Fetbobbas Forum

Hälsa => Kost och hälsa => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2011.12.12 - 13:29:31



Titel: soya lecithin
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.12 - 13:29:31
Jag blev nyfiken på att dubbelkolla fakta om soya lecithin.
Läste om det något år sedan och har försökt undvika det sen dess, men har nu glömt varför.

Gissa min förvåning då jag läser detta som första inlägg om ämnet ( jag använde google translator )

http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=http://www.chow.com/food-news/54094/is-soy-lecithin-bad-for-you/&ei=PPLlTv6lF6eE4gTinoSYBQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CEAQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3Dsoya%2Blecithin%26hl%3Dsv%26client%3Dopera%26hs%3D9x5%26sa%3DX%26rls%3Dsv%26biw%3D1174%26bih%3D550%26prmd%3Dimvns


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.12.12 - 13:39:47
Trodde emulgreringsmedel var ngt som fick saker att hålla ihop  :lol1: Jag skulle inte äta det som tillskott, är det inte bättre att äta sojabönor isf? Eller något annat som innehåller kolin eller vad det hette? Sojabönor är äckliga  :puke1: Plus att äter man livsmedel som innehåller det nyttiga istället för ett tillskott så får man ju i sig massa annat nyttigt med. Jag äter hellre ägg än sojabönor  :lol:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.12 - 13:40:58
Hua. Vill man äta lecitin kan man ju äta ägg och få i sig det på ett trevligare sätt.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Tina skrivet 2011.12.12 - 16:01:45
Soya-licitin tillverkar ungefär som margarin, försöker undvika det så gott det går. En tjej på jobbet som inte tål vete är även känslig mot soja och hon blev jättesjuk när hon åt panacotta gjort på soja-licetin-choklad.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.12 - 19:55:25
Men vad var det felet just på soya lecithinet?
Är det bara fel med soyan eller soyalecithinet?

Jag kommer inte ihåg resonemanget och hittar bara sådana konsiga inlägg om nyttig soyalecithin.

Det finns ju gott om veganer som lovordar soya i alla former och vi som ser att det är inte nyttigt alls.
Jag fattar så pass mycket att det var den industriellt tillverkade soya ( tofu mm,) som inte är bra, men
 att den ursprunglia japanska soyan skulle vara bättre/ bra.

Hur är det nu egentligen...
Inte att jag saknar soyan på något sätt ( ju visst soyasåsen just i såser är gott, jag undrar ibland hur jag skulle kunna ersätta den med annat)


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.12 - 20:08:47
Vet inte. Det har kanske en del egenskaper som soja har och sen är det väl utvinningsmetoden med hexen eller vad det var.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.12.12 - 21:22:39
Soya-licitin tillverkar ungefär som margarin, försöker undvika det så gott det går. En tjej på jobbet som inte tål vete är även känslig mot soja och hon blev jättesjuk när hon åt panacotta gjort på soja-licetin-choklad.

Ojdå  :shock:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.12.12 - 21:55:15
soyasåsen är fermenterad, Då är den inte dålig alls längre. Likaså tempeh eller hur det nu heter hos er, och tahoe. Då går det utmärkt att äta soya. Fast tempeh är litet för magert för min del och för smaklös.



Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.12.12 - 22:03:13
Jag tycker bara soja är äckligt, sojasås är ju gott att ha på ris, i sås eller så. Det är säkert inget större fel på det som livsmedel, bara att det inte faller mig i smaken. Sojalecitin tycker jag är läskigt p.g.a. framställningsprocessen samt att jag har läst ngnstans att det kan finnas rester kvar i lecitinet av olja (?). Sen tycker jag ju generellt att det är bättre att äta hela livsmedel istället för ett koncentrat av ett ämne.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.12.12 - 22:08:35
som smaksättning använder jag det. Men det handlar sällan om mer än en msk i en sås eller marinad... ser det inte som mat :)


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.12 - 22:19:34
Hallåå, menar ni nu att soyan är nyttigt igen???  :loony:

Jag häller gärna soyasås i såser!!!


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.12.12 - 22:23:42
nej, soya är inte nyttigt annat än fermenterad!  jag är soyamotståndare om det nu inte är ketjap, dvs soyasås.

