Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2012.01.31 - 22:35:10



Titel: salt jod
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.01.31 - 22:35:10
vad är det som gäller nu egentligen?

Man säger att havsalt innehåller jod naturligt, men här påstår man att det inte finns jod i tex. flingsalt.
Hur är det då med havsalt till saltkvarn?

Äh, måste man börja majla till olika företag och fråga?
Käka alger?


Titel: SV: salt jod
Skrivet av: Corny skrivet 2012.02.01 - 00:38:43
Varför göra det så svårt för sig, idalinda? Vanligt bordssalt innehåller jod. Varför inte använda det?


Titel: SV: salt jod
Skrivet av: hemul skrivet 2012.02.01 - 00:45:13
Hej! Jag heter hemul och jag är idalindas sekreterare. Det är för att hon inte vill äta antiklumpmedel.  :smile:


Titel: SV: salt jod
Skrivet av: Corny skrivet 2012.02.01 - 00:49:58
Hej hemul, idalindas sekreterare! Då förstår jag varför.


Titel: SV: salt jod
Skrivet av: Tina skrivet 2012.02.01 - 09:50:23
Jag köper havsalt i pulverform, inget klumpmedel men heller inget jod men jag tänkte att det borde finnas naturligt.


Titel: SV: salt jod
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.02.01 - 11:07:47
Jag köper havsalt i pulverform, inget klumpmedel men heller inget jod men jag tänkte att det borde finnas naturligt.

Så har jag också velat tro, men nu VET jag inte.
Tack sekreteraren, skönt att ha en sådan :inlove: !

Det varnade om jod-brist förra veckan på nyheter och nu hakade även aftonbladet på:
http://www.aftonbladet.se/halsa/article14296064.ab


Titel: SV: salt jod
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.02.01 - 11:16:10
PÅ den här sidan http://www.shenet.se/ravaror/salt.html

läser jag följande:

• Jod: Havssalt är rikt på naturligt jod medan bergssalt innehåller mycket lite (runt 5 ug per 100 gram), antagligen för att jod är mycket lättlösligt. Den låga halten är huvudorsak till att struma förr var så vanligt i europeiska bergstrakter där salt bröts, t. ex. i Schweiz. Idag är Himalaya ökänt för sin struma. Kinesiskt salt (10-20 % bergssalt och källsalt) jodiseras. I Indien, där 20 % av saltet är bergssalt, jodiseras det ibland. Myndigheterna har försökt förenkla saken genom att förbjuda brytning av bergssalt men utan att lyckas.
• Bakterier: Orenat havssalt kan vara så bakteriehaltigt att det inte kan användas till konservering.
• Markrester: Bergssalt kan innehålla rester av gips, lera, jord etc.
• Vatten: Obehandlat råsalt är hygroskopiskt, d.v.s. tar upp fukt från luften, så vattenhalten kan bli avsevärd i fuktig miljö.
Gammal svensk visdom: När saltet vätskas kan man vänta töväder eller regn.

Vet fortfarande inte om havsalt är tillräkligt? Varför kan inte tidningsraporter vara lite mer nyanserade?
Forskar vidare...