittat Annika D.s blogg och Kostdoktorn.se. Sen blev det december och drog sig mot jul. För att göra en kort historia kortare så ville jag äta julgodis, lussekatter, pepparkakor och dricka glögg! Nu när det blivit nytt år har jag börjat på ny kula, och jag tycker det går rätt okej hittils :) Framgångar: -2kg? Jag är frisk och normalviktig, så det är inte många kilo som kommer försvinna bara på maten tror jag Annars går det bara bättre och bättre! Jag är mättare och känner mig mindre och mindre sugen på något att knapra på! Dessutom är magen mycket lugnare, jag viste inte att jag var så gasig i magen som jag var innan jag drog ner på kolhydraterna o.o Motgångar: Trots att sötsug/knaperbehov blir bättre så har jag haft svårt att inte ramla tillbaka i sockerträsket :( i flera veckor har jag fått återfall och blandat socker, smör och möjl när jag blivit riktigt sugen på något, vilket ju inte alls går i hop med LCHF eller någon annan diet T_T Detta hände ungefär en gång i veckan. Nu har jag ju hittat kokosflingor, och hoppas på att bli av med min ovana! :D Nuvarande status: Skulle fortfarande säga att jag är i en invänjningsfas :3 Mål närmaste halvåret: Växa in i kostomställningen och bli bekväm med den, och låta kroppen anpassa sig. Sen har jag väl tankar på att jag ska börja motionera lite mer, men det kan vi prata lite tyst om ;) Långsiktigt mål: Att hålla kroppen sund och frisk genom livet xD Mitt tips till nybörjaren: Läs på och bilda en egen uppfattning om vad det hela handlar om. Man behöver inte dricka olivolja om man inte vill, och att sätta förstora krav på sig själv i början kan leda till misslyckande:) Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.17 - 12:23:01 Det är nog svårare att avstå när man inte är varken tjock eller sjuk. Har man väl upplevt att värk eller någonting annt jobbigt försvunnit, då vet man sin plats liksom.
Västsverige, då kan du ju handla på Gröna Gårdar din lyllos! Eller tvinga dina föräldrar att göra det ifall du fortfarande bor hemma. :whink: Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.17 - 12:29:40 Jo, man känner ju inte lika stor press på att följa alla regler man sätter upp för sig själv, speciellt inte när familjen är 'skeptisk' som mamma säger :glare: Men jag tycker bara att det blir lättere och lättare :D Det är ju inte så att man inte äter god mat eller så! Jag tycker för det mesta att de jag äter nu är godare än det jag åt innan, trots att jag måste laga maten själv :wacko:
Det stora problemet har väll varit att man velat ha ngt riktigt gott att äta framför tv:n. men det har jag ju hittat nu! :D Jag har aldrig hört talas om Gröna Gårdar o.o Tyvärr är det inte lönt att försöka få föräldrarna att handla där :( Men jag kanske kan göra det själv ibland :D Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.17 - 12:36:14 Men de äter väl kött, familjen? Bra uppfött kött kan de väl inte tycka är fel? Det är inte så dyrt heller.
http://www.gronagardar.se/ Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.17 - 12:49:08 Jodå, visst äter de kött! Pappa kanske man skulle kunna övertala, men mamma är inne på de där spåret att hon inte tänker köpa ekologiskt eller något annat sånt innan det är på samma pris som vanligt framställda varor :( Trots att det kostar mycket mer att ta fram :/
Men 125kr kilot för kokboxen? o.o Det är ju jättebra!! Och grytor som är så goda! :3 Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.17 - 13:05:10 Åtminstone förut sa folk att man kunde specialbeställa också, inte behövde köpa de där lådorna. Och jag tror man får talg och ben på köpet.
Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.17 - 13:25:05 Det verkar som att det gåra att köpa styckprodukter på vissa utvalda butiker men att talget kostar några kronor (inte ens 20kr kilot, så det är ju inte så mkt ^^)
7 ställen innom rimlig restid med buss, najs :cool: Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.17 - 13:30:48 Kör hårt! Bearbeta päronen! :mad_viking:
Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.17 - 13:41:09 Jag får väl försöka göra det! Om inte annat handla kött själv :o Det verkar endå mest vara jag som intresserar mig av skillnaderna inte bara i uppfödningen utan även i sammansättningen i köttet ^^
Kaprifolkött finns ju med i närheten :D Jag har hört att det ska vara ganska stor skillnad i smak i köttet från gärsbetande och vanligt uppfödda djur. Vet du något om det? Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Tina skrivet 2012.02.17 - 15:34:49 Jag köper nästan allt mitt nötkött från Gröna gårdar och godare kött får man leta efter. Det är ju inte bara ekologiskt utan gräsuppfött och hängmörat. Bjud föräldrarna på köttfärsbiff och låt dom upleva skillnaden.
Kul med Japan, vad ska du göra där? Jag har bott i Japan så hör av dig om du vill ha tips. Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.02.17 - 18:22:11 Ah då undrar jag till Tina: går det att lowcarba i Japan tror du?
Jag har äntligen hittat bra köttleverantör där jag bor, och det är SÅ mycket godare än vanligt kött. Det blir liksom kvar mer av köttet när man tillagar det så i princip är det billigare i längden. Det kan du säga till dina föräldrar haha. Välkommen hit förresten. Bra med att försöka leva nyttigt även om man är normalviktig. Men sucka inte över dina veckoåterfall. Kanske bara försöka göra litet mindre gottedeg varje gång. Eller känna dig nöjd av litet mindre. Jag tror inte alls att LCHF är det enda nyttiga, men mycket processerade saker är nog inte bra. Vit vetemjöl, socker, pulversoppor osv. Är du normalviktig annars tror jag det är helt ok att äta litet bröd då och då, en kaka till fest ed. Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: idalinda skrivet 2012.02.17 - 18:40:06 Fantastiskt med en 19-åring som försöker leva nyttigt och vill visa vägen för föräldrarna också!
Ett par böcker kan vara bra att " skrämma" dom med. ( Jag fick tipset från Tina, och har fått dom hem precis, men inte läst) http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127130045&r=1 http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412259 cancerboken pratar väl om ekologiskt mat och demensboken verkar gilla LC och kokosfett. Vi köper också bara krav-naturbeteskött, det går åt en hel del här ( jag + maken och 3 tonårskillar), vi handlar på gården 4 gånger/ år och oftast ca. 60kg/ gång. Kyckling och fläsk köper vi spåradiskt om man hittar det ekologiskt någonstans. Köttpriset kompenseras med egna grönsaker. Läser du på en sådan industriel-ekonomi-linje med inriktning Japan...? ( min äldsta son läser på första året på universitet, ni är jämngamla, så jag råkar ha koll på lite olika linjen ;) ) Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.17 - 20:26:40 Jag köper nästan allt mitt nötkött från Gröna gårdar och godare kött får man leta efter. Det är ju inte bara ekologiskt utan gräsuppfött och hängmörat. Bjud föräldrarna på köttfärsbiff och låt dom upleva skillnaden. Kul med Japan, vad ska du göra där? Jag har bott i Japan så hör av dig om du vill ha tips. Ah, det känns ju verkligen bra att dom är omtyckta :D Pappa verkar skeptisk, mamma kommer vara mer så :( Men jag får ju göra vad jag vill med mina pengar :D Jag har tänkt att jag ska plugga japanska där i japanlandet :D Får reda på om jag kommer dit snart, det är pirrigt! Fantastiskt med en 19-åring som försöker leva nyttigt och vill visa vägen för föräldrarna också! Tyvärr är det nog så att dom är väldigt inne i sina rutiner :8 men mor min kan nog nästan äta lc utan att veta om det. Eller nära i alla fall. Hon äter mest sallad o.o Jag ska bara jobba på att få henne mindre fettskrämd så vi slipper ha dubbla uppsättningar av mejeriprodukter i kylskåpet xDLäser du på en sådan industriel-ekonomi-linje med inriktning Japan...? ( min äldsta son läser på första året på universitet, ni är jämngamla, så jag råkar ha koll på lite olika linjen ;) ) Jag