Möjligen som groddar men men... där är jag inte helt övertygat än haha.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.12.12 - 22:26:39
Alltså jag tror inte soja är farligt att äta men äter inte så mkt baljväxter över huvud taget. Undantaget är väl ärtor som jag försökt skotta.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.12.12 - 22:48:37

. Undantaget är väl ärtor som jag försökt skotta.
[/quote]
    ......

"skotta" det var roligt!  :lmao:   :snowman_sad:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.13 - 06:09:36
Gröna ärtor och gröna bönor äter jag. Det är nästan de enda grönsaker jag tycker är jättegoda så jag har bestämt att det inte är så farligt (det är det antagligen inte heller). Så har jag limabönor i små portioner i frysen att kalasa på ibland. Blötlagda jättelänge så de är väldigt WAP. :blush:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.12.13 - 07:31:57
gröna bönor (typ haricots verts) är ju jättebra? tycker dom inte kan klassas som bönor egentligen :)



Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.13 - 08:00:47
Ska man vara strikt så hör ju både gröna bönor och ärtor dit. Men jag har läst att de innehåller mindre av antinutrienterna iom att de inte är helt fullmogna när de skördas. De sorter som ska torkas får växa längre visst. Men å andra sidan blötlägger man dem ju inte som man gör med torkade bönor, så kanske det är hugget som stucket i slutändan.  :sneaktongue:

De brukar bråka om detta på paleosidor. Det är nog många som ser gröna ärtor och bönor som grönsaker och inte tänker på vad de fakstiskt är. Men det är ju så gott!  :cry:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.12.13 - 09:11:30
jaha. Jag äter gröna bönor regelbundet. billigt och Linnea äter dom också... fortsätter väl med det, tyker man kan överdriva för mycket också. ärter gillar jag bara frysta eller färska, men jag tycker dom är för dyra här....



Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.13 - 09:47:06
Konstigt att priserna på sånt skiljer så mycket. Frysta ärtor köper jag. Willys har haft jättebra ekologiska, men nu har det varit slut länge. Hoppas att de inte dragit in dem. Jag försöker äta frukt och grönt som jag har råd att köpa ekologiskt nämligen. När det gäller kött har jag inte en sportslig.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.13 - 10:34:25
Ursäkta att jag tjatar men är bara soyasåsen då OK?
inget annat ?
Inte det lovordade soya lecithin heller  :flirting:?


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.13 - 10:51:47
Tror det är så. Sojasås (om den är riktigt gjord) och andra fermenterade produkter.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Tina skrivet 2011.12.13 - 12:14:49
Men den mesta sojan är ju genmanipulerad. Eftersom soja kräver massor med bekämpningsmedel har man fått den att utveckla sin egen Round-up, nä det vill inte jag äta. Jag köper ekologisk soja om jag hittar annars får det vara.

Hittat på nätet, googla om ni törs
"Den största mängden bensin når oss sannolikt med sojaprodukter som sojaolja, sojaprotein, sojalecitin etc. Sojalecitin är ett kapitel för sig. Hela sojaindustrin är uppbyggd runt bensin. I princip mal man sojabönorna och blandar mjölet med varmt vatten och bensin, för att dra ut vad man vill ha eller förändra egenskaper. Sedan försöker man driva av bensinen genom upphettning. Men just sojalecitin är värmekänsligt och tål ingen värmebehandling, varför just denna sojaprodukt kan väntas innehålla högre bensinrester än andra sojaprodukter."


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.12.13 - 17:49:57
Det var det med bensinen jag menade med oljan i mitt förra (?) inlägg. Nasty as shit är det  :puke1:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.13 - 20:41:36
Jo, sojaodlingar har jag läst om  :mad_viking:!

Så nu är jag så uppdaterat som möjligt, ekologiskt soja är ok, om man hittar det. :eeek:
Men då ska det vara rätt fermenterat ( hur vet man det?)

Har någon hittat ekologiskt sojasås av rätt kvalité i de vanliga butiker?


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.13 - 20:47:13
Vad har ni sojan till?


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.12.13 - 20:54:54
mest när jag gör "sate". soyasåsmarinerade kycklingbitar som egentligen måste grillas men det går fint i stekpannan också, med sataysås. Jordnötssås alltså.. :)


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.13 - 20:56:08
Jo, jag vet att det är gott till asiatiskt käk, men annars? Varför vill idalinda ha det? Gör hon värsta thaiwoken på sina gröna saker eller?  :confused3:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.12.13 - 23:19:05
Jag använder guldsoya när jag vill ha färg på sås, men det är inte så ofta. Den innehåller 1 % soya och det bryr jag inte så mycket om.
Vad är det för soya ni pratar om?


