Titel: Kalcium Skrivet av: idalinda skrivet 2012.01.11 - 19:25:00 Jag kan inte äta mjölkproduter.
Magen blir hård av ost. Möjliga kacium-källor: hela sesamfrö skalade sesamfrö nässlor andra : http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2023&fuclass=all&specdiet=none&items=200&from=top&portion=100g&lang=sv Jag gjorde idag sesam-mjölk av oskalade sesamfrön och banan. Man behöver den bananen för att kunna dricka det och komma ihåg att lägga fröer i blöt varje kväll :sad: Har ni något annat klockt att komma med. Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.11 - 19:30:31 Varför oroar du dig för kalk? Du kokar ju buljong. :tongue:
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: idalinda skrivet 2012.01.11 - 19:33:46 Nu får du utveckla lite.
Dessutom har jag inte nu någon egen buljong :shake_head: jag beställde att få någran ben till vår köttleverans, och glömde sedan fråga efter dom när vi hämtade köttet. Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.11 - 19:48:08 Ben består till stor del av kalk.
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: idalinda skrivet 2012.01.11 - 21:17:13 men hur mycket av det får man i buljongen.
Och jag använder ändå inte buljongen varje dag , ett par gånger i veckan kanske. Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.11 - 21:24:08 Det räckte förr, så det räcker säkert nu också. Du slipper ju få kramper p.g.a. för högt kalkintag ivf. :biggrin1:
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: Ealina skrivet 2012.01.13 - 19:03:46 Grönkål innehåller väl typ 300mg kalcium per 100gram eller så.
Och det är ju himlans nyttigt och gott med :nod-yes: Titel: SV: Kalcium Skrivet av: idalinda skrivet 2012.01.13 - 21:43:42 Varför får ni fram helt andra siffror än jag.
Grönkål enligt fineli, innehåller 42mg kalcium / 100g. http://www.fineli.fi/food.php?foodid=326&lang=sv Blandar ni ihop kalcium och kalium kankse? eller stämmer inte finelis värden? :blink: Titel: SV: Kalcium Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.01.13 - 23:03:54 och jag har kramper på nätterna trots väldigt lite D och i stort sett inga mjölkprodukter.. :blink: konstigt
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.14 - 07:08:27 Du kanske har magnesiumbrist har jag ju sagt. :club:
Tänk på att vi inte är 20 år och friska som nötkärnor. Det kan kanske finnas medicinska orsaker till att vi inte tillgodogör oss något näringsämne som vi ska eller överförbrukar det. Ta mina eländiga tånaglar som exempel. De var så felväxta att jag hade svårt att gå, hade alltid sår och varblåsor på tårna (sånt gör sjukvården inget åt). När jag började proppa i mig alla mineraler som Paulún sa kunde ha någon inverkan på blodsockret började tånaglarna växa rätt. Jag misstänte att det var zink som var nyckeln. Det är länge sedan och jag har vid två tillfällen lagt av med zink för jag har trott att jag inte behöver det länge, nu när jag äter så bra. Båda gångerna har tånaglarna börjat rasa efter nåt halvår. De har inte växt fel igen, men blivit fula och så spröda att jag haft svårt att klippa dem då de bara skivat sig eller spruckit. Zink 4ever! :inlove: Titel: SV: Kalcium Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.01.14 - 17:41:49 Då chansar jag på Mg-brist.. :blink:
"inte 20 år" :clown: Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.14 - 17:54:19 Det är väl värt att prova ivf. Det är ju billigt. Men du ska köpa rätt sort, som är biologiskt tillgängligt. Citrat eller chelat (glycinat) ska det vara.
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.01.14 - 20:03:16 hm, kanske dags för mig att börja med det också.. hade glömt bort magnesiumcitrat!