läser japansa fristående just nu, jag orkade inte kasta mig in på någon längre utbildning direkt efter gymnasiet :7 Det lutar mot civilingengör efter japanskan :) Ah då undrar jag till Tina: går det att lowcarba i Japan tror du? Det undrar jag med :D jag kan tänka mig att det kan vara lite svårt? Välkommen hit förresten. Bra med att försöka leva nyttigt även om man är normalviktig. Men sucka inte över dina veckoåterfall. Kanske bara försöka göra litet mindre gottedeg varje gång. Eller känna dig nöjd av litet mindre. Jag tror inte alls att LCHF är det enda nyttiga, men mycket processerade saker är nog inte bra. Vit vetemjöl, socker, pulversoppor osv. Är du normalviktig annars tror jag det är helt ok att äta litet bröd då och då, en kaka till fest ed. Tack tack ! Problemet med mina veckoåterfall är väl att dom gör att jag bara vill ha mer och mer och mer, vilket är en av de saker jag försöker undvika Jag tror inte heller att LCHF är det enda rätta, men det känns ganska logisk att fylla på med fett när man tar bort kolhydrater och inte äter mer av proteinkällor ^^ Jag tycker det rent mentalt känns bättre att äta det jag lagat från scratch :3 pulversoppor har jag aldrig stoppat i mig, och aldrig haft en tanke på att göra. Jag försöker mer få mamma att sluta med dem :P Jag har inte tänkt sluta äta kakor på fest, men ska se till att det är just på fest och inte till vardags :D Sen har jag upptäckt att nöt/frö bröd är godare än vandligt bröd. Det finns ju jättebra alternativ till det där vanliga! Fast ibland kan man nog gotta sig med en vit fin brödbit :drool: Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.02.17 - 20:46:31 Visst, när jag har kommit i målvikt (om 200 år eller så) Kommer jag säkert att äta en GOD brödbit då och då. Om jag inte fastnar i sockerträsket då.
Vad jag menade med att göra gottedegen mindre, är att bli medveten om vad du gör och medveten inta det lilla du vill. Dvs träna dig i att "vill ha mer" är begränsat. Sen finns knepet också att göra det litet mindre godare istället för det allragodsaste. Blir det inte lönt att äta allt liksom :) Min mellersta dotter är också 19. Hon har just flyttat ut tillfälligt och det har blivit vanligt carbätande igen märker jag. Men ändå mindre än förr. alltid bra tror jag. Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.17 - 21:13:47 Visst, när jag har kommit i målvikt (om 200 år eller så) Kommer jag säkert att äta en GOD brödbit då och då. Om jag inte fastnar i sockerträsket då. Vad jag menade med att göra gottedegen mindre, är att bli medveten om vad du gör och medveten inta det lilla du vill. Dvs träna dig i att "vill ha mer" är begränsat. Sen finns knepet också att göra det litet mindre godare istället för det allragodsaste. Blir det inte lönt att äta allt liksom :) Min mellersta dotter är också 19. Hon har just flyttat ut tillfälligt och det har blivit vanligt carbätande igen märker jag. Men ändå mindre än förr. alltid bra tror jag. Jag har tyvärr inte den självdisciplinen är jag rädd :( Jag tror att det är smartast att helt försöka låta bli ^^ Den här veckan har gått bra hittills :D Och i morgon är nog enda tillfället jag kanske trillar dit på lite högre khintag? då blir det nämnligen filmkväll... men vi ska göra ostchips, och kanske chokladmousse, så det borde gå vägen det med :D I så fall blir det min första vecka utan återfall :D Jag tycker att argumenten för att dra ner på kolhydraterna verkar väldigt logiska och sunda, så den mesta reduceringen är väll då bra :D Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Corny skrivet 2012.02.18 - 00:19:07 Vad gäller maten och Japan. Det jag känner till är det som det Japanska köket bjuder oss svenskar, för jag har tyvärr aldrig varit där. Men nej, jag tvivlar på att man kan low-carba i Japan. Å andra sidan tror jag inte att det behövs heller. För jag tror det är mer kolhydrater än fett i deras mat, och någonstans så inbillar jag mig att man liksom måste välja för att må bra. Kolhydrater-protein, eller fett-protein.
Flytta till Japan låter iaf spännande. För hur lång tid isf? Och Tina, hur länge bodde du där? Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.02.18 - 08:17:56 Man kan också se det som att det ekologiska köttet har det normala priset och det "vanliga" är sponsrat av spannmål och antibiotika.