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.13 - 23:22:10
Jag stöter ofta på spännande recept där det sedan stå soyasås och då har det tagit stopp.
Förrut använde jag kickoman soya rätt ofta just i grönsaks-kyckling-couscuos-woken.
Asiatiska såser saknar jag ....

Men nu måste jag först hitta den där ekologiska flaskan!


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.14 - 06:23:05
Vad är det för fel på Kikoman då? Är den inte jäst. Jag har sån vanlig från ICA, nån kinesisk. Jag använder det så sällan så jag bryr mig inte om om den är optimal eller inte. Jäst är den ivf. Men å andra sidan är den ju från Kina där allt kan vara hemskt.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Tina skrivet 2011.12.14 - 10:28:26
Jag har hittat eko men jag vet inte om den är fermeterad rätt. Smakar ok i alla fall, köpte den på Citygross. Jag har soja som smaksättare i olika gräddsåser, i köttfärsrätter och sådant. I Fjällmors köttfärslåda har man soja i såsen man penslar lådan med.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.12.14 - 21:17:02
Jag kör med dessa två hemma jag.  :lol: jättegoda och går att köpa i vanliga affären... i alla fall här i sthlm.  :nod-yes:

http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=21&e=l

http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=22&e=l


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Affe skrivet 2011.12.15 - 15:40:11
Jag kör med dessa två hemma jag.  :lol: jättegoda och går att köpa i vanliga affären... i alla fall här i sthlm.  :nod-yes:

http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=21&e=l

http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=22&e=l
Såg att dom hade det på konsum hemma ... men vilka priser :loony:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: kwidell skrivet 2011.12.15 - 17:01:30
 :laugh: nä billiga är de inte direkt.. men de är goda!  :lick: och hur mycket soya använder man åt gången egentligen?  :flirting:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Affe skrivet 2011.12.15 - 17:28:08
:laugh: nä billiga är de inte direkt.. men de är goda!  :lick: och hur mycket soya använder man åt gången egentligen?  :flirting:
Jag kör med japansk soya...finns på coop..... nästan inga kolisar samt lite mildare och inte så ettersalt...ett tips  :flirting:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.12.15 - 18:36:04
Vad använder ni soya till?  :confused3:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Affe skrivet 2011.12.15 - 18:41:07
Vad använder ni soya till?  :confused3:
tycker det är gott att ha i grytor samt till såsen när jag lagar fläskisar mmm  :lick:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.12.15 - 18:49:49
Det använder inte jag soya till  :look_down:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.15 - 20:46:55
Jag kör med dessa två hemma jag.  :lol: jättegoda och går att köpa i vanliga affären... i alla fall här i sthlm.  :nod-yes:

http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=21&e=l

http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=22&e=l

Den andre, med blå etikett, var dessutom vete-fritt  :thumbsup:, ska spana efter sånt nästan gång!


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: hemul skrivet 2011.12.15 - 20:58:14
Brukar det vara vete i sojasås då?  :confused3:


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.12.15 - 22:13:25
De görs ofta på vete och soja som fermenterar ihop, om jag kommer ihåg det rätt. Men veteproteinet förstörs/försvinner/what ever under processen så vad jag har förstått så kan man äta den ändå även om man är känslig mot gluten. Men det beror väl kanske lite på hur pass känslig man är. Läste någonstans att det är så lite gluten eller vad de mätte kvar i slutprodukten att det är knappt mätbart.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: Tina skrivet 2011.12.15 - 22:42:47
Det var vetet min jobbarkompis reagerade på. Hon kan inte äta soja pga veteproteinet. Hade ingen aning om att det var vete i soja innan hon berättade det.


Titel: SV: soya lecithin
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.12.21 - 21:42:32
Jag läste på Life-tidningen om en finsk kille Jaakko Halmetoja, som hade vego-smoothie-kafe i Tammerfors i Finland.
Självklart började jag googla honom.
Jag trodde att han var veggo, men icke.
Här hans kommentarer och lite om sojan också :

http://www.papper.fi/themearticle.aspx?aID=37