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: Ealina skrivet 2012.01.18 - 12:26:56 Varför får ni fram helt andra siffror än jag. Grönkål enligt fineli, innehåller 42mg kalcium / 100g. http://www.fineli.fi/food.php?foodid=326&lang=sv Blandar ni ihop kalcium och kalium kankse? eller stämmer inte finelis värden? :blink: Jag har googlat runt lite och ja.. det verkar som om internetet inte är helt överrens om grönkålens kalciumvärde.. :crazy: Titel: SV: Kalcium Skrivet av: idalinda skrivet 2012.01.18 - 21:42:04 Hemuls idé om äggskal var kanske inte så dum, jag hittade följade sitat från flashbacks snack:
Ordinarie äggskal innehåller flera mikronäringsämnen än någon dyr förpackning av multivitaminer. Den aktuella studien bekräftar det extra värdet av äggskal. Mer än tio års forskning har visat att äggskalet idealisk källa till kalcium som är lätt att smälta. Särskild nyttiga har visat sig att vara ägg från vilda fåglar som kommer ifrån ekologiskt rena områden, men bör inte försummas och de vanliga höns ägg. Det bästa kompromiss är ekologiska ägg. Andra ämnen som gips, krita, kalciumklorid tas upp dåligt upp av kroppen. Äggskal består av 90% kalciumkarbonat som absorberas lätt. Samtidigt äggskal innehåller alla nödvändiga spårämnen för kroppen som fluor, koppar, järn, mangan, molybden, fosfor, svavel, zink, kisel osv. - totalt 27 artiklar! Äggskal är en gåva ifrån naturen! Dess sammansättning är identisk med sammansättningen av ben och tänder och främjar hematopoetiska egenskaper av benmärgen, som är värdefull emot strålskador. Gravida kvinnor och barn från 1 år till 6 år äta äggskal kontinuerligt. Vuxna borde ta en kur två gånger om året i 15-20 dagar Förbered skal så: Äggen skölj väl i varmt tvålvatten. Innnehållet tas bort ifrån ägget (och används till annat förhoppningsvis) och skalet sköljs på nytt och koka i 5 minuter. Vita hinnan skall också tas bort. Äggskal ifrån hårdkokta ägg något mindre aktiv, men redo att använda. Dosering är 1,5 g till 3g, beroende på ålder. Krossa äggskal till ett pulver i en mortel.Ska tas med på morgonmåltiden - med keso eller gröt. Väl inne i kroppen, kalcium binder lätt med fosfor för att bilda kalciumfosfater, som sedan används för att bygga ben och tänder. Kalciumjoner har en sådan storlek som tillåter dem att lätt tränga mänskliga celler och även ur dem och lämna i den en hel kedja av viktiga näringsämnen. Detta förstärker den intercellulära membran, vilket gör det ogenomträngligt för virus, radionuklider och därmed stärker motståndskraften i den mänskliga kroppen. Skalets färg har ingen betydelse. Vidare drog forskarna slutsatsen att för bästa resultat, ska kalcium tas med jod och vitamin D, så: Äggskal + omega–3 = formel till bra hälsa! Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.18 - 21:48:31 Problemet tror jag är att det nog är lätt att överdosera. För mycket kalk är inte bra. I USA där de käkat kalk som tokiga för att man trott att det motverkar benskörhet har de problem med förkalkade leder o.d.
Sverige dricker mest mjölk i världen. Vi toppar också ligan vad gäller benskörhet. Skulle då benskörhet bero på att vi får i oss för lite kalk? Titel: SV: Kalcium Skrivet av: idalinda skrivet 2012.01.18 - 21:58:52 Bekräftas även här:
http://www.news-medical.net/health/Calcium-and-Diet-(Swedish).aspx Jag ska testa någon gång, just nu klarar jag små mängder ost om jag även äter frö och mandel samma dag. Så jag har ingen brottom, men om det krisar börjar jag mixa och mortla äggskal :nod-yes: Titel: SV: Kalcium Skrivet av: /LO skrivet 2012.01.18 - 22:40:20 Som jag tror stått i tråden så är största orsaken till kalciumbrist brist på magnesium.
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.18 - 23:14:05 Det kan det väl inte vara? :confused3:
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.01.19 - 07:48:01 du kan strö litet i dina gröna drinkar!
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: idalinda skrivet 2012.01.19 - 12:40:55 Mynlen, där kom du på något riktigt bra! :flowers:
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.01.19 - 12:56:25 vassego. En gång om året får jag en snilleblixt. Detta var den!