Tidigare har vi i min familj köpt Skönero kött som Coop säljer. Egentligen borde man satsa på närodlat i första hand och sen försöka påverka så att det även blir ekologiskt. Nåja, vi var väldigt nöjda med köttet men så började även Skönero med sån där gasförpackning och vi tycker det påverkar smaken på köttet. För att inte tala om köttfärsen som fäller ut fett i stekpannan som inte smakar nånting utan bara blir en klistrig hinna i munnen. Blä! Förra året fick vi nys om Krokeks gård (ett par mil norr om Norrköping) som har eget gårdslakteri och har nu köpt tre omgångar kött därifrån (1/4 mellankalv på cirka 28 kilo). Från början visste vi inte att det är ekologiskt och jag vet inte hur mycket skillnad det gör på smaken men köttet är underbart gott. Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.18 - 09:06:18 Vad gäller maten och Japan. Det jag känner till är det som det Japanska köket bjuder oss svenskar, för jag har tyvärr aldrig varit där. Men nej, jag tvivlar på att man kan low-carba i Japan. Å andra sidan tror jag inte att det behövs heller. För jag tror det är mer kolhydrater än fett i deras mat, och någonstans så inbillar jag mig att man liksom måste välja för att må bra. Kolhydrater-protein, eller fett-protein. Flytta till Japan låter iaf spännande. För hur lång tid isf? Och Tina, hur länge bodde du där? Sen får man nog vara stenhård på sig själv när det kommer till sötsaker o.o det kan bli svårt :p Det blir ett år om jag får åka :D Man kan också se det som att det ekologiska köttet har det normala priset och det "vanliga" är sponsrat av spannmål och antibiotika. Tidigare har vi i min familj köpt Skönero kött som Coop säljer. Egentligen borde man satsa på närodlat i första hand och sen försöka påverka så att det även blir ekologiskt. Nåja, vi var väldigt nöjda med köttet men så började även Skönero med sån där gasförpackning och vi tycker det påverkar smaken på köttet. För att inte tala om köttfärsen som fäller ut fett i stekpannan som inte smakar nånting utan bara blir en klistrig hinna i munnen. Blä! Förra året fick vi nys om Krokeks gård (ett par mil norr om Norrköping) som har eget gårdslakteri och har nu köpt tre omgångar kött därifrån (1/4 mellankalv på cirka 28 kilo). Från början visste vi inte att det är ekologiskt och jag vet inte hur mycket skillnad det gör på smaken men köttet är underbart gott. Jag tycker med att man kan se det så, i alla fall om man handlar i en butik som inte lägger på överdrivet mycket på priset för ekologiskt, för det kan jag mycket väl tänka mig att vissa gör. Det låter i alla fall att de flesta tycker att gräsbetat närodlat kött är godast. Jag ska i alla fall prova :D Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.18 - 11:06:27 Absolut gör många butiker det. Det är det som gör det så besvärligt om man har liten plånbok och saknar bil. Jag betalar gärna bondens merkostnad, eller rättare sagt kompenserar hans lägre förtjänst, för en merkostnad tror jag knappast det är frågan om, men jag varken kan eller vill betala för att ICA ska ha större avans.
Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.18 - 11:21:32 Det känns helt klart bättre att betala ett högre pris direkt till bonden där man vet att pengarna hamnar rätt. Att de hamnar i fickan hos de stora matkedjorna känns inte lika bra ^^
Det är lite som med skivor och skivbolag. Jag betalar gärna till artisten, men att skivbolagen ska ha merdelen av det jag betalar för en skiva känns inte jättebra :/ Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.18 - 11:32:15 Min ICA har bra lamm (i mån av tillgång). Men de har bara finbitarna och priset ligger uppåt 400:-. Det bär sig inte för en sjukpensionär.
Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Subcalva skrivet 2012.02.18 - 11:46:24 Glömde skriva att jag får betala 85 kronor kilot för en kvarts kalv. Det är svårt att göra en jämförelse då det inkluderar alla delar från oxfilé (ca 500 g) till lägg som jag faktiskt inte ens vet vad det kostar i affären. Det är också en del av vårt projekt. Att lära oss laga till även långkokskött.
Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.18 - 11:50:17 Jag lyckades hitta lammframdel hemma på våran willysbutik för ett tag sedan. Den var det massa ben i och grejs, så jag provade att bena ur själv, och koka lamgryta. Det var ruskigt gott! Och inte var det svårt heller :3 (tror för övrigt att jag hittade instruktioner för hur man skulle bena ur lamframdelen här o.O
Att bara ha finbitarna tycker jag känns som ganska stort slöseri. Vart tar de mindre fina bitarna vägen? 85kr/kg är väl inte dåligt någonstans? Det tycker jag lät jättebra! :D Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.18 - 11:56:00 Nä, men då var det inte KRAV va?
Invandrarbutker är en bra källa för lamm annars. Nyzeeländskt förstås (*kan* ha fått en del gmo-foder, men det kan nog de svenska också nu) och halal. Är det min gamla tråd du hittat? Det är en hemsnickrad metod, men funkar bra tycker jag. Men till gryta kan man ju bara karva loss. Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.18 - 12:00:34 Nej tyvärr inte :(
Ja det var det nog :D Jag tog tillfället i akt att prova när jag väl hade framdelen :) Jag älskar att lära mig nya saker xD Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.18 - 12:03:53 Gick det bra då? Det var skitsvårt att få till beskrivningar till bilderna. Vad är upp och ner och fram och bak på ett köttstycke liksom?
Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.18 - 12:05:09 Det gick jättebra, även om det tog sin lilla stund ^_^;
Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.18 - 12:06:31 Så bra. Då var det ju värt besväret. Mitt alltså. :lol:
Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Linika skrivet 2012.02.18 - 12:09:24 Helt klart! Dessutom var det kul :lmao:
Jag var en av de där lustiga figurerna i högstadiet som tyckte det var kul att dissekera :blink: Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Tina skrivet 2012.02.18 - 12:12:33 Min sons bästis ska också till japan och plugga japanska. Ni kanske ses :-) Angående maten så gillar japanerna fet mat. När jag bodde där trodde jag på LF och hade svårt. Tror inte det blir såsvårt att hålla kosten.
Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.18 - 12:19:07 Jag vill åka med! Hur länge bodde du där, Tina?
Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.18 - 12:26:32 Glömde skriva att jag får betala 85 kronor kilot för en kvarts kalv. Det är svårt att göra en jämförelse då det inkluderar alla delar från oxfilé (ca 500 g) till lägg som jag faktiskt inte ens vet vad det kostar i affären. Det är också en del av vårt projekt. Att lära oss laga till även långkokskött. Lägg kostade runt 70 på City Gross häromdagen och det är nog fortfarande billigt fast de tyvärr verkar ha höjt priset. Det och bringa är nog mitt favoritkött. Älskar det där klistriga som blir när man långkokar läggen. Urgott även om det är magert kött. Men desto mer grädde får man ju ha i såsen. :tasty: Lägg är det man helst ska ha till riktig boeuf bourguignon, ingen tråkig högrev inte! Det är absolut inte svårt att tillaga. Blir gott hur man än gör. Bringa likaså. Å, dig kan jag ju tipsa om min "sjömansbiff" på bringa! Smaskens balaskens är det. Man behöver ju inte göra skivor, det var mest för att forkorta koktiden. http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,2305.0.html Jag gör ofta såna där grytor på framdelskött, där allt inklusive potatis får koka med. Det enda man behöver tänka på är att sätta till rotfrukter och annat när det är lagom mycket koktid kvar så allt inte mosar sönder. Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.28 - 05:28:03 lägg som jag faktiskt inte ens vet vad det kostar i affären. Det är också en del av vårt projekt. Att lära oss laga till även långkokskött. LÄGG! Det och bringa är bästa bitarna. Läggen är mager, men det är fullt av bindväv som gör blir sådär härligt klistrigt, gör buljongen geléig och gör köttet mört så det smälter i munnen. Riktig boeuf bourguignon ska göras på lägg. :nod-yes: :inlove: Titel: SV: Linikas Presentation Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.02.28 - 12:19:18 Jag lagade kalvlägg till kalops häromdagen-märgben och allt.
Det var godare än bästa filé. Förutom salt och peppar hade jag tre st kryddpeppar och ett halvt lagerblad. Vill helst inte kryddsmak ska ta över smaken. Men rättså mycket rödbetor till. :tongue: |