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.19 - 13:19:44 Men idalinda, om du ska börja ta kalktillskott ska du nog ta magnesium också. Det skrivs ju mycket om att balansen Mg-Ca är dålig idag, och det är inte till fördel för magnesium. Du äter ju dessutom D-vitamin som också kräver magnesium.
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: /LO skrivet 2012.01.19 - 15:52:38 Citat Det kan det väl inte vara? Jag läste det någonstans. Hittar det inte ny, så jag kanske drömde... Får kolla lite. Titel: SV: Kalcium Skrivet av: idalinda skrivet 2012.01.20 - 23:12:15 Magnesium har jag på burk och kalk kan jag väl också köpa, men jag är lite skeptiskt för alla piller.
D-vitamin tjatar alla så mycket om så den tar jag lite motvilligt, annars är jag hälst utan. Magnesium köpte jag väl ett år sedan för den skulle vara bra mot migrän, eller hur. Jag har sådana starka... kommer nu inte ihåg styrkan, men minst 500mg om inte mer. Jag äter rätt mycket solrosfrön och mandel dagligen, kanske inte upp till 280mg som rekommenderas. Så jag kan väl slänga i mig magnesiumet då. var det bäst att ta på kvällen? Jag testar också lite om jag ändå fixar frö-knäcken som innehåller alltså mycket fröer och även ost, men använder sparsamt ost annars. Titel: SV: Kalcium Skrivet av: Corny skrivet 2012.01.21 - 00:12:00 Citat Det kan det väl inte vara? Jag läste det någonstans. Hittar det inte ny, så jag kanske drömde... Får kolla lite. Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.21 - 00:15:41 Calcium och magnesium konkurerar ju liksom. Är det inte det ni tänker på? Äter man för mycket calcium kan det bli obalans och man får symptom på magnesiumbrist. Kan vara det som är orsaken till att så många får kramper på LCHF, om de äter mycket ost och sånt.
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: Corny skrivet 2012.01.21 - 00:23:03 Jag tror inte att det var det du skriver om nu som jag var ute efter, faktiskt. Det är något annat.
Får man kramper av för mycket kalcium? Eller beror det på mjölken i sig? Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.21 - 01:11:05 Jag vet inte om det är det folk får så mycket benkramper av, men teoretiskt skulle det kunna vara så vad jag förstår. Det påstås ju att jordarna är utarmade på magnesium också, som på så mycket annat, så vi får antagligen i oss rätt lite med maten. Äter man då väldigt mycket kalkrika saker som ost kan det bli obalans. Magnesium behövs för att musklerna ska kunna slappna av, det är därför man kan få kramp.
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: /LO skrivet 2012.01.21 - 14:04:21 http://www.vitaminer.nu/pub_docs/documents/VN10.htm
Vet inte vem som skrivit och hur trovärdigt det är men det var detta jag menade. Klipp: Magnesium behövs även för att kroppen skall kunna absorbera kalcium. Magnesium styr nämligen upptaget och utnyttjandet av kalcium (magnesium binder t ex kalcium till tandemaljen). Hög kalciumhalt (intag) kombinerat med låg magnesiumhalt (intag) kan vara den troliga orsaken till osteoporos. Problemet med osteoporos är inte att man får i sig för lite kalcium, utan att man förlorar det man har i skelettet. Med andra ord, att enbart ta mer kalcium kommer inte att avhjälpa kalciumbrist. Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.21 - 14:17:10 Aha! Låter ju rätt bra. Eller jag menar, det låter alltså rätt riskfritt att käka magnesium. Jag har funderat på om man kan blir urkalkad om man äter för mycket.
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: /LO skrivet 2012.01.21 - 14:58:04 Jag tror risken är minimal. Verkar som att kroppen ser till att skicka ut överskottet räät kvickt med nummer två...
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.21 - 15:45:22 Så det är inte risk att man får brist på Ca om man äter för mycket Mg, bara tvärtom?
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: /LO skrivet 2012.01.22 - 01:23:35 Jag fattar det så. Mg används för att lagra in Ca i skelettet. För mycket Mg gör väl ingen nytta, skulle jag tro.
Titel: SV: Kalcium Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.22 - 01:30:28 Så bra då. Bara att knapra på med andra ord. :smile:
|